Obecna diskuse

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
rosch8

Re: Obecna diskuse

#3736 Nový příspěvek od rosch8 »

dynamo sa da zapojit ako motor.
Spojis obidve svorky M aj D a napojis na minus pol baterie.
Kostru pripojis na plus pol baterie.
Dyamo by sa malo otacat. Nebudu vysoke tie otacky, ale ked sa kruti, tak by malo byt v poriadku.

Ursus 73

#3737 Nový příspěvek od Ursus 73 »

Poradil som, ako som vedel, škoda že to nejde :( . Mne sa to takto podarilo oživiť, ako som písal návod mám od autoelektrikára...
rosch8:
Toto som raz skúšal, práveže dynamo sa mi točilo ako elektromotor ale prúd nedávalo :tyty: Tak som sa dozvedel o tom budení...
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)

miropele214

#3738 Nový příspěvek od miropele214 »

rosch8 píše:dynamo sa da zapojit ako motor.
Spojis obidve svorky M aj D a napojis na minus pol baterie.
Kostru pripojis na plus pol baterie.
Dyamo by sa malo otacat. Nebudu vysoke tie otacky, ale ked sa kruti, tak by malo byt v poriadku.

Skusal som,to ,mal,som ho aj rozobrate vyčistil Som vsetko zalozil dobija ale pri vysokych otačkach iba ...na polovičných otačkach je to take poslabšie ...

rosch8

#3739 Nový příspěvek od rosch8 »

To môže byť kľudne regulátorom. Ja som vymenil 3 kým som narazil na dobrý.
Plánujem urobiť elektronický. Dám potom schému.

anton30

#3740 Nový příspěvek od anton30 »

dnes som sa zucastinil veteran burzy na Myjave a bolo to spojene aj s vystavou vozidiel. bola tam aj jedna 25ka, ktora mala takto vyriesene startovanie. ta hruba hadica, ktora ide do sania isla z nadrzky ktora bola po kapotou. presne detaily neviem, moc nebol cas to zistovat. ale aspon pre zaujimavost pridavam foto...je to sice bez suhlasu majitela, ale nikde nebolo napisane, ze fotit nesmiem a snad sa nikto nenahneva :)

Obrázek

Obrázek

Obrázek

a ja som velmi rad, ze sa mi nahodou podarilo kupit toto zadne svetlo. bezne sa pohybuje minimalne za 50 euro a oni ho tam mali hodene za 20,- ...akurat tam chyba skrutka, co je detail. na renovaciu vyborne. sklicka su neposkodene a vnutro je kompletne.
Obrázek

Libor Z25

#3741 Nový příspěvek od Libor Z25 »

Ahoj.Tož Zetůrek pěkný ale tů žhavicí svíčků z avie je to takové dopisgřené no...ale vymyslené dobře.Mívaly to staré avie..do žhavičky šla nafta z přepadu a dycky jak to zažhavilo tak to jakoby buflo....pak sa startovalo...
Libor :-)

miropele214

#3742 Nový příspěvek od miropele214 »

skusim najst druhý regler , sused nasiô aj druhe dinamo na vonok take iste len je 500 w ... je to velký výkon nebude ho prebýjat alebo niečo take

Jaro25

#3743 Nový příspěvek od Jaro25 »

Väčší výkon dynama nie je problém, skôr výhoda. Len regulátor musí výkonom zodpovedať dynamu. pri alternátoroch sa to tak nerieši, ale ak máš dynamo napr. 200 W, musí byť aj regulátor na 200 W.

miropele214

#3744 Nový příspěvek od miropele214 »

zajtra ide na stolicu na premeranie taknsa uvidi či je dinamo dobre či nie , ak nje tak tam,šupnem alternator z embečky ,len tam nwm zas ako sa to prepaja z reglerom :shock: :'(

Peter768

#3745 Nový příspěvek od Peter768 »

Regler kúpiš nový, schém ako to zapojiť je tu vo fóre dosť.

anton30

#3746 Nový příspěvek od anton30 »

zdravim
ake rozdiely mozem ocakavat, ked je v ponuke tesnenie pod hlavu klasicke klingeritove, alebo celooplechovane medou? kedy ma opodstatnenie pouzivat to celomedene??

rosch8

#3747 Nový příspěvek od rosch8 »

nech ta ani nenapadne davat celoplechove!
Tie nove su maksie a su super, krasne tesnia.

https://zetor25.sk/_files/200000155-d23 ... G_7942.JPG

anton30

#3748 Nový příspěvek od anton30 »

lebo riesime u kamarata taku vec, ze ked sa motor nechal bezat asi 20 minut bez vyfukoveho potrubia, tak z kanalov siel olej. uz sa davala pred tyzdnom robit aj hlava, nove voditka s guferkami, vsetko bolo aj odtlakovane, ale ked sme to vcera nahodili, tak to zase dava olej z vyfuku hoci po trosku dlhsom case a najma druhy valec. kompresia je dobra, motor by az tak vybehany byt nemal, tlaci na volnobeh aj po zohriati 2atm. ani do kartra netlaci nejak extra.
a prave pod hlavou bolo celomedene tesnenie. a na tu skusku sme tam nechali to stare a to netestni a trosku na boku fuka. tak teraz mame dilemu, ze ci dat obycajne, alebo celomedene. navyse prva vlozka valca je trosku utopená a su nad podlozky, tak sme mysleli, ze to medene by mohlo trosku lepsie utesnit...takze neviem.

Libor Z25

#3749 Nový příspěvek od Libor Z25 »

Měděné celoplechové těsnění bych dal jen na nový motor.Nebo aspoň na srovnanu hlavu aj blok.Kdysi sa dávalo .Dnes sa dává na sucho obyčajne těsnění....žádný olej ani vazelína... :) Vůbec bych nad Tím nepřemýšlal.
Mě když házal olej, dal jsem hlavu na GO , ale kúpil jsem zrovna aj vložky a písty a byl pokoj.Taky sa mi zdálo,že má dobré tlaky...
Libor :-)

anton30

#3750 Nový příspěvek od anton30 »

uz som sa vo firme kalina informoval, ze preco bolo celooplechovane medou...to malo udajne vyznam v dobach, ked sa pouzival azbest. ten by priamy kontakt medzi hlavou a blokom nedobre znasal, preto sa to obalilo plechom. ale inak je to fakt nepotrebne a zbytocne. mozno ojedinele pripady, ked sa potrebuje tym plechom este nadstavit hrubka. takze med rusim, ale miesto klasickej hrubky 1.2 som objednal 1.5 mm.

ale ten olej ma fakt štve v tom vyfuku. prevložkovaniu sa teda nevyhneme. ale keby ten olej išiel cez kružky, potom do spal. priestoru a von vyfukom, tak by to muselo dymit nie?? a ten motor ide krasne, cisto klepoce pri kazdych otačkach a ich zmene.

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“