HON 053

Moderátor: Franta.cz

Zpráva
Autor
Reider

Re: HON 053

#1126 Nový příspěvek od Reider »

Přemo píše: úte bře 21, 2023 9:16 am Tohle jsem sice neřešil,,ale ty otáčky proto abyse hon dal do pohybu mi přijdou dost vysoke, představa že potřebu něco jemně s citem naložit a mít takove otacky na motoru tak nevím jak byto vypadalo :pistol:
Oleje máš dost? většinou poznám když jeho méně, že neni tak citlivy na rozjezdu a musim ho víc točit ten motor a skace jak koza,
Neskace a plynule se rozjede, ale az v cca 1500ot/min - v tuto dobu az se da do pohybu zatezova regulace, tak jsem myslel ze se to da nekde nastavit.

ota

#1127 Nový příspěvek od ota »

Ano ta zátěžová regulace je seříditelná. V manuálu je popis. Na ventylu je měřící místo. V určitých otáčkách má ukazovat určitou hodnotu tlaku. Z hlavy to nevím, ale v manuálu ty hodnoty jsou uvedeny. Ja tam postup jak přidat, ubrat. Pokus se stáhnout si, nebo sehnat si manuál a tam je popis. Je tam i mezikus výkres na vyrobení přechodky do měřícího bodu. Budu ho vyrábět, bo nám to nejede vůbec. Od tohodle se odpíchneme.

Hranostaj

#1128 Nový příspěvek od Hranostaj »

Chlapi nevíte někdo jak to má fungovat?
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1657823 ... detvan.php

jankriz03

#1129 Nový příspěvek od jankriz03 »

Hranostaj píše: úte bře 21, 2023 11:46 am Můžu se zeptat co všechno máš za výbavu a na kolik to vyšlo? Teda jestli to není tajný
Úzký podkop a pak větší podkop , celkem to vyšlo na 50tis.

Hranostaj

#1130 Nový příspěvek od Hranostaj »

Aha. Já ho koupil před třemi nebo čtyřmi lety za polovic.
V dost zuboženém stavu. Mám k němu malou a velkou lopatu, podkop 30 a 65, paletové vidle, jeřábový hák, drapák na sypké hmoty a drapák na hnůj. Ještě je v plánu udělat katrovacku. Ale vše to mám s uchycením na UN . Používám rychloupínák.

boruvca

#1131 Nový příspěvek od boruvca »

jankriz03 píše: úte bře 21, 2023 10:13 am zdravím, nedávno jsem pořídil hona 050, chci ho časem zrenovovat, ale nejdříve bych rád prověřil jeho stav nějakým tím kopáním s podkopem, ale z hlavních pístnic ramene a naklápění lžíce teče strašně oleje, jelikož se mu mohu věnovat jen o víkendech, tak nechci jeden týden rozebrat pístnice a až na příští víkend sehnat manžety, tak jsem se chtěl zepta, zda nevíte jáký gumičky a manžety tam patří, abych je měl předem než to rozeberu, děkuji za odpovědi
Obrázek
To je ten, ke kterému byly i ty pásy... To vypadá, že je někdo vyčoudil ještě před tebou. Nebo je máš taky? :)
Zetor Crystal 12045, BSS 09.07 agro, HON 053, HON UN 053.2, mt8-132.2

jankriz03

#1132 Nový příspěvek od jankriz03 »

boruvca píše: čtv bře 23, 2023 1:01 pm
jankriz03 píše: úte bře 21, 2023 10:13 am zdravím, nedávno jsem pořídil hona 050, chci ho časem zrenovovat, ale nejdříve bych rád prověřil jeho stav nějakým tím kopáním s podkopem, ale z hlavních pístnic ramene a naklápění lžíce teče strašně oleje, jelikož se mu mohu věnovat jen o víkendech, tak nechci jeden týden rozebrat pístnice a až na příští víkend sehnat manžety, tak jsem se chtěl zepta, zda nevíte jáký gumičky a manžety tam patří, abych je měl předem než to rozeberu, děkuji za odpovědi
Obrázek
To je ten, ke kterému byly i ty pásy... To vypadá, že je někdo vyčoudil ještě před tebou. Nebo je máš taky? :)
Ano, to je on. pásy bohužel nemám

boruvca

#1133 Nový příspěvek od boruvca »

Ahoj, dokážete mi někdo poradit? Minulý týden jsem prodal jednoho HONa 4x4. Fungoval u mě asi 2 roky naprosto v pohodě, bez úniků. Odjel do Liberce. Dřív, než ho složili z podvalu, tak už mi volal nový majitel, že mu teče olej po předním kole. Nevíte, čím by to mohlo být, kolik by mohla stát oprava a jestli by to někdo v Liberci udělal? Podle mě je v prd... simering, ale proč se to stalo až na podvalu mi není jasný. :vztek:

Obrázek

Obrázek

Fizz

#1134 Nový příspěvek od Fizz »

Po zkušenostech, víš opravdu že je to tvůj stroj?
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

ota

#1135 Nový příspěvek od ota »

Jednou se nám stalo něco podobného. Jeli jsme se Suprem 50 do lesa s 500 nakladačem. Super je ve velmi dobré kondici. Ale bylo třeba pro dosažení nakládky dřeva zajet do příkopu. Tam bylo mokro a Super jel chvíli příkopem než se dostal na kloudné místo, kde se rozložil nakladač a naložilo se dřevo. Najednou koukám olejovej flek v blátě! Kurva co nám kde teče? Ohledáme nakladač tam je unik hned. Ale nikde nic. Pak jdeme na Supra. No samozřejmě ze zadního kola olej! Kurva co se děje? Jasně jak Super jel tou škarpou, olej se přelil v nohavici a gufero netěsní jak by mělo. No chvilku se tam s tím v té škarpě kvedlalo a tak unik byl hned. Po vyjetí a návratu dom se nastříklo vše od oleje odmašťovadlem a wapkou omylo. Opět ani kapka nikde. Prostě běžně na to nepřijdeš. Až když přijde nějaký extrem, tak se to ukáže. Takže Jsi si nemohl všimnout případného uniku. Hon mohl jezdit vcelku po rovnějším terénu. U nového majitele se mohlo stát, že to někde slušně naklonil. Třeba při skládání, manipulaci a olej vytekl ven. Když je hladina tak to neteče. Ale jak se nakloní, tak hladina přeteče někam víc a může to vylézt ven hned. Ono stejně to gufero tam vydrží určitou dobu a nebude to těsnit jak u nového stroje. Všechno má už najeto a různé vůle. Jak ten náš Super. Gugera, ložiska se dávaly všude nové. A stejně po letech to netěsní na 1A. :(

boruvca

#1136 Nový příspěvek od boruvca »

Fizz píše: stř dub 12, 2023 9:21 am Po zkušenostech, víš opravdu že je to tvůj stroj?
jojo, je to on. jediné, co mě napadá, tak nájezd a sjezd z podvalu je dost prudkej. Tak že jedině tam to nateklo kam nemělo...

boruvca

#1137 Nový příspěvek od boruvca »

ota píše: stř dub 12, 2023 10:04 am Jednou se nám stalo něco podobného. Jeli jsme se Suprem 50 do lesa s 500 nakladačem. Super je ve velmi dobré kondici. Ale bylo třeba pro dosažení nakládky dřeva zajet do příkopu. Tam bylo mokro a Super jel chvíli příkopem než se dostal na kloudné místo, kde se rozložil nakladač a naložilo se dřevo. Najednou koukám olejovej flek v blátě! Kurva co nám kde teče? Ohledáme nakladač tam je unik hned. Ale nikde nic. Pak jdeme na Supra. No samozřejmě ze zadního kola olej! Kurva co se děje? Jasně jak Super jel tou škarpou, olej se přelil v nohavici a gufero netěsní jak by mělo. No chvilku se tam s tím v té škarpě kvedlalo a tak unik byl hned. Po vyjetí a návratu dom se nastříklo vše od oleje odmašťovadlem a wapkou omylo. Opět ani kapka nikde. Prostě běžně na to nepřijdeš. Až když přijde nějaký extrem, tak se to ukáže. Takže Jsi si nemohl všimnout případného uniku. Hon mohl jezdit vcelku po rovnějším terénu. U nového majitele se mohlo stát, že to někde slušně naklonil. Třeba při skládání, manipulaci a olej vytekl ven. Když je hladina tak to neteče. Ale jak se nakloní, tak hladina přeteče někam víc a může to vylézt ven hned. Ono stejně to gufero tam vydrží určitou dobu a nebude to těsnit jak u nového stroje. Všechno má už najeto a různé vůle. Jak ten náš Super. Gugera, ložiska se dávaly všude nové. A stejně po letech to netěsní na 1A. :(
Oto, dokážete odhadnout náklady na opravu? Určitě jste to měl rozebrané, tak víte, kolik to dá práce :ano:

ota

#1138 Nový příspěvek od ota »

U toho hona jsme to nedělali. Zatím se to zdá v pořádku. A do věcí co fungují se nehrabem. Zatím nám neteče ani jedna strana. Ale máme jinej problém. A nejezdíme. Hlavně máme dílnu venku na dvoře pod oblohou a furt tu prší.
No bude to práce asi. Když to bude dělat firma, bude to pecka! A hlavně kdo bude mít na to čas, dá si to zaplatit.
Nadruhou stranu nový majitel by měl počítat, že je to starší stroj a bude potřeba se tomu pověnovat a přejít to. Taky jsme koupili hona a všechny závady si děláme sami. A pár už jich bylo a teprve bude. Motor přetěsnit, voda tekla hlavama ven, zadní náprava vyčvachtaná, všechno přivařený. Nenapadlo by mě jít k prodejci a žadonit se oprav. No to je jedno, nepřísluší mi to řešit.
Tady máš jen asi co bude třeba dělat. Sundat náboj a přetěsnit. Když se to bude dělat, asi by se měly dát nové ložiska. Tak bych to dělal já. Když to bude dole tak už tak, aby se k tomu nemusel vracet.
Tady jsem vyfotil z katalogu asi o co půjde.

Obrázek

Obrázek

boruvca

#1139 Nový příspěvek od boruvca »

ota píše: stř dub 12, 2023 10:46 am U toho hona jsme to nedělali. Zatím se to zdá v pořádku. A do věcí co fungují se nehrabem. Zatím nám neteče ani jedna strana. Ale máme jinej problém. A nejezdíme. Hlavně máme dílnu venku na dvoře pod oblohou a furt tu prší.
No bude to práce asi. Když to bude dělat firma, bude to pecka! A hlavně kdo bude mít na to čas, dá si to zaplatit.
Nadruhou stranu nový majitel by měl počítat, že je to starší stroj a bude potřeba se tomu pověnovat a přejít to. Taky jsme koupili hona a všechny závady si děláme sami. A pár už jich bylo a teprve bude. Motor přetěsnit, voda tekla hlavama ven, zadní náprava vyčvachtaná, všechno přivařený. Nenapadlo by mě jít k prodejci a žadonit se oprav. No to je jedno, nepřísluší mi to řešit.
Tady máš jen asi co bude třeba dělat. Sundat náboj a přetěsnit. Když se to bude dělat, asi by se měly dát nové ložiska. Tak bych to dělal já. Když to bude dole tak už tak, aby se k tomu nemusel vracet.

Obrázek

Obrázek
Super, děkuji moc. Já mu to platit nehodlám, řekl jsem mu, že mu maximálně nějakou částkou přispěju. Fakt mě to medí. Teď mi psal, že to teče, jen když má zaplou uzávěrku předku. Tak nevím, asi tam něco tlakuje a tlačí se to guferem ven...

boruvca

#1140 Nový příspěvek od boruvca »

boruvca píše: stř dub 12, 2023 11:18 am
ota píše: stř dub 12, 2023 10:46 am U toho hona jsme to nedělali. Zatím se to zdá v pořádku. A do věcí co fungují se nehrabem. Zatím nám neteče ani jedna strana. Ale máme jinej problém. A nejezdíme. Hlavně máme dílnu venku na dvoře pod oblohou a furt tu prší.

Obrázek

Obrázek
Super, děkuji moc. Já mu to platit nehodlám, řekl jsem mu, že mu maximálně nějakou částkou přispěju. Fakt mě to medí. Teď mi psal, že to teče, jen když má zaplou uzávěrku předku. Tak nevím, asi tam něco tlakuje a tlačí se to guferem ven...
A teď mě ještě napadá.... Pokud tlak vzduchu je na 10 atmosférách, tak jestli ta vzdeuchová uzávěrka nenatlakuje nápravu a nevystřelilo mu to to gufero.. znamenalo by to že to způsobil regulátor.. Nebo kecám? Nejsem žádnej odborník :smich:

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - lesní stroje a bagry“