samochodné vyvážečky
Moderátor: Franta.cz
samochodné vyvážečky
Čau chlapci,máte nějaké zkušenosti z vyvažečkama typu Timberjack,ponsse,rottne,valmet,... jestli máte nějaké zkušenosti tak budu rad když se o ně podělíte.
Re: samochodky
Co by si chcel vediet?Ja som zatial robil len na timberjackoch.massa píše:Čau chlapci,máte nějaké zkušenosti z vyvažečkama typu Timberjack,ponsse,rottne,valmet,... jestli máte nějaké zkušenosti tak budu rad když se o ně podělíte.
a jakeho Tima jsi měl?A jak si byl spokojen.Kde jsi jezdil za jake ceny atd.Prostě co tě napadne.pořídil jsem starou 810 tak chci nějake info o soamochodkach,na co si dát bacha atd.dik
Robil som na 1110 C aj D a tak isto aj na 1410 C aj D.No a naco si dat pozor?hlavne mazat a mazat a mazat(drapak kazdy den rano kym sa masina zohreje)pravidelne kontrolovat oleje ako v motore tak aj v prevodovke,buginach a diferakoch.Ono sa to nezda ale napr:olej v prevodovke sa vie velmi rychlo stratit a ani si to nevsimnes,lebo na tychto starsich strojoch stale niekde unika hydraulicky olej.V letnych mesiacoch su nachylne na prehrievanie,takze chladic musi byt vzdy cisty,ak mas potrhane sito pret chladicom tak sa da dobre nahradit sitom na okna proti hmyzu,ak sa ti zanesie tak staci ho len oklepat a ides dalej Treba si davat pozor na retaze aby neboli prilis dospanovane,lebo ak sa ti skruti napr: na koreni a ty si to nevsimnes tak prederies buginu ak su trochu volnejsie tak by sa same mali vratit na miesto,no a kolopasy by mali byt naspanovane aby sa neprekrucali v nich kolesa.Niekde by som mal mat manual ale je na 1110 D asi by ti pomohol aspon co sa udrzby tyka,kedy a po kolkych motohodinach co mazat a menit.Aky rocnik si kupil?Kolko ma motohodin?Timberi su dobre a kvalitne stroje,da sa povedat ze pri pravidelnej udrzbe neznicitelne ale aj oni uz maju svoj vek.Ak sa ti ho podarilo kupit v relativne dobrom stave tak ti zarobi vela penazi,no ak si kupil napoly vrak tak sa za opravy nedoplatis.
Dík za rady.Řetězy mam tak nějak normal dopnute tak doufam že to nic neudělá.Kolopasy nemam ale nějake bych chtel ale nemužu sehnat za nějakou rozumnou cenu.Mazat,mazat to mi je jasny před chladic používam perlinku co se používá pod lepidlo pří zdění.JJ nějakej manual by mi pomohl.V merimexu jsou ochotny až hrůza,misto aby ti pomohli tak ti nutěj novou mašinu.Jsem po nich chtěl manual a chtěl po me hrozný prachy na to že okopíruje pár A4. Mam starou 94 ale zatim to jde,ma 24tisMH čas ukáže.Seděl jsem v ponsse wisent,gazela a to je jine ale o nějakej milon jinde ale stejně je to vše jen o hydraulice(čerpadla,..) a v tom se zas tak od starejch mašin neliší,jen elektronika.Kde to pujde tak pojedu radej valtrou ale jsou proste mista kam to nedas.
Tak ono sa niet co cudovat,ze to nechcu zadarmo okopirovat,pretoze si to museli dat prelozit a taku knihu cca 300 stran muselo stat balik.Niekde to ulozim a potom poslem link.
Ja to chápu.Chtěl jsem alespon nějaky manual hydrauliky,a oni mi poslali dvě A4 na kterych byl nějaky pavouk bez popisu.Tak si ani nechci představit kolik stoji 300str. katalog.Nechtěl jsem nic extra jen abych viděl kde je jakej filtr a jaka ta udrzba se dělá atd.
-
Nazdar zajímalo by mě kolik si taková vyvážečka vezne nafty za den na vyvezené kubíky.Vím že je to různé podle hmoty, terénu a přibližovací vzdálenosti,ale zhruba tak průměr.Před pěti lety u nás byly slováci vyvážet probírky z 810 B,rozměrově parádní mašina.Neměly problém sa kdekoliv vlést do linek, ale byly zní hodně neštastní/říkaly že je to vyjezděná mrcha a má větší spotřebu oleja jak nafty.Za dva měsíce měnily třikrát jakésy čerpadlo/byly to zaměstnanci takže vždy pouze repas/raz hydromotor a mraky hadic.Když odklopil kabinu pro mě jako řidiče LKT něco nepředstavitelného/samá hadica a hydr.kostka/.Když mu praskla hadica kolikrát ju pomáli ani nemohl najít protože všecko od oleja a to prosouvání nové kolikrát prostě hnus.Jinak sa mě tyto mašiny velmi líbí,ve správně zvoleném porostě za solidního počasí a dobré obsluze dokáží udělat někteří velmi pěknou prácu.U starší mašiny bych měl osobně strach z oprav.Jinak massa co to máš za valtru a za vlek?
Tak skusim odpovedat,aj ked som 810 nerobil ale budem vychadzat z hodnot napr 11 10 C 6valec ,tie mali montovane motory PERKINS a spotreba nie na kubiky ale na den bola cca 60-120 litrov podla terenu,napr:11 10 D tiez 6valec uz maju motory JOHN DEER a tam sa mi pohybovala spotreba od 80-180 litrov na den.Ta spotreba na denny vykon C/D bola viacmenej rovnaka,pretoze Dckova masina jazdila po terene ovela rychlejsie ako Cckova takze sa dalo spravit viac roboty.To ze ty slovaci mali zadrbane komplet hadice a potom nevedeli najst chybu je ich vina,mne ked strelila hadica tak som sa vzdy snazil do sucha vyutierat aj ostatne naokolo.No ale co sa cudovat ked boli zamestnanci a este ked sa na nej vystriedalo zopar strojnikov ktory kaslali na udrzbu.A s tymi poruchami je to bohuzial ako z autom,cim starsie tym skor nieco odide,ale daju sa najst aj dobre udrziavane stroje.Ceny oprav a suciastok radsej nebudem komentovatPetr T píše:Nazdar zajímalo by mě kolik si taková vyvážečka vezne nafty za den na vyvezené kubíky.Vím že je to různé podle hmoty, terénu a přibližovací vzdálenosti,ale zhruba tak průměr.Před pěti lety u nás byly slováci vyvážet probírky z 810 B,rozměrově parádní mašina.Neměly problém sa kdekoliv vlést do linek, ale byly zní hodně neštastní/říkaly že je to vyjezděná mrcha a má větší spotřebu oleja jak nafty.Za dva měsíce měnily třikrát jakésy čerpadlo/byly to zaměstnanci takže vždy pouze repas/raz hydromotor a mraky hadic.Když odklopil kabinu pro mě jako řidiče LKT něco nepředstavitelného/samá hadica a hydr.kostka/.Když mu praskla hadica kolikrát ju pomáli ani nemohl najít protože všecko od oleja a to prosouvání nové kolikrát prostě hnus.Jinak sa mě tyto mašiny velmi líbí,ve správně zvoleném porostě za solidního počasí a dobré obsluze dokáží udělat někteří velmi pěknou prácu.U starší mašiny bych měl osobně strach z oprav.Jinak massa co to máš za valtru a za vlek?
Já ještě spotřebu uplně zjištěnou nemam,teprv to zajiždim a dělam klest tak uvidíme až to dodělam a dotankuju kolik si vzala.Je tam taky Perkins ale 4valec takže ta spotřeba by měla být jinde než V6.Jo a Valtru mam N121 a velk Palms13 ruka 840.Petr T píše:Nazdar zajímalo by mě kolik si taková vyvážečka vezne nafty za den na vyvezené kubíky.Vím že je to různé podle hmoty, terénu a přibližovací vzdálenosti,ale zhruba tak průměr.Před pěti lety u nás byly slováci vyvážet probírky z 810 B,rozměrově parádní mašina.Neměly problém sa kdekoliv vlést do linek, ale byly zní hodně neštastní/říkaly že je to vyjezděná mrcha a má větší spotřebu oleja jak nafty.Za dva měsíce měnily třikrát jakésy čerpadlo/byly to zaměstnanci takže vždy pouze repas/raz hydromotor a mraky hadic.Když odklopil kabinu pro mě jako řidiče LKT něco nepředstavitelného/samá hadica a hydr.kostka/.Když mu praskla hadica kolikrát ju pomáli ani nemohl najít protože všecko od oleja a to prosouvání nové kolikrát prostě hnus.Jinak sa mě tyto mašiny velmi líbí,ve správně zvoleném porostě za solidního počasí a dobré obsluze dokáží udělat někteří velmi pěknou prácu.U starší mašiny bych měl osobně strach z oprav.Jinak massa co to máš za valtru a za vlek?
Chlapy chci se zeptat jestli máte strojní průkaz,když jezdíte z vyvažečkama,traktorem,.. když musí byt na stavební stroje tak jak to je v lese?Dík
- michalkri
Na tyhle mašiny jen T a jerabnicky průkaz. Ale kazdymu je to fuk já mám průkaz dva měsíce a před tím jen oprávnění z ucnaku a nikdy to po mě nikdo nechtěl.
Podla mna by si mal mat aj na vyvozku vybavenu hydraulickou rukou papiere na ruku. Je to uz zdvyhacie zariadenie. Je to asi tak ako na nakladiakoch lesovozoch. Ked som mal uraz pred rokmi (Tatra 815 lesovoz), tak to bolo prve co odomna pytali. Ci mam platne papiere na obsluhu HR a ci mam pravidelne preskolenie. Nastastie som to vsetko mal OK.
-
Re: samochodné vyvážečky
Nazdar měl bych ještě dotaz.Má šestikola např.Timb.1010 nějaků výhodu o proti osmikole,myslím sy že šestikoly nejsú moc rozšířené.
Re: samochodné vyvážečky
Já myslim že osmikola si lépe poradí z pařezem a tolik se nekolíbá při přejezdu nerovnosti.Podle mě osmikola projede víc ale pokud neděláš extrem tak šesti stačí.Taky jich tu pár jezdí a prý spokojenost.Třeba na přejezd příkopu je prý šestka lepší díky velkému přednímu kolu.