Zanedbaná louka - jak na to a hlavně čím
Moderátor: DYK
Zanedbaná louka - jak na to a hlavně čím
Poraďte mi prosím:
mám louku no ono to není nijak veliké jedná se o 2000 m2.
Kosím ji 2x - 3x ročně
V porostu je spousta plevele včetně bodláčí, malin, růží a něco jako plazivé hluchavky. Část pozemku je ještě zarostlá houštím trnek a akátů.
S výtěžkem sena si vystačím a králíci na tom přezimují v pohodě, jenomže já bych radši vyřešil problém s kvalitou a minimálně část kosil na zelené krmivo.
Další problém je, že je to trochu hrbolaté, takže se to nedobře kosí.
Nemám zatím žádnou mechanizaci, buď si něco půjčím, nebo si to koupím, ale potřebuji vědět co na to bude potřeba, nebo jak byste to řešili. Otázkou je, jestli spíš nezajít za nějakým zemědělcem a nepožádat ho aby mi to přejel velkým traktorem.
Výsledkem by měla být pěkně vyrovnaná (nehrbatá) louka s jetelem a pampeliškami a se spoustou bylinek a samozřejmě trávou. Část bych zkrmil na zeleno a část asi nasušil na zimu.
Budu vděčný i za tipy na travní směsi.
Předem děkuji za nápady a rady a omlouvám se jestli je to trochu mimo téma.
mám louku no ono to není nijak veliké jedná se o 2000 m2.
Kosím ji 2x - 3x ročně
V porostu je spousta plevele včetně bodláčí, malin, růží a něco jako plazivé hluchavky. Část pozemku je ještě zarostlá houštím trnek a akátů.
S výtěžkem sena si vystačím a králíci na tom přezimují v pohodě, jenomže já bych radši vyřešil problém s kvalitou a minimálně část kosil na zelené krmivo.
Další problém je, že je to trochu hrbolaté, takže se to nedobře kosí.
Nemám zatím žádnou mechanizaci, buď si něco půjčím, nebo si to koupím, ale potřebuji vědět co na to bude potřeba, nebo jak byste to řešili. Otázkou je, jestli spíš nezajít za nějakým zemědělcem a nepožádat ho aby mi to přejel velkým traktorem.
Výsledkem by měla být pěkně vyrovnaná (nehrbatá) louka s jetelem a pampeliškami a se spoustou bylinek a samozřejmě trávou. Část bych zkrmil na zeleno a část asi nasušil na zimu.
Budu vděčný i za tipy na travní směsi.
Předem děkuji za nápady a rady a omlouvám se jestli je to trochu mimo téma.
Re: Zanedbaná louka - jak na to a hlavně čím
Nemá moc cenu investovat do strojů na rekultivaci louky. Bude levnější si to nechat udělat a nakoupit až "něco" na její údržbu. Na dvou tisících metrech toho bordelu zase tolik nebude. A nerovnost? Já bych vzal traktor a brány a vláčel a vláčel až do úplného srovnání. Největší problém ale mám s tímto tématem v jednosácích. Jak se jich rekultivace pozemku dotýká?
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
To je jednoduché. Vzhledem k rozloze pozemku jsem si myslel na nějaký jednoosý traktor (Vari, Robot a podobně) No tak jsem to sem dal a doufal v pochopení :-)
- Atlan
- Kontaktovat uživatele:
Tu na fore uz ta tema niekmrat bola. Teraz na jar kedbude vhodna vlkost a trava este sucha zobrat brany zatazit a behat po policku traktorom, je to opruz lebo sa brany casto zanasaju od travy a bordelu tak ze casto cistit. Ale vytahas bordel a zrovnas pole.
Stymi krikmi je to horsie. To budes musiet vytahat. Alebo velky traktor s kladivkovym umulcovacom.
Stymi krikmi je to horsie. To budes musiet vytahat. Alebo velky traktor s kladivkovym umulcovacom.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
http://nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=89&t=16455
http://nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=52&t=70325
...a to jsou jen dvě témata, o kterých vím z hlavy
Btw. který Říčany?
http://nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=52&t=70325
...a to jsou jen dvě témata, o kterých vím z hlavy
Btw. který Říčany?
ja som riešil takmer totožný problém .... vzrastlejšie stromy som vyrezal ,niektoré vyťahal traktorom aj s koreňami .... to ešte nebolo pokosené .... potom som zavolal kamaráta,s riadnym traktorom a kladivkovým mulčovačom a ten mi to s tým pár krát prešiel,malinčie,výhonky stromov,a krovie úplne rozbil,pozemok vyrovnal,boli na ňom mraveniská,krtince dokonca nora od jazveca ... potom som všetok bordel čo tam bol,spálil .... asistoval mi pri tom DHZ .... normálne som celý pozemok nechal spáliť,a potom ? ako rástla nová tráva,bolo super akurát to malinčie som pár krát striekal totálnym herbicídom,lebo to rástlo furt (teraz už nie) a mám pekný pozemok,ktorý už chcela kúpiť aj obec a mnoho ľudí,ktorí nemajú kde stavať .....
fotka predtým :
a fotka potom :
teraz mi na to stačí bubnová kosačka .... ale na začiatok,ťažká mechanizácia !!!!
plocha :56 árov
fotka predtým :
a fotka potom :
teraz mi na to stačí bubnová kosačka .... ale na začiatok,ťažká mechanizácia !!!!
plocha :56 árov
Pestovať si vlastné jedlo,je ako tlačiť si vlastné peniaze.
Já moc děkuju za reakce. Početl jsem i ty další diskuse. Nevím proč, ale nějak jsem ty témata nemohl najít. Každopádně je asi pravda, že na ten reset to nechám na nějakej traktor a pak už jenom udržovat. Myslíte, že když mi to polítá bránama, tak se tím ten pozemek trochu srovná? Jak to bude potom vypadat s porostem? nějaký drn tam zůstane, jen prořezaný? nebo to bude všechno v trapu? Většinovou plochu kosím už několik let a tam zas tak moc bordelu není. je tam teda svízel bílý, který mě při kosení strašně štve, protože se mi to motá do kosy, no ale jinak to zase tak zlé není, jen je to hrbatý. Ta část s těmi stromky je peklo. Zkusím toho kus vytahat až tam bude ten traktor, jinak když to pořežu, tak budu mít samej pařízek a to je blbý s tim toho moc neumím. Vytahovat je růčo po jednom jsem línej.
Antony: jsou to Říčany u Prahy napadlo tě něco konkrétního?
Antony: jsou to Říčany u Prahy napadlo tě něco konkrétního?
Antonyho asi napadlo, že nejen u Prahy jsou Říčany.
https://mapy.cz/zakladni?x=16.3809579&y ... 20u%20brna
https://mapy.cz/zakladni?x=16.3809579&y ... 20u%20brna
Což to já vím, že jsou ještě u Brna. Ptal jsem se, jestli má nějaký nápad. Třeba, že hospodaří v okolí a že bychom se třeba dohodli na tom poježdění té mé louky.
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Napadlo. Ale musely by to byt ty Ricany, co daval Dyk
Intenzivním vláčením brzy na jaře ten pozemek nebo jeho část bude vypadat, že si řekneš tady nic neporoste. Traviny ale rychle obrazí a s jarní silou vyrazí a bude seno!!! A bude to rovnější čím více se to bude honit bránama. Blbě se ale vláčí tam, kde jsou pařízky a zbytky náletů. Můj postup by byl trošku jiný - kde se seče na seno bych zatím nechal, jen zjara pobránoval, vyřezal dřeviny a to až pod úroveň terénu tak, aby to minul zakladač trávníků a nechal to projet tím zakladačem a vysel novou travní směs. Příští rok druhou půlku nebo to, co zbylo. Tam, kde teď sečeš by možná stačil vertikutátor, ale trošku "mašinka". Do budoucna pravidelná jarní vertikutace travnímu porostu jen prospěje. Na dvou tisících metrech se to dá.
Debustr:
Kde roste spousta plevele včetně bodláčí, malin, růží a něco jako plazivé hluchavky je nejlepší zavorat pluhem který má přeradličku.
Místa kde rostou ještě zarostlá houštím trnek a akátů jedině vyřezat a vypálit.
Kde roste spousta plevele včetně bodláčí, malin, růží a něco jako plazivé hluchavky je nejlepší zavorat pluhem který má přeradličku.
Místa kde rostou ještě zarostlá houštím trnek a akátů jedině vyřezat a vypálit.
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasim s Thovtem. Pred orbou bych to jeste cely postrikal glyfosatem nebo diquatem. Na jare nechat zaset travu nebo jetelotravni smes (na otavu krasny porost jetele) a je to. Po seti bych to aji uvalel, idealne cambridge valy.
Hele a jak si mám představit to vypálit. Všude kolem pozemku je zástavba, takže nic velkýho nemám šanci. Zase vypálit každej kmínek, to by bylo stavky ohníčků.
Díky za názory všem.
Díky za názory všem.
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Jak silny to ma kminky? Vyskubat