Kohonzikova MF70

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
Kohonzik

Kohonzikova MF70

#1 Nový příspěvek od Kohonzik »

Rád bych vám představil svůj stroj. Základem je jednoosá fréza vyrobena v Jičíně někdy v minulém tisíciletí. Byla mi před pěti lety v dobré víře darován otcem jako pomocník k domu na odhrnování sněhové nadílky v zimních měsících a sekačka v letních měsících.
Vzhledem k utrpení s továrním dvoutaktním motorem, který se hodinu startuje, hodinu běží a pak se MF-ka dotáhne vlastnímy silamy domů, jsem sedl k internetu a do kolonky googlu napsal "problem s motorem MF". Načeš bylo vygoogleno nepočítaně odkazů na problémy s motorem. Bylo rozhodnuto. Během týdne stál doma nový 6,5 koňový motor čínské provenience s polskými popisy náhodně podobný Hondě GX200. Díky výkresům nalezeným zde na fóru a otci, který má strojní zázemí, vniklo během pár týdnů spojení silnika a jičínky. ("timto děkuji autorům výkresů", protože strašně nerad vymýšlím vymyšlené) Potom jsem ještě náhodou koupil kola na dvoumontáž a nevídaný stroj byl na světe.Nyní ještě chybí příblížit ovládání plynu a náhonu někam na kleče a bude to dokonalé.

Video s prvního sečení: https://www.youtube.com/watch?v=psiYV8VaF98

Nějaké fotky, jak šel čas: http://fotoalba.cz/alba/Kohonzik/2593504

druzstevnik
Kontaktovat uživatele:

Re: Kohonzikova MF70

#2 Nový příspěvek od druzstevnik »

Pěkná přestavba, já jsem prozatím ve fázi příprav, hlavně sháním někoho, kdo mi vyrobí za rozumný peníz příruby a redukci na hřídel. Můj dvoutakt celkem šlape, ale už mi nějak nevoní, dělá to randál a žere to jako splašené, tak taky zkusím čínu a uvidíme.
MF70+ŽTR-61+FS-75+pluh+prstová lišta 140+bezprstá lišta 120+vozík
Do ženské, do melounu a do enefy nevidíš...

Kohonzik

#3 Nový příspěvek od Kohonzik »

druzstevnik píše:Pěkná přestavba, já jsem prozatím ve fázi příprav, hlavně sháním někoho, kdo mi vyrobí za rozumný peníz příruby a redukci na hřídel. Můj dvoutakt celkem šlape, ale už mi nějak nevoní, dělá to randál a žere to jako splašené, tak taky zkusím čínu a uvidíme.

Jde o to čemu říkáš rozumný peníz? Já osobně nemám tušení na kolik by mě to přišlo,kdybych to někomu zadal. Ale myslim si, že třeba tohle není špatná cena: http://dum.bazos.cz/inzerat/48383486/MF ... ni-set.php
Hlavně až okusíš 4-takt, nebudeš chtít už nikdy jinak...

Kohonzik

#4 Nový příspěvek od Kohonzik »

Video ze sušení sena.
Omlouvám se za kvalitu videa :rally:

druzstevnik
Kontaktovat uživatele:

#5 Nový příspěvek od druzstevnik »

Kohonzik píše:Video ze sušení sena.
Jede to parádně, už se těším až to taky zprovozním. Jak jsi předělal ten výfuk? Vypadá to dost dobře...

mastnacek

#6 Nový příspěvek od mastnacek »

Pekne to frka, jakej ma ten obracacek zaber? Prijde me to jako zbytecny mrhani benzinem. Na velky plochy to neni ( na to je lepsi TON ) Tohle je spis na clenitej teren, ale tam bych podle vide byl mozna stejne rychlej s hrabema :)

MOstruszka

#7 Nový příspěvek od MOstruszka »

Dobrý den, chválím přestavbu, super věc... Ovšem, nedávno jsme koupili stejný motor, přestavba proběhla v pořádku, sekali sme dlouho, motor šlapal skvělě. Do té doby než jsme jednou k němu přišli a pod sekačkou se objevila kaluž benzínu, kapal z karburátoru, z nádržky kde se nachází plovák (nebo někde z těch míst) vyměnili jsme těsnění kolem nádržky, plovák funguje... Co mě teda trklo tak že ventil kterým se zastavuje přívod benzínu tak nezavírá úplně, ale jenom tak aby nebylo..., prostě benzín teče dál. Aby toho nebylo málo, benzín se dostal i do oleje.... a né málo. Sekačka nešla nastartovat a když už tak zvuk nebyl zrovna zdravý. Chci se zeptat jestli vám ventil na benzín zavírá úplně, nebo jestli jste někdy měl problém s benzínem v oleji. Díky za zprávu. S pozdravem Ostruszka.

Kohonzik

#8 Nový příspěvek od Kohonzik »

mastnacek píše:Pekne to frka, jakej ma ten obracacek zaber? Prijde me to jako zbytecny mrhani benzinem. Na velky plochy to neni ( na to je lepsi TON ) Tohle je spis na clenitej teren, ale tam bych podle vide byl mozna stejne rychlej s hrabema :)
Zdravim.
Šířka je 140. Mrhání benzínem by to bylo s dvoutaktem, ale takhle je to mnohem pohodlnější a rychlejší než hrábe (dvoutakt sežral 5litrů jenom na posekání, tohle za 5litrů poseká, 5 krát obrátí a ještě nahrabe na ruliky :wink: ) ... Tona mám k dispozici taky, ale tam už je problém s manévrovatelností. Tímle si to vyhrabu i z pod stomů a otočím se na pětníku.

Kohonzik

#9 Nový příspěvek od Kohonzik »

druzstevnik píše:
Kohonzik píše:Video ze sušení sena.
Jede to parádně, už se těším až to taky zprovozním. Jak jsi předělal ten výfuk? Vypadá to dost dobře...
Jednoduše jsem ho uřízl za přírubou. Pootočil jsem ho tak aby se vešel mezi kleče. Nastavil asi 3cm dlouhou trubičkou a přivařil. Nahoru jsem dal kolínko, aby mi to nekouřilo do obličeje. Toť vše :)

Kohonzik

#10 Nový příspěvek od Kohonzik »

MOstruszka píše:Dobrý den, chválím přestavbu, super věc... Ovšem, nedávno jsme koupili stejný motor, přestavba proběhla v pořádku, sekali sme dlouho, motor šlapal skvělě. Do té doby než jsme jednou k němu přišli a pod sekačkou se objevila kaluž benzínu, kapal z karburátoru, z nádržky kde se nachází plovák (nebo někde z těch míst) vyměnili jsme těsnění kolem nádržky, plovák funguje... Co mě teda trklo tak že ventil kterým se zastavuje přívod benzínu tak nezavírá úplně, ale jenom tak aby nebylo..., prostě benzín teče dál. Aby toho nebylo málo, benzín se dostal i do oleje.... a né málo. Sekačka nešla nastartovat a když už tak zvuk nebyl zrovna zdravý. Chci se zeptat jestli vám ventil na benzín zavírá úplně, nebo jestli jste někdy měl problém s benzínem v oleji. Díky za zprávu. S pozdravem Ostruszka.

Dobrý den.
Můj motor je v provozu teprve od loňska a zatim běhá. Zatim byla jenom spuchřelá hadička mezi hlavou a sáním.Trochu netěsnilo plastového sání (tudíž se mi trochu naprášilo do karburátoru). Ale s mouchama jsem počítal, je to čína. Karburátor jsem vyčistil a jedu dál. Jinak mě plovák přívod benzínu zavírá, to jsem zkoušel. Jestli vám nezávírá, tak se právě asi tou hadičkou dostane přez hlavu do oleje.To chce rozebrat plovákovou komoru a vyšroubovat ventil. Buď tam bude nějaká spína,která nedovolí zavřít přívod a nebo se ta jehla musí brusnou pastou zabrousit aby dobře dosedala a nepropouštěla.

MOstruszka

#11 Nový příspěvek od MOstruszka »

A benzín neteče? Byli jsme u odborníka na takovéto motory a říkal že číňany už nějaké viděl, ale tenhle je zdálo by se lepší, nebo teda nová "generace". Ale i tak když rozebral karburátor, tak se chytil za hlavu a musel ho poskládat znovu a prá některé části dal trochu jinak. Jinak tam prý i něco piloval. Říkal že motor šlape a neměl by s tím už být problém. Když jsme to přivezli domů tak benzín po chvilce začal zase kapat, ale zdálo by se že méně. To ještli motor funguje jsme se zatím nepřesvědčili. Už nevím co s tím :/

Zbyněk78

#12 Nový příspěvek od Zbyněk78 »

Zdravím, tato přestavba se mi moc líbí. Věděl by někdo jaký kroutící moment má dvoutakt na mf 70, dočetl jsem se, že tento 4taktní (GX200) motor má 12,5Nm při 2500ot./min.
Mám k mfce i obraceč - 160 - a mám strach aby 4takt to zvládl.

druzstevnik
Kontaktovat uživatele:

#13 Nový příspěvek od druzstevnik »

Nevím jak moc zatěžuje mfku obracák, ale ze své zkušenosti s mulčovačem žtr-61 ho motor utáhne i ve vysoké trávě v pohodě. Pravdou je, že rozjezd, než ho roztočí s tím, že zaroveň musí jet i pojezd, musí člověk víc pracovat se s pojkou než u dvojtaktu. Ale jakmile se ta sestava rozpohybuje jede to řekl bych i lépe než dvojtakt. SNad sjem to popsal srozumitelně :)

Zbyněk78

#14 Nový příspěvek od Zbyněk78 »

druzstevnik píše:Nevím jak moc zatěžuje mfku obracák, ale ze své zkušenosti s mulčovačem žtr-61 ho motor utáhne i ve vysoké trávě v pohodě. Pravdou je, že rozjezd, než ho roztočí s tím, že zaroveň musí jet i pojezd, musí člověk víc pracovat se s pojkou než u dvojtaktu. Ale jakmile se ta sestava rozpohybuje jede to řekl bych i lépe než dvojtakt. SNad sjem to popsal srozumitelně :)

Perfekt, v zimě budu přestavovat sekačku na 4takt.

Díky

Kohonzik

#15 Nový příspěvek od Kohonzik »

Zbyněk78 píše:Zdravím, tato přestavba se mi moc líbí. Věděl by někdo jaký kroutící moment má dvoutakt na mf 70, dočetl jsem se, že tento 4taktní (GX200) motor má 12,5Nm při 2500ot./min.
Mám k mfce i obraceč - 160 - a mám strach aby 4takt to zvládl.

Krouťák dvoutaktu sice nevim, ale táta ten obracák má a maká to bezproblému.

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“