Orání Agzatem
Moderátor: DYK
-
Orání Agzatem
Dobrý den
Budu orat zahradu,která se neorala cca 20 let,je tam tráva.Mám agzata, motor PA 100,oboustraný pluh,nastavovací závěs.Mohli byste mi poradit jak to správně nastavit,abych se co nejmín nadřel?
Už sem stim oral našu dobrou,udržovanou zahradu a trocu sem musel tlačit,nevím jestli u toho taky platí jak u Vari šířka záběu a hloubka 18 cm,nebo jinak?Prosím napište jak to správně nastavit
S pozdravem
Budu orat zahradu,která se neorala cca 20 let,je tam tráva.Mám agzata, motor PA 100,oboustraný pluh,nastavovací závěs.Mohli byste mi poradit jak to správně nastavit,abych se co nejmín nadřel?
Už sem stim oral našu dobrou,udržovanou zahradu a trocu sem musel tlačit,nevím jestli u toho taky platí jak u Vari šířka záběu a hloubka 18 cm,nebo jinak?Prosím napište jak to správně nastavit
S pozdravem
Re: Orání Agzatem
caf,
najdi si 2 chlapov, ktory ta budu tahat na lane a nech vas sila sprevadza
vyskusane/oddrene niekolkokrat
P.S.
pred a pocas takejto orby treba telo mazat etylalkoholom. pomaha to tlmit bolest
P.S.
pred a pocas takejto orby treba telo mazat etylalkoholom. pomaha to tlmit bolest
rado píše:caf,
P.S.
nechapem prečo takto pišeš ,všetko je o nastaveny a obsluhe , skus pozriet ako oriem ja a zbadaš že 3-ja nie sme pri orbe tuna maš odkaz na mňa
http://www.youtube.com/watch?v=Z3YNh31b ... el&list=UL
mily zde, pochybujem, ze na tvojom videu je zahrada, ktora nebola 20 rokov orana. Ten porast si mohol pred orbou pokosit alebo aspon povalcovat.
Miro96 pise, ze je tam trava to sa asi = dost pýru.
Mozno keby mal na pluhu kotucove krajadlo, tak by to ako-tak slo, no mal by co robit aby to prevratil.
Silno zatravnene pozemky najprv trham rotovatorom, az potom to poskrabem tak na 10-12 cm a som rad, ze v lepsom pripade na dlaniach nemam pluzgiere od tlacenia.
Boli casy, ked som za 3 roky k 30 a pozemku prioral a zrekultivoval 4 are vsetkeho mozneho. Samozrejme, ze Agzatom, lebo traktorom mi do toho prvy rok nikdy nechcel vojst.
Miro96 pise, ze je tam trava to sa asi = dost pýru.
Mozno keby mal na pluhu kotucove krajadlo, tak by to ako-tak slo, no mal by co robit aby to prevratil.
Silno zatravnene pozemky najprv trham rotovatorom, az potom to poskrabem tak na 10-12 cm a som rad, ze v lepsom pripade na dlaniach nemam pluzgiere od tlacenia.
Boli casy, ked som za 3 roky k 30 a pozemku prioral a zrekultivoval 4 are vsetkeho mozneho. Samozrejme, ze Agzatom, lebo traktorom mi do toho prvy rok nikdy nechcel vojst.
-
Já už sem toho kus udělal,jenom potřebuju poradit jak to správně nastavit,v rodině s agzatem dělam jenom ja a nemám s tym moc zkušeností (je mě 16),zahradu mam jako koníček,na druhe straně dědiny pučenou abych furt doma neposlouchal mamu jak sem neco přejel,rozbil....
Přišti rok tam chcu dat zemaky tak to ted poořu at ta tráva přes zimu zhnije.
Potřeboval bych poradit jak ten pluh správně nastavit tema šroubkama na tělesu,a mám na tym pluhu krojidla aby krájeli ty drny,ale určitě nepočítám že to bude jezdit samo,jenom abych to měl dobře nastaveny.
S pozdravem
Potřeboval bych poradit jak ten pluh správně nastavit tema šroubkama na tělesu,a mám na tym pluhu krojidla aby krájeli ty drny,ale určitě nepočítám že to bude jezdit samo,jenom abych to měl dobře nastaveny.
S pozdravem
skus sem pridat fotku toho pozemku a zemnej vzorky urobenej rylom, tak aby bolo vidno korene tej zelene ci to budes schopny zorat.
s pouzivanim tych origo nozovych krajadiel mam skor negativnu skusenost
buduci vikend budem k zahrade prioravat pas travy. siroky 3 a dlhy 15 m. majitela to napadlo dnes, samozrejme, ze to nicim nepostriekal.
tak som to dnes aspon roztrhal rotavatorom a tesim sa na buduci vikend
s pouzivanim tych origo nozovych krajadiel mam skor negativnu skusenost
buduci vikend budem k zahrade prioravat pas travy. siroky 3 a dlhy 15 m. majitela to napadlo dnes, samozrejme, ze to nicim nepostriekal.
tak som to dnes aspon roztrhal rotavatorom a tesim sa na buduci vikend
Zkus se podívat třeba na toto http://www.youtube.com/watch?v=bx4C3qbk ... re=related Bude toboj, ale vyhraješ, neboj. Není nad vlasní zkušenosti a když si něco z toho videa zapamatuještřeba ti topomůže a zjistíš ostatní souvislosti. Přál bych ti mít taky někoho na místě poruce,kdo by ti dobře radil a řekl ti i proč tak, či onak.Miroslav96 píše:Já už sem toho kus udělal,jenom potřebuju poradit jak to správně nastavit,v rodině s agzatem dělam jenom ja a nemám s tym moc zkušeností (je mě 16),zahradu mam jako koníček,na druhe straně dědiny pučenou abych furt doma neposlouchal mamu jak sem neco přejel,rozbil....
S pozdravem
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
-
Vzorky hliny nafotim,ale asi až tak v utery nebo ve čtvrtek,jak se tam dostanu,protože přijedu pozdě ze školy a pak mám eště chov králíků doma,ale určitě sem dám fotky.
Děkuju za rady
s pozdravem
Děkuju za rady
s pozdravem
No moc do hlbky to nenastavuj, a aj šírku brázdy čo najmenšiu, aby to utiahlo a aj prevracalo. Ono je rozdiel či to orieš na rovine, alebo vo svahu, na rovine to ide lepšie, vo svahu možno budeš môcť orať iba z jednej strany, kým sa vrátiš si odpočinieš Ak tam bude aj stará tráva, bude to horšie, niekedy je lepšie zhodiť to krajadlo, alebo ho nastaviť iba do malej hlbky, a hodne záleží od správnej vlhkosti pôdy, suchá sa orie zle, premokrená tiež. Prajem hodne zdaru , a dobrú budúcoročnú úrodu.
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.
Dobře vykuté - ostré krojidlo je právě na orbu travního drnu to, co může výrazně pomoci. Zajistí, aby hranu brázdy s koženovým balem nemusela "trhat" odhrnovačka, takže menší odpor. Nevím na co jiného by už to krojidlo bylo vhodnější. Je fakt, že při zaorávání vršků z řepy, nebo hnoje, či posečeného zeleného hnojení, se to za to krojidlo zachytává, ale to snad není tento případ. Není vůbec od věci to orat "na dvakrát", když to napoprvé nepůjde. To je taky jeden se známých , ale asi zapomenutých, postupů.
A co to potrhat branama pred orbou.
Naposledy upravil(a) Niko01 dne pon lis 12, 2012 11:10 am, celkem upraveno 2 x.
http://www.youtube.com/watch?v=5MrUadSy ... re=related
Video navod pre SIMSON motor - demontaz,montaz a nadstavovanie motora,prevodovka a karburator.
Video navod pre SIMSON motor - demontaz,montaz a nadstavovanie motora,prevodovka a karburator.
Aby hroty nějak výrazněji narušily drn, musela by být tahová síla větší než u pluhu. Jinak jsem zkoušel stejný pluh s nožovým i talířovým krojidlem a mají ty talíře cosi do sebe.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Jóó brány!! Ty jsou v tomto případě nepoužitelný. Když ne teda orat na dvakrát tak aspoň rozdiskovat, ale zase, bavíme se o jednoosáku, takže když to nepůjde orat najednou pak asi nejvhodnější bude dvojí orba a to bych tu první hned jen tak přejel rotavátorem. Řezací disk je dobrý, hlavně co leží přeřízne a tolik se nechytá, no a když dosáhne aspoň na dno kořenového balu trav, mohlo by to stačit. Nůž dosáhne vždy až na dno brázdy, měl by totiž být nad špičkou nákladu do dvou cm. No a je-li, jak jsem psal, ostrý, není to nějaká přítěž oproti tomu, co musí bez něho zmoci odhrnovačka. Možná by stálo za to popřemýšlet nad orebnýma návlekama, nebo rovnou orebná kola. Ten Agzat - převodovka tu skoro 100% adhezi v pohodě zvládne a zase se bude o něco lépe pracovat.
Dyku:proc by ty brany nebyli pouzitelne.Ja mam zahradu kterou predemnou nikdo neupravoval cca 10 let.Taky sem to mnel pjekne prorostle dejakou havjedi,no a nez sem to sel po prve proorat tak sem to par krat pojezdil branama a slo mi to o neco lip nez ta prvny brazda.
Kdis sem stym zacal,kazdej my doporucil ze nejdriv brany a pak potom pluch,no ale musim fak priznat ze to byla i tak pjekna makacka .
Kdis sem stym zacal,kazdej my doporucil ze nejdriv brany a pak potom pluch,no ale musim fak priznat ze to byla i tak pjekna makacka .
http://www.youtube.com/watch?v=5MrUadSy ... re=related
Těma bránama se nedostaneš dostatečně hluboko a to by stačilo třeba 5 cm. Jen vyčešeš co je na povrchu, tím se mohli částečně zlepšit adhezní podmínky, nebo jen povrchově narušíš drn a t je málo, no a pokud by jsi se dostal v trávách a všem tom bordelu tak hluboko, zase to jednoosák neutáhne. Proto si myslím, že je lepší si to rozdělit pro orbu zhruba na třetinu a pak dvě třetiny konečné hloubky a je to i pro zaorání toho "povrchu" lepší.