Studebaker - Gravely - 1948

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
bastardtraktor

Studebaker - Gravely - 1948

#1 Nový příspěvek od bastardtraktor »

Tak tohle je strojek, který k nám byl dodán v rámci pováleèné pomoci z USA
v lednu léta pánì 1948 ještì než to tady vzali do parády bolševici - ti prohlásily pomoc UNRA za diverzní a podvratnou èimmost a utnuli to.

Vymìnil jsem to za tu pøevodovku do starý Jawy co sem našel ve sbìru
za tu Gravelu se sberatelem motorek.

Je to jednoosá zahradní fréza.
Výrobce - firma Studebaker
Motor ètyøtakt 500 ccm spodový
Vrtání 5a1/4 a zdvih 5a1/2
dvì rychlosti a zpìt
má to diferák s uzávìrkou !!!!

prodávaly se
pro orbu kola s pøevodem v discích!!! - podle natoèení se mìnila svìtlá výška
dìle delali dvojitá kola a nástavce pro mìnìní rozchodu kol
a další kola rùzných velikostí pro rychlosti urèené na ježdìní a na náøadí

Obrázek...Obrázek...Obrázek

takhle to má vypadat - chybí nám ten kryt
Obrázek

Je jich u nás povícero a dosud fungují.
Sbìratelsky to není vùbec cemé . Je to sice staré dost na to, aby to bylo sbìratelské
JENOMŽE - je to tak kvalitnì udìlané a vyrobili jich tolik, že to vùbec není vzácné

Je to u kámoše motoráøe, a motor už bìhá :pohar:
- musel se tam dát èeskej karbec - protože originál chybìl,
ale chybìj nám tam nìjaký koleèka vepøedu v pøevodovce, tak to nejezdí, ale náhon maká..
Pøevodovka je planetová a má to diferák
Sehnal jsem na webu komplet manuály, návody, katalogy náøadí a seznamy dílù , tak uvidíme co tam chybí v tý pøevodovce, že to nejede.

Dìlalo se to až do pozdních šedesátých let v základu stejné.

Mam k tomu jen rotaèní koštì - zatím bez toho koštìte - jen železo a není to ani na Gravelu - musí se to pøizpùsobit

Dìlalo se k tomu nepøeberné množství vercajku už od 40. let
Nevím, ale jak nakopírovat obrázky z PDFek

Vozík dvoukolový korbový za frézu na sedìní - nìkolik typù
Dvoukolový pouze osobní vozík - pro dvì a i pro 3 osoby
Vozík na sedìní pro práci s èelním náøadím - nekolik typù
Vozík pøed frézu dvoukolový sklápìcí- chodí se za tím jako s koleèkem
Vozík pøed frézu jednokolový- chodí se za tím.

Pluh obracecí
Rotavátor
rotaèní pluh
rotaèní pleèka
rùzné kultivátory
Válec , brány, rùzné pleèky
secí stroj široký
secí stroj øádkový
rozmetaè hnojiv a na solení chodníkù

zametací koštì
fréza na sníh
Pluh na sníh šikmý
Pluh na sníh šípový

Sekaèka prstová lišta
sekaèka bezprstová lišta
golfová vøetenová sekaèka -jedno , dve i tøi vøetena
bubnová sekaèka - jedno i dvou
Nožová rotaèní sekaèka - tehdy ještì bez koše
Sberaš trávy do koèe, jako samostatné náøadí
provzdušòovaè trávníku - ježek

Èerpadlo
postøikový vozík s èerpadlem a nádrží
generátor na elektøinu
drtiè odpadu na kompost
zemní vrták
Øetezová pila !!!
Kotouèová pila !!!

pøedchùdce z 20. let mìl jen jedno kolo..... nejstarší tto Gravely L , jako mám já .... golfový vozík
Obrázek...Obrázek...Obrázek

a nejnovìjší z 60. let, mež výroba zkonèila - ale základ byl stejný a byl i ètyøkolový ale motor stejný
pod vyší pøídí je jen navíc baterie pro starter - jinak je vše stejné jako po válce
Obrázek...Obrázek...
Obrázek
ooooooooooooo

Brendak

#2 Nový příspěvek od Brendak »

Fakt dobry stroj. Diferencial , uzaverka , redukce v kolech. Fakt parada.
Zvlast kdyz je to tak stare. Jeste jsem zapomnel na ten ctyrtakt. 8) 8) Myslim ze to predbehlo dobu o nekolik desitek let. S touto koncepci , jen s nejakyma upravama , by to asi mnelo uspech i dnes.

Jenik
Kontaktovat uživatele:

#3 Nový příspěvek od Jenik »

je to vážnì pìknej stroj - a když je v tom ta uzávìra taak je to fakt super stroj

a nebyl Studebaker i americkej náklaïák z války ?? takovej ten s tim èumákem hodnì dopøedu - vypadalo to jako krysa .... :smich:
Autolakýrník, autoklempíř
Umění žít spočívá v tom, umět se včas rozhodnout, na co se dřív vysrat...

Sháním ohýbačku na plech, i doma dělanou - délka 1000 mm tloušťka 1,5 mm dohodou

bastardtraktor

#4 Nový příspěvek od bastardtraktor »

Tenhle můj traktorek ale redukce v kolech nemá - ty se používaly jen na orbu

Studebaker bylo ledacos - osobáky, sporáky i náklaïáky.
To myslíš ty Studebakery, jak jich Amíci za války konvojema poslaly kvanta do Ruska a byly na to pak v rusku namontovaný Katjuše ?? To byl jeden z důležitejch tahů války.
Rusáci tim nácky hnaly přez celou Evropu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Studebaker_US6 a pak tam jezdily pomalu dodnes.
řadový šestiválec na benzín - vír v nádrži
BM-13_RB.jpg
Naposledy upravil(a) bastardtraktor dne sob úno 02, 2008 4:14 am, celkem upraveno 1 x.
ooooooooooooo

bastardtraktor

Re: Studebaker - Gravely - 1948

#5 Nový příspěvek od bastardtraktor »

A malá oprava
Ty Gravely traktorky se vyráběly jen s malými změnami dlouho.
Ten můj vrak je z roku 1948 a to ještě Studebaker nebyl - jen s ním byl jen nějak lehce kapitálově provázán
Ale přímo součástí firmy Studebaker byl výrobce Gravel až od počátku 60. let
Studebaker ještě vklastnil výrobu traktorků ONAN
A dnes pokračuje firma pod koncern Ariens http://www.ariens.com/
ale jako značka jede Gravely dál http://www.gravely.com/
A jednoosé frézy dělaj dál - http://www.gravely.com/products/rapid/r ... photos.asp

Ale ostatní sortiment - ty sekačky - to jsou úžasný systémy co se v Evropě vůbec nevidí

Zde je historie komu a jak výroba Gravel patřila-
Gravely Tractor, of Brillion, Wisconsin is a manufacturer of outdoor power lawn and garden implements which was established in early 20th century. Gravely uses the term tractor in a figurative sense, since its products are usually hand control units, or qualify as riding tractors.

In the early 1960s, Gravely was a wholly owned subsidiary of Studebaker Corporation of South Bend, Indiana. Gravely was later sold off as Studebaker-Worthington sought other investment opportunities.

As of 2006 Gravely Tractor provides a full line of power lawn implements, and is a division of Ariens.
ooooooooooooo

ZI

#6 Nový příspěvek od ZI »

Neříkalo se těmto sekačkám Alpiny?
To byly také sekačky od UNRRY, u nás na chalupě jednu tuto sekačku (Alpinu) dostali po válce soukromí zemědělci (za sedláky bych je nepovažoval - Krkonoše) cca 8 chalup. Už se ani neví, kde skončila.
Tu samou měl i jeden náš známý, ale dal ji pryč pro nějakou neopravitelnou poruchu či rozbitou součástku, teprve časem otec zjistil, že to šlo opravit či nahradit, docela litoval, že ji nekoupil.
Pokud si dobře pamatuju tak to snad byl 3válec.

Woith

#7 Nový příspěvek od Woith »

Čau jsem tady poprvé nevím přesně jak to tu chodí zaujal mě tvůj přispěvek . Taky vlastním frezu Gravely teda v současné době už mám dvě. Tu první sehnal kdysi můj tatík a přivezl si jí rozebranou v kufru auta to bylo v 78. Tu druhou jsem si sehnal na inzerát nedávno z Českých Budějovic. Nevím kdy jsi ten příspěvek psal ale doufám že jí ještě máš dostali jste jí do pěkného stavu. Ta konstrukce se jim opravdu povedla když jsem dělal první generálku tak jsem nechápal jak to mohlo poslední roky vůbec jet. Já jsem měl problém s tím že už nejspíš od výroby byly hlavní ložiska klikovky posunuté vůči sobě téměř milimetr takže to bylo skříplé ale i tak to jelo . Po trošku složitějším zásahu jseme to upravili a je to vpohodě. Nejlepší je ta kuželová dvojčinná třecí spojka není stavěná sice na velké výkony ale pro tu práci na kterou byla stavěná to bohatě postačovalo. Kdyby jsi měl zájem si promluvit tak se ozvi na můj e-mail Woith@seznam.cz zatím čau

Pavel Šedivý
Kontaktovat uživatele:

#8 Nový příspěvek od Pavel Šedivý »

Tak jsem tady poprvé a tenhle kousek máme doma. Strašně rádi jsme s bráchou už jako kluci s gravelkou jezdili,sekali,orali.Dřív byla červená.Tak jí zrepásnem zpět :) Ještě nafotím doplňky.
Přílohy
gravely3.JPG
gravely2.JPG
gravely.JPG

Čezeta

#9 Nový příspěvek od Čezeta »

Zdravíčko,
jsem také majitelem tohoto amerického zázraku. Chtěl bych se zeptat podle čeho nastavujete zapalování? Zatím se mi to podařilo udržet při životě max. minutu, pak to začně střílet do vejfuku a konec.
(Gravela s rotačním pluhem nehází zničehož nic vůbec jiskru a druhá Gravela má problemy jak je uvedeno výše ...)
Přílohy
P5090306-e2.jpg
P5090286-e2.jpg
P5090274-e2.jpg
P5090268-e2.jpg
P5090267-e2.jpg
P5090272-e2.jpg
P5090270-e2.jpg

DYK

#10 Nový příspěvek od DYK »

Tak za A tě vítám :ano: ať se ti zde líbí. A hned na tebe zaútočím. Na těch foktách to je rotační pluh. Moc bych chtěl popis jak to "dělá", no a neškodilo by nějaké video. Videa na netu jsou hlavně s BCS, ale u nás je tento adaptér těžko dostupný. Dělala ho jen jedna firma z Uhlířských Janovic - Balcar. Pak ale šel Ing. Balcar do důchodu a je po firmě. To nemluvím co ti lidi, kteří si od něho koupili stroj. Trošku bezohlednost ale kdo ví jak to je. Fakt bych to chtěl vidět při práci. Mohl by jsi mohl něco natočit, protože to určitě nezajímá jen mě. Práci, kterou jsem viděl na těch videích třeba v sadu to dělalo znamenitou. Bude asi záležet na jejím složení, ale ukazovali to na trávníku mezi stromy a nemělo to chybu. Tak šup, šup :potlesk: už se těším
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Čezeta

#11 Nový příspěvek od Čezeta »

v chodu ti to nenatočím , protože fréza byla před cca 15 lety odstavena a teď neháže jiskru. Na youtube jsem našel jen tohle ;)

DYK

#12 Nový příspěvek od DYK »

Já myslím, že nějaké to video natočíš. Nemusí to být hned však to musíš rozpohybovat a já věřím, že se ti to podaří :) S chutí dotoho a půl je hotovo :ano: .
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Pavel Šedivý
Kontaktovat uživatele:

#13 Nový příspěvek od Pavel Šedivý »

Tak ta naše Gravelka taky občas neházela jiskru.Stačilo rozebrat a vyčistit celé zapalování no a někdy to házelo zase slabou jiskru-to bylo kondíkem.Seřizovat Edison magneto zrovna moc nejde.V unašeči od rozvodů je akorát takovej zvláštní odstředivej háček kterej napruží rotor v magnetu při nízkých otáčkách a odskočí před horní úvratí (takové cinkání když se motorem točí pomalu) .Odšroubovat to z motoru je jednoduchý,drží na jednom šroubku a nastavení je do vyosené drážky v unašeči.

Pavel Šedivý
Kontaktovat uživatele:

#14 Nový příspěvek od Pavel Šedivý »

Čezeta píše:Zdravíčko,
jsem také majitelem tohoto amerického zázraku. Chtěl bych se zeptat podle čeho nastavujete zapalování? Zatím se mi to podařilo udržet při životě max. minutu, pak to začně střílet do vejfuku a konec.
(Gravela s rotačním pluhem nehází zničehož nic vůbec jiskru a druhá Gravela má problemy jak je uvedeno výše ...)
A neulejvá se náhodou benzínem ta co žije jen minutu.Aby nebyl prožranej,seklej plovák , nebo třeba ucpanej kohoutek :zapomel: .

Ursus 73

#15 Nový příspěvek od Ursus 73 »

Ahoj, Čezeta
Tak rotačný pluh som videl prvíkrát v živote, :shock: nikdy som o niečom takom ani nepočul. A to sa o poľnohospodárske stroje zaujímam od detsva....Tak nech sa ti ten stroj podarí spojazdniť 8)
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“