Sekačka

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
Peti
Kontaktovat uživatele:

Sekačka

#1 Nový příspěvek od Peti »

Zdravim, máme asi 30a vinice celou zatrávnenú, plus nejaky travnik kolem. Uvažujem o kúpe bubnove sekačky na Vari, konkrétne me zaujima dvoububnová typ BDR700. Jsou zni 2 typy, me spis zajima ta bez tech pritlacnych valecku o kola, ktera ma normalni prevodovku. Moc se o ni nepise, tak bych chtel vedet zda sni ma nekdo nejake skusenosti, pripadne s nejakou jinou. Dvoububnova se mi zda vyhodnejsi v tom ze uklada posecenou travu doprostred. Jde hlavne o to že mezi rady je asi 1,5m siroky pas travniku, a udelat 4 otocky s 50cm elektrickou kosačkou, nebo 2 otočky se 70cm zaberem je trochu rozdil :). Takze cekam nazory pripadne kdyby mel nekdo nahodou neco na prodej tak SZ. Predem diki ;-)
Když to funguje tak se v tom nevrtej!
Petiho Zetor - 6911

Piston

Re: Sekačka

#2 Nový příspěvek od Piston »

Nemám s tím osobní zkušenost, ale podle toho, co jsem četl, není ta BDR 700 velká výhra. Když máš vyšší trávu, bude se to pravděpodobně uprostřed ucpávat. Slabší motor prostě lépe zvládne jednobubnové sekání. Já jsem zvolil klasickou jednobubnovou a jednoúčelovou Vari Líza... Soused má zase k varině adaptér Samson 56 a spokojenost. Pohledej na zahradě.cz, je tam toho o sekačkách hodně.
Pivo je moje palivo.

hajney

#3 Nový příspěvek od hajney »

Ahoj, já mám dobrou zkušenost s dvoububnovou sekačkou VARI, nevím přesně typ ale nemá to převodovku, jen jeden stálý převod vpřed. Podle mě je lepší dvoububnová než jednobubnová. S tou vysokou trávou nevím, normálně to seká trávu kolem půl metru a to stejně větší ve vinici nerůst nenecháš ne?

quidospacek

#4 Nový příspěvek od quidospacek »

Předpokládám, že chceš dokoupit jen sekačku a pohonou jednotku máš... Ja jsem si předloni pořídil jednoúčelovku BDR 581SP někde je pod názvem PERLA... Dva roky jsem s ní sekal v plném nasazení, bez jediného problému... Mohu jen doporučit... Ten tichoučkej čtyřtakt, prakticky bez vibrací 8) , to je změna proti starýmu DAKRu... S tím člověk běhal tři hodiny a byl tuhej jak nikdo druhej... S Perlou běhám i celý den, a je to vážně procházka... Dá se s ní dělat i hooodně těžkým terénu, ještě jsem nenašel příkop nebo strouhu, kterou by s klidem nevyjela (a to ještě táhne chuděra mně :D )

orly

#5 Nový příspěvek od orly »

Já jsem ji kupoval v roce 1993, to byla ještě s těmi přítlačnými pastorky. Princip sečení - vynikající, pojezd - na h...o. Pak jsem sehnal starší převodovku k lištové sekačce a celé jsem to předělal. Výsledek - sečení i pojezd vynikající. Poháním to dvoutaktem a výkon s přehledem stačí i do strmého kopce. Zvládá to trávu vysokou po pás. Samozřejmě nesmí být mokrá, pak to má tendenci namotávat se. Díky dvěma bubnům můžu jet libovolným směrem, kosit těsně u plotu nebo kolem stromů. V současnosti dělá DAKR i VARI dvoububnové sečení šíře 120 cm s vynikajícími parametry, ale nechají si to velmi dobře zaplatit.
Věci se řeší až když nastanou

DYK

#6 Nový příspěvek od DYK »

BDR 700 je a vždy byla výrobkem Motoru Jikov myslím v závodě Vodňany. Pojezd řešený třecím převodem se snad už nani nevyrábí a bylo to to nejhorší, co se dalo vymyslet. Přikláním se k naznačenému od Pistona. Žací talíře mají malý průměr proto mezera mezi nohama je malá a opravdu špatně tama prochází posečená hmota. Majitelé to řeší třeba svislím přivačenám L profilu (do stříšky)na nohy bubnů. To pomůže průchodu posečené hmoty, ale nevyřeší ji zcela a tak obsluha najíždí menší záběr a zde je pak otázka, zda s touto sekačkou člověk poseče dřív danou rozlohu než s jednobubnem. Na víšce trávy nezáleží tolik, jako na její hustotě. Já bych ji nechtěl.
Orly, nezapomeň, že Vari BDR 1200 má nad oběma bubnama ůhlové převodovky, propojené hřídelí, což si myslím je technicky - strojařsky dost neobviklé řešení u takových to strojů za tyto peníze. I když to není levná záležitost.
PS: opravil jsem hrubku ve slově hřídelí. Omolouvám se i za ty ostatní chyby.
Naposledy upravil(a) DYK dne sob úno 20, 2010 2:23 pm, celkem upraveno 1 x.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

majarka

#7 Nový příspěvek od majarka »

Ve vinohradě tráva po pás to snad ani nejde jedině když tam nic neděláš!?Já to chodil první s křoviňákem a potom s bubnovou s pojezdem. :)
Naposledy upravil(a) majarka dne ned úno 21, 2010 7:52 pm, celkem upraveno 1 x.
Zetor4011 byl to skvělí traktor. Zetor 5211

pirat
Kontaktovat uživatele:

#8 Nový příspěvek od pirat »

majarka píše:Ve vynohradě tráva po pás to snad ani nejde jedině když tam nic neděláš!?Já to chodil první s křoviňákem a potom s bubnovou s pojezdem. :)

vim ze nejsme v čj ale vinohrad :-)))

tk14

#9 Nový příspěvek od tk14 »

Prodávám sekačku,je to jednobubnovka SAMSON 56 i s převodovkou DSK 316 v perfektním stavu je jak nová nutné vidět,8000kč sekačka,6000kč převodovka,byl jsem s ní naprosto spokojen ale mám tk i se sekačkou,jinak když dáte plachetku je origo k sekačce,tak to dělá řádek,bez ní rozhazuje

orly

#10 Nový příspěvek od orly »

Já jsem sekl už s kdečím a můžu porovnávat. Ono je v podstatě jedno jestli jedno nebo dvoububen, záleží jak je kdo finančně zdatný. Podstatná je jedna věc - aby talíř, který jede po zemi a dělá oporu bubnu měl stejný průměr jako buben. Sekl jsem s jednobubnovkou (DAKR), kde nože jsou na kotouči z plechu. Plocha je pokosená nerovnoměrně, místy vyhozené kusy drnu, kotouč se deformuje.
Věci se řeší až když nastanou

Peti
Kontaktovat uživatele:

#11 Nový příspěvek od Peti »

zaujímavé príspevky :)...Tá dvoububnová me zaujala jen proto, ze ji jednou fotr pujcil z práce na vikend, no a tam u nich sni pracuju lidi fakt jak hovada, pokazde sni pracuje nekdo jiny i kdyz se do toho nerozumi a jezdi stím v trave netráve po šterku, skratka po vsem co jim prijde do cesty a byla myslim od kupy zcela bez udrzby, a to sni tam sekali minimalne 4 roky :typek: . Tak jestli vydrzela tohle, tak nasi vinicu kde je tráva málokdy max pul metru, urcite vydrzi :) .
Taky sme sekli ze zacatku se Stihl FS44 starsi typ ale bylo to moc zdlouhave. Ted se tam trápi už 3 rok elektrická sekačka Alko záber 50cm.
K tomu motoru, je to Vari Jikov s umelou nádrzi, momentalne celkove GO po cca 6 letech celosezonnyho provozu, do šroubku rozebran.
No a ty vybrace :) myslim že neni nic horsiho nez jet s rotavatorem se zaberem 125cm po podlávene a nasledne vysusene zemi. taky jsem si užil sve kdyz sme tam jeste nemneli travu :prace:
Prikladam par fotek jak to asi vypada pri seceni:
Přílohy
Snímka109.jpg
Snímek(7).jpg
Snímek(1)_4.jpg
Petiho Zetor - 6911

Piston

#12 Nový příspěvek od Piston »

Na ten vinohrad, kde stejně trávu nenecháváš moc přerůst, by možná nebyl špatný mulčovač. Na tom, že po něm nezůstává anglický trávníček, ti asi stejně záležet nebude, ne?
Pivo je moje palivo.

Peti
Kontaktovat uživatele:

#13 Nový příspěvek od Peti »

hmm diskutabilné, ale je to hezci kdyz tam po sekani zustane jenom poseceny travnik ;-) a nehnije to mezi, i když...
Petiho Zetor - 6911

z4011be

#14 Nový příspěvek od z4011be »

BDR 700 mám relativně novou, 2 sezóny má za sebou, sekám s ní zahradu a další menší plochy, v součtu cca 0,4 ha, naprostá spokojenost. Zvládá i vysokou trávu (někdy když se nestíhá, sekám až v červenci), polehlou též. Jen někdy, když je tráva přerostlá, polehlá, je nutný snížit záběr sečení.
Motor: dvoutakt s dekoventilem, výkon 6 HP

Trochu mě štve, že není možné zapojit pojezd bez toho, že by se točily bubny, ale vzhledem k tomu, že sekání můžu začít pár m od chalupy, vzal jsem i s tímto nedostatkem

3,5 cm strniště není pravda ani náhodou, 2 cm max.

P.S.: úPlně první seč byla masakr, původně jsem sekal s lištovkou, takže tráva (resp. povrch) si za ty roky přizpůsobila dle lišty. Bubnovka samozřejmě úplně něco jinýho, navíc má naklápění bubnů, takže se snaží dělat malé strniště i tam, co lištovka přejela (nerovnosti). Rozhodně doporučuji zakoupení ochranné plachty, země lítá dost, pokud je pozemek trošku podrytý nebo s krtnami. Odlétující kamínky nic moc příjemnýho.

z4011be

#15 Nový příspěvek od z4011be »

DYK píše:BDR 700 je a vždy byla výrobkem Motoru Jikov myslím v závodě Vodňany. Pojezd řešený třecím převodem se snad už nani nevyrábí a bylo to to nejhorší, co se dalo vymyslet. Přikláním se k naznačenému od Pistona. Žací talíře mají malý průměr proto mezera mezi nohama je malá a opravdu špatně tama prochází posečená hmota. Majitelé to řeší třeba svislím přivačenám L profilu (do stříšky)na nohy bubnů. To pomůže průchodu posečené hmoty, ale nevyřeší ji zcela a tak obsluha najíždí menší záběr a zde je pak otázka, zda s touto sekačkou člověk poseče dřív danou rozlohu než s jednobubnem. Na víšce trávy nezáleží tolik, jako na její hustotě. Já bych ji nechtěl.
Orly, nezapomeň, že Vari BDR 1200 má nad oběma bubnama ůhlové převodovky, propojené hřídelí, což si myslím je technicky - strojařsky dost neobviklé řešení u takových to strojů za tyto peníze. I když to není levná záležitost.
PS: opravil jsem hrubku ve slově hřídelí. Omolouvám se i za ty ostatní chyby.
Třecí převod se opravdu nevyrábí, to byl krok vedle. Aktuálně mají už i foukaná šípová pneu.
I s jednobubnem nesekáš na plný záběr pořád........

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“