Terra
Moderátor: DYK
Re: Terra
Vím že to nebude odpověd´ na tvůj dotaz , ale proč chceš orat tak hluboko až to přepadává přes pluh? K čemu je to dobré? Jedině že by ses chtěl do brázdy před někým skovat. Když se to nepohnojí , tak tomu ani 25 cm orby nepomůže. A traktor z terry neuděláš.
Na jedničku a dvojku převodovka T 20 vydrží asi hodně , ale oře se na zpátečku. Na zpátečku tlačí šneková hřídel dolů do ložiska. To ložisko je myslím s kosoúhlým stykem a navíc do něj padá odpad z převodovky. Otec s T 20 taky odvozil mraky věcí , ale to se jezdí na jedničku a dvojku. To spodní ložisko předělal myslím za kuželíkové. Na druhou stranu s dvojmontáží nevemeš při orání tak široký pás , takže převodovka (spodní ložisko) nedostane tak zabrat. Ale závaží a dvojmontáž zvýší přilnavost k zemi a zatížení převodovky se tím zvýší.
Na jedničku a dvojku převodovka T 20 vydrží asi hodně , ale oře se na zpátečku. Na zpátečku tlačí šneková hřídel dolů do ložiska. To ložisko je myslím s kosoúhlým stykem a navíc do něj padá odpad z převodovky. Otec s T 20 taky odvozil mraky věcí , ale to se jezdí na jedničku a dvojku. To spodní ložisko předělal myslím za kuželíkové. Na druhou stranu s dvojmontáží nevemeš při orání tak široký pás , takže převodovka (spodní ložisko) nedostane tak zabrat. Ale závaží a dvojmontáž zvýší přilnavost k zemi a zatížení převodovky se tím zvýší.
Mě třeba není jasné, proč se v této fázi pídíš po materiálech a technologii výroby odhrnovačky. Nechceš snad po nikom zde, aby ti diagnostikoval materiál, ze kterého je to tvé vyrobeno a jak. Navíc, byli jste prodejci, tak informace by měli jít opačným směrem, ne? Proč vůbec? Stran pluhu JOSK jsi zatím vyjmenoval všechny důvody, jak ho nezískat a skutečně takto se to i povede. Je ovšem třeba hledat cestu jak to jde, nebo mohlo jít, pokud teda je skutečný zájem.
Že se ti za krojidlo zachytává třeba zelený hnojení, posklizňové zbytky nebo hnůj je normální, v tomto případě se používá diskové krojidlo nebo žádné krojidlo.
Že se ti za krojidlo zachytává třeba zelený hnojení, posklizňové zbytky nebo hnůj je normální, v tomto případě se používá diskové krojidlo nebo žádné krojidlo.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
- boyten
- Kontaktovat uživatele:
take jsem laboroval s dvojmontáží, nedávno jsem to tu psal, ukázalo se to jako dobré na tahání vlečky, tahání pasivního kultivátoru. Zkoušel jsem s tím i orat a není to to pravé ořechové, na orbu se mi osvědčilo: jednomontáž, rozchod na 61 a orební návleky (mám to trochu do kopca a težší půdu), což není objevení něčeho nového, ale potvrzení pravdy, že tak to má být (viď DYKu :-D, čímžto ti dávám za pravdu :-))
Pro pandavid: K otázce materiálu ohrnovacího tělesa:
firma Lemken od roku 2011 vyrábí ohrnovací tělesa i z plastu.
firma Överum pečlivě vyválcovaná surovina je zušlechťována vlastní metodou. Vlastnosti odhrnovacích desek určuje přesný obsah uhlíku. Polotovary odhrnovacích desek jsou 24 hodin obohacovány uhlíkem v peci s vysokou teplotou, který vniká do povrchových vrstev materiálu. Následující tepelnou úpravou je docílena velmi tvrdá povrchová vrstva s bezešvým přechodem k houževnatému jádru.
Takže jedni to dělají z plastu a druzí "zušlechťují" kov, můžeš si pandavide vybrat co je ti bližší :-D
no a já jsem po těch všech orebních laboracích zajel v sobotu do práce vzal jsem si tam TKčko a zoral jsem TKčkem .......... což mně inspirovalo, že prodám všechno co mám k teře nechám si jen rotavátor a koupím si TKčko. Nemám nic proti Teře, ale roky přibejvaj, záda jsou čím dál starší, a orat a sedět u toho je přeci jenom něco jiného :-D Navíc jsem v sedě zoral za jeden den to co s terou dělám tak tři dny a potom tři týdny se nemůžu hejbat :-D.
pro DYK: Chtěl jsem sem dát fotku jak mám pěkně zoráno, ale nejde to. Poraď DYKu - soubor má 177 kB a hlásí mi to Omlouváme se, ale bylo dosaženo maximální velikosti příloh. Hláška je nad příspěvkem pod modrým pruhem s nadpisem Odeslat odpověd (je to v tom místě kde to hlásí, že soubor může mít max. 200kB ...) Chtěl jsem přiložit jen tento (177kB) jeden soubor. Dík za info.
Pro pandavid: K otázce materiálu ohrnovacího tělesa:
firma Lemken od roku 2011 vyrábí ohrnovací tělesa i z plastu.
firma Överum pečlivě vyválcovaná surovina je zušlechťována vlastní metodou. Vlastnosti odhrnovacích desek určuje přesný obsah uhlíku. Polotovary odhrnovacích desek jsou 24 hodin obohacovány uhlíkem v peci s vysokou teplotou, který vniká do povrchových vrstev materiálu. Následující tepelnou úpravou je docílena velmi tvrdá povrchová vrstva s bezešvým přechodem k houževnatému jádru.
Takže jedni to dělají z plastu a druzí "zušlechťují" kov, můžeš si pandavide vybrat co je ti bližší :-D
no a já jsem po těch všech orebních laboracích zajel v sobotu do práce vzal jsem si tam TKčko a zoral jsem TKčkem .......... což mně inspirovalo, že prodám všechno co mám k teře nechám si jen rotavátor a koupím si TKčko. Nemám nic proti Teře, ale roky přibejvaj, záda jsou čím dál starší, a orat a sedět u toho je přeci jenom něco jiného :-D Navíc jsem v sedě zoral za jeden den to co s terou dělám tak tři dny a potom tři týdny se nemůžu hejbat :-D.
pro DYK: Chtěl jsem sem dát fotku jak mám pěkně zoráno, ale nejde to. Poraď DYKu - soubor má 177 kB a hlásí mi to Omlouváme se, ale bylo dosaženo maximální velikosti příloh. Hláška je nad příspěvkem pod modrým pruhem s nadpisem Odeslat odpověd (je to v tom místě kde to hlásí, že soubor může mít max. 200kB ...) Chtěl jsem přiložit jen tento (177kB) jeden soubor. Dík za info.
Terra/Vari + MINI + spousta krámů k tomu všemu :-D. _____ Zde fotky Terra. _____ Zde fotky MINI. _____ Moje vlákno o MiniBoyovi.
Co se vkládání fotek týká přečti http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =1&t=40932
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
- boyten
- Kontaktovat uživatele:
Aha, chytrému napověz,.... takže po trknutí je obrázek tady a výsledek orby je tedy takovýto:
Terra/Vari + MINI + spousta krámů k tomu všemu :-D. _____ Zde fotky Terra. _____ Zde fotky MINI. _____ Moje vlákno o MiniBoyovi.
BRENDAK 18 cm je v mezi hloubky pluhu a 2 cm to snad tak neovlivní
litáš po poli a měříš každej kousek a pluh přizdviháváš?
opakuji letos se pole oselo hořčice/řepkou + koňský hnůj a kompost.
opakuju je problém se záklopem jak organické tak pevné hmoty, trošku postrádá smysl pokud se hnojivo neobrátí pod zem.
traktor nepotřebuji, mě stačila inspirace (obrázek, video) pokud tu někdo řešil zlepšení zaklápění.
viz odstavec 2, při tomto použití se snad musí počítat s nějakou možnou potíží a opotřebením.
DYK není za tím nic jinýho než zvědavost. Po nikom sem nechtěl měřit si své postavení spíše jsem očekával odpověď jako v 2 odstavci od BOYTENa, ke konkretnímu výrobku.
Prodejci jsme byli, alo toto mě v té době nezajímalo. Taky si těžko necháte poslat věc kterou jste neviděl a neznáte, pak zjistíte že je třeba k prdu, navíc ke vzdálenosti to jest realita.
bohužel to nebylo jen krojidlo problém začínal, už u nt. Původní krojidlo jde sundat, diskové krojidlo k velikosti asi bude problém.
BOYTEN orebné návleky jsou od dob děda zavrhnuty
děkuji za odpověď ohledně desek sic k jiným strojůma a nepoměrným výkonům a cenové relaci
pochybuji, že agrostroj valil takový prachy do vývoje po nebo aph
pokud by někdo měl info i k po nebo aph může se podělit.
Když zrovna TK, je taky poloviční řešení, sice 4 kola mě neoslovilo, vzhledem k cenám japončiků zatím nehodláme měnit.
litáš po poli a měříš každej kousek a pluh přizdviháváš?
opakuji letos se pole oselo hořčice/řepkou + koňský hnůj a kompost.
opakuju je problém se záklopem jak organické tak pevné hmoty, trošku postrádá smysl pokud se hnojivo neobrátí pod zem.
traktor nepotřebuji, mě stačila inspirace (obrázek, video) pokud tu někdo řešil zlepšení zaklápění.
viz odstavec 2, při tomto použití se snad musí počítat s nějakou možnou potíží a opotřebením.
DYK není za tím nic jinýho než zvědavost. Po nikom sem nechtěl měřit si své postavení spíše jsem očekával odpověď jako v 2 odstavci od BOYTENa, ke konkretnímu výrobku.
Prodejci jsme byli, alo toto mě v té době nezajímalo. Taky si těžko necháte poslat věc kterou jste neviděl a neznáte, pak zjistíte že je třeba k prdu, navíc ke vzdálenosti to jest realita.
bohužel to nebylo jen krojidlo problém začínal, už u nt. Původní krojidlo jde sundat, diskové krojidlo k velikosti asi bude problém.
BOYTEN orebné návleky jsou od dob děda zavrhnuty
děkuji za odpověď ohledně desek sic k jiným strojůma a nepoměrným výkonům a cenové relaci
pochybuji, že agrostroj valil takový prachy do vývoje po nebo aph
pokud by někdo měl info i k po nebo aph může se podělit.
Když zrovna TK, je taky poloviční řešení, sice 4 kola mě neoslovilo, vzhledem k cenám japončiků zatím nehodláme měnit.
- boyten
- Kontaktovat uživatele:
pandavide možná jsem úplně vedle, ale jako inspirace ....... některé pluhy na sníh na velké auta (tatra liaz) co je mají vepředu tak mají takovou desku nahoře na tom odhrňovači co sráží ten sníh aby neletěl nahoru ale sráží ho to zpátky dolů .... podivej tady co jsem myslel tak cca od 1:10 min je to dobře vidět http://www.youtube.com/watch?v=xC7l2Xc9Arc
upozornuji, že to myslím jen jako inspiraci, ale možná...... :-D
upozornuji, že to myslím jen jako inspiraci, ale možná...... :-D
Orebne navleky jsou podle me nutne na extremy - hodne suchou nebo naopak hodne mokrou zem. Vyjma optima (ktere letos bylo malokdy) se jen s gumama a zavazim tezko chytnes (Robot). Uznavam, ze je nandavat je onanie a zaspinene (je tu cenzor? totalne zasrane 10cm plevele hliny..) sundavat jeste horsi a kvuli 5x5 metru to nema smysl, to je pak nez ryc lepsi, ale ja delam 150 metrove otocky, takze na otaceni s navlekama se stihnu, pri chuzi za strojem, vydychat .
Nechci rozdavat rozumy, na to zemedelcim malo, ale kdyz chytnes dobrou zem a mas dobre nastaveny pluh, tak jedes a staras se jen o doplnovani benzinu. Kdyz mas blbe nastaveny pluh tak resis dolevani benzinu, pokud je blba zem a nemas orebne navleky, tak resis dolevani benzinu a konskou mast na nohy, zada, ruce, ...
Nechci rozdavat rozumy, na to zemedelcim malo, ale kdyz chytnes dobrou zem a mas dobre nastaveny pluh, tak jedes a staras se jen o doplnovani benzinu. Kdyz mas blbe nastaveny pluh tak resis dolevani benzinu, pokud je blba zem a nemas orebne navleky, tak resis dolevani benzinu a konskou mast na nohy, zada, ruce, ...
-
Omlouvám se, že Vám do toho lezu. Je to snad taky trochu k tématu. Mám problém, že se mi na odhrnovací desky pořád lepí hlína. Leštím je a čistím všemožnými způsoby a nic nepomáhá, nepodaří se dosáhnout zrcadlového lesku a lepí se a lepí. Myslíte, že to může být tím, že soudruzi v NDR použili nějaký ničemný materiál nebo jeho zpracování? Pluh je originál k Fortschrittu.
Ještě k orbě jednoosákem zatížit a ještě jednou zatížit. Váha je důležitější než výkon!!!!
Ještě k orbě jednoosákem zatížit a ještě jednou zatížit. Váha je důležitější než výkon!!!!
Nevěř všemu co si myslíš
BOYTEN měl jsme za to, že sněžný pluhy pro svou fci pořebujou větší rychlosti. Opět i ta lopata na sníh má lepší geometrii než po k teře Ale snad se tu najde třebas další hlava pomazaná
LUBOS KR doufám, že u mě to není o seřízení pluhu ale jeho konstrukci
MALOTRAKTOR další zajímávý dotaz, což trochu souvisí i s mým dotazem, letos jsme též lepily což je patrný i z videí taky se brusí a leští a maže, třebas je to tím, že letos není ideální klima pro naše stroje a pluhy
LUBOS KR doufám, že u mě to není o seřízení pluhu ale jeho konstrukci
MALOTRAKTOR další zajímávý dotaz, což trochu souvisí i s mým dotazem, letos jsme též lepily což je patrný i z videí taky se brusí a leští a maže, třebas je to tím, že letos není ideální klima pro naše stroje a pluhy
- boyten
- Kontaktovat uživatele:
no já hlava pomazaná jsem myslel něco jako dodělat na to původní po něco co by to trochu dotočilo tu zem. napadlo mně dát na horní stranu ohrnovací desky po dělce profil L a do druhé strany toho L třeba nějakou gumu z nějakého přepravního pásu (cca 10mm tlustou) tak třeba 10 cm širokej pás. asi by to zabránilo tomu "přetékání" zeminy a možná by to i pomohlo k té rotaci.......... tak a k tomu mně inspiroval ten sněžný pluh :-D Někde na internetu jsem kdysi viděl video jak někdo nastavil hrobkovací radlice plechem a tím je zvedl asi o 10-15 cm a dle videa to hrobkovalo úplně jinak. Myslím, že nastavit nějak orig. ohrnovač nějakým nerez plechem 3-4mm tlustým zvýšit radlici a trochu ji přitočit do délky (zavrtulit) by taky mohlo stát za pokus........
Sehnat někde v kovošrotě třeba z většího pluhu ohrnovač, kterej by se dal použít jako vstupní materiál pro upravení (ohnutí, přihnutí, ořez..) ???
Sehnat někde v kovošrotě třeba z většího pluhu ohrnovač, kterej by se dal použít jako vstupní materiál pro upravení (ohnutí, přihnutí, ořez..) ???
- boyten
- Kontaktovat uživatele:
liborm - mně to potkalo vloni. T20 orba pořád to klouzalo, tak jsem dal návleky a šup, hřídel venku. Dával jsem nové všechny 4 ložiska na hřídel, novou záslepku, olej. vyšlo mně to na necelých 800,- Kč při nákupu u třž... v lednici :-D
Lubos_kr - já nemám problémy s nandáním nebo sundáním návleků, je to otázka vteřin :-D zatlačím do řídítek aby se zvedlo kolo, druhou rukou nasadím, cvak a je to. ... :-D
Lubos_kr - já nemám problémy s nandáním nebo sundáním návleků, je to otázka vteřin :-D zatlačím do řídítek aby se zvedlo kolo, druhou rukou nasadím, cvak a je to. ... :-D
Těch kol si važ, je vidět, že se dělali v době, kdy se u práce i přemýšlelo. Já mám kola dělaná na čtyři šrouby a udělaný díry se závitem v závažích. Není to tak jednoduché na montáž jako tvoje, ale určitě rychlejší než prodávané návleky s doporučením upuštění tlaku v pneu a po nainstalování dofouknutí na předepsaný tlak. U těch tvých je jednoduchá korekce změny průměru pneu. Fakt vychytaný. Já silně a fakt vážně uvažuju na přechod na styl Vari Global, tedy prodlouženou pevnou osu kol a v případě orby použití celo železných orebních kol. Je taky fakt, že nepočítám s jinou převodovkou než DSK 317.
Teda ty návleky jsou boží
Teda ty návleky jsou boží