Vari System

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
dvk

Re: Vari System

#436 Nový příspěvek od dvk »

Bavím bavím, neboj :) Chvíli jsem tu nebyl.

Ty zuby na noži vzadu mi přišly že furt drží ostří, jsou furt pěkné špičaté. Ten starý typ nože mi nabízeli v servisu, když jsem svůj první nůž ohnul (pařízek) a sháněl nový. Jednak byl ten starý nůž dost drahý (snad dvojnásobek nového typu) a druhak určitě na ten jednodílný nepřešli jen tak. Myslím si, že zřejmě dost trpěly ty šrouby - spoje konců s tělem. Prostě jsem trval na novém noži a po chvíli přemlouvání se jeden poslední kus zázračně objevil na spodu regálu :smich:

Žebra ... to je kapitola. Zajímalo by mě, jestli a jak moc někdo prototyp mulčovače testoval. Protože pokud s tím sekali víc než 5 minut, tak muselo být na první pohled jasné, že rožky žeber přečnívající cca 10mm přes pásovinu, na které jsou přivařené, nebudou dělat dobrotu. Drží se tam tráva a po ca půl hodině sečení je to solidně ucpané. Stébla se nachytají jedno na druhé a je hotovo. Hrnout to hrne hlavně když je velmi hustá tráva zapletená do sebe. V jednom místě pozemku se mi furt drží takový ten svízel nebo co to je, propletené jak chobotnice a chytá se to na hadry. To je lahůdka, když se nechá přerůst. Jinak to celkem jde a s tím otevřeným "tunningovým" filtrem to teď jede parádně a hlavně pořád, na rozšířených kolech se to tolik nekolébá, z plynu konečně nebolí palec ... takže sečení je celkem pohodová procházka 8)

Nahrál jsem nějaké fotky detailů:
http://dvk.blbeckove.com/technika/Vari% ... mgshow.php

Takový jednoduchý strojek a jak si na něm člověk vyhraje :)

DYK

#437 Nový příspěvek od DYK »

Ten mulčovač se samozřejmě testoval, má "papíry" ostatně jako snad všechny adaptéry Vari a právě ty žebra jsou požadavek ne uživatelů ale úřadů. Bylo asi třeba nějak zamezit možnosti výletu větších kusů zpět před stroj, Takže z bezpečnostních důvodů. V zadu jsou řetízky. Někdo to upravuje, někdo to vyřezává celé pryč a ano, dělá to asi problémy hlavně v polehlém porostu. Ta svízel je svízel - přítula, trefil jsi to. No a motor? Motor by ti měl závidět každý, kdo chce Hondu. Ta tvoje je z dílen Francie a klika plně v ložiskách. Vrchní díl se startováním - plech. Výfuk - chrom. Měl jsem ho a dodnes na něj vzpomínám.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

dvk

#438 Nový příspěvek od dvk »

Tak to děkuju, vzhledem k tomu, že jsem Vari kupoval v době, kdy jsem o něm věděl akorát že existuje, tak jsem měl obrovské štěstí. Je to od dobrého kamaráda, jeho otec to někdy v 90. letech pořídil nové jako celou sadu, motor, obě převodovky, rotavátor, lištovka, pluh, radličkový kypřič ... no chybí snad jenom kára. Mělo to být věno, až kamarád jakože jednou vyroste a začne na zahrádce hospodařit. No ale jak to bývá, otcové míní a synové mění :) Takže s tím párkrát zesekli trávu, ale s lištovkou si moc nerozuměl a vpodstatě to víc stálo než jezdilo.

Hmm, vyřezání žeber ... no ještě mám rok do konce záruky, tak uvidím potom.

DYK

#439 Nový příspěvek od DYK »

Tak ty žebra nemusíš vyřezávat úplně. Třeba bude stačit zakrátit a dole zakulatit, však sám víš nejlíp kde je problém. Pak ale bacha, fakt se může stát,že chytneš kameň tak, že poletí dopředu jak vystřelený puk a jak na sviňu tam bude někdo stát, přicházet, nebo se jinak motat a může být neštěstí. Je to malování čerta na zeď a jen těžko pravděpodobné, ale řekni, nemůže se to stát? To nemluvím o tom, že si můžeš dát vlastní gól do vlastního skla auta.
Jo a co olej v motoru, už jsi měnil? Já nemám moc tušení kolik toho za sezonu uděláš, ale asi dost, tak si myslím, že po každé tvé vlně sečení by mohl být nový,co? Obzvlášť v těch vedrech. Tebe toho zhruba půl litru nezrujnuje a strojku to neublíží.

dvk

#440 Nový příspěvek od dvk »

Jojo, náhoda je blbec, to souhlasím. Já bych hlavně nechtěl trefit psa, protože nemá vůbec před Varinou respekt a pořád má snahu se kolem motat. Jináč jedno sečení se vším všudy je cca 5 hodin provozu a seču v průměru 3x za rok. Olej měním vždy po sezóně na podzim, abych měl všecko připravené na jaro. Takže ono to tak nějak vychází podle návodu, že každých cca 15 - 20 hodin olej vyměním.

Skoro už jsem si kolikrát říkal, že by se mi do sadu hodil nějaký malotraktorek. Ale zas bych se s ním špatně točil mezi stromama na zahradě. Taky koníčků hodně a peněz není nekonečno ... ale zatím to Varina zvládá, když se to nenechá přerůst, je to pohoda.

Ty máš Dyku Tomo Vinkoviče ?

DYK

#441 Nový příspěvek od DYK »

mazhor

#442 Nový příspěvek od mazhor »

Na tajfunu mam taky novy typ noze. A brousim taky jen predni ostri. Zadni "hrebinek" je porad stejne ostrej. Resp. porad stejne tupej :) Nevim jak starej typ, ale ten novej je dost nachylnej na ohnuti - uz se nam podarilo ohnout dva kousky. Taky parizek :) Zebra ve predu se zacpavaji, je potreba je cas od casu vycistit. Ale zadna velka tragedie to neni. Ted spis resim problem, ze uz asi potreti me zacina tyct gufero na hrideli, co je namontovenej nuz. Vzdycky vydrzi tak sezonu a je po nem :'( Zatim to resim castejsi kontrolou a dolivanim oleje.

kenybz

#443 Nový příspěvek od kenybz »

tak jsem trošku tůnil...udělal jsem prodlouženou řadící páku abych na ňu dosáhl od řídítek konec rukojeti jsem schválně ohl na opačnou stranu oproti originálu, aby sa za to nic nezaháklo...stříkl jsem to černošedů metalízů a konec poplastoval aj hoši z vari by záviděli :typek:
Ojel jsem pilníkem barvu na číslování rychlostí aby na to bylo lepší vidět... tož tak sa bavím...
chtěl bych udělat nejaků podpěru, která by byla stále nějak sklopně nobo jinak trvale připevněna a vždycky byla k dispozici nemáte někdo něco takového?
Přílohy
DSC06448.jpg

Poupic
Kontaktovat uživatele:

#444 Nový příspěvek od Poupic »

Zdravim chtěl bych se zptat na neco ohledně variny. Maj bejt ty dva šestihtany co jsou na fotce ten červenej a ten menší co je vněm v sobě na pevno přivařený? mě se totiž stává že ten menší z toho červenýho vyjede celej do náboje kola a tím kolo přestane zabírat. Foto: http://poupic.rajce.idnes.cz/Vari#1.jpg

DYK

#445 Nový příspěvek od DYK »

Má to tam držet. Někde to asi povolivo na bodu nebo co. Naměř to vysunutí třeba na tý poloose co je za tou krátkou a bodni to tam. Buď si vrtni body za tou opěrnou podložkou nebo z čela ale tak, aby byla zachována kolmá a rovná dosedací plocha, v tomto případě na kolo, náboj kola. Jestli je směr jízdy stroje podle fotky z leva do prava, tak otoč i tu tyčku - svorník. Dává se z prava do leva tak, aby korunková matice byla u levého kola.

Poupic
Kontaktovat uživatele:

#446 Nový příspěvek od Poupic »

DYK píše:Má to tam držet. Někde to asi povolivo na bodu nebo co. Naměř to vysunutí třeba na tý poloose co je za tou krátkou a bodni to tam. Buď si vrtni body za tou opěrnou podložkou nebo z čela ale tak, aby byla zachována kolmá a rovná dosedací plocha, v tomto případě na kolo, náboj kola. Jestli je směr jízdy stroje podle fotky z leva do prava, tak otoč i tu tyčku - svorník. Dává se z prava do leva tak, aby korunková matice byla u levého kola.
Tak to já mám tu středovou tyč danou naopak to je podmínka aby to bylo z prva do leva?

DYK

#447 Nový příspěvek od DYK »

Tak podmínka nevím, ale vřelé doporučení a postup montáže tažné nápravy výrobce a je to proto, aby nedošlo k povolení toho svorníku. Hlavně u DSK 316 chybná montáž svorníku má za následek omletí těch šestihranů. Totéž se může stát i u DSK 317. Pak máš v poloosách místo šestihranu kulatou díru.

dvk

#448 Nový příspěvek od dvk »

Nazdar vespolek ! Včera jsem byl zřejmě naposled letos mulčovat a následně jsem měnil olej v úhlové převodovce Tajfunu, po třetí za rok a půl od koupě. Olej byl jen mírně zakalený, ale opravdu jen malinko. Oproti stříbrné kaši, která z toho tekla po první výměně před rokem je to nebe a dudy. Takže spokojenost. Vyměnil jsem taky olej v motoru, sundal kryt, vyfoukal, promazal, seřídil ventily, očistil svíčku. Připraveno na zimu a novou sezónu 8)

DYK

#449 Nový příspěvek od DYK »

Takže jsi nezapoměl na info 8) to už by mělo být po počátečních obavách, ne? No a co motor a ty ventily, zbytečná práce, nebo chtěli doštelovat?

dvk

#450 Nový příspěvek od dvk »

Jo, zezačátku jsem tomu stroji moc nevěřil, ale teď po dvou sezónách sečení musím zaklepat - zatím dobrý ! Ovšem na jaře skončí záruka, takže pak se můžou teprve začít dít věci :vysmech:

Sací ventil byl ok, výfukový chtěl poštelovat - měl vůli skoro 1mm. Aspoň jsem si to prohlídl co a jak ... oproti autům je to taková dost hodinařina :) Dva vylisované plíšky a hotovo.

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“