Vlado,já to vím a stále tvoje vlákno sleduji.Sice mne to nijak moc nezajímá,ale začalo to nějakým problémem s karburátorem,kde jsem se snažil něco poradit.Za krátkou dobu jsem zjistil,že tam problém nebude a již na začátku října jsem ti napsal,že ten motor musí ven a udělat kompletní rozborku.Ano,ty jsi se nemohl rozhodnout a proto jsem ti napsal tu tebou citovanou větu.Nakonec jsi to dotáhl do úspěšného konce a i ten termín-nežli napadne sníh-jsi splnil.Ale trvalo to dlouho.Myslím,že dnes by jsi se do rozborky pustil rychleji,a pochopil jsi,že to zas tak složité není.
Ale-snažil jsem se ti a dalším vysvětlit činost dvoudobého motoru.Ono by to bylo na celou knížku,ale pokud jste z toho někdo něco pochopili,bylo by to dobře.A tu důležitou věc,která se týká podtlaku a přetlaku pod pístem,tedy v klikové skříni a přetlaku nad pístem při zapálení směsi jsi pochopil? Není mnoho lidí,co to chápou. napsal jsem ti to stručně dne 22.10. cituji-
Tento způsob vyplachování se jmenuje vratný.Je to symetrický rozvod.To znamená,že kolik stupňů před horní úvratí-měřeno na otočení klikové hřídele-se otevře sací,ale i ostatní kanály,tak tolik stupňů po horní úvrati se zase zavře.Sací kanál otevírá a zavírá spodní strana pístu,ta naproti karburátoru.Ideální je 70 stupnů před a za horní úvratí,tedy celkem 140 stupňů.A jestliže té spodní hrany kus chybí,tak otevírá brzo a zavírá dlouho.Takže klidně 160 a více stupňů.Proto si také Vlado všimnul nadměrného zpětného foukání do karburátoru.
Tím,že část tlaku v klikové skříni takto unikne,tak je tam tlak nízký a nedochází k proudění veškeré směsi přepouštěcíma kanálkama nad píst.Je to vlastně to samé,jako netěsné gufera či blok motoru.Naopak dochází k tomu,že nad pístem je při začátku otevírání přepouštěcích kanálků větší tlak výfukových plynů,a ty utíkají přepouštěcími kanálky do klikové skříně,čímž znemožní správné naplnění čerstvou směsí nad píst a vzniká chudá směs.
V tomto odstavci je i vysvětleno,proč jsi měl černé stěny klikové skříně pod pístem.Takže pokud jste to alespoň někteří majitelé dvoutaktů pochopili,mám radost.
A aby jste to ještě lépe pochopili,dávám sem video.Zcela náhodou jsem na něj narazil před týdnem.Hlavně si všimněte,jak tloušťka těsnění pod válcem dokáže ovlivnit rozvodový diagram sání a ten se změní ze 2x70 stupňů na 2x 74 stupňů.
A teď si představte tu snad centimetrovou díru v pístu proti sání,co měl Vlado.
https://www.youtube.com/watch?v=H9gk2Lt_4d8
Pozor,je to pila,takže výfuk je v pravo a karburátor,tedy sání je v levo.