Fortschritt E930/931
Moderátor: DYK
Re: Fortschritt E930/931
Babral som sa s karburátormi, 16n1 robili hlúposti, vymenil som asi 3 plavákove ventily, ETZ akoby boli vyššie a nedali sa nastaviť presné hladiny, sviečka ako som zistil potom bola suchá, na podliate benzínom zo striekačky pod sviečku aspoň zabrechal, preto som celý 16N1 vymontoval a v podvečer som ho preštelovával, spolu s druhým karburátorom 16N3 som v octe 1:1 vyvaril aj zo 16N1 ventil plaváku BVF a večer namontoval nazad, ale dal som (po octe) dokopy tú 16N3-4 a tá zase nič. Išlo ma je...ť , po prvom zbrechnutí nič. Tam som dal dole sviečkuM14-260, bola mokrá. Dal som brisku, brechla a nič, vyhodím, mokrá. Inak iskry hádzali také pekné, bohaté, do biela. Dal som NGK B6HS, Fero chytil, trošku ho podusilo, ale potom išiel. Ale, na voľnobeh skapína, musím ho nechať na ručný plyn nastavený tak, aby neskapal a nechal som ho bežať cca pol hodinu ako spomínam na voľnobeh, ale so slabulinko pridaným ručným plynom (on sa dá aretovať). Ako vieme "šoupie" u 16N3 na voľnobeh má byť úplne zavreté, voľnobeh má svoj vlastný kanálik. Mne to ale nepomáha, mne skape. Tú 16N1 som už neskúšal, lebo nervy si musia odpočinúť. Inak na tomto bola (N1) hladina na chuja, nie a nie ju doštelovať. Preto som vyvaril s octom ten BVF, ktorý je o kúsiček nižší od predávaných ETZ. Inak Killer píšeš o tej hladine, ja som podľa návodu nastavil šublerou tých 27mm- ventil zavretý, pružina nestlačená a výsledná výška hladiny 11-12mm pod telesom. Preto ten ventil BVF vyvarený a vrátený. Tu som nameral už 8mm hladinu a tých 27 mm som bral len ako "odpich". Iní píšu že nie 27, ale 25mm. Tak ako teda? Manuál hovorí 27. My tomu hovoríme "ako u sprostých na povali (na púde)". A vraj ten zatvárací jazýček na plavákoch musí byť rovnobežný s ramenami plaváčikov. To som dodržal. Inak ja som sa bál, že mi ustrihlo klinok na rotoru magneta a že je v prdeli predzápal. Už som bol taký v prdeli, že som sa ťa chcel opýtať, kde bývaš, ale potom sa spamätal a ide (okrem voľnobehu) ale ide. A tie sviečky, raz hádzali peknú iskru, mokre M14-260 nechcela mokrá dávať iskru. Tá NGK išla, bola suchá. Inak ak sa nemýlim hodnota B6HS asi zodpovedá Brisk N17C teda ak sa nemýlim.
Zkoušel jsi startovat bez nasazeného sání?
Vašík, nie bez nasadenia hadice od filtra som to neskúšal, lebo neviem ako sa to môže (má) správať bez filtra z vložkou. Niekde som čítal, že to aj nemusí chytiť, ale to sú niekedy len popísané veci... A neviem, ale tá "patrona" vložka filtra, čo si o nej myslíte? Veď podľa mňa, bohvieako asi netesní. Do vnútra je len narazená aj to z ľahka, kov na kov, žiadne tesnenie, veď tam musí ťahať medzi vložku a ten držiak (rúru) falošný vzduch. Keby tam bol aspoň nejaký falc-osadenie pre tú vložku, nejaká guma, alebo silikon. Mňa to štve dvojnásobne, lebo môj Ferdo nemá a ani nemal ten predfilter pri palivovej nádrži hore na "klečích". Nakoniec mi tu môžete povedať, že tam niečo (tesnenie a pod.) patrí a preto nemôžem nastaviť voľnobeh. Ako sa hovorí, ja se picnu, alebo po slovensky, mňa je..e. Ďakujem za rady aj reakcie.
Měl jsem podobné problémy,kouřil nejel pak zase jel pak zase né.Prostě jsem zjistil že je ucpané sání někde v tělese tak jsem koupil filtr který jsem nasadil na karburátor a pak jezdil jak za mlada. Už dávno dojezdi a stojí a čeká kdy se bude něco hodit jsem koupil jiného ferdu.
Nad tým som rozmýšlal aj ja, že kúpil ten filter (tuning?) a vyskúšam na to. Mám doma kúpený aj nový ten filter-vložku (patronu), zatiaľ som ho nezalieval olejom, je suchý. Myslíš, že bez filtra skúšobne v garáži by to šlo? Inak, tie hladiny boli určite zlé. Možno pri správnom prietoku, teda aj blokovaní sacieho vzduchu by sa mohol aj ten voľnobeh na oboch karbíkoch spraviť. Možno tam musí byť ten správny podtlak aby "pretiahlo" voľnobežný kanálik v 16N3, ale aj v 16N1 aby vycucalo potrebné množstvo benzínu z tej malilinkej dierky voľnobehu.
Zkusit to můžeš to se nic nestane.
Zdravím páni. Tak dnes som sa s tým pohral, zhodil tú širokú rúru sania+filter, ten som vystriekal sprejom na brzdy, vyfúkal kompresorom... Dal som tam tzv. tuningový filter, zmena viac-menej žiadna, len ten zvuk zo sania akoby bez filtru, poznáte to. Potom som ho natočil bez filtru, samozrejne na voľnobeh ktorý je nastavený skrutkami nejde, zakape. Tak som musel znovu ručným plynom zaaretovať šupátko, aby držal voľnobeh. Ako si tak klepkal, všimol som si, že zo sania karburátoru vyprskáva malé množstvo zmesi -benzín s olejom a razprskáva ho smerom k filtru, pričom zababre celý vrch motoru. Je pravda, že v tej hrubej hadici sania býval olej, ktorý mal snahu dostať sa von na motor. Ja som si myslel, že keď som pred letom čistil filter, že som ho tak bohato napustil olejom a že stále ho z filtru rozprašuje do hadice. Dnes som pochopil, že to neni ten M6AD z filtru, ale M2T z paliva. Ako som videl, tento benzín "vyťahovalo z difuzoru, teda spod ihly, časť vzalo do sania motoru, ale trošku vždy vyprsklo von zo sania karburátoru k filtru. Prosím Vás kto má s tým skúsenosť, čo to môže byť na príčine? Ja si myslím, že to asi neni v poriadku, ale hádať sa nebudem, jeden nikdy nevie. Žeby som mal dať ihlu o jeden zárez hlbšie (teda poistka o jeden zárez hore)? U6 teraz je nastavená ihla na 3. záreze od dola ako mi tu dal foto Vedra. A ako som tu už skôr dostal otázku, či to neni "uchlastaný", myslím, že áno. Ešte by sa podľa mňa takto mohla prejaviť vysoká hladina v karburátoru. Ale s tým som sa babral až až. Ale skontrolujem znovu. Pripomínam, že sa bavíme o karburátore 16N3-4. Hladinu som šteloval na 8mm pod dekel (teleso karbecu). Prosím Vás, kto tušíte (viete), poraďte. Ďakujem vopred.
Dvoutakty trochu hází do sání všechny. Co výfuk a výfukový kanál? Čisté?
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Sání jsi vyčistil, jestli jsou i výfukové cesty čisté tak bych se dál orientoval podle barvy, stavu svíčky. Uchlastanou svíčku a v jejím důsledku zdechlý motor poznáš snadno - bude po vyšroubování mokrá a motor by svíčkovým otvorem při protočení bez svíčky vyfukoval bohatou směs, která by venku od svíčky snadno chytala. Pokud tomu tak nebude je směs chudá.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Ani není třeba šroubovat svíčku, zavřít palivový kohout otevřít plyn na plno a šlapat. Pokud motor chytí tak byl opravdu ulitý pokud ne tak je problém jinde.
Všetkým. Som rád, že je to celkom ok, že dvojtakty trochu vyhadzujú zmes do sania, to bude asi tým, že nemá ventily a ich časovanie, teda sa "ujde" zmesi aj do sania aj do výfuku. Pár dni do zadu mi aj 1x strelilo do výfuku a preto ako to šľahlo a vyletelo von z výfuku, usudzujem, že je priechodný. Mesiac dozadu som aj skúšal bez výfuku, motor išiel ako má, trochu bol slabší, ale to tak má byť. V tejto chvíli je tam sviečka NGK B6HS, lebo som myslel, že IsolatorBeru M14-260 uchlastaním odišla. Možno ešte pôjde. Bol som v mototechne a kúpil sme dve sviečky do rezervy, NGK B8HS a N17C- Brisk. Tá Briska tepelnou hodnotou ako mi povedal predavač by mala byť taká, ako tá NGK B6HS a vraj je táto hodnota lepšia na jeseň a zimu. Sviečka bola vždy čierna, verím, že bohatosťou zmesi. Áno motor som prešlapal bez sviečky nech to vypluje z válca a zospodu. Len si nespomínam, či som zavrel kohút. Teraz ma štve len ten voľnobeh že nejde. Ide len ako som spomínal, s plynom a má minimálne a potrebné otáčky, ale ako pustím plyn, zakape. Ten kolmý šrob so strunkou (pružinou) som povolil od 4-6 ot. a stále otáčky nedosiahne. Akoby tam ani voľnobežný kanálik nebol. Dnes ešte skúsim ihlu spustiť o jeden zárez hlbšie, či to tým neprechlastáva. To by bol ale už štvrtý zárez odspodu, teda od hrotu ihly. Táto 16N3-4 podľa manuálu má byť na 4.záreze, ale zhora. No skúsim, keď nie, odznovu ihlu vrátim podľa manuálu. Nervy...
Já jsem to zde někde psal.Dvoutakt je jednoduchý stroj.Ale k tomu aby správně fungoval potřebuje-aby správně nasál směs, těsnou klikovou skříň.Aby nasátá a přepuštěná směs nad píst správně zplynovala potřebuje dobrou kompresi.Aby ta směs zapálila a dobře prohořela potřebuje správnou bohatost směsi a správnou jiskru na svíčce.Vlado to co děláš jsou amatérské pokusy,které moc úspěšné nebývají.
Těsnost klikové skříně se nechá změřit jak podtlakem,tak přetlakem.Stačí mezi karburátor a blok vložit kousek gumy,utěsnit výfukový kanál na válci a namontovat zapalovací svíčku.Většinou na svíčce či výfukovém utěsnění uděláš kousek trubičky,např.z brzd auta ,na ni dáš hadičku od měřáku a balonku na stlačení vzduchu a měl by ti udržet tlak asi 0,5 baru alespoň 10 sekund.Kompresi změříš snadno měřákem komprese.
A je tu ten neštastný karburátor.Musí mít,tedy krom čistého vzduchového filtru správně nastavenou výšku v plovákové komoře a volnoběžný kanálek a tryska průchozí.Sytič již jste tady probrali.Vyváření v octové vodě se dříve používalo,když nebyl ultrazvuk.Ale ten pouze robije nečistoty v kanálku,ale nemusí je vyplavit ven.Kup si čistič karburátorů ve spray,pokud seženeš tak s brčkem.Případně si brčko uděláš a na něj různé průměry hadiček.Když brčkem stříkneš do otvoru pro volnoběžné trysky a také šroubku vzduchu pro volnoběh,musí ve všech otvorů jak na straně sání tak u válce vystříknout čistič.Také z otvoru pro hlavní trysku.Vyšroubuj hlavní trysku,volnoběžnou trysku a šroub vzduchu.Ty kanálky jsou propojené a všade musí stříkat čistič.Když ne skusit opatrně ocelovou strunou zaštourat do kanálků.A opět prostříknout.Já ten karburátor neznám,ale ta funkce bývá hodně podobná.Dělal jsem podobný problém na Simsonu asi před dvěma lety kamarádovi.Takže si detaily karburátoru již nepamatuji.Vyčistil karburátor a běhal vždy chvíly.Všiml jsem si,že u válce na výfuku teče nespálená směs.Svíčka vydržela jen chvíly a byla zaolejovaná.Špatně spaloval.Měl jsem podezření na zapalování,ale dal jsem novou fajfku,místo té kovové a chodí jako vítr.
Není někde na netu schéma-funkce karburátoru,aby jsi ji pochopil.Nebo nad tím přemýšlej a funkci pochopíš sám.Vždyť ty karburátory jsou jednodeché.Jen mám obavy,zda jsi již neudělal nevratné škody.
Těsnost klikové skříně se nechá změřit jak podtlakem,tak přetlakem.Stačí mezi karburátor a blok vložit kousek gumy,utěsnit výfukový kanál na válci a namontovat zapalovací svíčku.Většinou na svíčce či výfukovém utěsnění uděláš kousek trubičky,např.z brzd auta ,na ni dáš hadičku od měřáku a balonku na stlačení vzduchu a měl by ti udržet tlak asi 0,5 baru alespoň 10 sekund.Kompresi změříš snadno měřákem komprese.
A je tu ten neštastný karburátor.Musí mít,tedy krom čistého vzduchového filtru správně nastavenou výšku v plovákové komoře a volnoběžný kanálek a tryska průchozí.Sytič již jste tady probrali.Vyváření v octové vodě se dříve používalo,když nebyl ultrazvuk.Ale ten pouze robije nečistoty v kanálku,ale nemusí je vyplavit ven.Kup si čistič karburátorů ve spray,pokud seženeš tak s brčkem.Případně si brčko uděláš a na něj různé průměry hadiček.Když brčkem stříkneš do otvoru pro volnoběžné trysky a také šroubku vzduchu pro volnoběh,musí ve všech otvorů jak na straně sání tak u válce vystříknout čistič.Také z otvoru pro hlavní trysku.Vyšroubuj hlavní trysku,volnoběžnou trysku a šroub vzduchu.Ty kanálky jsou propojené a všade musí stříkat čistič.Když ne skusit opatrně ocelovou strunou zaštourat do kanálků.A opět prostříknout.Já ten karburátor neznám,ale ta funkce bývá hodně podobná.Dělal jsem podobný problém na Simsonu asi před dvěma lety kamarádovi.Takže si detaily karburátoru již nepamatuji.Vyčistil karburátor a běhal vždy chvíly.Všiml jsem si,že u válce na výfuku teče nespálená směs.Svíčka vydržela jen chvíly a byla zaolejovaná.Špatně spaloval.Měl jsem podezření na zapalování,ale dal jsem novou fajfku,místo té kovové a chodí jako vítr.
Není někde na netu schéma-funkce karburátoru,aby jsi ji pochopil.Nebo nad tím přemýšlej a funkci pochopíš sám.Vždyť ty karburátory jsou jednodeché.Jen mám obavy,zda jsi již neudělal nevratné škody.
Ty nevratné škody dělá šťourání ocelovým drátkem. Vím, že jsi to myslel dobře, že je možné s ním šťourat s rozumem, ale je to až ta úplně poslední možnost a úplně nejlepší je, se jí vyhnout.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Je to tak. Tělo karburátoru z hliníku a mosazné trysky s jejich přesnými otvory jsou na poškození ocelovým drátkem velmi háklivé.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
To Vám verím, dohodol som sa s kamarátom, že odnesiem karburátory k nemu do dielne, má totiž ten ultrazvuk na trysky, karburátory a iné. Potom uvidím. Len som dnes skúšal také amatérske pokusy. Ako som spomínal, že ihlu dám na 4.zárez z dola, tak na ten už nešiel ani pri pridanom plyne, bublal, dusilo ho. Vrátil som na 3.zárez z dola ako mi poslal foto Vedra podľa svojho Ferda. Ale voľnobeh stále nejde, musím aretovať plyn keď idem od riaditok. Šparchať moc nechcem do trysiek a kanálikov. Vyvarenie v octu nepomohlo, prebrúsil som aj prírubu, bola krivá. Slávek 55, áno mám a používam aj ten sprej na karburátory a škrtiace klapky, raz ten a raz sprej na brzdy, a stále nič. Ono to môže byť aj riadne "zadubené" upchaté. Chootek, tebe som zabudol odpísať, keď to ide na plný výkon, myslím si, že upchatý výfuk nebude. Ja viem, ešte ostáva to sanie.