Vari System
Moderátor: DYK
Re: Vari System
Děkuji za přivítání.
Co jsem dal ty fotky tak jsou nafocene přímo ve stodole u toho pána co mi ji prodával.
Já jsem na ní ještě nic nedělal kromě sundání závaží z obou kol.
Druhou převodovkou 316 asi momentálně nevyužijí.
Chci sestavu s 317 použít na orani políčka cca.12x 10 m. na zahradě a vozeni trávy a listí atd.po obci do sběrného dvora na vleku co je za osobní auto.
Na ty poloosy jsem koukal a nezdály se mi už jen vzhledem ( u spoje koncu trubek nápravy na obou stranách nápravy tam je černá barva), nemluvě o tom,že je předchozí majitel takto napojil. Byl to nějaký děda na vesnici a jezdil s Terou do lesa na dříví a sekal louku.
Aktuální fotka..
Co jsem dal ty fotky tak jsou nafocene přímo ve stodole u toho pána co mi ji prodával.
Já jsem na ní ještě nic nedělal kromě sundání závaží z obou kol.
Druhou převodovkou 316 asi momentálně nevyužijí.
Chci sestavu s 317 použít na orani políčka cca.12x 10 m. na zahradě a vozeni trávy a listí atd.po obci do sběrného dvora na vleku co je za osobní auto.
Na ty poloosy jsem koukal a nezdály se mi už jen vzhledem ( u spoje koncu trubek nápravy na obou stranách nápravy tam je černá barva), nemluvě o tom,že je předchozí majitel takto napojil. Byl to nějaký děda na vesnici a jezdil s Terou do lesa na dříví a sekal louku.
Aktuální fotka..
"Rider XE 70, MF70 - už nejsou jen VARI."
.................................................................
"Vari 2T-aktuální stroj "
Ahoj, no já bych zkusil nalít novou směs benzínu s olejem, dal novou svíčku a zkusil ho nastartovat a jen tak se projet někde kousek aby se popřípadě projevily nějaké problémy. Jinak přeju hlavně spokojenost
Úkol č.1 Vyměnit nádrž a opravit startování.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
To startování měl takto utržené zesnulý majitel.
(Majitel co mi ji prodával tak má 4-taktni verzi.) Prý to startoval namotanim motouzů a cuknul s tím a motor pry nastartoval. Už jsem koukal zda se dá sehnat.
Pro "DYK" ta nádrž je co tam nepatří?
Je plastová a má 2x vývody zespodu směrem ke karburátoru.
V čem je chyba?
Prý při jízdě tomu dědovi strašné rachotilo a tak si mysleli, že je převodovka ( koukal jsem na olej a bude tam sotva tak 1 litr,měl jsem špajsku nakloněnou skoro vodorovně se zemi) v Ende,ale otočil jsem celý motor a je v kytkach spojka.
(Majitel co mi ji prodával tak má 4-taktni verzi.) Prý to startoval namotanim motouzů a cuknul s tím a motor pry nastartoval. Už jsem koukal zda se dá sehnat.
Pro "DYK" ta nádrž je co tam nepatří?
Je plastová a má 2x vývody zespodu směrem ke karburátoru.
V čem je chyba?
Prý při jízdě tomu dědovi strašné rachotilo a tak si mysleli, že je převodovka ( koukal jsem na olej a bude tam sotva tak 1 litr,měl jsem špajsku nakloněnou skoro vodorovně se zemi) v Ende,ale otočil jsem celý motor a je v kytkach spojka.
O startování není třeba se šířit, buď si to vyměň nebo se spokojíš s popsaným postupem. Nádrž je tam co tam patří i podle roku na štítku, ale na fotkách nevidím víčko, asi bajonet. Nahradil bych ji šroubovacím víkem. Vidím, že tě čeká nějaká ta investice a pamatuj, čím "vydřenější" kotouč spojky (bubínek) tím dřív půjde nová spojka do prdele. Na spojce vyměň i pružiny, mohou být vyhřáté, unavené, zkurvené.
Dobře, děkuji za upozornění na ty pružiny to mě nenapadlo a upřesnění.
Ještě se optam na tu nápravu co tam je. Kolega zde psal, že jsou otočené díly a ty dlouhé patří k převodovce. Jak to pak bude držet v ose nápravy ty krátké kusy hranatých trubek.? A to černé zbarvení na těch hranatých trubkách nápravy může znamenat problém.?
Ještě se optam na tu nápravu co tam je. Kolega zde psal, že jsou otočené díly a ty dlouhé patří k převodovce. Jak to pak bude držet v ose nápravy ty krátké kusy hranatých trubek.? A to černé zbarvení na těch hranatých trubkách nápravy může znamenat problém.?
V pooosách nehledej vědu. Rozeber to a směrem od převodovky nejdřív delší poloosu pak ten nástavek. Stejně máš asi opačně osový čep, tak ho aspoň založíš zprava do leva. Korunková matka u levého kola. O té barvě nic nevím moc to z fotek nevyznívá. Poloosy asi nejsou trubkové ale šestihranné celým profilem materiálu. trubkové vypadají jinak.
Jasný, rozumím. Díky za odpověď.
A ten osový čep o kterém je zmínka je na Tera obráceně jak koukam.
Takže to předchozí majitel dál nevědomky obráceně.
Čep má mít uvedeny směr montáže. Je to dáno nějak konstrukcí nebo z jakého důvodu to tak má být?
Hledám na netu příručky k Terra 2-takt a nikde nic detailního není o složení trubek nápravy a hlavně osy neni.Jen tak sběžné informace.
A ten osový čep o kterém je zmínka je na Tera obráceně jak koukam.
Takže to předchozí majitel dál nevědomky obráceně.
Čep má mít uvedeny směr montáže. Je to dáno nějak konstrukcí nebo z jakého důvodu to tak má být?
Hledám na netu příručky k Terra 2-takt a nikde nic detailního není o složení trubek nápravy a hlavně osy neni.Jen tak sběžné informace.
U DSK-317(Vari) i T-20(Terra) by měla být korunková matice vlevo, ve směru jízdy. Zamezí se tím jejímu povolování. Není to potřeba nějak dorvávat, návod uvádí 75Nm. Návod k převodovce najdeš přímo na stránkách Vari https://www.vari.cz/rady-a-navody/navod ... v/art:632/ k motoru pak tady https://www.vari.cz/rady-a-navody/navod ... v/art:630/ Musíš to hledat podle označení jednotlivých komponent, převodovka DSK-317, pohonná jednotka JM4-003T a tak dále Honzo, tvůj stroj Terra není, jedná se o Vari.
Děkuji za upřesnění.
Jsem sice v práci ale procházím vari.cz z vašeho odkazu kolego a je toho tam vážně hodně těch návodu.
Měl jsem za to, že Vari s dvoutaktním motorem je do roku 1995 Tera. Někde na netu jsem četl - nějaká seminární práce to byla,že v tomto období tam měla firma nějaké organizační změny a pak to byla jen Vari až doposud.
Jsem sice v práci ale procházím vari.cz z vašeho odkazu kolego a je toho tam vážně hodně těch návodu.
Měl jsem za to, že Vari s dvoutaktním motorem je do roku 1995 Tera. Někde na netu jsem četl - nějaká seminární práce to byla,že v tomto období tam měla firma nějaké organizační změny a pak to byla jen Vari až doposud.
-
V roce 1984 skončila licence s firmou Gutbrood s obchodním názvem Terra. Od té doby se název změnil na Vari.
Družstva. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69747
Kováři. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69882
První PC- Pc 80 286 Ram úchvatných 1 mega Cpu 6 Mhz, disk 20 mega mechanika 5.25 -1.2 mg
OS Norton Commander
Kováři. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69882
První PC- Pc 80 286 Ram úchvatných 1 mega Cpu 6 Mhz, disk 20 mega mechanika 5.25 -1.2 mg
OS Norton Commander
Pokud by tě zajímala historie, tak důležité milníky jsou tady https://www.vari.cz/o-nas/historie-firmy/
Když by jsi to chtěl podrobněji, podívej se na blog moje.vari.cz. Pan František Šimák tam velice pěkné mapuje historii firmy a Terry-Vari
Když by jsi to chtěl podrobněji, podívej se na blog moje.vari.cz. Pan František Šimák tam velice pěkné mapuje historii firmy a Terry-Vari
Skvělé, a upřesnění ohledně firmy Vari tak jsem si upřesnil dost věcí z doby fungování továrny. Velmi zajímavé čtení.
Proximák děkuji za radu a upřesnění ohledně Vari a příruček. Dot mi to pomohlo.
- M a r c e l
Ahoj všem, tak jsem se stal také majitelem Terry, nebo Vari? nevím, dvojtakt z roku 1979 tuším.
hned jsem se s tím vrhnul na vyorávání brambor, což jsem zdárně udělal, nicméně to byl boj, ještě neumím správně řadit, nebo je to rozštelovaný, nevim, takže se mi párkrát stalo, že jsem zařehtal zubama, nebo mi to naopak chcíplo B -)
musím si dopořídit více závaží, mám jen dvě ty malé ledviny. Kolová uávaží to má jen vevnitř, zvenku jsou osazení na šrouby pro upevnění závaží dokonce nesvrtané a bez závitů.
jo a tak dlouho jsem bojoval s volnoběžkou na jednom kole, nešla vypnout, až jsem to vzdal a otočil to na konci řádku smykem, naštěstí máme jen dva B -)))
zkusím to nějak nafotit a co k tomu mám, jestli to někoho zajímá.
mám v plánu s tím síct (kosou) sena, dělat brambory a přípravu půdy pro záhonky, péče o trávník a louku, plus přesun kousek po vsi za tím senem, na to si chci udělat mezikus na vlek za auto (máme malinkej Yachtsport)
tož tak...
hned jsem se s tím vrhnul na vyorávání brambor, což jsem zdárně udělal, nicméně to byl boj, ještě neumím správně řadit, nebo je to rozštelovaný, nevim, takže se mi párkrát stalo, že jsem zařehtal zubama, nebo mi to naopak chcíplo B -)
musím si dopořídit více závaží, mám jen dvě ty malé ledviny. Kolová uávaží to má jen vevnitř, zvenku jsou osazení na šrouby pro upevnění závaží dokonce nesvrtané a bez závitů.
jo a tak dlouho jsem bojoval s volnoběžkou na jednom kole, nešla vypnout, až jsem to vzdal a otočil to na konci řádku smykem, naštěstí máme jen dva B -)))
zkusím to nějak nafotit a co k tomu mám, jestli to někoho zajímá.
mám v plánu s tím síct (kosou) sena, dělat brambory a přípravu půdy pro záhonky, péče o trávník a louku, plus přesun kousek po vsi za tím senem, na to si chci udělat mezikus na vlek za auto (máme malinkej Yachtsport)
tož tak...
M a r c e l