Terra

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
_luky_

Re: Terra

#31 Nový příspěvek od _luky_ »

LPS1 píše:Zdravim vsechny TERRÁKY,

stal jsem se take stastnym majitelem TERRY. Je to typ MJ5 z roku 1972. Odkoupil jsem ji od souseda, ktery se o ni spatne staral a nakonec ji nechal 2 roky pod sirym nebem. Voda a vlhkost tomu dala opravdu zabrat. Na podzim jsem ji rozhybal, vycistil, promazal a uvedl do provozu. Dokonce jsem ji stihl zaprahnout za pluh a poradne vyzkouset. Nyni prodelava novy kabat a dychtive ceka na jaro. Nemate nahodou nekdo pri ruce manual a jine technicke prirucky. Rad bych se o ni totiz dozvedel vice. Jde mi hlavne o jaky vykon se jedna, jake to chce svicky, smes benzi, proste zkusennosti, atd. Vse jsem resil zatim odhadem, pripadne srovnavanim s jinymi typy.

Dekuji za kazde info.
Ahoj,
něco jsem dal na edisk - viz téma http://www.nasetraktory.com/forum/viewt ... =29&t=6641. Je tam kompletní manuál k motoru MJ-5. I když v něm moc neni... Mám ještě manuál k T-20, T-19 (převodovky).
Jinak bych asi mohl dlouho vyprávět, ale to bych to tu smolil do rána. Mám čtyři motory a přes léto v nepřetržitém zápřahu.
Svíčky to vezme všechny, já dávam N15C, na léto je skoro lepší 17 nebo 19tka a lze i "Y" (predsunute jiskriste) - ale to jsem snad daval jen do Vari, u Terry to vyzkoušený nemam. Směs benzínu 1:40.
  • Běžné problémy:
  • startování - po věčných opravách a výměnách plastových kotoučů to startujeme normálně provázkem namotaném na té misce. Jsou tam i zářezy, takže když se na provázku udělá uzlík, perfekteně to tam zapadne.
  • kapitola sama pro sebe je omezovač otáček:
    vymačkaná osička na karburátoru pod páčkou od klapky omezovače
  • plný prostor mezi válcem a nádrží (nasaje trávu)-je třeba rozebrat a vyčistit. Klapka se zasekne a nejede to
  • trocha mastnoty + prach = zalepená žebra chlazení válce. trochu jsem takhle přidřel motor.
  • ucpané benzínové potrubí - nové síťky na šrouby do nádrže se koupit nedají a když to trochu rezne, každou chvíli je třeba odpojit hadičky a vysypat z nich rez
  • gufera na klice - když motor startuje, má sílu, ale při snížená otáček na volnoběžné vždycky chcípne, může to být ucpaný karburátor (takové ty dutinky sem tam) nebo gufera na klice. Oprava za 30 korun, ale rozebrat se mo musí do posledního šroubku
  • spojka - unašeč na klikovce není na klínek, ale prostě nasucho na kónusu. jakmile se to povolí, hned se to v tom hliníkovym unašeči vyběhá a ten stojí majland. na to že je to kus hliníku
  • pokud teče vrchní gufero na převodovce a olej se dostane na spojku, nezbývá než demontáž a koupel v benzínu
  • plastová nádrž-na Vari nám původní kovová tekla, tak jsme vyměnili za plastovou (900Kč za jeden kus černýho plastu!!!) Ale na výfuku je taková krycí destička, která chrání nádrž před sálajícím teplem. Pokud tato už není na svém místě, zůstanou po šroubcích 2 díry. Jedna má volnou cestu k nádrži, takže horký vzduch do ní postupně začne vypalovat dirku, kterou pak prosakuje benzín na výfuk. všiml jsem si toho včas :ano: bohudík
  • drátěnej kartáč, hadr a klíč na svíčky je nezbytná výbava (bez toho to nejezdí)
  • kola k T-20 - rohatky se časem ochodí a začne to přeskakovat. pak to lze navařit, vyměnit nebo - jako my - pružinu na kolíku vyměnit za trubku a tak to zaaretovat...
Klidně se ptejte. Zažil jsem toho s Terrou dost, tak třeba poradím. Já teď zas potřebuju radit s MT8-050 :rally:

LPS1

#32 Nový příspěvek od LPS1 »

_luky_ píše:

stal jsem se take stastnym majitelem TERRY. Je to typ MJ5 z roku 1972. Odkoupil jsem ji od souseda, ktery se o ni spatne staral a nakonec ji nechal 2 roky pod sirym nebem. Voda a vlhkost tomu dala opravdu zabrat. Na podzim jsem ji rozhybal, vycistil, promazal a uvedl do provozu. Dokonce jsem ji stihl zaprahnout za pluh a poradne vyzkouset. Nyni prodelava novy kabat a dychtive ceka na jaro. Nemate nahodou nekdo pri ruce manual a jine technicke prirucky. Rad bych se o ni totiz dozvedel vice. Jde mi hlavne o jaky vykon se jedna, jake to chce svicky, smes benzi, proste zkusennosti, atd. Vse jsem resil zatim odhadem, pripadne srovnavanim s jinymi typy.

Dekuji za kazde info.
Ahoj,
něco jsem dal na edisk - viz téma http://www.nasetraktory.com/forum/viewt ... =29&t=6641. Je tam kompletní manuál k motoru MJ-5. I když v něm moc neni... Mám ještě manuál k T-20, T-19 (převodovky).
Jinak bych asi mohl dlouho vyprávět, ale to bych to tu smolil do rána. Mám čtyři motory a přes léto v nepřetržitém zápřahu.
Svíčky to vezme všechny, já dávam N15C, na léto je skoro lepší 17 nebo 19tka a lze i "Y" (predsunute jiskriste) - ale to jsem snad daval jen do Vari, u Terry to vyzkoušený nemam. Směs benzínu 1:40.
  • Běžné problémy:
  • startování - po věčných opravách a výměnách plastových kotoučů to startujeme normálně provázkem namotaném na té misce. Jsou tam i zářezy, takže když se na provázku udělá uzlík, perfekteně to tam zapadne.
  • kapitola sama pro sebe je omezovač otáček:
    vymačkaná osička na karburátoru pod páčkou od klapky omezovače
  • plný prostor mezi válcem a nádrží (nasaje trávu)-je třeba rozebrat a vyčistit. Klapka se zasekne a nejede to
  • trocha mastnoty + prach = zalepená žebra chlazení válce. trochu jsem takhle přidřel motor.
  • ucpané benzínové potrubí - nové síťky na šrouby do nádrže se koupit nedají a když to trochu rezne, každou chvíli je třeba odpojit hadičky a vysypat z nich rez
  • gufera na klice - když motor startuje, má sílu, ale při snížená otáček na volnoběžné vždycky chcípne, může to být ucpaný karburátor (takové ty dutinky sem tam) nebo gufera na klice. Oprava za 30 korun, ale rozebrat se mo musí do posledního šroubku
  • spojka - unašeč na klikovce není na klínek, ale prostě nasucho na kónusu. jakmile se to povolí, hned se to v tom hliníkovym unašeči vyběhá a ten stojí majland. na to že je to kus hliníku
  • pokud teče vrchní gufero na převodovce a olej se dostane na spojku, nezbývá než demontáž a koupel v benzínu
  • plastová nádrž-na Vari nám původní kovová tekla, tak jsme vyměnili za plastovou (900Kč za jeden kus černýho plastu!!!) Ale na výfuku je taková krycí destička, která chrání nádrž před sálajícím teplem. Pokud tato už není na svém místě, zůstanou po šroubcích 2 díry. Jedna má volnou cestu k nádrži, takže horký vzduch do ní postupně začne vypalovat dirku, kterou pak prosakuje benzín na výfuk. všiml jsem si toho včas :ano: bohudík
  • drátěnej kartáč, hadr a klíč na svíčky je nezbytná výbava (bez toho to nejezdí)
  • kola k T-20 - rohatky se časem ochodí a začne to přeskakovat. pak to lze navařit, vyměnit nebo - jako my - pružinu na kolíku vyměnit za trubku a tak to zaaretovat...
Klidně se ptejte. Zažil jsem toho s Terrou dost, tak třeba poradím. Já teď zas potřebuju radit s MT8-050 :rally:

Diky moc za ty manualy. S tim kartacem, hadrem a klicem na svicky mas pravdu. Jeste obcas potrebuji sroubovak na plovakovku, abych se dostal na trysku. Stale jsem mel problemy s nejakym bincusem v nadrzi. Snad to bude jiz OK. Nyni ma nadrz zase krasnou snad puvodni barvu. Poradne jsem ji vystrikal, vysusil a vylil zakladovkou. Nechal si udelat nova sitka a filtry vcetne hadic. Tak uz netrpelive ocekavam sezonu, abych to mohl poradne vyzkouset.

Jeste se chci zeptat, jestli nemas nejake detailnejsi foto sani. Mne tam chybi ze saciho filtru ten vrchni kominek, couha mi tam jen trubka a sroubeni.

Diky

DYK

#33 Nový příspěvek od DYK »

Jestli máš už filtry paliva na obou hadičkách, tak je namontuj proti šipce průtoku. Filtrovat to bude úplně stejně, ale když se ti zanesou jde to pak propláchnout a tím pádem vyčistit. Pokud budou tak jak šipka ukazuje a zanesou se, už to nevyčistíš a znáš to, zacpe se to vždycky když potřebuješ něco dělat a jak na potvoru náhradní doma nemáš.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

kenybz

#34 Nový příspěvek od kenybz »

Dekuji za kazde info.
Mas tam dobry vehement na pripojeni klasickeho zavesu voziku za osobak

_luky_

#35 Nový příspěvek od _luky_ »

LPS1 píše: Jeste se chci zeptat, jestli nemas nejake detailnejsi foto sani. Mne tam chybi ze saciho filtru ten vrchni kominek, couha mi tam jen trubka a sroubeni.
Diky
Udělal jsem ti výřez z fotky z mýho inzerátu. Snad to bude stačit...
Přílohy
kominek.jpg

LPS1

#36 Nový příspěvek od LPS1 »

_luky_ píše:
LPS1 píše: Jeste se chci zeptat, jestli nemas nejake detailnejsi foto sani. Mne tam chybi ze saciho filtru ten vrchni kominek, couha mi tam jen trubka a sroubeni.
Diky
Udělal jsem ti výřez z fotky z mýho inzerátu. Snad to bude stačit...

Diky, to je presne ono!

sekalsemmalo

#37 Nový příspěvek od sekalsemmalo »

na vzduchovej filtr jeste navlekame puncochu z damy a na nadrzi u vetraku mame takovy kryt sitko jenom na gumicku co ho tam dame po nastartovani proti trave,to kdyz se pracuje s pasovym obracakem a rotackou.startujem taky jenom uzlikem a nylonovou snurou.luky,tvoje rady presne sedi a je videt,ze uz ses za terou nebo vari dost nachodil.popis mi prosim,co obnasi vymena plechove nadrze z tery za plastovou vari.musis tam menit nebo upravovat to sasi ?nekde tam mame drbu,ale nekde mezi plechama a nemuzem se tam dostat.lepime ,cinujem ,tmelime a je to k nicemu.jak se to zacne klepat,tak je to znovu.
sekalsemmalo-ten,co ho zasáhl za bouřky blesk ve dřezu na nádobí

LPS1

#38 Nový příspěvek od LPS1 »

sekalsemmalo píše:na vzduchovej filtr jeste navlekame puncochu z damy a na nadrzi u vetraku mame takovy kryt sitko jenom na gumicku co ho tam dame po nastartovani proti trave,to kdyz se pracuje s pasovym obracakem a rotackou.startujem taky jenom uzlikem a nylonovou snurou.luky,tvoje rady presne sedi a je videt,ze uz ses za terou nebo vari dost nachodil.popis mi prosim,co obnasi vymena plechove nadrze z tery za plastovou vari.musis tam menit nebo upravovat to sasi ?nekde tam mame drbu,ale nekde mezi plechama a nemuzem se tam dostat.lepime ,cinujem ,tmelime a je to k nicemu.jak se to zacne klepat,tak je to znovu.

Supeeeer, to jsou presne ty zkusennosti.

Docela rad bych uvital od Vas profiku selskou radu, jak dobre nastavit pluh obracak-dvojak. Kdyz vidim ty videjka jak VARI (TERRA) jede sama a ore, tak myslim, ze delam neco spatne. Ja kdyz oru, tak to spis vypada, jak kdyz tlacim kozu :-) Jde to, ale mysli, ze by mohlo i lip. Mozna je to pudou, ale take spis rukama :-) Uvital bych nejake rady, jako dej si uhel..... zavazi, atd. Nebo bych spise uvital nejaka blizsi fota.

Diky moc

Piston

#39 Nový příspěvek od Piston »

Ani mi s tím nastavovaním obracáku nemluv. Dřina jak pro otroky, ale už mi to jde lépe. Snažím se to nastavovat někde na rovné ploše, kde to pěkně vidím. Bohužel musím dávat dohromady nastavovací zařízení, předchozí majitel s tím asi oral asfalt, tak je zničené. Hlavní šroub ohnutý, dorasované co se dá... A ti vyděrači u Vari chtějí za každou hovadinu hrozné peníze!
Pivo je moje palivo.

LPS1

#40 Nový příspěvek od LPS1 »

LPS1 píše:
sekalsemmalo píše:na vzduchovej filtr jeste navlekame puncochu z damy a na nadrzi u vetraku mame takovy kryt sitko jenom na gumicku co ho tam dame po nastartovani proti trave,to kdyz se pracuje s pasovym obracakem a rotackou.startujem taky jenom uzlikem a nylonovou snurou.luky,tvoje rady presne sedi a je videt,ze uz ses za terou nebo vari dost nachodil.popis mi prosim,co obnasi vymena plechove nadrze z tery za plastovou vari.musis tam menit nebo upravovat to sasi ?nekde tam mame drbu,ale nekde mezi plechama a nemuzem se tam dostat.lepime ,cinujem ,tmelime a je to k nicemu.jak se to zacne klepat,tak je to znovu.

Supeeeer, to jsou presne ty zkusennosti.

Docela rad bych uvital od Vas profiku selskou radu, jak dobre nastavit pluh obracak-dvojak. Kdyz vidim ty videjka jak VARI (TERRA) jede sama a ore, tak myslim, ze delam neco spatne. Ja kdyz oru, tak to spis vypada, jak kdyz tlacim kozu :-) Jde to, ale mysli, ze by mohlo i lip. Mozna je to pudou, ale take spis rukama :-) Uvital bych nejake rady, jako dej si uhel..... zavazi, atd. Nebo bych spise uvital nejaka blizsi fota.

Diky moc

Nechci delat reklamu, ale patrne resite take shaneni nahradnich dilu. Prikladam tedy link na shop, s kterym mam dost dobre zkusennosti.

http://www.prag-info.cz/_shop/index_.ph ... etail=3795

LPS

Piston

#41 Nový příspěvek od Piston »

Chodím do Ostravy do BG Techniku, tam mají většinou vše skladem. Jen ty ceny, to je fakt vepřárna :cert:
Pivo je moje palivo.

_luky_

#42 Nový příspěvek od _luky_ »

My jsme si na obraceni a sekani udelali takovou plechovou boudu (má to 3 stěny a strop) a to docela fungovalo.
Koupis jen nadrz a ten plech pod to. Pokud vim, tak vic toho potreba neni. A nezapomen si zkontrolovat ten vyfuk, at neskoncis jako ja.
LPS1 píše:Supeeeer, to jsou presne ty zkusennosti.

Diky moc
Pravda, neco jsem se najezdil. Ale pluh jsem snad nikdy nepouzil. Vzdycky si nekde pujcime velkej traktor. Podotykam, ze oreme tak 1 - 3 ary...

LPS1

#43 Nový příspěvek od LPS1 »

_luky_ píše:
My jsme si na obraceni a sekani udelali takovou plechovou boudu (má to 3 stěny a strop) a to docela fungovalo.
Koupis jen nadrz a ten plech pod to. Pokud vim, tak vic toho potreba neni. A nezapomen si zkontrolovat ten vyfuk, at neskoncis jako ja.
LPS1 píše:Supeeeer, to jsou presne ty zkusennosti.

Diky moc
Pravda, neco jsem se najezdil. Ale pluh jsem snad nikdy nepouzil. Vzdycky si nekde pujcime velkej traktor. Podotykam, ze oreme tak 1 - 3 ary...

To ja s tim delal tak cca 17-20 aru doma a jeste cca 10 u tchana. Nastesti je to tak rozumne casove rozlozene, ze se to necha. Ale, udelat to najednou, by clovek asi padl.

Brendak

#44 Nový příspěvek od Brendak »

Taky s tim pri orani nekdy zapasim. Posledne mne pluh nastavil svagr a oralo to samo , tak jak na tech videach. Myslim ze kdyz je kolo v brazde tak ten plochac co drzi pluh ma byt kolko k zemi. Ale jestli si vzpomenu tak to raci vyfotim. Jinak spica se musi nastavit tim druhym koleckem tak , aby se to nemuselo tlacit do zemi. Ale ani zvedat na rukach. To by byl vykon pro kulturistu. :smich: Pluh mame jen jeden. Zavazi davame jedno velke dopredu. Zatim jen toto foto.
P1020314.JPG
Tu horni cast saciho filtru mam tusim z Vari. Trochu to jde videt na fotce. Ta zelena cast.
P1020362.JPG
Ale mozna se da koupit i original na Terru bez kominku. Protoze se delali pak bez toho kominku. S otvorem do nadrze uprostred.
P1020315.JPG

Piston

#45 Nový příspěvek od Piston »

Zrovna včera jsem už podruhé během pár měsíců urval startovací špagát na Vari. Zatáhnu jak Rambo a ... Spravil jsem to a když motor běží, něco mi tam zvoní, asi ten vysunovací palec. Je nějaký důvod, proč by se neměl vracet zpět? Pružina je zánovní.
Pivo je moje palivo.

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“