Sekačka

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
z4011be

Re: Sekačka

#31 Nový příspěvek od z4011be »

nic jiného mi nezbyde. Otázkou zůstává, co tam dát - zda by pomohl silikon nebo normální lepidlo na kov. Napadla mě ještě kombinace omotat šrouby pár vlásky koudele, namočit do barvy a zašroubovat.
Otázkou zůstává, zda to půjde rozebrat např. v případě, že bude třeba vyměnit ložisko

ITS

#32 Nový příspěvek od ITS »

Lepidla loctite nebo loxeal jsou dělaná pro všechny účely. Musíš si koupit lepidlo se střední pevností. To rozebrat jde. Je to k zajištění šroubů. Nikoli k jejich definitivnímu přilepení. Silikon to neudrží.

DYK

#33 Nový příspěvek od DYK »

Já bych se chtěl zeptat, jak to, že strana nedotčená bez problémů funguje a drží a ta druhá ne?
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

z4011be

#34 Nový příspěvek od z4011be »

to asi spíše otázka na výrobce.
Šrouby jsou z hlediska závitu i délky totožné, jediný rozdíl, že jsou na křížový šroubovák, nikoli na plochý
Originál byly utažený méně (mohuli hodnotit dle síly, která byla potřebná k jejich prvnímu roztočení)

z4011be

#35 Nový příspěvek od z4011be »

šrouby zalepeny loctidem, univerzálem na kov plast atd. Drželo a vlastně drží pořád. Jenže něco je tam špatně, musí tam něco vybrovat nebo to není vyvážené. Když se to nemohlo hnout tím, že se povolí a vypadnou šrouby, vylomila se střední část disku. Disk tam byl cca 3 měsíce a nasekal tak cca 0,5 ha.
Budu muset nahřát šrouby, aby povolilo lepidlo a disk vyměnit....... :shock:
Zvažuju, že se nabídnu Jikovu jako testovací uživatel pro ladění nově zaváděných výrobků :D (nic jiného než humor mi aktuálně nezbývá)

z4011be

#36 Nový příspěvek od z4011be »

tak novinky: při poslední seči spodní disk uletěl, vibrace dokázaly překonat i zalepené šrouby
Minulý týden jsem to rozhodil.
Stav: vymačkaná hřídel, oba rotory na odpis, spodní disk rovněž. Maličkosti typu ložisek beru už jako spotřebák.
Nejradši bych konstruktérovi minimálně jeden rotor omlátil o hlavu, otázkou zůstává, zda by ho to při tvrdosti a pevnosti použitého materiálu vůbec bolelo :vztek:

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#37 Nový příspěvek od Atlan »

To nepotesi aku hrubku ma ten plech na diskoch, ja som daval 3mm, a tiež uz je malinko pokriveny, ale vlastnou blbostou narovnal som to frandzuzakom a chodi to. Skrutky nedotahujem ale je pravda ze su 25mm dlhe 4 kusy na priemere 4cm.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

z4011be

#38 Nový příspěvek od z4011be »

spodní disk i vlastní rotory jsou z plechu 2,2 mm. Nemyslím si, že by tloušťka byla nedostačující, pokud by materiál byl trochu tvrdší.
V této podobě mi to přijde silně poddimenzovaný, protože je divný, aby se spodní disk na sekačce nechal vyrovnat ručně obyčejnýma kleštěma. V takový pevnosti nemá materiál na takovým stroji co dělat (seču s tím jen zahradu a udržované plochy, žádný pastviny nebo strniště).
Nože jsem si nechal udělat z 2,5 mm z tvrdokovu a ještě jsem ho neohnul, materiál příliš neubývá, nechá se dobrušovat. Originální nůž je za chvíli pryč, ubývá doslova před očima

Když problémy začaly, zkoušel jsem šrouby nedotahovat s myšlenkou, že pár závitů vůle bude kompenzovat na hřídeli vzniklé vůle, ale nepomohlo. Když byly zalepený "prasknul (povolil) disk ve spoji (je ze dvou částí), když byly šrouby volný dříve nebo později se vytočily....

Laicky bych řek, že tam působí takový síly, že pokud není vše v ose a bez vůlí, něco praskne nebo podobně.

DYK

#39 Nový příspěvek od DYK »

Mohu znát rozdíl hmotností nožů originál - dělané? Včetně rozdílů hmotností u jednoho každého "dělaného"?

z4011be

#40 Nový příspěvek od z4011be »

zkusím to nějak odhadnout či zvážit.
Myslíš, že můžou těžší nože ničit bubny ? Pokud jsou všechny stejný, tak by to vadit nemělo

Dělaný nože mezi sebou příliš rozdílné nebudou, nechával jsem je dělat v kovovýrobě. Rozdíl max. vzniklý při broušení, délka x šířka stejná jako origoš

z4011be

#41 Nový příspěvek od z4011be »

rozdíl v nožích:
originál vs. dělaný: dělaný je přibližně o 50 % těžší než originál

dělané mezi sebou rozdílné nejsou.

DYK

#42 Nový příspěvek od DYK »

Tak, a teď si spočítej rozdíl hmotnosti nožů (originál - dělané) při sečení, tedy jakou hmotností působí nože na točím se bubnu odstředivou silou v místě sečení trávy. Je sice hezké, že bubny získali větší setrvačnou sílu a nože se ve větší hmotě jen tak neskovají, ale napiš to konstruktérovi, kterého jsi chtěl škádlit křídelí, co ti na to odpoví. Pak ještě chybí, aby ty nože byli i delší a je z toho vrtulník, což při otáčkách bubnů u této sekačky není problém.

z4011be

#43 Nový příspěvek od z4011be »

nene, delší nejsou, Jednak na to sekačka nemá výkonově, a hlavně by se mohly potkat s nožem druhého bubnu. Je mi jasný, že působí větší silou, ale řek bych, že rozdíl v zatížení sekačky s těmito noži vůči originálním bude menší, než když např. porovnán její zatížení při sečení dlouhého, částečně třeba polehlého sena a nízké otavy.

Beru, že se můžou teoreticky třeba deformovat uchycení nožů k bubnu, ale proč by se měl deformovat třeba spodní disk, po kterém sekačka pouze jede ? Proč by se měl ničit hřídel, zvlášť když jsou všechny nože jiné, tj. zatížení je vyšší, ale rovnoměrné ??

Wyky

#44 Nový příspěvek od Wyky »

P.S. píše:Ahoj. nemáte někdo tuto obracečku na Robus BDR 700.Může být i poškozená,ale opravitelná
Tak jak to dopadlo s tim obracečem? Nechce se mi obracet cca 0,5ha hráběma, tak jsem uvažoval o adaptéru, ale ta cena mi přijde docela mimo mísu. :shock: Má to někdo? Stačily by mi otáčky bubnu (třeba na převodovce je nějaký označení), abych věděl, jak to mám zpřevodovat. Kupovat nový to nebudu, použitý se nedá sehnat, takže musím vyrobit. :-/

volvej

Sekačka

#45 Nový příspěvek od volvej »

Za šrotovou cenu jsem sehnal Vari+ dvoububnovou sekačku BDR 700. Za pomoci WD 40 jsem ji provizorně zpojizdnil. Včil k problému. Pravý buben (ten co je u něj ta převodka) se točí rychleji než levý. Pochopitelně do sebe naražejí nože. Nevíte v čem by mohl být problém? Kdo ji máte, zkuste mi přeměřit řemenice co bubny pohánejí. Moc díky.

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“