Tak přeju pěkný, dobrý večer po pěkné pracovní sobotě. Přivezl jsem dnes 10 kubíků dřeva, takže kára si mákla. Šla teď večer na nabíječku, zítra se bude vozit štěpka. Něco jsem nafotil. Jinak dole je ještě odkaz na rajče, tam je fotek více. Sekalo se to při nahrávání, tak jsou tam možná některé fotky dvakrát.
To co píše Dyk je samosebou pravda. Kára v provedení elektro je "vývojový kus". Ale od začátku má stejnosměrný motor s PWM regulaci s mosfety. Dělal jsem již více aplikací s těmito regulátory. Kupuji je je od pana Voráčka na Aukru - např.
http://aukro.cz/pwm-pulsni-regulace-dc- ... 20178.html Tyto regulace již mají ochranu proti vybití pod 10,8 V/na baterii. Plynulý rozjezd a rychlost se řídí velice přesně pomocí páčky. Za regulátor je ještě vřazen reverzní přepínač, takže stejně komfortní je i ovládání zpátečky. Zpočátku jsem se bál, že při použití zpátečny nebudou zachyceny axiální síly v převodovce Vari T19 a vypochoduje šneková hřídel ven. Ani po roce intenzivního užívání se však nic neděje. (Jak jsem se díval na řez převodovky, ono tam není ani žádné axiální ložisko pro jízdu vpřed )
Baterie nejsou klasické startovací ale vyřazené gelovky ze zálohovacího serveru cca 48 Ah.Takže spíše trakční. Ty jsou tam dvě. A do těch 36 V je tam ještě třetí baterie, tvořená paralel. spojenými 16 Ah bateriemi z elektrokola. Není to ideální spojení (různé kapacity v sérii) ale protože vývoj pokračuje, mám již koupený 750W motor na 24 V. Pak odpadnou ty dvě malé baterie. Jiný motor tam budu dávat také proto, že má okolo 4000 ot/min, což zhruba odpovídá původní Vari. Ten co je tam nyní cca 2800 ot, dá maximální rychlost max. 3 km/h, což mi vadilo. Na jedné z fotek na Rajčeti je i pohonná jednotka zapojená se sněhovou radlicí. Tu jsem celkem úspěšně použil před 14 dny pouze jednou. Nestěžuju si, sníh nemusím.
Jinak, co jsem loni oživil tu elektriku, již jsem neměl potřebu tam dávat zpět ten Vari dvoutakt. I když by to nebyl problém. Je to celé na 4 šroubech.
No nakecal jsem toho již dost.
Tak přeju pěknou neděli. Bořivoj
http://borivoj2006.rajce.idnes.cz/Kara_Vari_-_elektro/