Vari System

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
PEST

Re: Vari System

#1951 Nový příspěvek od PEST »

Ty polnosti jsem měl na mysli co se týče 4taktu a příslušenství, líbilo by se mi toho víc. Ale zatím priority jsou jinde. Ale na dotaci my měl jít dát motor bez zapalování ne? Že bych ho trochu vykradl :-) Na zimu bych chtěl vyrobit radlici na sníh, máte někdo inspiraci? Nebo radši koupit novou? Ale tam nějak nechápu připojení, musí být nějaká redukce ne? Když mají na fotkách na konci trubku.

Ještě mě napadá v čem je to novější zapalování lepší a co se na tom starém kazí?

mraveneček

#1952 Nový příspěvek od mraveneček »

Jarda Malich píše:Jako ono se s tím dá makat i na větších pozemcích, není to úplně ve všem dokonalá stavebnice, ale v celý řadě věcí to má ohromně navrch. Líbí se mi šílená spousta šikovných příslušenství, který k tomu člověk může mít a jde to připojit i ke starším strojům. Taky snadná a rychlá přestavba, jen vezmeš motor, mrskneš ho na druhou převodovku a můžeš třeba kosit. Nebo jejich štěpkovač Rapido, dodneška na něj kdykoliv, kdy s ním přijdu nějak do styku, čumim doslova jak puk :-) To je věc, která se jim podle mě opravdu povedla. Zákazníci chtěli štěpkovač a výrobce jim ho udělal a ještě ve výborným provedení.
Jo a tu plechovou nádrž, tu si na doporučení DYKa vyměň nebo nech servisem vyměnit. Vím o čem mluvím, ta plechová mi začala týct. Takže jsem ji nechával měnit za plastovou.
Ona to není jen plastová nádrž. Musí koupit i plech pod nádrž, cena asi 1500 kč+ ruční startér asi 650 kč :)
Družstva. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69747
Kováři. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69882

První PC- Pc 80 286 Ram úchvatných 1 mega Cpu 6 Mhz, disk 20 mega mechanika 5.25 -1.2 mg
OS Norton Commander

DYK

#1953 Nový příspěvek od DYK »

A co kdyby si ten plech vzal z toho druhého motoru? To by nešlo?
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Jarda Malich

#1954 Nový příspěvek od Jarda Malich »

No, staré startování v plechovém velkém kastlíku za nádrží z plechu mělo jednu podstatnou nevýhodu - bylo to utažené na závit. A stačilo, abych za to při startování víc zabral a povolilo se. Poslední 2T Jikov mají startování sedicí na čepu s drážkou a tam je segerovka. I na starém předělaném motoru ta segerovka nikdy nevypadla, na tom novějším co jsem měl (1447 DV s ruční dekompresí) to samé a ještě podstatně lehčí startování díky dekompresáku. Můžeš tady narazit na tři druhy zapalování - kontaktní ISKRA(o něm člověk prakticky neví protože bezvadně funguje), bezkontaktní DUCATI (těch bylo mizivé množství) nebo bezkontaktní VAPE, u kterýho se neustále, vlivem tepelnýho vyzařování od vejfuku, sypaly spínače (černá krabička co z ní jde kabel k fajfce). Řada lidí to předělala tak, aby měli ten elektronickej spínač u vzduchovýho filtru a motor jim léta funguje bez jedinýho problému.

Na ekodotaci můžeš dát motor nefunkční, ale vykradenej nevím, jestli ti vezmou, zeptej se přímo u prodejce. Když to stíháš do konce roku, můžeš vybírat mezi XP a Hondou GCV 160.

K tomu předělání musíš mít krom nádrže, plechu a startéru, taky odlišnej pneumatickej regulátor.

PEST

#1955 Nový příspěvek od PEST »

Jste mi zase nasadili brouka do hlavy ;-) omrknu co je na obou strojích a rozhodnu se co dál. O Hondě do konce roku vím. Co jsem tady pochytil XP je chváleno, u Hondy byla doporučovaná spíše 190. Pokud se budu rozhodovat v rámci dotace stojí za to připlatit za Hondu?

Jarda Malich

#1956 Nový příspěvek od Jarda Malich »

U ekodotačky, pokud se rozhodneš, tak vem rovnou XP-200, je silnější, takže při větší zátěži žere míň. Tím ale nechci říct, že by GCV 160 byla špatná, taky má svoje příznivce, ale pro náročnější nasazení se silný motor prostě vyplatí víc.

mraveneček

#1957 Nový příspěvek od mraveneček »

Jarda Malich píše:No, staré startování v plechovém velkém kastlíku za nádrží z plechu mělo jednu podstatnou nevýhodu - bylo to utažené na závit. A stačilo, abych za to při startování víc zabral a povolilo se. Poslední 2T Jikov mají startování sedicí na čepu s drážkou a tam je segerovka. I na starém předělaném motoru ta segerovka nikdy nevypadla, na tom novějším co jsem měl (1447 DV s ruční dekompresí) to samé a ještě podstatně lehčí startování díky dekompresáku. Můžeš tady narazit na tři druhy zapalování - kontaktní ISKRA(o něm člověk prakticky neví protože bezvadně funguje), bezkontaktní DUCATI (těch bylo mizivé množství) nebo bezkontaktní VAPE, u kterýho se neustále, vlivem tepelnýho vyzařování od vejfuku, sypaly spínače (černá krabička co z ní jde kabel k fajfce). Řada lidí to předělala tak, aby měli ten elektronickej spínač u vzduchovýho filtru a motor jim léta funguje bez jedinýho problému.

Na ekodotaci můžeš dát motor nefunkční, ale vykradenej nevím, jestli ti vezmou, zeptej se přímo u prodejce. Když to stíháš do konce roku, můžeš vybírat mezi XP a Hondou GCV 160.

K tomu předělání musíš mít krom nádrže, plechu a startéru, taky odlišnej pneumatickej regulátor.
Ten kousek plechu stojí 250 kč. Ale co je levného. Když to spočítáš dohromady, tak na s-bazaru najdeš za 4 000 kč komplet motor i řidítkama na kterém všechno bude.
Na stránkách vari.cz v diskuzi se někdo ptal, jestli mu vymění motor bez řidítek a odpověd dostal, ať tam udělá řidítka z nějakých trubek, aby to trochu vypadalo. Já myslím že nikdo nekontroluje jestli tam je zapalování nebo není. :(

První PC- Pc 80 286 Ram úchvatných 1 mega Cpu 6 Mhz, disk 20 mega mechanika 5.25 -1.2 mg
OS Norton Commander

mraveneček

#1958 Nový příspěvek od mraveneček »

Mě by zajímalo, co s těma Jikovama vlastně dělají. Jestli to rozeberou, co je dobré tak ještě prodají v bazaru a zbytek zešrotují anebo je repasují a za dobrou cenu je Čínanům prodají nazpět nebo někam jinam? V loni v září mě říkal prodejce v Třebíči, že už prodal 80 motorů XP. A v regionu republiky jich může být už několik tisíc. :tyty:

OS Norton Commander

Jarda Malich

#1959 Nový příspěvek od Jarda Malich »

Ty staré motory se rozeberou a materiály třídí. Dokonce o tom byla i zmínka u nich na webu:

http://www.vari.cz/o-nas/aktuality-novi ... art:41075/

V půlce července podle tý zprávy rozhodili přes 8 tisíc motorů, to číslo se od tý doby určitě o něco navýšilo. A to nepočítám motory, co mají zastavěný v bubnovce Agatha a kartáči CB-80.

Vojtěch

#1960 Nový příspěvek od Vojtěch »

Tolik rozebraných dvoutaktů tam by člověk navybíral náhradních dílů do Jikovů možná i nějaký dobrý funkční :vysmech: :vysmech: :vysmech: a řidítek :)

Vojtěch

#1961 Nový příspěvek od Vojtěch »

Škoda že nebydlím blíž :vztek: :vztek: hned bych tam za nima zašel :smich:

DYK

#1962 Nový příspěvek od DYK »

Tak co Vari-sti, nespíte? Nikdo nepíše tak mám tady něco pro bystření mozku. Co, z čeho, to je?
Obrázek Obrázek
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Jarda Malich

#1963 Nový příspěvek od Jarda Malich »

To první příruba a druhý vypadá jak kotouč spojky :-) Tady se nechrápe, ve střehu musíš bejt pořád :-D

Jarda Malich

#1964 Nový příspěvek od Jarda Malich »

Jarda Malich píše:To první příruba a druhý vypadá jak kotouč spojky :-) Tady se nechrápe, ve střehu musíš bejt pořád :-D
Pardon, oprava - to první je unašeč, to je to moje rychlopsaní :-)

modráček

#1965 Nový příspěvek od modráček »

Aby jsme neusnuli,tak já se třeba už týden připravuju,že vytáhnu Vari a na zimu kdy nejezdím udělám nějaké opatření .Za prvé-doleju benzin Verva 100+stabilizátor do plna,protočím a potom s otevřeným kohoutem uložím.
Za druhé-vyleju nádrž,natočím a vyjedu do sucha a uložím. Co je lepší? :

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“