Fortschritt E930/931

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
čudla

Re: Fortschritt E930/931

#196 Nový příspěvek od čudla »

OK, díky za osvětlení funkce této vřetenovky. Mám totiž celkem velkou louku kterou seču a už nepotřebuju seno, tak jsem myslel že bych tuto sekačku využil i za cenu že bych sekl 3-4 za rok a ne jen 2x jak do teď a hlavně abych nemusel posečenou trávu hrabat...No nic, vyzkouším sect klasikou častěji a zkusím jestli tráva stihne zhnit do dalšího sečení...

Orešanec

#197 Nový příspěvek od Orešanec »

Myslim, ze ked to 3x do roka budes kosit tou listovkou, ze to tam kludne mozes nechat a bude to OK.

DYK

#198 Nový příspěvek od DYK »

Právě že asi nebude. Pokud tam bude tráva s tužším stéblem a hlavně po první seči, což je nejvíc hmoty, tráva do druhé seče nezmizí a bude dělat problém při dalších sečích v tom roce. Bude "zacpávat" lištu a nová tráva částečně proroste tou starou. Mohla by z toho být práce na hovno.
Na vřetenovku bych úplně zapoměl. Tou se seče dvakrát za týden a ne dvakrát za měsíc. Vždyť na jaký trávník je určená? Viz golf.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

čudla

#199 Nový příspěvek od čudla »

Tak co navrhujete? Jak udržovat louku bez toho aby se tráva nebo seno musela pokaždé poharabat? Nejlépe s Fortschrichtem... Mám pár nápadů, ale nevím nevím :(
Buď pomocí pravoúhlé převodovky udělat mulčovač - ovšem nejsem si jist zda ferda udělá takové točky a zda to utáhne...
A nebo místo sekačky a kuželového převodu nějak přidělat normální rotační sekačku s vlastním motorem a tím pádem Ferdu používat jen k pojezdu... do přidělané sekačky dát mulčovací nůž a předek odříznout pro lepší přísun trávy...

Myslíte že by to mohlo fungovat? Jak vysokou trávu by to mohlo zvládnout?

Orešanec

#200 Nový příspěvek od Orešanec »

Skor to vidim na tu variantu s tlacenou kosackou. Neviem aky motor tam mas ci 2,5 kw, alebo 3,5kw.
Ono vykon na mulcovac sa priblizne odhaduje 10 kw na 1m zaberu. Zo skusenosti, vo vysokej trave to postacuje do rychlosti 2-3 km/h. Ak by trava nebola moc vysoka(do 25cm), tak by na 30cm zaberu postacoval aj ten 2,5kw motor na 1. prev. stupen.
Ta tlacena kosacka by mala vyhodu v tom, ze by sisi vedel lepsie regulovat rychlost pojazdu a pritom na kosenie by zostaval stale rovnaky vykon. Cize ak by dosiel hustejsi a vyssi porast iba uberes plyn na Ferdovi a ides pomalsie. Na nizkom travniku by to zvladal aj na 2. prev. stupen (na svahu by to malo svoje asi dobre uplatnenie).

čudla

#201 Nový příspěvek od čudla »

Když nad tím přemýšlím, začíná se mi ta tlačená sekačka líbit víc a víc... Myslíš že to zvládne i těch 30cm výšky? Začínám se po bazarech dívat na sekačky 8)

vašík

#202 Nový příspěvek od vašík »

Tak jsem koupil vřetenovou sekačku.V tejdnu vyskouším a dám vědět.Mám na zahradě jak krátkou trávu tak i dlouhou. Sám jsem zvědavej co to dokáže.Na jaro chystám pojízdné sezení. :roll:

Orešanec

#203 Nový příspěvek od Orešanec »

čudla píše:Když nad tím přemýšlím, začíná se mi ta tlačená sekačka líbit víc a víc... Myslíš že to zvládne i těch 30cm výšky? Začínám se po bazarech dívat na sekačky 8)
To ti neviem s istotou odpovedat. Osobnu skusenost s tak malou kosackou na vysokej trave nemam.Ak sa bude dat nastavit vyskovo podvozok a urezes ten predok a bude to mat vyhadzovac(zadny alebo bocny), snad by mohlo. Osobne som neskusal s istotou neviem povedat. To predtym boli skusenosti co sa tyka vykonovych poziadavkov. Ta dalsia vec je konstrukcia a to ti neviem povedat, ale myslim si, ze 30cm je dost maly rotor. Napriklad MF-70 ma nieco podobne a da sa to povazovat aj za mulcovac, ale priemer noza je tam tusim 60cm a vykon motora 5,5kw.

čudla

#204 Nový příspěvek od čudla »

No já jsem si představoval podobnou konstrukci jak je na obrázku. Normálně bych šasi udělal nové ;-) Jen místo praboúhlé převodovky dát přímo motor a celé to připojit na ferdu kvůli pojezdu. Mělo by to mít jednoduchý nůž na mulčování asi 50 cm(???) Podle toho jaký se dá sehnat... Sekačku chci sehnat jen kvůli motoru... představoval bych si nějaký Brigs 4-5kw.
To by mohlo fungovat,ne? Seriové mulčovače pracují na podobném principu, ne? Já navíc ten motor nebudu zatěžovat pojezdem...Co ty na to? Dík za názor 8)
Přílohy
mulčovač 2.jpeg
mulčovač 2.jpeg (10.64 KiB) Zobrazeno 3513 x
mulčovač 1.jpeg
mulčovač 1.jpeg (11.32 KiB) Zobrazeno 3513 x

Orešanec

#205 Nový příspěvek od Orešanec »

Toto vyzera dobre. To co je na obrazku je uz odolnejsia kosacka az mulcovac na travu a teny nalet. Ako pises kombinaciu toho motora s tymto druhom mulcovaca to ma sancu na uspech.

kenybz

#206 Nový příspěvek od kenybz »

louku na svahu sekám normální sekačků s pojezdem motor jen 3HP výška 30cm se dá zvládnůt sekal jsem aj metr -metr padesát...vysoků trávu ale to už bylo na mašlu a šel jsem pučit mulčovač
ta sekačka je obyčejná nůž taky...a zadní kryt výhozu mám přivázaný aby byl otevřený v úhlu cca 60° a letos jsem na ten kryt přidal ještě gumu abych neměl plné boty trávy...když je tráva vyšší cca 60cm tak jedu s tů samů sekačků tak, že ju nakloním směrem k sobě a přední kola mám cca 20cm vysoko...přejedu a pak jedu ten samý pruh podruhé už na všech čtyřech a tak dokola až do uplného zblbnutí...když to nechám moc přerůst tak to dá mnohem víc práce a nadávám si , že jsem nesekal o 2 týdny dřív...ty nemáš možnost aby ti to někdo posekal?...jo sekačka s bočním výhozem to zvládne snadnějc ale norozemele tu trávu pořádně a udělajů sa ti tam hnilé hromádky
Přílohy
toto je ještě nízké asi 30-40cm
toto je ještě nízké asi 30-40cm

čudla

#207 Nový příspěvek od čudla »

Já jsem si doteď sekl trávu sám a vždycky sem dělal seno. Jenže teď jsem zrušil vinohrad tudíž mám jednou takovou plochu na sečení a navíc už pro mě nemá cenu dělat seno... na seno jsem byl přichystaný. trávu jsem sekl dvakrát za rok a mám hrabačku, takže to šlo super. Ale teď mi připadá zbytečé to takhle dělat, abych to všechno nakonec zapálil... To radši seženu motor, udělám "mulčovač", budu séct třeba 3 za rok (uvídíme jak to půjde) a nebudu se muset starat s obracením, hrabáním, dáváním do kopek. Teď když to zmokne...když to chcete pálit tak sousedí křičí že to čudí... tohle bude lepší...

Orešanec

#208 Nový příspěvek od Orešanec »

to nikdo nechce seno ani zadarmo? Skus zajst za nejakym polovnikom ci to nechcu do zdruzenia. Myslim si, ze by ste sa nejako dohodli a nemusis moc vymyslat. Mozno nejakeho zajaca aj zato dostanes. Je vsak na tebe ako sa rozhodnes.

vašík

#209 Nový příspěvek od vašík »

Tak jsem dneska sekal s vřetenovou sekačkou sad abych nemusel na jaře moc hrabat.Kde byla níská tráva tak to bylo v pohodě.Ale někde byla už přerostlá a tam se ucpávala.Tak stačilo nadzvednout nechat protočit a zase se mohlo pokračovat. Co jsem dříve sekal 2 odpoledne rotačkou tak jsem dneska udělal za 3 hodky. Až si udělám pojezd :driver: a nebudu muset za ferdou chodit tak to bude pohoda.

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?VIS ... 0583397760

co to má za lištu??

čudla

#210 Nový příspěvek od čudla »

Zatím se mi nepodařlo sehnat žádný vhodný motor za rozumnou cenu s dostatečným výkonem :'( nevíte kde by se nějaký takový vertikální(se spodním vývodem hřídele) dal sehnat?

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“