Vari System

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
duro91

Re: Vari System

#1711 Nový příspěvek od duro91 »

Proximák:

krásna centrála :) kam ty na to chodíš ? :) Aké je maximalne zaťaženie tej centrály ? Teoreticky či by to bolo schopné napájať 100A trafo zváračku. :prace:

U Vari/terra systému je krásna myšlienka použitia jedného motoru na XY strojov. Tuším som niekde v dobovom katalogu od Gutbrod Terra zhliadol aj plotostrih, rezací nástroj bol poháňaný cez bowden a motorvá jednotka bola z Terry. Krása.

Tak nech ti centrálka slúži k plnej spokojnosti, a teraz mám chrobáka v hlave kde takú centrálu ešte zoženiem :D
Pomocníci v záhrade by VARI: Jikov 1427 + T-20 + BSU-022 + AZS349 + RP-T2/S

DYK

#1712 Nový příspěvek od DYK »

duro91 píše:Proximák:
To je na uplatnenie záruky na motor + nárokovanie si náhrady škody na hnanom agregáte. Verím že ti dajú XP rýchlo dokopy, motor je to zaujímavý aleak bude takýchto závad viac, dobré meno výrobcovi a hlavne distribútorom VARIho to asi robiť nebude.
O jaké náhradě škody na hnaném agregátu je zde řeč? Co je to zase za novinky?!! Kdyby měl spojku s nasákavým obložením jako já tehdy na GXV dostal by i tu novou, stejně jako já. Nebo je to málo? Mě by zajímalo, jak jsi ty vyřešil svoji nespokojenost při rozbalování rotační plečky? Ani jsem se nedozvěděl prodejce. Jako bych nic nepsal. Když je to odůvodněné a opodstatněné jsem ochoten pomoci viz uživatel schmoud a jeho rozpadené ložisko následně poškozené šnekové kolo v tomto vlákně, ale to musí být zájem a ne jen tlachat.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

mraveneček

#1713 Nový příspěvek od mraveneček »

Proximák píše:Spoléhám na Vari že nebude problém a oprava se brzy vyřeší. Pán u kterého nakupuji už prodal kolem 100 XPček a tohle je první co zlobí. Dost mě uklidnil Dyk že se to stane i u Hondy, že se to prostě někdy stane. Bylo to při agregaci a DSK-316.1PSVN a OP-1.2. Prvně jsem myslel že teče převodovka ale pak jsem zjistil že to je od motoru. S převodovkou nic není jen je zamašťenej bubínek.
No a dnes jsem přitáhl další krám do baráku, elektrocentrálu k Teře. Moc toho nenaběhala jen je orezlej stojan a potlučená barva. Generátor je vojenskej a je jako novej. Musím přehodit nýtky a vyzkouším jak to pojede se čtyřtaktem...možná budu muset upravit převod ale to se uvidí až se vyzkouší. Zatím jsem to viděl fungovat jen u pána a ten měl DMJčko. A je to hodně těžký :D
Obrázek

Obrázek
Ahoj. Nevím jak to půjde na čtyř taktu. Ty centrály mají určité otáčky kvůli kmitočtu a samy si regulují otáčky na karburátoru. :)
Družstva. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69747
Kováři. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =9&t=69882

První PC- Pc 80 286 Ram úchvatných 1 mega Cpu 6 Mhz, disk 20 mega mechanika 5.25 -1.2 mg
OS Norton Commander

mraveneček

#1714 Nový příspěvek od mraveneček »

duro91 píše:Proximák:

ako sa hovorí, nič nieje dokonalé, či už ide o motor XP, Honda, Briggs, alebo Jikov. Ale po 1 a pol mesiaci užívania nového výrobku aby nastala takáto závada, podľa foto usudzujem že ti začala tiecť olejová náplň na lamely spojky, misku spojky a dole na prevodovku agregátu.

To je na uplatnenie záruky na motor + nárokovanie si náhrady škody na hnanom agregáte. Verím že ti dajú XP rýchlo dokopy, motor je to zaujímavý aleak bude takýchto závad viac, dobré meno výrobcovi a hlavne distribútorom VARIho to asi robiť nebude.
kruci, co bys chtěl od Číňanů. Doděléj doma. :)

První PC- Pc 80 286 Ram úchvatných 1 mega Cpu 6 Mhz, disk 20 mega mechanika 5.25 -1.2 mg
OS Norton Commander

DYK

#1715 Nový příspěvek od DYK »

Akceptuji kritiku, proč ne, ale když tedy někdo řekne "A" měl by říct i "B". Tedy - Jaký jiný motor měl zvolit, aby neměl tyto problémy a nemusel to dodělávat doma?

mraveneček

#1716 Nový příspěvek od mraveneček »

Proč firma Vari nedala na výběr a nenabídla k těm čínským motorům ještě motory Honda s doplatkem. Bylo by to zajímavé. :)

OS Norton Commander

Proximák

#1717 Nový příspěvek od Proximák »

Pokusím se odpovědět na všechno a všem
Duro91: Na centrálu jsem narazil v inzerátech na internetu. Byla to náhoda protože se na ně moc nekoukám a zrovna tam byl inzerát kde pán rozprodával věci co měl navíc a zavazeli mu doma, no a na třetí fotce inzerátu byla centrálka. Tak jsem mu zavolal a domluvili jsme se na setkání. Začal jsem pořádně zjišťovat jak to s ní je, jestli za něco vůbec stojí a jestli na ni dám čtyřtakt a pojede to. Dnes jsem si udělal 100km výlet a jel se na ni podívat. S pánem jsme se dohodli předem že mi ji předvede v chodu, když jsem dojel bylo vše připraveno. No a mě se zalíbila na tolik, že jsme se domluvili na ceně a valil jsem domů s ní. Nějakej extra výhodnej kup to nebyl, spíš normálka :) Pán mi ji předváděl s vrtačkou a já ji mám taky na drobný věci, sice jeden uživatel z fora s ní svářel ale bojím se že to nebude moc valný, vždyť dává jenom 4,5A. Já vím jenom o té jedné tady z fóra a teď ta moje :)

DYK: Bál jsem se aby to nebyl problém ale pak jsem si vzpomněl na příhodu se sekačkou s motorem B&S kde po jednom a půl koši začal motor hulit jak kráva a byly v háji obě gufera...nebyl problém a vše uznali. Takže si myslím že s XP nebude problém. Spojka je keramická ta nenasáká a max jestli mi vyčistí i DSKčko ale to si dokážu udělat i sám. Takže není to jen problém XPčka a možná to moje je první z těch tisíců co už tu běhají. Problém je to všech motorů a je jedno jaká je to značka :) Děkuji ti Dyku za uklidnění :)

Mraveneček: Žádný dodělej doma se konat nebude :tyty: alespoň né s XPčkem, to půjde na reklamaci.

Tak a teď trošku o centrále. Je z roku 1984 a označení je DZE-017. Pán se k ní dostal při koupi celého Vari systému od Služeb města Prahy. Teď už jen zavazela tak ji i s dalšími věcmi které nepotřebuje prodával. Nemá nějakej extra výkon a ani super elektroniku, je udělaná z toho co tu bylo podobně jako jste se zde zmiňovali o čerpadle na vodu. Je to kus poctivýho železa, generátor je těžkej sám o sobě a ten vrchní bílej díl je taky celej z litiny, takže ten drobek bez motoru má 62kg :shock: budu muset dodělat nějaká kolečka pro lepší manipulaci. Původně je určená k MJ-5 proto tam je ten odstředivý regulátor. U 4T motoru mi to příjde zbytečný a používat ho nebudu, musel by se upravovat a nějak prznit to nechci, vše co předělám bude tak aby se to dalo zase navrátit do původního stavu. Oba čtyřtakty co mám mají regulátor už v sobě a když klesnou otáčky, motor si sám přidá. Navíc výkon XP nebo Hondy oproti MJ-5 je skoro dvouojnásobnej, a to nemluvím o krouťáku.
Dneska bylo trochu přenýtovávání ale nakonec centrála chvilku běžela i s nemocným XP, prostě jsem to nevydržel :vysmech: Asi to nikoho moc nezajímá tak to shrnu. Budu muset udělat jinou řemenici abych dohnal ztrátu otáček, regulátor motoru jsem nemohl vyzkoušet protože při zátěži centrály vrtačkou motor o ničem nevěděl, pán měl DMJ a po zapnutí vrtačky si už motor musel přidat. A pak čep PJ zasahuje do krytu pro chlazení generátoru tak to budu muset nějak vyšpekulovat. U dvoutaktu to problém není protože mají díru pro středící kolíček na obou stranách takže třeba DMJčko s kterým jsem to dnes viděl je na centrále otočené o 180°. Takže nějaký upravy to chtít bude, ale nevzdám se! Jikov do baráku nechci když mám dva suprový 4takty takže centrálka dostane úpravu pro 4T, bude to vlastně DZE-017/S :D

Nýtky z BSU demontovat, namontovat kolíky protože se bude prodávat.
ObrázekObrázek
Roznýtování u centrály nebyla sranda jako u převodovek nebo čerpadla, pomohl mi táta...přeci jen už má nějaký ty zkušenosti
Obrázek
Otáčky nejsou jako u dvoutaktu, tak je napětí menší. Vyřešíme to jinou řemenicí kdy se změní převodový poměr.
Obrázek
No a takhle nějak to vypadá.
Obrázek

DYK

#1718 Nový příspěvek od DYK »

mraveneček píše:Proč firma Vari nedala na výběr a nenabídla k těm čínským motorům ještě motory Honda s doplatkem. Bylo by to zajímavé. :)
Co je toto proboha za otázku? Nebo jim napiš a zeptej se. Určitě si do toho od kde koho nechají kecat a čekají na podobné rady jak že dělat marketing. Která jiná firma s podobným sortimentem nabízí alespoň něco z toho co Vari? Navíc teda mě se u profi motoru Honda stalo to stejný.

mraveneček

#1719 Nový příspěvek od mraveneček »

Hecht, i když já bych od nich nic nekoupil. :)

OS Norton Commander

DYK

#1720 Nový příspěvek od DYK »

Hecht co? Nějak zvýhodňuje nákup svého zboží když zákazník donese nějakou starou mrchu? Nebo co? Já to nepochopil. Nebo tě pomátla tříkolka? Jsou servisáci, co mají u nich už rok objednané ND. Dodnes nic nedostali.

duro91

#1721 Nový příspěvek od duro91 »

DYK:

neviem prečo sa ohníš v reakciách, nehnevaj sa na mňa, ale ak mi nejaký motor v záruke zasviní hnaný agregát, nie mojím pričinením, prečo by som sa ja mal babrať s následnou očistou misky spojky a podobne... ? (Neviem síce koľko mazľavej tekutiny Proximákovi presiaklo do misky spojky a nižšie, ale už len z princípu...)

K mojej plečke : Reklamácia je v procese, čakám na vyjadrenie spoločnosti VARI a predajcu, to že je plečka už v činnosti je výsledkom môjho zváženia rozsahu nedostatkov ktoré som na plečke našiel, nieje to nič vážne čo by extra bránilo uvedeniu plečky do činnosti, sú to drobnosti ktoré by sa ale nemali vyskytovať.

Predajcu kde som plečku kúpil som zverejnil v jednom z mojích príspevkoch priamo ako odkaz na danú plečku daného predajcu.

DYK

#1722 Nový příspěvek od DYK »

Já se neohním ale pokud nesnášíš "tvrdost" mých textů, budu mlčet. Než tak učiním jen upozorním, že pro všechny prodejce a zákazníky Slovenska je partner Šupa, ne Vari a.s. Takže se ti klidně může stát, že budeš stroze odkázán tamtéž. A úplně nejhorší varianta v tomto případě je, řešit jednu věc současně s prodejcem a výrobcem.

teslanicola

#1723 Nový příspěvek od teslanicola »

duro91, tvoje nadšenie ohladom tej centraly velmi nechapem lebo technika trocha pokrocila. napr. mam ec z lidlu za 160ečka ma to štvortakt 50ccm 1000W a je invertorova. ma nejakych 13kg.

Proximák

#1724 Nový příspěvek od Proximák »

teslanicola píše:duro91, tvoje nadšenie ohladom tej centraly velmi nechapem lebo technika trocha pokrocila. napr. mam ec z lidlu za 160ečka ma to štvortakt 50ccm 1000W a je invertorova. ma nejakych 13kg.
Přesně jak píšeš, moje centrála je dávno překonaná :) ale tenkrát prostě nic jinýho nebylo a tak vymysleli toto z vojenské centrály. Jen za těch 160E bych měl dvě DZE-017. Myslím že parametrově budou dosti podobné, moje má 4,5A jistič a trvalý výkon 1kVA. U tebe hraje ve prospěch váha, u mě zase nejspíš životnost. Může jet ta centrála z Lidlu nepřetržitě? A co všechno utáhne?
Dnes jsem konečně doladil oboravací kola k T-20, tak snad zítra bude počasí a vyzkouším je, pak bych přidal nějaké foto. S XP jedu zítra do servisu

duro91

#1725 Nový příspěvek od duro91 »

to nadšenie k tej centrále vyplýva len z toho že v dobe keď to bolo aktuálne to výborne rozširovalo možnosti použitia pohonnej jednotky od Terry, nebolo potrebné dalšieho agregátu so samostatným motorom. Ano to je pravda že dnes sú aj výkonnejšie centrály s vlastným motorom vo veľkosti tej Proximákovej terráckej centrálky. :)

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“