Terra
Moderátor: DYK
Re: Terra
tak se hlásím do klubu...
v sobotu jsem přivezl a ustájil Terru s motorem MJ-5,převodovka T20,pluh obracák,komplet rotavárové nože,hrobkovací radlička...atd.
dnes z prvního nákupu náhr.dílů - gumové koleno do karbecu,nová svíčka,nová fajka na svíčku a pár dalších blbinek.
Díky všem tu na fóru za spoustu rad a obrázků,snad časem taky někomu poradím
v sobotu jsem přivezl a ustájil Terru s motorem MJ-5,převodovka T20,pluh obracák,komplet rotavárové nože,hrobkovací radlička...atd.
dnes z prvního nákupu náhr.dílů - gumové koleno do karbecu,nová svíčka,nová fajka na svíčku a pár dalších blbinek.
Díky všem tu na fóru za spoustu rad a obrázků,snad časem taky někomu poradím
Kubota ZB 1200
- Faktor
Ahoj, tak teprve po přečtení všech příspěvků se hlásím do klubu. Vlastním TERRU asi od roku 1980 a do současné doby mi sloužila k mé spokojenosti, ač jsem musel ze svých představ hodně ubrat. Traktor to není, ale odvedla úžasný kus práce. Mám dvě soupravy, z toho jednu používám výhradně s vozíkem a druhou mám na obdělávání půdy. K tomu využívám jak profi nářadí, tak i něco z vlastní dílny. Rád se tady přiučím i když téměř žádnou zemědělskou výrobu v současné době již neprovozuji. Nějak mi dochází síly a motivace. Děkuji všech co sem přispívají ať už dobrými radami, či humornými příběhy. Časem přidám i něco z mého teráckého života a zkušeností. V některých příspěvcích se docela poznávám. Zdraví Jarda.
Prosím vás , neřešil někdo zahrnování brambor s Terrou s převodovkou T 20 ? U převodovky DSK 317 se myslím dají dvě hrobkovací radlice před kola a tím se to zahrnuje. Ale u T 20 se musí otočit převodovka a pak ty hrobkovací radlice není k čemu chytit.
Žádnej problém. Zahrnovat můžeš na zpátečku, závěs necháš tam kde je, jen otočíš motor a radličky v jejich držáku (nosiči) o 180°.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
-
Pokud je pole na rovině, tak to tak jde, na větším svahu ale ne. Naorat řádky to ano, ale zahrnování radličkama - pořád to ujíždí. Nahoře na řádkách jsem se pak prostě s vari kloudně neudržel, ať jsem dal radličky dopředu nebo za kola.
Dělám to tak, že naorám řádky, položí se do nich sadba, a pak řádky opatrně nadvakrát smykem zahrnu. Místo brambořiště mám rovinu, a než nať vyleze, tak místo prvního i druhého proorání to jen povláčím. Jak vykoukne nať (vyleze brzo, protože sadba je mělko, není nad ní hrůbek), a je vidět kde mají být řádky, dám radličky za kola, naorám hrůbky a řádky mám pak pěkně rovný. Pak už to jen přiorávám, dokud je nať nízká, tak 2 radličky dozadu za kola, když povyroste, tak místo kol dám na převodovku proorávací kola a 1 radličku.
Dělám to tak, že naorám řádky, položí se do nich sadba, a pak řádky opatrně nadvakrát smykem zahrnu. Místo brambořiště mám rovinu, a než nať vyleze, tak místo prvního i druhého proorání to jen povláčím. Jak vykoukne nať (vyleze brzo, protože sadba je mělko, není nad ní hrůbek), a je vidět kde mají být řádky, dám radličky za kola, naorám hrůbky a řádky mám pak pěkně rovný. Pak už to jen přiorávám, dokud je nať nízká, tak 2 radličky dozadu za kola, když povyroste, tak místo kol dám na převodovku proorávací kola a 1 radličku.
My jsme to dělali trochu podobně. Nadělal jsem řádky s jednou radličkou za kolama. Položily se brambory do řádků a hraběma se to zahrabalo. Vznikla tak taky rovina. Pak až bylo vydět nat´ , tak se to projelo úzkým rotavátorem za kterým byla jedna radlička. A vznikl tak hrůbek.
Jenže nastal problém , že se nikomu nechce brambory okopávat motykou , než se ten hrůbek udělá. Švagr říkal že to po zasazení brambor postříká proti plevelu , ale pak se už se zemí nesmí hýbat. Takže přemýšlím jak udělat hrůbky hned po zasazení.
Zahrada je ve velice mírném kopečku , tak snad to s těma radličkama před kolama půjde. Za kola je dávat nechci , protože se bojím že bych se neudržel nahoře na hrůbcích.
Asi otočím ten držák na převodovce a dám před kola dvě radličky. Doufám že to Terra utáhne. Lépe řečeno utlačí.
Jenže nastal problém , že se nikomu nechce brambory okopávat motykou , než se ten hrůbek udělá. Švagr říkal že to po zasazení brambor postříká proti plevelu , ale pak se už se zemí nesmí hýbat. Takže přemýšlím jak udělat hrůbky hned po zasazení.
Zahrada je ve velice mírném kopečku , tak snad to s těma radličkama před kolama půjde. Za kola je dávat nechci , protože se bojím že bych se neudržel nahoře na hrůbcích.
Asi otočím ten držák na převodovce a dám před kola dvě radličky. Doufám že to Terra utáhne. Lépe řečeno utlačí.
-
kluci,my mame do rotavatoru upraveny noze jako kolecko,proste obruc a zaberovy packy,no a misto toho haku hrobkovaci radlici.tim zahrnuju,taky se to blbe udrzi ,ale jde to.a pak tim hlavne prooravam a to je parada.
sekalsemmalo-ten,co ho zasáhl za bouřky blesk ve dřezu na nádobí
Brendak, vysvětli mě jednu věc. Pro tebe je lepší otáčet závěs na převodovce než otočit motor a radličky v nosiči?
Na zahrnování mají být radličky v předu právě proto, aby nevznikly tvoje obavy. Viz stránky Vari- rady do zahrady.
Postřik do brambor proti plevelu před vzejitím je možný, ale ne stoprocentní i proto, že stejně s hlínou pohneš, protože budeš aspoň jednou nahrnovat, ne? Je také k dispozici postřik do vzejitých brambor, ale drahý jako prase a možná ještě víc.
Na zahrnování mají být radličky v předu právě proto, aby nevznikly tvoje obavy. Viz stránky Vari- rady do zahrady.
Postřik do brambor proti plevelu před vzejitím je možný, ale ne stoprocentní i proto, že stejně s hlínou pohneš, protože budeš aspoň jednou nahrnovat, ne? Je také k dispozici postřik do vzejitých brambor, ale drahý jako prase a možná ještě víc.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Tajak to je na fotce udělám řádky, nahážu zemáky, zahrnu řádky. Podmínkou je dobře připravená půda. Netvrdím, že to jde všude, na jílu jsem nezkoušel.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
- milstav1
Tak sem se zabloudil na vaše forum a sem majitelem taky teriny ja jimam od 93 uplně novou a sem nad míru spokojen používám ji na rotavátorování ve vinohradě na sečení sadu a jště sem žádnou velkou opravu nedělal ! jinak jak tady nekdo psal motor honda s vlastní skušenosti mohu potvrdit že jiov motor je lepší můj názor švagr si koupil noví motor honda odpracoval no ani ná třetinu a motor byl v háji samozřejmě zaruka nebyla a když naněho vyvalil cenu za opravu tak ji postavil do garaže a kopil si motor jikov a do dneška lituje toho že ho nakoupil zrovna žádná viměna oleje žadné štelování ventilu atd. a tose o tu hondu hodně staral švagr je takoví puntičkář
Nevím jestli si rozumíme. Převodovku musím otočit , abych jel na spátečku , protože jednička by to asi neutáhla. A tím pádem musím otočit držák na převodovce , tak jak to má na fotce chobotek.DYK píše:Brendak, vysvětli mě jednu věc. Pro tebe je lepší otáčet závěs na převodovce než otočit motor a radličky v nosiči?