Fortschritt E930/931
Moderátor: DYK
- Killer Koly
Re: Fortschritt E930/931
tohle jsem taky zkousel, trochu jinak, ale pri seceni ten napinak odebiral moc vykonu. taky se mi nekolikrat stalo, ze se mi remen dostal dost nestastne mezi velkou remenici a teleso vyfuku a prosoupal se, proto jsem to demontoval. jak mas vyresene sesmekavani remenu? nebo ti to nepada?
Ferda Mravenec, práce všeho druhu
Řemen se nesesmekává ani nikde nedrhne ať už zaplý nebo na volno (samozřejmě řemenice mají být v jedné ose, o to by se měl starat takový výstupek ve spod motoru, ale ten mám očehlaný - jenou sem si nedal pozor a klíňák semi přetáčel o 90 stupňů v řemenici).
Vypnutý je podepřen o kladku a podpěrový držák v podobě kulatiny našroubované ve spod na krytu převodovky (viz foto), aby ho neunášela hnací řemenice. Před tím jsem tam měl hladký klíňák, nic mu nebylo, jen po bocích je trochu ohlazený (po mnoha letech). Zubový klíňák jsem tam nedávno pořizoval, protože líp snáší ohyb.
Na mountfieldu jim to tak funguje pro zapínání pojezdu.
Vypnutý je podepřen o kladku a podpěrový držák v podobě kulatiny našroubované ve spod na krytu převodovky (viz foto), aby ho neunášela hnací řemenice. Před tím jsem tam měl hladký klíňák, nic mu nebylo, jen po bocích je trochu ohlazený (po mnoha letech). Zubový klíňák jsem tam nedávno pořizoval, protože líp snáší ohyb.
Na mountfieldu jim to tak funguje pro zapínání pojezdu.
Tak jsem se stavil v moto servisu že potřebuji vyměnit ložiska na klice a gufera.Na dotaz o ceně:2 hod 2000,-Kč.No nevím sám si na to netrofnu.Jeden jsem už dělal a teď neřadí .
Tak jsem sehnal lacinějšího opraváře.V pondělí tam vezu 1 motor a pak asi i druhej.Možná tam odvezu i pincka.
Tak Vasiku at to dopadne v pohode .
Martin7 dala by sa este ze spod jedna fotecka pro ten sponovak toho klinaku,mam na mysli to male kolecko,dik.
Martin7 dala by sa este ze spod jedna fotecka pro ten sponovak toho klinaku,mam na mysli to male kolecko,dik.
http://www.youtube.com/watch?v=5MrUadSy ... re=related
Video navod pre SIMSON motor - demontaz,montaz a nadstavovanie motora,prevodovka a karburator.
Video navod pre SIMSON motor - demontaz,montaz a nadstavovanie motora,prevodovka a karburator.
Ahojte fortschrittáři.
Dnes jsem objevil toto vlákno. Já sám tento stroj nevlastním, ale na začátku tohoto vlákna jsem četl, že tu pár z vás shánělo a toužilo po obraceči sena, tak jsem si na něco vzpoměl. Předem se přiznávám a omlouvám, že se mi nechtělo číst dalších 70 stránek tohoto vlákna a že budu psát o něčem, co už je možná mimo mísu.
Kdysi jsem viděl v kutilskom časopise Udělej-urob si sám, jak si tam jeden člověk udělal obraceč-shrnovač sena na tento traktůrek.
Teď jsem si dal tu práci a ten sešit našel. Je to číslo 72, stránka 17-20. Bohužel to nemám na čem naskenovat a ani to neumim. Tak kdyby to někoho zajímalo, tak se tu snad někdo najde, kdo by to sem dokázal dostat.
Dnes jsem objevil toto vlákno. Já sám tento stroj nevlastním, ale na začátku tohoto vlákna jsem četl, že tu pár z vás shánělo a toužilo po obraceči sena, tak jsem si na něco vzpoměl. Předem se přiznávám a omlouvám, že se mi nechtělo číst dalších 70 stránek tohoto vlákna a že budu psát o něčem, co už je možná mimo mísu.
Kdysi jsem viděl v kutilskom časopise Udělej-urob si sám, jak si tam jeden člověk udělal obraceč-shrnovač sena na tento traktůrek.
Teď jsem si dal tu práci a ten sešit našel. Je to číslo 72, stránka 17-20. Bohužel to nemám na čem naskenovat a ani to neumim. Tak kdyby to někoho zajímalo, tak se tu snad někdo najde, kdo by to sem dokázal dostat.
Kam chci, tam se svým traktorem dojedu. Kam nedojedu, tam nechci.
Můj traktor Takom: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=80889
Můj traktor Yanmar FX42D Jenda: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 2&t=114112
Můj traktor Takom: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=80889
Můj traktor Yanmar FX42D Jenda: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 2&t=114112
Cau,takze sa vratim k tomu memu novemu Ferdovi co ma stale problemi s pravidelnim chodem motora.Kdyz je studeni jede v pohode ale jak se dostane do pracovnej teploti zacne se dusit,strilat do vyfuku a karburatora.Karburator je cistej,elektrika je taky ok,benzin ide taky.Poslem jedno video pocas chodu jak je uz zahrati a i nejake fotky kdyz sem rozebral motor pro kontrolu,a objevyl sem ze pist je na jednej strane cerny.Otazka:co to mohlo udelat a ci ho mam vymenit,kruzky su funglofky...http://postimg.cc/image/eg0oebil3/a78c63cf/
Martin dik za fotku .
Martin dik za fotku .
namor píše:Ahojte fortschrittáři.
Reaguji na zmínku o návodu na výrobu obraceče sena. Naskenoval jsem v časopisu UROB SI SÁM plánek, který je podle originálu Fortschritt.
Sám jsem kdysi koupil obraceč původně snad na MF70, s náhonem předělaným na 930/931. Je sice funkční, ale má některé nevýhody proti originálu.
- Rotor je pouze na kluzném a ne na kuličkovém ložisku.
- Délka mezi koly a středem rotoru je u origo 1000 mm, u mého 1550 mm. Takže když seču skoro metrovou hustou trávu, je to při prvním rozhazování fakt fuška na ruce při tak velké páce. Celá souprava má snahu stáčet se na pravou stranu jak se péra odstrkují od trávy.
Zdravim. Kdyby měl někdo zájem,tak mám k mání origo obraceč k Fortschrittu. Já ho nevyužiji.
-
Já bych zájem měl. Psal jsem SZjawa559 píše:Zdravim. Kdyby měl někdo zájem,tak mám k mání origo obraceč k Fortschrittu. Já ho nevyužiji.
Nevěř všemu co si myslíš
-
Podobně vysoká tráva na mně taky čeká. Místama už to polehlo tak se na to vůbec netěším. Ale pořád nejsou ty pravý sený hice jak říkal jeden kolega v práci.buko píše:Dnešní perný den mého stroje. Tráva už byla opravdu přerostlá.
Nevěř všemu co si myslíš
Treba pockat na patek a sobotu,to u nas hlasa 30ky,takze taky mne to ceka .
Odvážím spokojeně první část suchého sena domů a libuji si jak Ferda pěkně vrní. Odvezu tři vozíky a jak zní pořekadlo "Nechval dne před večerem" při volnoběhu náhle začaly stoupat otáčky, při přidání plynu se motor dusil. V tu chvíli jsem začal vzpomínat na všechny možné příčiny popisované tady na fóru, ale rozebírej něco na louce jen se základním nářadím a s plně naloženým vozíkem. Nezbylo než sklopit uši a vydat se sám domů na jedničku, na volnoběh a pomáhat tlačením.
1. závada - Přestože jsem před sezónou karbec čistil, začal jsem u něj. Toho sajrajtu co tam bylo - ale odkud? Nedávno tady někdo psal že odmontoval filtr benzínu !? - hned mi bylo jasno co musím koupit. Ale našel jsem příčinu jinde. Při obracení sena se hodně práší a ten se dostal do hadičky co mám nasazenou na pravé straně karbce (odvětrání plovákové komory) aby šlo sekat ve svahu nejen s levým kolem níž, ale i spravým ani by z karbce vytékal benzín. No a při tom naklánění se hadička vyplachuje. Vyřešil jsem to tak, že původní gumovou hadičku jsem nahradil průhlednou plastovou (délky asi 15cm) a na její horní konec přivázal kosek molitanu jako filtr. Věřím tomu že tím bočním otvorem se do plovákové komory dostává víc špíny než z nádrže.
2. závada - a ta hlavní, byl pohled do plovákové komory. Fakt jsem zíral - na dně ležel vyšroubovaný šroub co kryje jednu z trysek. Asi jsem ho kdysi málo dotáhl. Stačilo vše složit zpátky a motor zase vrní. Ale radši to nebudu chválit - kdo ví co bude zítra, pozítří ...
Úpravu s hadičkou jsem vyfotil, chtěl vložit, ale - "Omlouváme se, ale bylo dosaženo maximální velikosti příloh" - takže nic. S jinou možností vložení fotek si nevím rady.
Nedovedu si představit, že by třeba na Bazoši v dnešní době napsali - dávejte si inzeráty, ale bez fotek, už nemáme místo.
1. závada - Přestože jsem před sezónou karbec čistil, začal jsem u něj. Toho sajrajtu co tam bylo - ale odkud? Nedávno tady někdo psal že odmontoval filtr benzínu !? - hned mi bylo jasno co musím koupit. Ale našel jsem příčinu jinde. Při obracení sena se hodně práší a ten se dostal do hadičky co mám nasazenou na pravé straně karbce (odvětrání plovákové komory) aby šlo sekat ve svahu nejen s levým kolem níž, ale i spravým ani by z karbce vytékal benzín. No a při tom naklánění se hadička vyplachuje. Vyřešil jsem to tak, že původní gumovou hadičku jsem nahradil průhlednou plastovou (délky asi 15cm) a na její horní konec přivázal kosek molitanu jako filtr. Věřím tomu že tím bočním otvorem se do plovákové komory dostává víc špíny než z nádrže.
2. závada - a ta hlavní, byl pohled do plovákové komory. Fakt jsem zíral - na dně ležel vyšroubovaný šroub co kryje jednu z trysek. Asi jsem ho kdysi málo dotáhl. Stačilo vše složit zpátky a motor zase vrní. Ale radši to nebudu chválit - kdo ví co bude zítra, pozítří ...
Úpravu s hadičkou jsem vyfotil, chtěl vložit, ale - "Omlouváme se, ale bylo dosaženo maximální velikosti příloh" - takže nic. S jinou možností vložení fotek si nevím rady.
Nedovedu si představit, že by třeba na Bazoši v dnešní době napsali - dávejte si inzeráty, ale bez fotek, už nemáme místo.