Vari System

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
MaxC

Re: Vari System

#1036 Nový příspěvek od MaxC »

přemysl píše:
MaxC píše:Tak jsem z tohoto pomocníka dost nešťastný. Když jsem tu kdysi řešil zda si na své pole 300 m2 koupit traktor nebo malotraktor bylo mi řečeno že na toto stačí Vari, které jsem si tedy zakoupil včetně příslušenství. Po dvou sezonách vidím že orba je stále dřina, vyorávací radlice brambory pořádně nevyoorá, takže motyka to jistí. Brány a kultivátor také zbytečné příslušenství, hrábě jsou lepší. Ovorávací radličky fungují jen do doby než naroste nať, pak už překáží převodovka. Co funguje dobře je rotovátor a prý i bubnová sekačka, tu zatím nemám, protože je problém sehnat nějakou starší za rozumné peníze. Takže uvažuji že se vrátím k původní myšlence koupit TKčko.
Problem a zklamání taky může být to ,že to neumíte .Proč to nevyorá brambory?Jde to mělko nebo hluboko ?Proč chcete ohrnovat brambory do nekonečna .?Kde máte radlice vzadu vpředu?Já dělám řádky a zahrnutí předkem a ohrnutí zadkem ,aby kola byly výš a netrhaly nať.Dřina to tak trochu je,ale to políčko je 10x30m?Na to chcete traktor TK?Na obrázku máte kozu.Začínají se mi tato zvířata líbit.Vyplatí se to ?5 kusů víc ne.Teď koukám aby to nebyla ovce.Tak bude ostuda no.
Radlice mám vždy vpředu. Pole je 6x50 m. Ovce mám 3 jen jako koníček, určitě se to nevyplatí

Teď jsem se dočetl v knize Biozahrádka že orání převrací svět půdních mikroorganismů vzhůru nohama a oni potom musí začínat tvořit čerdtvou půdu nanovo takže se nedoporučuje. Stačí prý po sklizni na záhony rozvozit kompost a zakrýt vrstvou mulče. Tak Vari asi půjde do světa.

Antony30011
Kontaktovat uživatele:

#1037 Nový příspěvek od Antony30011 »

Doporučil bych přečíst nějakou jinou knížku a obecně něco o orbě... oni ti předci co orbu vymysleli a orali nebyli hňupové a určitě toho veděli víc jak biozahrádka...

DYK

#1038 Nový příspěvek od DYK »

Předně chci napsat, že nechci obhajovat Vari a jakkoli hodnotit rozhodnutí je prodat. To je každého věc.
Radličky "vždy" v předu je chyba. Radličky v předu jen na járkování a zahrnutí sadby. CO s týká třeba orby, ale nejen jí, jednoosáky jsou to "nejobyčejnější" co lze v hlíně použít, ale zato nejnárožnější na znalosti a seřízení půdorycích adaptérů. Sebemenší chyba se projeví a hned ji i pocítí obsluha. Samozřejmě zde hraje roli i odpor půdy apod. Já si ale myslím, že zahrádku a půdu na ní o popsané výměře si lze velice rychle zkvalitnit tak, že by Vari mohlo orat opravdu skoro samo.
Jsem ostražitý a velice nedůvěřivý k písemnostem, co v sobě mají BIO. Obzvláště k těm novodobým. Ono se vlastně v těch starých toto slovo nepoužívá. Chci říci, že kdyby nebyla orba prospěšná, ať už vzhledem k zamýšlené plodině, nebo z jiného hlediska, staří sedláci by ji dávno nedělali a zvolili by jiný způsob obdělávání. Stále si totiž myslím, že ti staří sedláci a sněma třeba i kováři už tehdy věděli víc a "co to chce" než dnešní rádo by poučné knihy. Dneska se píše třeba o kapilaritě půdy a její porušování obděláváním, ale už tam nikdo nenapíše, za jak dlouho se obnoví, takže kdo nezná může se děsit, ale ono zase o tolik nejde.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

chobotek

#1039 Nový příspěvek od chobotek »

(Teda, jestli je 6x50m pole, tak my ostatní jezdíme s Vari obdělávat celé lány!) Když vidím písemnost s názvem "biozahrádka", nemám moc chuť k tomu cokoliv napsat. Ale dobře. Asi by bylo třeba si rozmyslet co se od "biozahrádky" čeká. Co by asi řekli ti vzhůru nohama převrácení mikroorganismy, kdyby na ně nakonec ještě naprskal olej z výfuku TK?
Už to tu bylo, orba je jednou z energeticky nejnáročnějších polních prací. Pokud by se bez ní dalo obejít, jen do toho! Z toho, co jsi napsal, Maxi beru akorát nedokonalou práci "páva". Některé brambory je skutečně třeba vyhrábnout motyčkou. Je to ovšem mnohem snažší než kopat jen motykou. Ale třeba takový čert za Vari už dělá moc hezkou práci. Stačí sebrat. Ale i tak, krajní řádky dělám pávem.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

MaxC

#1040 Nový příspěvek od MaxC »

chobotek: a kolik toho varinou obděláváš? Mně třeba vadí že mám pluh obracák, ale po otočení na konci a přehození pluhu musím nastavit znovu sklon. Takže je leší orat jen na jednu stranu a přejíždět zpět.

chobotek

#1041 Nový příspěvek od chobotek »

Letos 0.6ha, taková zahrádka. Sice ořu těžším jednoosákem, ale obracák za ním mám taky. Do skladu i do rozoru je pak zbytečná práce s rovnáním a přejíždět se mě nechce. Po otočení bys musel znovu nastavit pluh leda by se cosi změnilo, když to přeženu, musel bys podélně orat příkop. Věnuj pozornost fotografii níže:
Obrázek
Ta černá páčka zapadá do segmentů, které jsou stavitelné (tuším klíč 19, u novějších asi 18). Je tedy třeba nastavit pravou i levou stranu, nejlíp podložením kola na rovině - už je to tu bezpočtukrát popsané v různých vláknech. Na nastavovacím tělese pluhu se pak sahá pouze na nastanení podélného náklonu, tedy hloubku orby. Boční náklon nechat tak a v případě potřeby posunout segment, jinak se pochopitelně rozhodí nastavení druhé strany. Ono by možná bylo nejlepší, kdyby výrobce u nastavovacího tělesa zrušil boční náklon, lidi to zbytečně mate a točí kde čím.
Jak se vyorává s čertem můžeš vidět tu: http://www.youtube.com/watch?v=LfAa9z6X0H8
(Naposledy byl jeden na aukru a neprodal se ani za 3.000Kč)

MaxC

#1042 Nový příspěvek od MaxC »

chobotek: díky za radu s nastavením, zkusím to vylepšit. Ten čert taky vypadá dobře, myslel jsem, že je dražší.

chobotek

#1043 Nový příspěvek od chobotek »

Cena záleží na každém soudruhu. Něco zkusíme, tu jest inzerát: http://dom.bazos.sk/inzerat/40916294/ro ... a-Vari.php Na fotkách je vidět i návod s rozkresem dílů. V mém návodu to není a, znáš to, některé věci se vyplatí pro úplnost historie světa archivovat. Ten chlap mě neodpověděl, ale kdybys to chtěl koupit celé, mohl bych ti ho na konci měsíce přivézt. Za odměnu si oskenuju ten návod.
Pro zajímavost, tu jest odkaz na toho čerta do archivu aukra: http://archiv.aukro.cz/vari-system-vyor ... 3185971359

DYK

#1044 Nový příspěvek od DYK »

Jestli se neurazíte, něco málo okomentuju. nejdříve k videu. Na něm je vidět, když přijede na konec řádku a přejíždí na další, jak se s tím zbytečně pere, protože má uzamčený volnoběžky. To vůli couvání, které dělá na konci řádku, ale když by si zamčel jen levé kolo, bude to při tom pocouvnutí sice táhnout na stranu, ale to lehce ustojí a při jízdě vpřed nebude muset tolik páčit za řídítka, neb mu zafunguje pravé kolo v poloze volnoběžky v před. Toto a další sto věcí z neznalosti vede majitele k tomu, že jsou na stroj neoprávněně nasraní a sami si z toho dělají větší dřinu než to nezbytně musí být. Není to jako na něčem sedět vozit se a jediná práce je obsluhovat ovládací zařízení, jednoosák nějaký výkon od obsluhy vyžaduje, ale proč si to ztěžovat, že?
Díval jsem se na ten inzerát. Nepodezřívám inzerenta, že při prodeji nedodá komplet, ale na fotkách chybí řetězové kolo poz. 10 a pak poz. 14, 15, 16, 17, 18 a jejich "bižu". Řetěz jak je patrné z popisu má ČSN tedy je běžně dostupný. Shodou okolností nějaký český motocykl má stejný, jen už nevím který a nevím jestli vyhovuje délka. Něco se mě plete, že by to mohla být Jawa 500 OHC.
A teď trošku mého fantazírování. Někde na youtube jsem vyděl video s čertem, ale ne za jednoosák, kde místo té gumové zástěny co do ní lítá hlína a brambory bylo takové drátěné kolo, které jelo normálně hranou po zemi, mělo parabolický tvar s vypouklinou "ven" a tím proletělo ještě část zeminy a brambory to, od určité velikosti samozřejmě, nepropustilo a ukládalo na zem. Tím se celkem slušně eliminuje rozptyl brambor a už není řádek rozhozen přes půl dědiny a eliminuje to i částečné jejich zasypávání. Takže zopakuju, kolo bylo drátěné o průměru do metru a ve středu asi obyč trubku - čep jako kluzný futro a uchycený na velice podobným výložníku, jako je pro tu gumu, kterou většina nemá a nepoužívá, protože to zasype brambory. Jízdou vpřed se to kutálelo.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

J.Pucera
Kontaktovat uživatele:

#1045 Nový příspěvek od J.Pucera »

Omlouvám se že to tu zasírám.
U nás v kovošrotě jsou závaží na VARI do kol ty pulky nebo na terru puky zvenku (nejsem si jist) a na terru do kol ty celý kruhový a nějaký pětikilča. Jestli někdo chcete tak se rychle ozvěte. :help: Dlouho to tam nevydrží.. Cena 10Kč/kg

chobotek

#1046 Nový příspěvek od chobotek »

Ty závaží rychle vem!
Vida, kósek od Brna majó dobré komentáře! Já mám tu gumu přizdviženou a ty krajní řádky dělám pávem, protože Vari jezdí akorát po zahrádkách a tam vedle řádku brambor roste aj cosi dalšího a čert by to zasypal. To kolo vyzkouším, ono kdyby rovnou sbíralo... No, nebudu z toho dělat kombajn.

mazhor

#1047 Nový příspěvek od mazhor »

To druhy kolo mely nektery typy certu f. Schmotzer, byly ale urceny za traktor.

chobotek

#1048 Nový příspěvek od chobotek »

Ó, to je užitečná poznámka!
Obrázek
Převzato z Kartoffelroder- Fangkorb von Grimme (fotek je tam víc). Teoreticky by se vedle dalo jet ještě s jednou Varinou a ta by mohla sbírat ;-)

kenybz

#1049 Nový příspěvek od kenybz »

no dalo by se ale také bys mohl dostat ertepků po dyni :smich: :friends:
ale kdyby to bylo tak nějak tažené tak by to táhla jedna vari a za kryt toho čerta dat otočné 4/8"
foukané kolo tak by to nemoselo byt ani nějak namáhavé
celkem sa mě to líbí a teho čerta bych aj spychnul převodovka je k tomu pár plechů koupit péra
protože když ty erteple dělám kolikrát sám tož sa to časově nezvládá a než člověk udělá po práci řádek
tak je tma a na druhý den chčije pak dotoho člověk nemože ze 3 dni atd
ale první bych chtěl sprovoznit ten ruský jednoosák

minikac

#1050 Nový příspěvek od minikac »

Caute priatelia,
Pred par dnami som pridaval do sekcie "agzat", jednu prosbu o pomoc. Predmetom tejto zlozky je sice Vari system, ale ide prakticky o nieco podobne a mozno,ze sa s tym uz niekto stretol.

Po velmi dlhej dobe som sa rozhodol dat opat do parady nas malotraktor agzat(JM4 002), ktory sa nepouzival uz vyse 5 rokov a to z dovodu, ze sme ho nahradili inym 4-kolesovym traktorikom a tiez z dovodu, ze s nim boli stale nejake problemy.
Najvacsim problemom bolo, ze neviem z akeho dovodu, ale dochadzalo z vytekaniu oleja, resp. zbytkov spotrebovaneho paliva z hlavne malotraktora a vela krat sa aj stalo, ze agzat isiel, isiel a zrazu len taka supa z vyfuku a zdochol. Takisto sa stavalo, ze agzat isiel, isiel a z nicoho nic nastavali take striedave vykony agzatu, ako keby zdochynal, slabol vykon az napokon zdochol, pricom tu pomohlo len precistenie sviecky, no nabralo to uz take rozmery, ze cistenie sviecky bolo potrebne aplikovat kazdych 5minut.

Po tejto dlhej dobe som sa rozhodol, ze sa pustim do kompletneho precistenia traktorika, vsetko co sa dalo som vycistil, vyfukal, odstranil stary olej,benzin atd. Po realizaci vsetkych tychto krokov som namiesal novy benzin, dolial olej, vymenil sviecku a po par natiahnutiach naskocil. Spociatku mal take dost vykyny, ze som mal pocit ako keby zdochynal, ale potom sa rozbehol a az na obcastne zvysene otacky isiel pekne, avsak ked som sa trosku povozil po zahrade, tak opat nastal ten problem, ze sa z nicoho nic zacal dusit az zchodol, opat pomohlo precistenie sviecky, ktora bola cela zakydana, cela cierna a uplne mokra, ba dokonca ked som tu sviecku prevratil, tak z toho stredu vytiekalo. Po zapojeni sviecky, chytil na prvykrat, ale akonahle som pridal, tak opat mal take vykyvy, ako keby zdochynal, potom sa vsak pekne rozbehol a siel uz pekne, no bolo to asi tak 3 minutky, takze je dost mozne, ze pokial by sa s nim slo este dlhsie, tak by opat robil to co predtym. Momentalne po precisteni nevyteka ziaden olej, ani nic ine z hlavne, jedine co robi je, ze strasne zaserie celu sviecku.
Mali ste uz nejaky podobny problem ako ja? Pripadne nejake rady? Lebo netusim co s tym mam robit. Myslite si, ze nieco moze byt s vyfukom? Mohol by som nastartovat agzat aj bez vyfuku a vyskusat, ze ci bude tiez takto zasierat sviecku?
Velka vdaka

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“