Vari System
Moderátor: DYK
- serpenton
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vari System
Pluh ani napevno bý nemá, ale jiný nářadí - třeba jarkovače jo. Ty šroubky by měly jít dotáhnout - z té fotky není moc vidět.
Koukám že pluh je udělaný z dvojáku. No a jinak přeju ať slouží.
Koukám že pluh je udělaný z dvojáku. No a jinak přeju ať slouží.
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..
dotiahnut ale aj na fest je tam vola, takze naisto tam nema byt nic ine ?
jj pluh je obojstranny, akurat druhy list som nenamontoval, lb chcel som len na test, aka je orba.
jj pluh je obojstranny, akurat druhy list som nenamontoval, lb chcel som len na test, aka je orba.
Originál šrouby v nastavovacím tělese jsou dostatečně dlouhé na to, aby se těleso dalo natvrdo vyšprajcovat o stěny závěsu proti čepu. Pokud ti to někde vaklá je vůle ještě někde jinde a že jich tam může být. To ovšem má snad každý. Ochuzením pluhu o jeho část se okrádáš o jeho hmotnost. Každý z těch dvou šroubů má mít vůli pro pluh 1-2 mm. Správně nastavený pluh ale ty šrouby snad ani nepotřebuje. Má se vést sám a vlastně má být jen tažen.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
a mas to v spodnom tiahle ze ? nemas nahodou foto ?
No jasně že ve spodním. Do jiného to nepatří. Podle fotky tam stejně jiný nemáš, prostě horní závěs pro návěs ti chybí.
vrchny som odmontoval, takze pluh doladit len tymi skrutkami, dikes
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
-
Dobry den mam taky problem že mam môj vari ma uš 20 rokov a aš teras mi začalo jedno koleso vrzgať a našiel som si ku vari priručku a v nej sa píše že by sa malo to koleso mazať akymsi V2 tukom a vôbec neviem či to myslia vazelinu alebo niečo ine tk mi poradte prosím a ešte jedna otazka že je tam pisane že by sa to malo mazať raz do roka a pri častejšiom používani aj každy tižden zdása mi to dosť často kedže prve mazanie mi vydržalo 20 rokov tak tieš mi napište vaše mazanie ake je časté. Dakujem za odpoveď.
Mazání náboje kola je přímo úměrné používání volnoběžného režimu, kdy se litinový náboj kola netočí, nebo se točí jinýma otáčkama než kolo samotné. Mazání v sezoně jednou za měsíc stačí, prostě mělo by to tam být mastné. Mazací tuk nežeš, normální vazelína a je to pořád lepší, než žádná. Ten litinový náboj se kluzně točí v díže disku kola. Kdyby jsi si to kolo sundal a rozebral náboj, otázka jedné segerovky a je vidět z vnějšku kol, lépe pochopíš oč tam jde. Jen připomínám nezapomenout při zpětné montáži náparvy na správný směr vkládání osového čepu. Také popsáno v návodu.
-
no ja som myslel že nebude potrebne rozoberat koleso kôli tomu mazaniu myslel som si že to sa bude striekat len ces taku skrutku čo je pri strede kolesa čo je z vonkajsiej strany tak teras neviem že či sme sa zle pochopili ked vravite že rozobrat koleso mam tak neviem že či ste to mysleli rozobrat len kôli tomu aby som videl ako to funguje alebo aj koli mazaniu no ja som myslel že ces ten šrobik to len namažem tym strekovacim lisom .tak prosim odpište či to nemusim rozobierat cele koleso či to stači len ces ten šrobik tym lisom natlačit a za odpoved dakujem .
Myslel jsem, že by bylo dobré po tolika letech demontovat kola, rozebrat náboje a skontrolovat a vyčistit západky a palce volnoběžky a taky se seznámit s tím, jak to tam je a jak to vlastně funguje. Ovšem nechce-li se seznamovat, možná postačí jen mazacím lisem namazat. Maznice jsou u středu kol z vnější strany. Nejsou tam žádná těsnění, tak mazat s rozumem tak, že nemusí vazelína odněkud vytíkat. Pak se zbytečně zasírá rohatka, palec volnoběžky nedosedá až na dno, nadměrně se opotřebovává čož má za následek vyskakování ze záběru a trhání stroje do boku. Po namazání se na krátkou dobu zcela eliminují vůle kola vůči náboji.
-
No takže ako zistim že je to dostatočne namazane ?ak nie tym že to budem mazať aš kym nezačne vitekať .No a ake je množstvo tej vazeliny čo tam mam streknuť ja sa len bojim aby som jej tam nedal aš moc aby som si zbitočne neopotreboval tie volnobežky ? Mam 16 rokov nie moc skuseny dal som do neho uš všetky moje uspory .Možno si ma uš pametate uš som vam tu pred tym pisal že som na ten VARI som sam otca nemam a naozaj nechcem aby som on prišiel.Preto odpuste ak niekedy idem do podrobnosti a všetkemu nerozumiem tak ako vy skusenejši.Velmy stemi do teras pomohli a dufam že aj nadalej a aj teras pri tom mazani budete mať so mnou strpenie
Kontrolní rozebrání kola, které jsem navrhoval, by taky v tvém případě mohlo znamenat "přednazání si" náboje rukou - prstem a pak už snad postačí ale čtyři žduchy mazacím lisem. Ale respektuji že to nechceš rozebíkat. Tak si zvedni kolo nad terén chyť za něj a zjistíš, že má vůli (do boku). Palec volnoběžky přitom nastav do polohy "vypnuto". Žduchni tam lisem vazelinu 3x a vůle by se měla zmenšit nebo docela zmizet. Protoč rukou kolo a žduchni ještě ale 2x a hotovo. Mělo by zmizet vrzání a je, bude tam 5x více naziva než před namazáním.
Uvádíš, že jsi si našel příručku. Určitě jsi četl i pojednání o tom, že by se měl náboj kola jedenkrát ročně rozebrat pro kontrolu, vyčištění a znovunamazání. Já tím nechci říct že opravdu každý rok, ale po dvaceti letech? Určitě je tam taky vyobrazeno v rozpadu dílů ono kolo a i z toho je patrné, že po demontáži kola z převodovky stojí v cestě už jen jedna segerovka pod ní kroužek na vnějšku kola a máš náboj v ruce. Neboj se toho není to složité nemá se tam na tebe co vysypat a postrácet se. Jsou to všechno celkem velké kusy a budou snad jen tři. Segerovka, kroužek a náboj. No a v kole disku kola ti zůstane díra.
Uvádíš, že jsi si našel příručku. Určitě jsi četl i pojednání o tom, že by se měl náboj kola jedenkrát ročně rozebrat pro kontrolu, vyčištění a znovunamazání. Já tím nechci říct že opravdu každý rok, ale po dvaceti letech? Určitě je tam taky vyobrazeno v rozpadu dílů ono kolo a i z toho je patrné, že po demontáži kola z převodovky stojí v cestě už jen jedna segerovka pod ní kroužek na vnějšku kola a máš náboj v ruce. Neboj se toho není to složité nemá se tam na tebe co vysypat a postrácet se. Jsou to všechno celkem velké kusy a budou snad jen tři. Segerovka, kroužek a náboj. No a v kole disku kola ti zůstane díra.
No a co dvk? Jak to po těch letech s mulčovačem vypadá? Olej v něm se už "nešpiní" a strojek stále slouží?dvk píše:Děkuju za optání, musím zaklepat, zatím běhá. Po první výměně oleje se trochu ztišil a už v něm tolik netříská, práci zvládá a je to opravdu velký pomocník. Teď po sezóně jsem vyměnil olej podruhé a už vypadal vpohodě. Takže zatím velká spokojenost.DYK píše:No a co dvk? Jak mulčovač?
Brzdu jak píšou jiní jsem zatím nedemontoval, ale dost o tom uvažuju - občas se mi stávalo, že jsem se rozjel i s brzdou a všiml si toho až za pár metrů. Jinak co se týče laku, taky se začíná na spodní straně loupat a taky to vypadá, že je přímo na plech vrchní barva bez základovky.
Momentálně je vyčistěný s vyměněným olejem a nastříkaný konkorem odpočívá v suchu a čeká na jaro
O čem dost uvažuju je rozšíření originálních kol, takových těch starých úzkých plechových s navulkanizovanou tvrdou gumou. V kopci neseču, ale s tím mulčovačem je to strašně úzké a na kraji pozemku jsou menší brázdy, na kterých se vždycky celý stroj strašně rozkolíbá - zvlášť když je ve vysoké trávě člověk špatně odhaduje. Uřezat ze starého bojleru třeba 10cm prstýnky a přibodovat je ke kolům by nebyl problém, čeho se ale bojím je oska. Je to snad tuším jen kulatina 10 a bojím se, že rozšířením by osa praskala jak na běžícím pásu.
Ahoj, je to dobré, strojek maká, zvuky vydává pořád stejné, ale jede a olej už se tolik nešpiní. Letos jsem zatím sekl jenom menší kousky kolem domu, kde je mulčovač skvělý pomocník a nedám na něho dopustit V sadu jsme to letos nestihli a i bubnovka měla už s přerostlou trávou co dělat, takže chvíle mulčovače tam nastane až tak v srpnu na druhé sečení.