Fortschritt E930/931

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
vlado333

Re: Fortschritt E930/931

#3376 Nový příspěvek od vlado333 »

Ďakujem, skúsim, ale karbec som vyčistil a vyfúkal ako pri kúpe keď nechcel ísť. Aj tu hladinu pozriem podľa Multíka a jeho návodu. Ľavý semering ako som spomenul som menil a zasilikonoval. Neviem, poznáš nejaký lepší prípravok na uchytenie semeringu ako silikon? Sa socíku sme používali na toto tzv. Hermetik. Držal ako šľak, semering nevypadol. Dával sa aj na miesto tesnení napr. prevodovky a tak podobne. Na plechové kartre (olejové vane) nebol až tak dobrý, lebo mal tendenciu sa mrviť, droboliť. A neviem či to ešte vyrábajú. Smrdelo to ako nemocnica. Iné ma nenapadá. Ale hovorím, Ferdo dymí a dymí ako hovädo. Až mám obavu, či neodišiel semering čo som menil na jar, teda či ho silikon udržal a nepustil. Preto chcem pozrieť ten pod dynamom či neodišiel. Ale ako som hovoril v sobotu to išlo do poslednej sekundy a dnes po naštartovaní nechce ísť. Ale už sobotu dymil, ale išiel dobre. Niekto pozná podľa vône, že si motor poťahuje PP80 z prevodovky, ja zatiaľ nepoznám tento smrad. A pravý semering si môže poťahovať len vzduch spod "dynama" alebo aj môže dymiť ako šľak? Ozaj, možno je to dôležité, a žerie ako ruský ZIL, teda veľa žerie benzínu.

vlado333

#3377 Nový příspěvek od vlado333 »

Chlapi, neuniká mi niečo? Neni v karborátore nejaká tryska pod tryskou? Resp. tryska prekrytá iným šrobikom? Napríklad mosadzným, alebo niečo iné? Na to dýmenie som už presunul aj ihlu, teda tie drážky a to dal som spodnú podložku na druhú drážku. Možno je to lepšie, možno nie. Akoby ho dusilo a dymí ako kôň. Z boku ten mosadzný šrobik voľnobežnej zmesi, čo sa povoluje od 1-2 otáčky sa nevyberá a neprefukuje? Už som v prdeli z toho.

Killer Koly

#3378 Nový příspěvek od Killer Koly »

ty mi davas :prace: to, cim se za sociku lepilo, byl hermosal, nikdy jsem nikde nevidel hermetik. a nejlepsi na lepeni simerinku je nic. maji tam byt na tesno a pri montazi jen namazat olejem. pokud je problem na simerinku na klice, projev motoru je spis opacny, pomalu pada z vysokych otacek a slabe bile kouri (to neni uplne pravidlem). jestli se ti dostava olej do klikovky, bude potreba to rozebrat a dat nove tesneni mezi kartery. obavam se, ze podle zapachu se to da poznat asi tezko, aspon ja to nepoznam.
to koureni vypada spis na vadny karburator, bohuzel takhle na dalku ti asi tezko vic poradim. zkus vytahnout jehlu co nejvic, aby tam sel poradne benzin. a zkoukni pro jistotu jeste cistotu tech trysek. vic ti asi neporadim, tech karburatoru je asi 25 typu, kazdy se necim lisi a z hlavy nedam ani ty, co mam doma :rohy:
pro jistotu bych zkusil na paltestu, jestli to spravne pali (dej novou svicku, ta to muze taky delat a dobra civka je zaklad) a zkouknout ten rotor zapalovani. taky muze byt strihnuty klinek a rotor se pootocil.
jen pro jistotu, nikde nic nelep, vsade patri papirove tesneni napustene olejem, nic jineho :tone:
Ferda Mravenec, práce všeho druhu

modráček

#3379 Nový příspěvek od modráček »

Jednou psal Niko , že 300x rozebral karburator a pak zjistil, že mu vypadl sytič ,uvnitř guma.
Jinak Hermetik byl a stále se prodává . Stačí nadepsat do Gogle.

vlado333

#3380 Nový příspěvek od vlado333 »

Chlapci je to pravda, na krabici bolo napísané Hermosal, ale v dieľni aspoň tu u nás sa to volalo medzi chlapmi Hermetik. Čo sa týka karburátoru, sytič má gumu na svojom mieste, ale chlapi,prízvukujem, že žere to ako ruský vojenský Zill, čo kilometer, to liter a to myslím vážne. Niekde tam asi leje benzín o stošesť a preto aj dymí tak veľmi. Zajtra pozriem tú hladinu, inak objednal som si v Sim-ba aj plavák, ihlu s tou poistkou a iné. Ešte raz pozriem, či majiteľ predo mnou neprehádzal zle trysky a iné, lebo tá spotreba je strašná. Na voľnobehu je vidieť ako v nádrži ide het palivo. Karburátor mám 16N1-11, ihlu som práve spustil nižšie, teda poistku som dal z tretieho na druhý zárez zhora aby viac škrtila prietok, olej v prevodovke zatiaľ nemizne, ten klinek aj s tým semeringom v pravo mám v pláne vymeniť, teda ak nepomôže repas karbecu. Tá spotreba a ten dým, aj by som hrešil, ale...

malotraktor

#3381 Nový příspěvek od malotraktor »

Nečtu to tady slovo od slova, ale ta spotřeba je vyloženě nesmysl. Tolik benzínu by v tom pidimotoru nemohlo shořet. Musel by někde viditelně vytékat.
Nevěř všemu co si myslíš

vlado333

#3382 Nový příspěvek od vlado333 »

No ani kilometer jazdy a skoro 1,5 litra v čudu? No a keď tak dymí, mám podozrenie, že benzín doslova valí do motora, až z výfuku sa tiež valí čierny sajrajt-olej. Čakám na nový plavák a ešte pozriem raz tie trysky, či ich predo mnou majiteľ neprehádzal. Neviem, závity sú rovnaké aby ich mohli zameniť? Podľa tabuľky pozriem veľkosť trysiek, či tam nedrbli trysky z Jawy 350 , alebo škodovky.... Neviem sú označené číslami akú majú dieru a pod.? Hoši, idú hríby, akurát mi kamoš poslal MMS 2 košíky plné.

Slávek55

#3383 Nový příspěvek od Slávek55 »

Když motor prská z výfuku černý sajrajt,znamená to,že nespálí všechnu směs,co je ve válci.Příčin je několik.
1.špatné spalování kvůli nedostatečné jiskře na svíčce.Špatná svíčka,špatné zapalování a špatný vysokonapětový kabel včetně fajfky.Často je příčinou probíjení na kostru z oplechování fajfky.Vyměnit fajfku.Mělo by tam být elektronické zapalování.Někdy stačí všechny konektory stáhnout a opět nasunout.Může tam být oxidace.
2.chyba karburátoru,včetně celého sacího potrubí a filtru.Příliš bohatá směs.Tomu by napovídala velká spotřeba a také neodborné zasahování do seřízení a čistění.K vyčistění slouží spray na čistění karburátoru,správně nastavit výšku hladiny v plovákové komoře-bývá tam kontrolní nálitek.Na trysky bych nesázel,protože to dříve fungovalo.U některých karburátorů se nechá otočit o 180 stupňů šoupátko.Zkontrolovat.Celé sací potrubí zkontrolovat.Stalo se mi,že do něho vlezla myš.
3.netěsnost motoru-klikové skříně.Není problém ji zkontrolovat tlakem a podtlakem.Stačí utěsnit výfukové potrubí,místo karburátoru připojit hadičku s měřákem,natočit svíčku a udělat test.Na tuto závadu bych příliš nesázel,i když čtu o lepení simeringu-gufera.To není nutné,pokud je správný rozměr.

modráček

#3384 Nový příspěvek od modráček »

Strana 193/194 počítaj si. Honza taky hledal a našel Šroubek (fotka)

Orešanec2

#3385 Nový příspěvek od Orešanec2 »

s tymto karburatorom nemam skusenosti, ale pozrel by som si tento navod a hlavne vety na konci. https://www.moto-prodejna.cz/includes1/ ... -N1-A4.pdf
Mozno je to tvoj pripad. 16N1-11 som este nemal rozobrany, ale si si isty ze gumicka sytica spravne tesni? Ne karburatore typu 16N3 ma to docela vycvicilo.

modráček

#3386 Nový příspěvek od modráček »

Tak asi bych myslel když to jezdilo a druhy den to nejede ze jsem vytrhnul sytič , než podezřívat někoho že přehodil trysky. Ale odpověď byla , že je sytič v pořádku.

Vedra

#3387 Nový příspěvek od Vedra »

Lepení gufer by nutné nebylo kdyby byli dederoni schopní vyrobit díru s řádným přesahem. Vystřelené gufero je sériová vada, stačí pohledat na Simson v Iglu, motorkari.cz atd.

vlado333

#3388 Nový příspěvek od vlado333 »

Chlapci, pozrel som to, bola vyššia hladina v plavákovej komore, aby som bol presnejší, meral som vzdialenosť plavákov od hornej príruby, má tam byť cca 28-29 mm keď je karbec hore nohami a štve ma to, že som to presne nezmeral, ale plaváky išli vyššie cca 3-5mm možno až 6mm. Nastavil som to na cca ako káže návod na tých 28mm.
Modráček, čo myslíš tým "vytrhnul jsem sytič? Zaujímavá myšlienka ale chcel by som vedieť viac čo máš na mysli.
Orešanec2, ja len dúfam, že gumička sytiča sedí, ako to overím na 100% ?
Slávek 55, fajku chcem kúpiť, najradšej tú oplechovanú ako mal aj Trabant, len som na ňu zatiaľ nenatrafil. Nič nepomôže ani keď odpojím sanie od karbecu.
Sytičová guma je na mieste ako má byť, drží tam natesno a dúfam, že dobre tesní. Ale pre istotu, zajtra ju vymením, lebo som ju nestláčal či nestvrdla. Inak je od spodu odtlačená tá prívodná rúrka od trysky sytiča, tak si myslím, že to funguje, lebo keď stlačím páčku sytiča, motor zadusím a zhasne.
Skúsil som aj posunúť hlbšie dolu ihlu z 3. na druhú drážku z hora aby nevalilo toľko paliva, zmesový šrobik mám na cca 2 otáčky povolený. Ešte som aj tak rozmýšlal, či ten čo predomnou menil karbec, či poctivo vymenil aj šupátko s ihlou, alebo ak mu tam pasovalo, či tam nedal z pôvodného karburátora a či neni krátka ihla, ktorá nezatvára trysku... Ono to išlo ako som vyčistil po kúpe trysky karburátoru,ale spomenul som aj to, že tam bolo veľa zeleného sajrajtu, ale uhlu som nečistil, možno teraz ako tam dávam prémiový benzín, možno tento rozpustil bordel okolo ihly a teraz valí a valí palivo. Zajtra mi príde ihla, plaváky, dúfam, že som dobrý typ objednal, jeden -Multík si hovorí a asi vie čo hovorí, ten tvrdí, že na tomto type ihly je iba jeden zárez, ale návod hovorí o 4 zárezoch a má byť na treťom, tak skúšam všetko.
Chlapi, ak sa mi to podarí opraviť, všetko tu "vysypem", aby sa aj iní mohli poučiť a podumať. Dúfam, že pod kľukou v motore nestojí liter benzínu, ktorý mi včera za 15 minút zmizol z nádrže.

malotraktor

#3389 Nový příspěvek od malotraktor »

má tam byť cca 28-29 mm keď je karbec hore nohami a štve ma to, že som to presne nezmeral, ale plaváky išli vyššie cca 3-5mm možno až 6mm. Nastavil som to na cca ako káže návod na tých 28mm.

Jak to popisuješ, byla by hladina v plovákové komoře naopak nízká!
Nevěř všemu co si myslíš

vlado333

#3390 Nový příspěvek od vlado333 »

Máš pravdu, napísal som to opačne, plavák v prírube hore nohami mal byť cca o 5-6 mm vyššie, čím by o tie milimetre skôr zavrelo ventil.

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“