Fortschritt E930/931
Moderátor: DYK
Re: Fortschritt E930/931
Pre Orešanec 2, mohlo sa stať aj také niečo. Ja som ti písal k tej Perle, lebo aj mňa to čaká, resp. výmena žacieho bubna, alebo jeho osky. To vieš, snažil som sa na kamarátovú prosbu nechať trávu čo najvyššiu na seno a potom som nevidel, kde kosím, no a stalo sa to, že v momente nárazu bubon stál a od vtedy pri točení bubnu "hádže". A Vašík k tebe, ja mám 931,50 A02 a tiež ten filter nemám, preto som zaskočený.
Tak kontrolou jestli ten řadící palec má vůli a netahá jedničku ze záběru se nic nezkazí. Stačí sundat víko pokud si to dobře pamatuju.
Vedra, myslíš ľavé víko, čo zakrýva spojku? To som mal dolu a mne sa zdá, ako keby ešte-ešte malo ísť aspoň 1-2 mm, doslova tuknúť zapadnutie prevodu. Mne to vzbudzuje dojem, akoby zapadalo iba "pol zuba", neviem to presnejšie opísať. Dnes som s tým aj kúsok išiel, jednička držala, nevyskočila, ale bolo strašné teplo, tak som dlhšie neskúšal. Spiatočka ide OK, ale je to pravda, je zbytočne rýchla. A ešte jedna vec ktorú stále zabúdam sa spýtať, ten motor vo Ferdovi je S-50, alebo S-51, alebo niečo iné? Vďaka
Orešanec2, inač stále viac to začínam chápať, mám na mysli to radenie rýchlostí a to doštelovanie tou M8 maticou, len dúfam, že v tom návode myslia tú maticu so zárezom asi šrób so zárezom, na ktorom je tá matica. Inak aj v iných návodoch o Ferdovi je viac slovných kiksov, že človeka domotajú. Ja to skúsim podľa toho návodu od teba doštelovať. Vďaka zatiaľ
Myslim ze to asi zle chapes. Na ten uholnik radenia je pevne navarena skrutka M8 na tu skrutku sa na skrutkuje specialna matica, ktora aj s tou skrutkou sa vsunie do otvoru v kartri a zakontruje sa naslebne klasickou maticou M8 ktoru vidis z vonka. Obavam sa ze to pochopis az ked to rozoberies.
Na tej specialnej puzdrovej matici su z čela ktore smeruje von z kartru zarezy, do ktorych je urceny specialny kluc. Tie zarezy zbadas ked si posvietis do toho otvoru ked das dolu tu klasicku kontrovaciu maticu M8. Otacanim tej specialnej puzdrovej matice sa meni poloha uholnika radenia a teda aj poloha radiacej tyce, ktora je spolocna pre vsetky prevody. Preto ked zmenis jej polohu, tak zvycajne tym ovplyvnis radenie vsetkych prevodov naraz. Preto si myslim ze ak je u teba problem s jednym prevodom tak si s tymto nepomozes.
Na tej specialnej puzdrovej matici su z čela ktore smeruje von z kartru zarezy, do ktorych je urceny specialny kluc. Tie zarezy zbadas ked si posvietis do toho otvoru ked das dolu tu klasicku kontrovaciu maticu M8. Otacanim tej specialnej puzdrovej matice sa meni poloha uholnika radenia a teda aj poloha radiacej tyce, ktora je spolocna pre vsetky prevody. Preto ked zmenis jej polohu, tak zvycajne tym ovplyvnis radenie vsetkych prevodov naraz. Preto si myslim ze ak je u teba problem s jednym prevodom tak si s tymto nepomozes.
Už viem čo myslíš. Toto je najlepšie nastaviť, keď je karter rozpolený, lebo sa tým posunie vlastne akoby celá os s koliečkami, resp. koliečka po oske, jednotka by mohla v prípade zošľahania polovice zubov z boku síce zapadnúť, ale zas by tým posunulo aj 2 a R, teda tie by išli len na 1/2 zuba. Viem asi čo myslíš. Ale v tom prípade to musel nastavovať nejaký exot buď vo výrobe, alebo potom doma ale tým pádom by mali ísť na 1/2 zuba všetky rýchlosti od nastavenia, nie? Inak mi to nevychodí v mysli. Preto by som potreboval nejaký vyjazdený starý motor, kde by som to najskôr videl na vlastné oči, pochopil na 100% a potom by som mohol robiť aj šľaka. Napr. Š 120 mala viac zasúvacích vidlíc, neviem či 3 alebo koľko, ale tu je iba jediná? Musím to niekde zohnať...
Škoda, že tam neni nejaký deklík na prevodovke, ako mala napr. Lada zospodu a kde bolo výborne vidieť ako zapadajú jednotlivé prevody-kvalty.
Orešanec 2, máš na mysli tento klúč na nastavenie radenia? https://www.motokramok.sk/kluc-na-nasta ... rofi#group
Vlado333 ano to je ten kluc
Chlapi, prosím Vás, keď kupujem na Ferda diely na motor, čo mám uviesť aký motor, Simson S 50, SR 50, S51, alebo aký typ konkrétne? Ďakujem
https://www.youtube.com/watch?v=il01V7GFtPw&t=52s -nastavovanie kvaltov, keď málo zapadajú (vyskakujú). Inak napíšte mi sem ak viete aký typ motora je vo Ferdovi . Vďaka.
mám volné 2ks disků na 931
Odkiaľ si?
Aha, vidím, že Heřmanův Městec. Koľko by si za to chcel, dá sa ti to poslať poštou.....?
No Pepák sa nejako neozýva, možno sem chodí len cez víkend, preto sa opýtam Vás ostatných na inú skúsenosť, chlapi, keď na motorovej píle alebo aj krovinoreze dochádza benzín, stroj sám od seba zvýši otáčky. Je tomu tak aj u Simsona, teda aj u Ferdu? Naberie vysoké otáčky, alebo len rovno zhasne? Ďakujem.