Vari - rada začátečníkovi

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
DYK

Re: Vari - rada začátečníkovi

#16 Nový příspěvek od DYK »

Vodři to kartáčem a decentně mázni, jen aby to bylo nastný jestli mě rozumíš a tradááá. To musí stačit. Tam není nic, čemu by rez mohla ublížit, jako ložiska apod.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

xshreck

#17 Nový příspěvek od xshreck »

To jsem chtel slyset, hura do toho.

Motor jsem mel v servise, starsi panove, ktete to ocividne bavilo hned sli koukat. Prej ten muj motor skoro nejel, jskou ma kompredi a ze jede dobre (i kdyz me furt nejak zlobi volnobeh, kdy mi obcas zdechne nebo se zvysi otacky).

Kam mirim - resil jsem dotazeni spojky, kterou mi dotahli ne o pul, ale snad o 5otacek - byla moc povolena, prej maji trcet cca 3 zavity z matice spojky. Cekal jsem, ze se potom s prazdnym vozickem rozjefu na dvojku do mirneho kopce a furt nic :-/ zkusit jeste dotahnout? Zabira mi porad docela brzo pri zvyseni jen o par otacek. Na jednicku to vyjefe vse.

Jeste otazka - pri kolech cvaklych nastalo dopredu i vzad mohu brzdit motorem? Nebo se nefoporucuje.

DYK

#18 Nový příspěvek od DYK »

Ale foporučuje. Motorem můžeš brzdit co ti spojka dovolí. Jinam je to možné s tím motorem. Jsou kusy, které jedou skoro bez známek problému, přitom na tom s kompresí nejsou nejlíp. Ale nějakou mít musejí, aby to vůbec jelo, že. Co sem týká té spojky je to divný i to jejich popsaný dotažení, tam musí "něco být", to není normální. Vyhřátý pružiny mimo mnoho jiného dalšího.

modráček

#19 Nový příspěvek od modráček »

xshreck píše:To jsem chtel slyset, hura do toho.

Motor jsem mel v servise, starsi panove, ktete to ocividne bavilo hned sli koukat. Prej ten muj motor skoro nejel, jskou ma kompredi a ze jede dobre (i kdyz me furt nejak zlobi volnobeh, kdy mi obcas zdechne nebo se zvysi otacky).

Kam mirim - resil jsem dotazeni spojky, kterou mi dotahli ne o pul, ale snad o 5otacek - byla moc povolena, prej maji trcet cca 3 zavity z matice spojky. Cekal jsem, ze se potom s prazdnym vozickem rozjefu na dvojku do mirneho kopce a furt nic :-/ zkusit jeste dotahnout? Zabira mi porad docela brzo pri zvyseni jen o par otacek. Na jednicku to vyjefe vse.

Jeste otazka - pri kolech cvaklych nastalo dopredu i vzad mohu brzdit motorem? Nebo se nefoporucuje.
Já jsem to taky tak provozoval.Prázdný na poli,trochu plynu na dvojku a když se to nechtělo rozjet,tak za jedna .Bylo to nové tak jsem se bál .Teď buď volnoběh,nebo plný,nic mezi.Plynule se to rozjede. Při kolech cvaklych nastalo dopredu i vzad,jak píšeš(uzávěrka) přeci nemůžeš normálně jet.Vždyť to nezatáčí.No asi něco dělám špatně.Brzdím vlekem.

xshreck

#20 Nový příspěvek od xshreck »

Takze se to mozna musi ojet? :) zatacet jde, ale jen za jizdy. Mam zahradu z kopce, tak musim mit zaklaple nastalo. Akorat me ted zlobo bolnobeh, kdyz stahnu plyn tak mi zdechne, nvm co mi postelovali.

xshreck

#21 Nový příspěvek od xshreck »

Chci s varinou trosku obdelacat, mam pluh obracak. Davam cse pomalu dokupy a premyslim o rotavatoru - obracenou zeminu rozmelnit, provzdusnit.

Jaky rotavator byste poradili? Je toho na vyber vicero, bud kyprici ustroji na mou prevodovku dsk317 nebo samotnou druhou prevodovku s nozi. Co je tak nejlepsi? Bevim rozdil mezi tezkou ci lehkou zeminou... Obdelavat chci mensi policko brambor, zelenina. U sebe a u rodiny- at se vyuzije vari na max.

Muze mi prosim nekdo rict rozdily mezi rotavatory od vari/jikov a jine, popr. Vyhodu samotnych nozu na stavajici prevodovku (nevyhoda delsiho strojeni,vyssi vaha a vyska kompletu). Chci neco funkcniho, ne jen pizlatko. Nasel jsem treba totohttps://dum.bazos.cz/inzerat/62214440/ROTAVATOR-VR01.php

Jarda Malich

#22 Nový příspěvek od Jarda Malich »

Doporučuju se podívat přímo na bazar přímo ve VARI v Libici. Teď tam mají úplně nové a nikdy nepoužité převodovky AKY pro 2T motor za necelé tři tisíce. To je kauf jako hrom - pokud budeš pravidelně měnit olej, tak ti převodovka vydrží neskutečně dlouho. Jikov měl jednu dobu rotavátor Robus VRO-1, převodovku to mělo vcelku robustně postavenou, ale nože mi tam přišly takové subtilní ze slabší oceli. Pokud už chceš rotavátor, pak buď tu akynu nebo DSK-317/T-20 a k tomu přímo origo nože. Typy 358/KUR jsou na lehčí půdy, 357/KUK na těžší.

xshreck

#23 Nový příspěvek od xshreck »

Do bazaru jsem volal, neco maj ale bez nozu. Mezitim se objevila jedna pekna rotavazorova skrin s koleckem, 6 nozi, tim kolickem ktety to brzdi a motorem, kteremu chybi karburator,start a nadrz - vc riditek a hlavy s dekompresnim ventilem za 3 tis. Mam to u znamejch, snad to bue pouzitelne - vnejsi stav je pry moc pekny. Za 3tis neni co resit :prace: a na svem stroji budu muset odrezit nadrz - nasel jsem par navodu jakozto sundat, dat do michacky s matickama a rez vevnitr vymlatit. Nalet odrezovac, pruplach s odmastenim anasledne vylet zakladovkou pro dvpuslizkove barvy. Snad to pojede, varinka furt zdecha - proste prestane tect benzin a jde do karbecu vzduch. Mozna jsou pricpane sitka v nadrzi nebo to delaji pridavne 2t filtry na vedeni

DYK

#24 Nový příspěvek od DYK »

Když to předěláš na plastovou nádrž, máš navždy pokoj a 100% jistotu, že se "oprava" nádrže povedla.

tomikcvrcek

#25 Nový příspěvek od tomikcvrcek »

Ja taky leju do Variny mogul modrý,protožer je to jeden z kvalitních olejů

tomikcvrcek

#26 Nový příspěvek od tomikcvrcek »

S tou nádrží to nepude. Kovovou má pouze Tera. Plastovou má zas Vari sitém.Vari je novější.

tomikcvrcek

#27 Nový příspěvek od tomikcvrcek »

Ten kultivátor se svou převodovkou okopáva jen vršek půdy kypří. Ja s nim jn okopávám mezi jahodama. Lepší je ten velkej ten de hloubějc do země. S ním to dělám před bramborama(sázením). Ale k tomuhle to chce takovou tyč, která se dává do voje a slouží jako brzda. Když tam není tak jede kultyvázor pouze po vrchu.

duro91

#28 Nový příspěvek od duro91 »

Ak sa jedná o motorovú jednotku DMJ315 dá sa bez problémov prestavať z plechovej nádrže a štartéru na novší typ "ala JM4-003" teda s čiernou plastovou nádržou a červeným štartérom.

K možnosti kyprenie pôdy do plnej pracovnej hlbky rotavátoru či už s prevodovkou BSU-022 alebo AKY, alebo T-20 je nutné mať v nosiči pasívnejho náradia za rotavátorom osadenú radličku ktorou si plynule nastavíme hlbku kyprenia pôdy, bez radličky to väčšinou prebehne len po povrchu.
Pomocníci v záhrade by VARI: Jikov 1427 + T-20 + BSU-022 + AZS349 + RP-T2/S

duro91

#29 Nový příspěvek od duro91 »

xchreck:

Z môjho pohľadu by som pri otázke výberu rotavátoru šiel do samostatnej prevodovky, či už AKY alebo T-20. Neviem si predstaviť že by som stále musel zhadzovať z T-20 kolesá, závažia a pod. Jednak to zaberie dosť času a za dalšie je to nepohodné, stráca sa aj dalšia výhoda TERRA-VARI systému a to je prehodenie motoru na inú prevodovku čo je otázka max 30 sekúnd.

Ak nevyžaduješ nutnosť viacrýchlostnej prevodovky s neutrálom a spiatočkou, šiel by som do AKY prevodovky, ja sám mám ešte staršie prevedenie BSU a som maximálne spokojný. Potrebu neutrálu nijako nepocitujem, dvojtaktný motor v dobrej kondícii s dobre nastaveným karburátorom štartuje aj za studena na uplne voľnobežné otáčky - spojka nespína - rotavátor neuteká dopredu.
Pomocníci v záhrade by VARI: Jikov 1427 + T-20 + BSU-022 + AZS349 + RP-T2/S

xshreck

#30 Nový příspěvek od xshreck »

http://www.vari.cz/rady-a-navody/faq/di ... m/art:254/ ma predelat jde. Alw chci zkusit renovaci vnitrku, vypada stale pekne a s plastovou ma znamwj problemy, protoze mu tece kolem vyvodu. Udelat to muzu kdyztak v budoucnu vzdycky :prace:

Rotavator by to mel byt aky, mam ho bohuzel u zname 300km daleko.

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“