Vari System

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
modráček

Re: Vari System

#1336 Nový příspěvek od modráček »

ZELENÁČ píše:
Minik 070 píše:No zaleží jak se to vezme ale,je to rozhodně mnohem lepší než to bylo,zitra jedu pro trnkové dřevo takže to pořadně odzkouším ,nic meně vari používám denně ,mám ji necelý pul rok ,takže skušenosti zatím minimální
Já mám variňácký kola naroubovany na robotovi a taky jsem s tím ze začátku troch bojoval.
Pořád jsem si říkal nějaký poučky jako hřebíkem dopředu, hřebíkem dozadu, proti směru nebo po směru, pak se otočí kolo a všechno bylo naopak. Vyřešil jsem to štětečkem a trochou barvy a na straně "dopředu" jsem si udělal barevnou značku a bylo to.
Dnes už jsem si na to tak zvyknul že ten původní systém s jednou zarážkou jako má robot, mountfield a podobni už nechci ani vidět!
Jenomže on má tohle http://www.vari.cz/rady-a-navody/rady-d ... ou/art:25/
Nepotřebuje nic barvit.Ovladat to může i slepý.Já když chci zatočit na (volnoběžky vpřed),tak uberu plyn,aby to nebylo v tahu.Jinak se ani nesnažím.Co nejmíň závaží.

ZELENÁČ

#1337 Nový příspěvek od ZELENÁČ »

modráček píše:
ZELENÁČ píše:
Minik 070 píše:No zaleží jak se to vezme ale,je to rozhodně mnohem lepší než to bylo,zitra jedu pro trnkové dřevo takže to pořadně odzkouším ,nic meně vari používám denně ,mám ji necelý pul rok ,takže skušenosti zatím minimální
Já mám variňácký kola naroubovany na robotovi a taky jsem s tím ze začátku troch bojoval.
Pořád jsem si říkal nějaký poučky jako hřebíkem dopředu, hřebíkem dozadu, proti směru nebo po směru, pak se otočí kolo a všechno bylo naopak. Vyřešil jsem to štětečkem a trochou barvy a na straně "dopředu" jsem si udělal barevnou značku a bylo to.
Dnes už jsem si na to tak zvyknul že ten původní systém s jednou zarážkou jako má robot, mountfield a podobni už nechci ani vidět!
Jenomže on má tohle http://www.vari.cz/rady-a-navody/rady-d ... ou/art:25/
Nepotřebuje nic barvit.Ovladat to může i slepý.Já když chci zatočit na (volnoběžky vpřed),tak uberu plyn,aby to nebylo v tahu.Jinak se ani nesnažím.Co nejmíň závaží.
No to by ses možná divil! Můj soused to nepochopil za třicetcet let co mají fézu doma a slepej rozhodně neni. Ten systém je pořád stejnej i když teď má o něco hezčí páčku než bejval ten "hřebík", ale pořád musíš vědět kam to má ukazovat.

DYK

#1338 Nový příspěvek od DYK »

Proximák píše:Dnes Rapido prošlo zatěžkávací zkouškou. Čekala na néj hromada starých, suchých větví z listnáčů. Takže se musel trošku redukovat průměr a některé větve vyřezat. Udělali jsme dva plné vozíky štěpky. Ze začátku to šlo pomalé ale postupem času jsme si na sebe zvykli a celkem to frčelo :) Suché větve se v násypce šprajcují ale to se dalo očekávat. A konečně i naše 190tka dostala příslušenství kde využije svůj výkonnostní potenciál. Prácovalo se od 9 hodin do dvou a padly 3 nádrže. Spokojenost je zatím veliká 8) pokud bude zájem hodím i nějaké foto
Jestli bych mohl požádat a jestli budeš mít možnost, chuť a čas, požádal bych o další video a fotku hotového produktu - štěpky. Z toho videa to není úplně zřejmé. Prostě detail frakce štěpky. Děkuji.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

bubuxin

#1339 Nový příspěvek od bubuxin »

DYK píše:
Proximák píše:Dnes Rapido prošlo zatěžkávací zkouškou. Čekala na néj hromada starých, suchých větví z listnáčů. Takže se musel trošku redukovat průměr a některé větve vyřezat. Udělali jsme dva plné vozíky štěpky. Ze začátku to šlo pomalé ale postupem času jsme si na sebe zvykli a celkem to frčelo :) Suché větve se v násypce šprajcují ale to se dalo očekávat. A konečně i naše 190tka dostala příslušenství kde využije svůj výkonnostní potenciál. Prácovalo se od 9 hodin do dvou a padly 3 nádrže. Spokojenost je zatím veliká 8) pokud bude zájem hodím i nějaké foto
Jestli bych mohl požádat a jestli budeš mít možnost, chuť a čas, požádal bych o další video a fotku hotového produktu - štěpky. Z toho videa to není úplně zřejmé. Prostě detail frakce štěpky. Děkuji.
Ahoj DYK-u :)
práve som našiel dalsie video ohladom stroja ....

http://m.youtube.com/watch?v=YAB0uu_uJM8

Proximák

#1340 Nový příspěvek od Proximák »

DYK píše:
Nějaké větve ještě na štěpkování jsou ale přes týden jsem na kolejích a k Vari se dostanu jen málo kdy :-/ ale budu na to myslet :friends: jinak táta pořídil červenou převodovku z inzerce DSK-316.1 ročník 2010, takže náš sen, mít obraceč k Vari se zase trošku přiblížil :) na sečení máme BDR-600.4 která se agreguje s Tecumsehem takže by seno byla parádička, kdy by se mohlo séct i obracet bez přendávání motorů :rally: Fotky převodovky bohužel nemám tak dám alespoň nějaké co fotil táta na foťák ze štěpkování.
Obrázek ObrázekObrázek

DYK

#1341 Nový příspěvek od DYK »

Ta poslední fotka, to je to, co jsem chtěl. 8) To video jsem chtěl kvůli tomu vtahování. Neseřizovali jste ještě řezání? Mělo by to dělit i tenký, nejen naříznout. Bacha na syrový jehličnatý větve. Smola se sviňa, zato syrový listnatý o to líp.

Proximák

#1342 Nový příspěvek od Proximák »

Na videu jsou suché větve staré dva a víc let, počítalo se s tím že se to někomu přenechá ale nakonec se to zkusilo Rapidem a celkem to šlo :) Jsou to převážně lísky a habry. Ještě jsem to neseřizoval ale bude to potřeba ;-) Suché větve to moc vtahovat nechce protože se neohnou a šprajcují v násypce :( Když jsem zkoušel pár čerstvých tak to šlo dobře :) Větve z jehličnanů budeme dělat snad v zimě tak poinformuju :) Mám radost z té DSK :) Zánovní za dobrou cenu a hlavně další možnost využití

pinkygsx
Kontaktovat uživatele:

#1343 Nový příspěvek od pinkygsx »

mohu se zeptat chystám se na orání poprvé s Varinou a pročítal jsem návod a tam píšou že by mělo orat na zpátečku převodovka T20? dělá to někdo? Ne že budu couvat ale otočím převodovku.

Proximák

#1344 Nový příspěvek od Proximák »

pinkygsx píše:mohu se zeptat chystám se na orání poprvé s Varinou a pročítal jsem návod a tam píšou že by mělo orat na zpátečku převodovka T20? dělá to někdo? Ne že budu couvat ale otočím převodovku.
Jednička je moc rychlá takže ano musíš otočit převodovku. Pak dej pozor při couvání kdy budeš couvat na jedničku aby se ti něco nestalo :friends:

pinkygsx
Kontaktovat uživatele:

#1345 Nový příspěvek od pinkygsx »

díky 8)

DYK

#1346 Nový příspěvek od DYK »

Pro přípravu stroje k orbě je jednodušší otočit motor :) Pokud budeš v orbě při otáčení couvat, doporučuju mít pod neustálou kontrolou ovládání plynu, nakonec sám zjistíš, co to dělá. Také doporučuju si vyzkoušet polohu uzávěrek v kolech - co ti bude vyhovovat víc. Buď teda je uzavřít a na kolcích při otáčení vždy jedno kolo odemčít ať s tím nemusíš smýkat- vždy to, na kterou stranu točíš a nebo ponechat uzávěrky v pozici pro jízdu vpřed, pak se ale bez další manipulace s něma nedá couvat. Může se také projevit absence části závačí v kolech, které Terra standartně neměla. Vyvážení stoje s pluhem předním závažím je o námaze hlavně při obracení.
Rapido je primárně určeno na drcení syrových větví z prořezů stromů, Je najivní si myslet, že se s tím dá dělat štěpka na topení. Teda dá se s tím děat cokoli, ale kdo by na to měl nervy a čas, že? Doseřízení po čase je prostě nutné, není to, že by to ve výrobě někomu jaksi odpadlo od ruk. Převodovka DSK 316.1 je převodovka s pojezdovou rychlostí 2.23 km/h. Dřívější převodovky, klasika s označením DSK 316 měli 3.27 km/h. Nepíšu to proto, že je něco špatně, jen aby se vědělo, na obraceč a kvalitu provedené práce to nebude mít vliv. Ono, dnes jsou už jen ty "pomalejší" převodovky, kdo chce rychlejší musí předělávat.

Proximák

#1347 Nový příspěvek od Proximák »

S tím otáčením motoru nebo převodovky...zaleží jak jsou namontovaná kola. Prostě musí šipák správně zabírat :)
To je mi jasný není to profi stroj. Byl koupen za účelem odklízení větví ze zahrady po prořezávce a nebo po kácení stromů. Ty větve co jsme štěpkovali byly nachystány pro jednoho chlapa že si to naštěpkuje ale pořád se k tomu neměl a když se pořidilo Rapido tak se to zkusili no a šlo to, bude uklizeno a o to šlo. Na výrobu paliva to fakt není. Chtěl jsem ti jen vysvětlit proč to moc dobře na videu nevtahuje :friends: Vari trošku zklamalo a o seřizení v návodu nic není ale kdo je alespoň trochu zručnej tak to seřídí v pohodě 8)
Myslím že bylo lepší tuhle pomalejší převodovku s ohledem do budoucna... Kdyby se mulčovalo například :) Myslím že to peněžně vyšlo lip jak přestavovat starou 316 z inzerce na čtyřtakt, dávat foukací kola a zpomalovat ji :) Byla to taková modernizace parku :D

DYK

#1348 Nový příspěvek od DYK »

Já to vše chápu a to video s vtahováním jsem chtěl i proto, aby bylo jasné, že to funguje i lidem, nejen na předváděcích vieích, Takže v pohodě asi si rozumíme. Jestli chceš odborné věty k seřízení bez obav napiš do diskuze na stránkách výrobce do sekce k Rapidu a určitě ti někdo odpoví "jak na to" a jestli vůbec. Vůbec bych se toho nebál. Je tam k Rapidu už dost příspěvků.
S otočením motoru to byl jen kakový pokus o žert, ani mě nenapadlo, že by někdo otáčel převodovku a při tom oddělal kola a asi to každý mydlí jak mu to vyhovuje. Kola má na převodovce v pozici proorbu a jezdí s otočeným vzorkem. Já to chápu, ne každému se to chce pořád předělávat a pod. to si každý musí vyzkoušet co mu vyhovuje a staší. Ovšem může to být zdroj nespokojenosti se strojem, pak ale ať nadává až po sestavení podle doporučení výrobce. Můj zcela soukromý názor je, vyřadit z orby T20, nechat si ji jen na rotavátor a pokusit se získat některou DSK 317.
Pomalejší pojezdová rychlost DSK 316 se dnes může asi hodit víc a pro vícero aktivních adaptérů, dříve to bylo hlavně o lištové sekačce AZS 345 a tam by pomalejší převodovka byla na zlost, zbytečně pomalé, seklo to dobře. Sněhovou frézu mněl je málo kdo a co víc bylo? Kartáč? Ten svojí konstrukcí měl také raději pomalejší rychlost. Zpomalení této převodovky vyčítají lidé, co měli rychlejší, ale zpomalením se docílilo lepší práce mulšovače, sekačky, zametacího kartáče, pásového obraceče - shrnovače, sněhové frézy i když zde by se občas hodilo ještě pomaleji, podle množství hmoty. Vlastně jako u všeho.

Proximák

#1349 Nový příspěvek od Proximák »

Dřív jsme měli DMJ s T19.1 a prstovkou, tědka máme na sečení BDR-600.4 a DSK-316.1 je další modernizaci do budoucna, kdyby náhodou... :) Zastávám názor že když už se k Vari něco kupuje tak ať to má význam do budoucna. Kdyby se kupovala nová 317 tak bych bral Globaláckou.
Na Rapido se poptám až bude potřeba, Vari se zajímá o svoje zákazníky a to se mi libí. Video samozřejmě dodám :friends:
S tou T20 maš pravdu, taky ji schánim do rotavátoru. Máme BSU-022 ale se čtyřraktem to není ono a co jsem si počítal tak i dvoutaktní T20 se čtyřtaktem má daleko větší točky než stávající sestava. Tědka po tom není pěkná práce :/

Proximák

#1350 Nový příspěvek od Proximák »

Máte někdo zkušenosti s tímto obracečem, je to vůbec od Vari? U nás ve vesnici se toho chce jeden chlap zbavit tak o tom uvažuji :) Díky za info :friends:
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“