Zelená karta k TK

Moderátoři: Tata, Tom

Zpráva
Autor
Thomasson

Zelená karta k TK

#1 Nový příspěvek od Thomasson »

Ahoj,
přemýšlím, jak zlegalizovat své TK pro provoz na silnici.
Doklady k němu nemám, nicméně pro PČR je důležitá zelená karta.
Napadla mě varianta sehnat doklady k nějakému vyřazenému TK, to oficiálně pojistit, platit povinné ručení a mít tak zelenou kartu.
Samozřejmě by neseděly čísla motoru a rámu, ale to se při běžné kontrole na silnici neřeší.
V případě nehody by byl problém, to vím, ale bylo by to lepší, než nehoda úplně bez zelené karty.
Značka a tím pádem technická kontroola u TK předpoládám není nutná.

Máte s takovým postupem někdo zkušenost?

Díky za info.

Milhauss
Kontaktovat uživatele:

Re: Zelená karta k TK

#2 Nový příspěvek od Milhauss »

Zkusil bych sjednat pojištění přes net,osvědčení by nemuselo být třeba,důležitá jsou čísla motoru a tak,měly by to pojistit,když na to přijde,je jim jedno,co pojišťují,řeší se to,až když nastane nějaký problém,nic Ti pak nezaplatí :)

Thomasson

#3 Nový příspěvek od Thomasson »

OK, díky, zkusím ...
Zeptám se blbě, ale kde jsou na TK čísla motoru a rámu? :zapomel:

ondra66

#4 Nový příspěvek od ondra66 »

Otec má klasické povinné ručení tuším dle čísla na držáku sedačky, ..

Tom

#5 Nový příspěvek od Tom »

Napiš Šálkovi ať Ti vystaví duplikát technického osvědčení na TK s Tvým výrobním číslem a rokem výroby a na ten duplikát si pak necháš vystavit to pojištění.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

123

#6 Nový příspěvek od 123 »

Thomasson píše:Ahoj,
Napadla mě varianta sehnat doklady k nějakému vyřazenému TK, to oficiálně pojistit, platit povinné ručení a mít tak zelenou kartu.
Samozřejmě by neseděly čísla motoru a rámu, ale to se při běžné kontrole na silnici neřeší.
V případě nehody by byl problém, to vím, ale bylo by to lepší, než nehoda úplně bez zelené karty.

Díky za info.
Přečti si, co to je vlastně to povinné ručení. To si můžeš totiž bez problému sjednat na prakticky jakékoli motorové vozidlo, klidně i na vyřazené z evidence ( zrušené) nebo třeba i domaděl. K identifikaci pojišťovně postačí i číslo které si sám na ten domaděl někam vyrazíš, tohleto problém není.
Problém je, že za tebe ale pojišťovna uhradí u toho domadělu způsobenou škodu jen tam, kde ho můžeš dle zákona provozovat ( na tvém vlastním pozemku ano, když třeba na svojí zahradě do někoho nabouráš ale na silnici máš smůlu, tam za tebe nezaplatí ani pětník). A zrovna tak za tebe pojišťovna neuhradí škodu v případě, když budeš vozidlo provozovat na cizí doklady.
A nevím jak u vás, ale po mě při silniční kontrole doklady od TK tady u nás policajti požadují, a protože v nich mám od výrobce napsané, že se SPZ nepřiděluje, takže je tím pádem identifikací číslo podvozku, a to mi samozřejmě vždy kontrolovali, jestli souhlasí.

Thomasson

#7 Nový příspěvek od Thomasson »

123 píše:
Thomasson píše:Ahoj,

Díky za info.
Přečti si, co to je vlastně to povinné ručení. To si můžeš totiž bez problému sjednat na prakticky jakékoli motorové vozidlo, klidně i na vyřazené z evidence ( zrušené) nebo třeba i domaděl. K identifikaci pojišťovně postačí i číslo které si sám na ten domaděl někam vyrazíš, tohleto problém není.
Problém je, že za tebe ale pojišťovna uhradí u toho domadělu způsobenou škodu jen tam, kde ho můžeš dle zákona provozovat ( na tvém vlastním pozemku ano, když třeba na svojí zahradě do někoho nabouráš ale na silnici máš smůlu, tam za tebe nezaplatí ani pětník). A zrovna tak za tebe pojišťovna neuhradí škodu v případě, když budeš vozidlo provozovat na cizí doklady.
A nevím jak u vás, ale po mě při silniční kontrole doklady od TK tady u nás policajti požadují, a protože v nich mám od výrobce napsané, že se SPZ nepřiděluje, takže je tím pádem identifikací číslo podvozku, a to mi samozřejmě vždy kontrolovali, jestli souhlasí.
Mě s TK zastavili jen jednou a to se ptali jen na zelenou kartu ... Ale byli rozumní a nakonec to neřešili ...
Říkal jsem si, že bych měl aspoň něco ... Pokud to půjde udělat tak, jak Tom výše, tak by to bylo supr.
Na to, kdybych s TK zavinil nehodu, nechci ani pomyslet ...
Až se vrátím domů, zkusím najít to číslo rámu u sedadla a zkusím kontaktovat Šálka :)

nabocklish

#8 Nový příspěvek od nabocklish »

když jsem ještě měl MT8, doklady ani značku jsme nikdy neměl - v té době se ještě nedávala. Ale pojištění jsem platil a vtipné bylo, že jako typ stroje bylo napsáno Zetor Mt8 132.2 :smich:

trk-frk michal

#9 Nový příspěvek od trk-frk michal »

Mám na svém Tk 12 výrobní štítek, je na převodovce z pravé strany, navíc shodné číslo stroje bylo od výrobce nastříkáno na kapotáži. Na to číslo je to pojištěný. V osvědčení o technické způsobilosti je napsáno, že vozidlo nepodléhá registraci a když jsem se na to ptal kdysi známého na dopravce, tak mi řekl, že je to z pohledu zákona normální vozidlo, pokud to brzdí, svítí, troubí, bliká..... a má to zpětná zrcátka smí to na silnici a je to v pořádku. Lze to prý i havarijně pojistit, ale pak musíš prý požádat o přidělení SPZ a musí to pravidelně na technickou, stejně jako traktory. Policajti už mne párkrát kontrolovali. Vždycky chtěli zelenou kartu i osvědčení a číslo stroje kontrolovali.....
Co nejde urvat silou, jde ještě větší silou. Co upadne, to tam nepatří......

Thomasson

#10 Nový příspěvek od Thomasson »

trk-frk michal píše:Mám na svém Tk 12 výrobní štítek, je na převodovce z pravé strany, navíc shodné číslo stroje bylo od výrobce nastříkáno na kapotáži. Na to číslo je to pojištěný. V osvědčení o technické způsobilosti je napsáno, že vozidlo nepodléhá registraci a když jsem se na to ptal kdysi známého na dopravce, tak mi řekl, že je to z pohledu zákona normální vozidlo, pokud to brzdí, svítí, troubí, bliká..... a má to zpětná zrcátka smí to na silnici a je to v pořádku. Lze to prý i havarijně pojistit, ale pak musíš prý požádat o přidělení SPZ a musí to pravidelně na technickou, stejně jako traktory. Policajti už mne párkrát kontrolovali. Vždycky chtěli zelenou kartu i osvědčení a číslo stroje kontrolovali.....
No, s tou SPZ nevím, jak říkám, ten policajt posledně se mě ptal vyloženě na zelenou kartu a viděl, že SPZ to nemá.
Dneska jsem vyfotil štítek - je umístěnej přesně jak píšeš a jdu psát Šálkovi, tak jsem zvědavej :)

Thomasson

#11 Nový příspěvek od Thomasson »

Tak mi opis TP pošlou z Prostějova poštou :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

JARDY

#12 Nový příspěvek od JARDY »

Loni mi Tk14,pojistili na ksicht,mĕl jsem jenom č. motoru a zelenou mi dali.
Až se jaro zeptá...no a co že už je,prostě nestíhám

trk-frk michal

#13 Nový příspěvek od trk-frk michal »

JARDY píše:Loni mi Tk14,pojistili na ksicht,mĕl jsem jenom č. motoru a zelenou mi dali.
Ono policajtům nejde permanentně o tu kartu, ale o "doklady předepsané pro provoz vozidla na pozemních komunikacích" a opravdu záleží na tom, na jakýho týpka narazíš. Když už máš stroj, který smí na komunikaci, tak je blbost ty papíry k němu nemít. Kor když to v tomto případě není až tak složitý. Já měl domaděl ale bydlím na kraji okresního města a běžně se pohybuju po místních komunikacích a silnicích druhé třídy. Uhádat se dalo ledacos ale co mám TK s doklady ,tak s nimi nemám žádný problém..
Vždycky platilo/a platí/, že největší havárie v životě lidském jest srážka s blbcem.....
Co nejde urvat silou, jde ještě větší silou. Co upadne, to tam nepatří......

Thomasson

#14 Nový příspěvek od Thomasson »

trk-frk michal píše: Vždycky platilo/a platí/, že největší havárie v životě lidském jest srážka s blbcem.....
Máš recht, týpek policajt, kterej mě zastavil, byl absolutně suprovej (později jsem zjistil, že se večer dceři "chlubil", že zastvali inženýra s odrbaným malotraktorem, fůrou bodrelu a že když mu žena dovezla řidičák, tak ho ještě chtěla zbít :D Tak že mu ho prej bylo líto :smich: )
A jak říkám, nic moc neřešil a dal mi jen stovku flastr za to, že jsem neměl papíry u sebe.
Pokud bych měl v ruce techničálk a zelenou kartu, bylo by to v pohodě i s přísnějším policajtem.
Hlavně jsem nevěděl, že je to tak snadny ...

Teď už jen dodělat světla a zrcátka :)

Thomasson

#15 Nový příspěvek od Thomasson »

Když jsme u toho zlegalizování, padla tady řeč o zpětných zrcátkách ...
Máte někdo tipy, kam a jaký zpětný zrcátko ouístit?
Napadá mě zrcátko z motorky, ale když už, tak ať má nějaký význam ... :)

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - TK, MT“