Domace taktory na cesty-legalne

Moderátoři: rezis, Toreto

Zpráva
Autor
Marián

Re: Domace taktory na cesty-legalne

#46 Nový příspěvek od Marián »

Prave hlasili v rozhlase, ze prezident ten zakon podpisal.
Otazke je, kedy vstupi do platnosti a aky bude postup pri vybavovani znacky "C". A potom este ci bude mat znacka platnost rok/teda 12 mesiacov, alebo bude vydana pre kalendarny rok, teda platnost skonci 31.12. bez ohladu na to, kedy bola vydana.

propik69

#47 Nový příspěvek od propik69 »

Platnost zakona od 1.9.2013
Cena za C spz 33€ na 3roky

zde

#48 Nový příspěvek od zde »

http://www.prezident.sk/?zakony-podpisa ... identom-sr

4 odražka 8)

zákon z 26. júna 2013, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov

sferos

#49 Nový příspěvek od sferos »

Nech to čítam, ako čítam, odpredu aj odzadu, je mi zbytočne niečo vybavovať. Cesta u mňa je 1. trieda. Takže asi ťažko dostanem nejaké povolenie. Počkám do septembra a keď budú merať rychlost oproti mňa, tak sa nato spýtam.
Ďalší problém traktor, dve vlečky + štiepačka na podvozku, asi štyri značky x 33 €.
http://nasetraktory.eu/forum/download/f ... &mode=view
tu hneď tri značky
a budem asi znovu čakať pokial odejdú policajty, ako tu http://nasetraktory.eu/forum/download/f ... &mode=view

dzango

#50 Nový příspěvek od dzango »

a ako to bude z technickym stavom? bude to dakto kontrolovat? a co emisie? podla mna to nebude take jednoduche uz teraz ma vela ludi problemy prejst z traktorom ktory je fabricne vyrobeny cez technicku a emisnu

vaclavs

#51 Nový příspěvek od vaclavs »

Tak nevím - toto fórum je o traktorech domácí výroby a když je možnost se legálně pohybovat po silnici, tak tady čtu všelijaké nářky.
Ať řidič řídí cokoliv je bezpečnost v jeho rukách a hlavně v hlavě - tak to bude i v řízení domadělu.
Pokud je stroj stavěn jako traktor ( a ne nějaká bugina ), tak se bude pohybovat přiměřeně rychle. Také nebude po silnicích brázdit stovky kilometrů, ale pojede po silnici pouze nezbytnou vzdálenost.
Byl bych rád, kdyby to bylo umožněno i v Čechách.

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#52 Nový příspěvek od Atlan »

MOhli by sa tieto temy dat do spolocnej alebo aspon na jedno miesto, napr do hlavnej rubriky ako je VKLADANIE OBRAZKOVV A podobne.

http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=210
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

Jando

#53 Nový příspěvek od Jando »

Vidím že tu máte rôzne dohady a otázky, tak chcem povedať za seba, že som si ten zákon celkom dosť naštudoval a podstatné je:
Kedže to má byť na podomácky vyrobené alebo na cestu neschválené vozidlá a vlečky, neexistuje kritérium, ktorým by sa dali vylúčiť nejaké vozidlá, tak isto ani nemá zmysel hovoriť o nejakej STK a emisiách. Jediným kritérium je, kde to auto bude chodiť - čiže cesty 3.triedy, účelové a miestne cesty ( čo je mimochodim dosť ciest) a čas (za nezníženej viditeľnosti), čiže cez deň. Podľa mňa toto bude to hlavné, keď Vás zastavia policajti, samozrejme bude treba mať vodický B ( to je to minimum). A kedže ste vlastníkom vodického preukazu, z toho vyplýva, že musíte viedieť čo sa môže a čo nie napr: nebyť "nachliapaný", aby vám z traktoríka netiekol olej, náklad na vlečke musí byť riadne upevnený aby neohrozoval premávku atď.... už si to ani nepamätám. Za toto môžete dostať kľudne pokutu.
Jediné čo ešte neviem, je aký typ poistky bude treba, lebo o PZP sa nikde nehovorí, a keď už PZP sa počíta z objemu motora a typu vozidla, no pri doma vyrobenom si to neviem predstaviť, lebo asi každý by zadal že objem 1,3. Asi dajú nejakú paušálnu. Uvidíme budúci týždeň.

sferos

#54 Nový příspěvek od sferos »

Od 1. septembra 2013 je možné doma vyrobeným traktorom jazdiť po cestách III. triedy, miestnych a účelových komunikáciach, za podmienky dobrej viditeľnosti. Podmienkou je získanie špeciálneho evidenčného čísla, ktoré obsahuje písmeno C. Na ostatných cestách alebo za zníženej viditeľnosti budú môcť byť používané takéto vozidlá len na základe výnimky, ktorá sa bude udeľovať na vymedzený čas a konkrétnu trasu vozidla. Za výnimku už nebudú musieť vodiči platiť. Jediný poplatok bude za pridelenie zvláštneho evidenčného čísla v ktorom bude písmeno C. C-éčkové čísla sa budú vydávať na tri roky, pričom vydanie jednej tabuľky s evidenčným číslom bude stáť 33 eur. Takéto vozidlá budú musieť mať uzatvorené aj povinné zmluvné poistenie. ( citacia z http://www.autorubik.sk/legislativa/od- ... -traktory/ )
Informoval som sa v Allianz, zatial sa jedná o podmienkách a cené poistenia. V pondelok mi bude volať pracovníčka Allianz a dzviem sa cenu poistenia.

25k

#55 Nový příspěvek od 25k »

Dobrý den jak to tedy je, jde to i v ČR??

FandaP

#56 Nový příspěvek od FandaP »

25k píše:Dobrý den jak to tedy je, jde to i v ČR??
Bohužel ne.

Peter768

#57 Nový příspěvek od Peter768 »

Jando píše:Vidím že tu máte rôzne dohady a otázky, tak chcem povedať za seba, že som si ten zákon celkom dosť naštudoval a podstatné je:
Kedže to má byť na podomácky vyrobené alebo na cestu neschválené vozidlá a vlečky, neexistuje kritérium, ktorým by sa dali vylúčiť nejaké vozidlá, tak isto ani nemá zmysel hovoriť o nejakej STK a emisiách. Jediným kritérium je, kde to auto bude chodiť - čiže cesty 3.triedy, účelové a miestne cesty ( čo je mimochodim dosť ciest) a čas (za nezníženej viditeľnosti), čiže cez deň. Podľa mňa toto bude to hlavné, keď Vás zastavia policajti, samozrejme bude treba mať vodický B ( to je to minimum). A kedže ste vlastníkom vodického preukazu, z toho vyplýva, že musíte viedieť čo sa môže a čo nie napr: nebyť "nachliapaný", aby vám z traktoríka netiekol olej, náklad na vlečke musí byť riadne upevnený aby neohrozoval premávku atď.... už si to ani nepamätám. Za toto môžete dostať kľudne pokutu.
Jediné čo ešte neviem, je aký typ poistky bude treba, lebo o PZP sa nikde nehovorí, a keď už PZP sa počíta z objemu motora a typu vozidla, no pri doma vyrobenom si to neviem predstaviť, lebo asi každý by zadal že objem 1,3. Asi dajú nejakú paušálnu. Uvidíme budúci týždeň.
Dnes som volal do Alianz a tam mi povedali že ešte nič nevedia a že vlečky sa nedajú prihlásiť :smich: :smich: :smich: No pani mi sľúbila, že ak bude niečo vedieť ozve sa. (zatiaľ nevie celkom nič :smich: :pistol: :pohlavek: )

23markus

#58 Nový příspěvek od 23markus »

ahojte nechcem vám do toho kecať ale ak niekto sledoval vyjadrenie parlamentu tak o žiadnych poistkách a ani STK, EK nebola reč a ani to nebudú vyžadovať, bolo jasne povedané že sa bude platiť len 33€ na tri roky za čísla.

pali

#59 Nový příspěvek od pali »

článok z miestnych novín http://www.espektrum.sk/index.php?text= ... ch-cestach

Jazda neschválených vozidiel na vybraných cestách
Od 1. septembra vstúpi do platnosti zákon NR SR č. 213/2013 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke. Zákon umožňuje používanie vozidiel, ktorým bolo príslušným orgánom policajného zboru (dopravný inšpektorát) pridelené zvláštne evidenčné číslo obsahujúce písmeno C na cestách III. triedy , miestnych komunikáciách (všeobecne prístupné a užívané ulice, parkoviska a verejné priestranstva vo vlastníctve obcí umožňujúce premávku vozidiel) a účelových komunikáciách (spojenie jednotlivých objektov alebo nehnuteľností s ostatnými pozemnými komunikáciami, najmä poľné a lesné cesty) za nezníženej viditeľnosti.
Zvláštne evidenčné číslo obsahujúce písmeno C sa môže prideliť motorovému vozidlu a prípojnému vozidlu, ktoré nie sú schválené na prevádzku v premávke na pozemných komunikáciách, ak sú používané na poľnohospodárske práce alebo lesné práce na základe žiadosti jeho vlastníka.
Žiadosť musí obsahovať: a) meno a priezvisko vlastníka, dátum a miesto jeho narodenia a adresu pobytu, ak ide o fyzickú osobu, b) názov, adresu sídla a identifikačné číslo vlastníka vozidla, ak ide o právnickú osobu, ako aj osobné údaje podľa písmena a) o osobe, ktorá koná v mene tejto právnickej osoby, c) základné technické údaje vozidla ( 1. značku, obchodný názov, typ, druh, kategóriu, identifikačné číslo vozidla a obchodné meno výrobcu vozidla, ak tieto údaje možno zistiť, 2. dĺžku, šírku a výšku vozidla), d) fotografie vozidla spredu, zboku a zozadu, e) odôvodnenie žiadosti vrátane predpokladanej trasy a času používania tohto vozidla v cestnej premávke, f) dátum a podpis žiadateľa.* g) správny poplatok 33 €.
Platnosť dokladov vydaných k tabuľke so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C sa obmedzí najviac na tri kalendárne roky.
vsechno jde poskladat nejak dohromady tak, aby to fungovalo. i muj traktor s 4011kovym zadkem, 5201kovym motorem a 5745kovou predni napravou.
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =55&t=3778

Bronťo
Kontaktovat uživatele:

#60 Nový příspěvek od Bronťo »

Čaute tak ma natom zakone zaujala jedna vec
základné technické údaje vozidla ( 1. značku, obchodný názov, typ, druh, kategóriu, identifikačné číslo vozidla a obchodné meno výrobcu vozidla, ak tieto údaje možno zistiť.
jak ja možem napisat a odpovedat na jednu z tychto požadavek kedže sa jedna o doma vyrobený stroj a nemože sa žadat o prihlaseni vozidla schvaleneho čiže zo štitkom a nechcem umiselne zavadzat našich mudrch zakonodarcu. čo s tym?

takže odpovet takato jak pre nich:
Kedže sa jedna sa o prives jednotlivo vyrobený, ktorý nebol schválený na prevádzku v premávke na pozemných komunikáciách a preto údaje ako značka, obchodný názov, typ, druh, kategória, identifikačné číslo vozidla, obchodné meno výrobcu vozidla niesú vlastníkovy vozidla známe Známe su iba dalšie udaje zistene a určene vlasnikom a vozidla.
a to - názov: jednoosi vlek
- tip 3S3000
- vyrobca -vlastnik
-max dlžka.... ,širka.... ,vyška.... rozmer ložnej plocha širka x dlžka
-vlastni vaha...
-nosnost ..
- naprava pevna brzdena počet 1 vyrobca sts..... typ N 350/60 rozchd 150 nosnost 60kn pri 25km/h
-pneu....... rafky.......
-brzdy provozna jedno okruhove vzduchotlake brzdy vyrobca....., ručni mechanycka
-spajacie zariadenie oko priemer 40mm vyrobca.....
- barevne prevedenie podvozek ....... korba.....
-elektricka inštalacia 12 (orisove svetla predne a zadne ukazovatel smeru P/L brzdove svetla
- dalšie refleksne prvky odrazove trojuholniky vzadu 2ks odrazky oranžove 2ks z každej strany biele2ks z predu vzadu trojuholnik označenie pomalich vozidiel, označenie max richlosti 25km.

co vy nato?

Odpovědět

Zpět na „Stavíme traktor domácí výroby“