Isuzetor 2108

Moderátoři: rezis, Toreto

Zpráva
Autor
BohousSPE

Re: Isuzetor 2108

#1426 Nový příspěvek od BohousSPE »

Ale no tak, kolego...nech si toho profesora :321: :friends: Ty měděné přípravky nejsou pájené, ale svařované. Pájení by bylo nejlepší, ale k tomu by se hodila jedna pájka, kterou za boha nemůžu sehnat :vztek: - křemíkový bronz. Marně jsem se snažil sehnat, ale nikdo mi neprodá pár drátů, ale jen celou několikakilovou krabici, která stojí balík :'( U mědi je problém, že jak je výborný vodič tepla, musí se použít několikanásobně větší svařovací proud, než u třeba oceli při stejné síle materiálu. Pomohlo by použít místo argonu čisté hélium, oblouk má pak mnohonásobně větší výkon, ale hélium není k dispozici. Namísto toho jsem autogenem svařence předehřál, aby se nasytily teplem a pak je to snazší a rychlejší 8) Bez předehřevu bych držel hořák a čekal a čekal :vysvetlit: no a asi tak za dvě minuty by se teprve začala tvořit lázeň :ano: Měl jsem pár drátů přímo na svařování mědi, ale s výhodou lze použít i oholený elektrikářský drát. Tímto způsobem jsem už opravil několik prasklých pásků ve startéru nebo teď v pondělí jsem známýmu vařil prasklé měděné trubičky u kaloriferu (sahary). Zde je pár fotek z výroby přípravků:
ObrázekObrázekObrázek

Jinak dnešní akce proběhla dobře, hrál jsem si celý den a zadařilo se - nádrž je zavařená :wink: Jsem spokojený :) Měď je hrdina dne č.1 sváry jsou krásně lesklé s typickými barevnými odstíny nerezu. Používal jsem na hořáku plynovou čočku pro lepší formování ochranné atmosféry, takže průtok plynu jsem mohl ještě snížit. Navíc jsem nasadil hubici č.8, takže sváry byly lépe chráněné v porovnání s těmi mými včerejšími pokusy! No a dusík taky pomohl....po zavaření nádrže jsem odstranil záslepky, nakoukl dovnitř a vše krásně čisté bez "cukrování" :potlesk: Prostě štěstí přeje připraveným :) Ještě mi zbylo půl flašky dusíku, tak můžu celé famílii nafoukat pneumatiky :smich: :smich: Fotky nádrže zatím dávat nebudu - asi až po víkendu, až bude úplně hotová - v pondělí bych jí i namořil, aby zmizely všechny stopy tepelně ovlivněné zóny a byla celá lesklá, jak má být :ano:

peter bendr

#1427 Nový příspěvek od peter bendr »

Ty si jednoducho macher na tieto veci 8) je vobec nieco co by si nedokazal vyriesit ?podla mna nie 8) :friends:

BohousSPE

#1428 Nový příspěvek od BohousSPE »

Díky :friends: Určitě by se našli nějaké věci, co nedokážu vyřešit :ano:

Tak konečně přináším fotky ze stavby nádrže na hydraulický olej. Nejdříve jsem pobodoval obal nádrže s přepážkama, zaslepil všechny díry a jeden z odkalovacích šroubů použil, jako vstup formovacího plynu. Průtok dusíku jsem nastavil na cca 2L/min a nechal 10min foukat, abych měl jistotu, že se vytěsnil všechen vzduch 8) Až byla nádrž zavařená, přivařil jsem přední kapsu na tepelnou izolaci. Jinak na svárech je krásně poznat, kde nešla dát měď velkou plochou (třeba nad tím šroubením s hadicí)...svár je tmavší a tepelně ovlivněná zóna je širší - měď funguje parádně!!! ;-) Zde je má páteční fotodokumentace:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Dnes jsem byli u kamaráda v práci, sváry natřeli mořícím gelem, nechali působit a omyli wapkou. Lepší by bylo ponořit celou nádrž do lázně - nádrž by pak měla celá stejný odstín, ale tak velkou lázeň tam nemají. Takhle jsou ty sváry + naštětkované okolí světlejší, ale to mě nevadí :) Hlavně, že zmizelo zabarvení a sváry nebudou reznout (neměly by)...
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Když už jsem byl u kámoše ve fabrice, hned jsem si na jejich radiální vrtačce vyvrtal 40mm díru korunkou :wink: Aspoň to nemusím dělat na tom našem koťátku :potlesk: Vrtačka je to parádní...i když má jenom MK2....
ObrázekObrázek

Dnes odpoledne jsem v garáži uklidil věci po svařování nádrže a hned jsem na operační stůl hodil dalšího pacienta - kapotáž :smich: Vyráběl jsem panty, protože víko nemělo žádný :( Ještě nejsou hotové, ale už se blížím 8) Jo a ten přední pant jsem musel šoupnout, oproti originální přírubě...
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Dělám co to jde..... :prace:

pawka

#1429 Nový příspěvek od pawka »

[quote="BohousSPE"]Díky :friends: Určitě by se našli nějaké věci, co nedokážu vyřešit :ano:

jo jednu vidím, nedokažeš najít tu věc, co nedokážeš vyřešit :smich:
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem

BohousSPE

#1430 Nový příspěvek od BohousSPE »

No aby si to nezakřiknul, čoveče......to ještě nemáte vůbec představu, co hodlám udělal s kompresorem Avia :smich: Vlastně už jsem před více než 2 roky začal (a taky skončil), takže cesty už není zpět....tam si vůbec nejsem jistý, jestli to zvládnu dodělat nebo ne :typek: (tenkrát před 80 stránkami už jsem to drobet nakousnul, ale nikdo se na to nechytil :co?: )

BohousSPE

#1431 Nový příspěvek od BohousSPE »

Dnes jsem nařezal tepelnou izolaci na míru a mezi dvěma deskami ji slisoval, aby se trochu smrskla. Narvat jí do tý kapsy na nádrži byl docela porod :vztek: Nakonec jsem ji musel rozříznout na tři pruhy a ty jsem tam zasunul jednotlivě, takže plošně to bude stínit normálně 8) Pod vratný filtr i pod teploměr jsem už dal normálně o-kroužky a utáhl je. Pod servisní okénko jsem vyrobil těsnění z papíru a taky utáhl. Včera jsme to myli wapkou, takže mám jistotu, že je vnitřek čistý. Taky jsem osadil všechny podložky a matky nerezové :ano: Zaslepil jsem sání čerpadla a ještě zacpu vstup do filtru, aby se mi tam nedostal žádný bordel. Tímto považuji nádrž za téměř dokončenou...nejdříve musím dodělat kapotáž s víkem a až se vrátí zpět na traktor, nainstaluju nádrž na místo a vyplyne, kam umístím spodní držáky nádrže se silentblokama. Nakonec na víko kapsy (co zakrývá vatu) přišroubuji naftový filtr/ruční pumpu a nádobku brzdové kapaliny 8) Další štace bude umístění a zapojení alternátoru....teda když pominu kompletaci pák hydrauliky, na tom dělám průběžně :)
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

BohousSPE

#1432 Nový příspěvek od BohousSPE »

Tak včera jsme stěhovali soustruh na beton 8) Než jsem ho odpojil, upravil jsem na něm ještě pár šroubů M16, které použiju jako stavěcí šrouby pro vyrovnání soustruhu (už mám půjčenou strojní vodováhu). Od známého jsme si půjčili konzoli jeřábu, přivezl jsem kočku (1,6t) a šlo to úplně suprově :potlesk: Soustruh se nadlehčil a dal se pěkně šoupat po trubkách. Už je sice na betonu, ale ještě není úplně na svém místě....chtěl jsem zároveň vypustit oleje (protože mám objednané nové), ale nezadařilo se úplně. Převodovka měla normálně výpušťák - tu jsem vypustil, ale zásobník oleje, který zásobuje tlakem hlavní ložiska a přilehlé okolí žádný výpušťák nemá (teda aspoň jsem ho nikde nenahmatal), takže si budu muset půjčit čerpadlo na vrtačku a nějak to vycucnout :-/ Proto jsem si tam ještě nechal víc místa a až vyměním oleje, posune se ještě o něco doleva a ke zdi (bude jakoby v tom výklenku) a vyrovná se :)
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Zastavila se tam za náma mamka a natočila krátké video, tak ho taky přikládám 8)

Jinak jsme na beton umístili i brusku, kterou jsme obstarali nedávno - je korejské výroby....konkrétně typ G9-250. Mám z ní shozené kryty, budu muset udělat kabel, dám jí do kupy a bude :dostdobry:
ObrázekObrázek

BohousSPE

#1433 Nový příspěvek od BohousSPE »

Tak dnes žádné fotky, ale můj malý víkendový posun jsem tentokrát zaznamenal na video 8) Zde je malá ochutnávka činnosti pák hydrauliky. V týdnu upravím délku pák na finální rozměry a osadím gumové koncovky. Taky budu dělat na pákovém mechanizmu třetí páky :)

Zde ve větším okně (doporučuji)

BohousSPE

#1434 Nový příspěvek od BohousSPE »

Poslední dobou není moc času...brzo se dozvíte proč :ano: Včera jsme s taťkou přesunuli soustruh na své místo - konečně :wink: Nalil jsem do něj nové oleje, v převodovce už ho je kolik má být, předtím byl suchej, jak Martini :typek: dokonce už je vidět i v olejoznaku. Namazal jsem všechny mazací body na suportu, uložení šroubů, v nortonce....úplně jsem se lekl, když jsem ručně přejížděl podélně suportem :shock: To jelo skoro samo 8) Se zapůjčenou strojní vodováhou jsem soustruh usadil do bubliny v obou směrech - to byla sranda. Když už člověk honí ty "drobný", tak stačí jemně pootočit stavěcím šroubem a bublina se přesune o kus :vztek: No není divu, když má rozlišení asi 0,02mm/m :) Na jedné fotce je vidět na zemi dřevěný rošt, který jsem sehnal nedávno. Ještě seženu jeden a budou vedle sebe a vystačí na celou délku soustruhu :) Elektrika už je taky hotová, takže na zdi už je zásuvka a soustruh je napojený do ní 8)
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Na traktoru pokrok minimální...dnes jsem udělal dvě páky a v týdnu ještě pár drobností :-/ Fotky dávám už dnes, protože zítra stejně nebudu dělat...
ObrázekObrázekObrázek

vlk

#1435 Nový příspěvek od vlk »

Bouhoši chvilku jsem tu nebyl a ty jedeš v nezměněném tempu moc pěkná práce přímo fabrická. 8) 8) 8)

BohousSPE

#1436 Nový příspěvek od BohousSPE »

Díky, Tome :friends:

Tak přátelé, v podělí mi kamarád přivezl víko kapoty ze Zetoru 7011, které mu zbylo po výměně za novější. Daroval mi ho, takže můj plán byl buď ho použít celé (pokud by bylo v lepším stavu, než stávající) nebo bych z toho použil jenom panty, abych se s nimi nemusel vyrábět (dodělávat ty moje). Po podrobném prohlédnutí a drobných pokusech o opravu jsme konstatovali, že naše dosavadní víko je v lepším stavu, takže jsem z "nového" vyřezal pouze panty a narouboval je na kapotáž (zatím jen nabodované) :prace: Vyšlo to docela dobře, mezi víkem a kapotáží je relativně konstantní mezera cca 8-10mm, takže pod víko dám gumové těsnění, jako to mají některé traktory....
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Dnes jsem na nádrž našrouboval naftový filtr/ruční pumpu a navařil držák nádobky brzdové kapaliny a silentbloků na spodek nádrže. Protože je filtr na svém konečném místě, zkrátili jsme palivové hadice na míru a palivový systém už je napojený na nádrž 8) Příště už zavrčí z nádrže :potlesk:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Tak a na závěr taková perlička....dnešní den proběhlo moje poslední mládenecké kutění, protože se příští sobotu žením! Obrázek Dneska jela moje nastávající žena a budoucí tchýně nakoupit, takže jsme si rochání na traktoru s mým pomocníkem (budoucím tchánem) velmi užívali....říkali jsme, že máme loučení se svobodou na traktoru :smich: :smich: Jinam předem podotýkám, že se nemusíme brát - prostě chceme :ano: Takže na mě příští týden myslete :friends:
Obrázek

radek 1978

#1437 Nový příspěvek od radek 1978 »

Tak hodně štěstí :) .

dvk

#1438 Nový příspěvek od dvk »

Však to je vidět i z fotek z dílny Bohouši, že si chlap, co má rád výzvy a ničeho se nelekne ! :smich: Tak si to užijte a ať vám to vyjde 8) Jestli je ženuška šikovná, tak se svatbou nic zas tak moc nezmění a rádi tady budem dál sledovat tvoje kutění. :friends:

Daddy

#1439 Nový příspěvek od Daddy »

BohousSPE píše: Tak a na závěr taková perlička....dnešní den proběhlo moje poslední mládenecké kutění, protože se příští sobotu žením! Obrázek Takže na mě příští týden myslete :friends:
Obrázek
Péťo, myslel jsem, že to sem dáš až po "akci" :) .
A prstýnky jsou definitivní anebo soustružnický polotovar? - nedivil bych se :smich:
Tak vzhůru do "jiného stavu" :) - tím myslím ze svobodného na ženatého - nic jiného! :friends:

pawka

#1440 Nový příspěvek od pawka »

taky gratuluju oběma a rodině a at si ten den poradne uzijete ve srande a dobry naladě!!!! 8)
60. léta strojově dobrý
viewtopic.php?f=23&t=32858&start=1000
1 stroj
viewtopic.php?f=20&t=29038&start=1000
H6 k6 to je pro hlupáky!
S vůlí,na naklepnutí,s přesahem

Odpovědět

Zpět na „Stavíme traktor domácí výroby“