Isuzetor 2108

Moderátoři: rezis, Toreto

Zpráva
Autor
pedro643

Re: Isuzetor 2108

#1396 Nový příspěvek od pedro643 »

8) nemam slov

Daddy

#1397 Nový příspěvek od Daddy »

BohousSPE píše: A protože táhla musí být na koncích oblá, vyrobil jsem si na to přípravek na broušení rádiusů ;-)
Stavíš traktor anebo si vybavuješ dílnu různými přípravky? :) Vypadá to na obojí 8) .

BohousSPE

#1398 Nový příspěvek od BohousSPE »

Ale tak víš co....radši věnuji 2h výrobě přípravku, aby se mi ulehčila práce a líp to vypadalo, než to brousit od ruky nebo podle nějaké podložky :) Tímhle si dílnu nevybavím, to byl prostě jednorázový přípravek, to spíš přemýšlím o jiných přípravcích, které jsem chtěl už dávno a teď když mám soustruh, mohu je konečně zrealizovat (třeba jednoduchou stáčečku nebo svařovací pozicionér), těma bych si vybavil dílnu nastálo. No ale to zase až bude trochu času...teď dělám co to jen jde, abych dodělat ty páky hydrauliky, abych mohl nasadit zpět blatník, kolo a vyject někam na pole k lesu na pořádnou projížďku Obrázek počasí už by na to bylo :ano:

kenybz

#1399 Nový příspěvek od kenybz »

tady mě cosi uniklo zsae po dlouhé době něco k sledování nech se daří 8)

BohousSPE

#1400 Nový příspěvek od BohousSPE »

Díky :friends: Abych se teď před Tebou nestyděl....ty takovej nástrojař a já tady dělám takový obráběcí sranda-fidlátka :D No ale udělal jsem pro Tebe takové "kovo" zátiší, protože před chvílí jsem dělal ty větší díry, tak při té příležitosti.... ;-)
Obrázek

kenybz

#1401 Nový příspěvek od kenybz »

no k některým postupům bych měl připomínku ale to sů detajly je vidět že sa zlepšuješ raketovým tempem
jak tam stružíš tu díru v tom kroužku co je uplý v univerzálce tak se ti může stát ža jak povolíš čelisti díra je pak šišatá tak je lepší pokud to jde vystružit a pak upichnout
před hodně lety jsme měli problém ve škole kdy po vytáhnutí kusu nešel vsunouzt kalibr
bylo to na vrtačce Vo 50 vrtal se průměr 49 pak výhrubník a pak výstružník do odlitku no a ten měl nepravidelný tvar a bylo to stáhléjen ve svěráku říkám stálo kolem kopa mistrů včetně kotrolóra
škrábaly sa na hlavě a říkám to sa po povolení svěráku stáhne no byl jsem za hňupa
říkám vyvrtám kus a dám kalibr ten seděl pak jsem to před jejich očima povolil a už nešel čuměli jak puci pak jsem im řekl aby tam daly univerzálku a byl klid to mě bylo nějakých 16
k té aretaci pák to je dobrá myšlenka pokud je ovládání brzdičů mechanické mohl bys dat do ovládací páky kulatinu podobně jak u ruční brzdy a přetláčel bys pružinu a tím odblokoval aretaci

BohousSPE

#1402 Nový příspěvek od BohousSPE »

Budu na to pamatovat 8) Jinak ten kroužek byl jenom pokusný, ten jsem upíchl z té trubky (která je na fotkách po tom), když jsem jí upravoval na správnou délku. Vzal jsem nejdříve ten odpad a zkusil stružit na něm a zadařilo se, ale jak říkám, budu na to v budoucnu pamatovat :ano: Spíš jsem se poučil na tom silonu, tam jsem zkoušel stružit tím samým výstružníkem (30H8), ale šlo to pěkně na :zadek: prostě jak je ten materiál měkký, tak se chová úplně jinak. Výstružník tam sice zajel i vyjel, ale stejně ta díra byla o chlup menší :vztek: Příště už to vezmu jenom nožem :ano: Jinak dík za tip na tu aretaci pák...až to budu řešit, nějak to zkusím vymyslet a vykoumat....

Thomasson

#1403 Nový příspěvek od Thomasson »

Móóóc hezky si s tím hraješ 8) :ano:

kenybz

#1404 Nový příspěvek od kenybz »

silón musíš chladit pokud ho vrtáš a nebo stružíš a samozřejmě volnou vložku na výstružník do té rychloupínací hlavy pokud obrábíš silon nožem tak ten musí byt hodně ostrý prostě nesmí jít teplo do obrobku ale zůstat ve špóně relativně velké úběry a posuvy pozor na jednu věc může se to hryznout když se povolí obrobek tak to nůž rafne ti někdy natočím video když kámoš zapichuje do silónu 40mm širokým zapichovákem a špóna mu letí ještě tekutá přez hlavu a padá za něj už to včéra dodělával tak snad jindy a při tom fofru se muto povolilo hryzl se nůž obrobek /průměr 130mm a délka 140 vyletěl a rozmlátil zářivku no jinak se nic nestalo :)

BohousSPE

#1405 Nový příspěvek od BohousSPE »

:shock: Tak to je síla, to bych chtěl vidět ;-) Ono na ten silon by asi bylo vhodnější HSS radeco, ale já mám v radecu jenom upichovák a jeden rádiusovej nůž :-/ Vlastně mám ještě vyvrtávací tyč s radecem , ale to je na větší díry, sem by se ani nevešla.....tak jsem musel použít nůž s SK plátkem - asi nebyl úplně ideální, ale šlo to. Po pár pokusech jsem vychytal otáčky vřetene a posuv, aby se nepěchovala špona u nože nebo jí to netlačilo před nožem

kenybz

#1406 Nový příspěvek od kenybz »

přesně tak radeco a vybrousit takový tvar aby se špóna nemotala na obrobek je možné to taky chladit při obrábění nožem ale to tak v pláštěnce zato povrch je pak uplně hladký a přesný
on ten silon je vlastně termoplast polyamid a při 180°C měkne a pak je ten povrch rapatý a uplně jiných rozměrů

BohousSPE

#1407 Nový příspěvek od BohousSPE »

Makám co to jde, dnes jsem si vzal dokonce v práci volno a celou "směnu" stál doma u soustruhu :wink: To víte, spoustu čepů, podložek a jiných volovinek, co zaberou čas, tak jsem si vybral přesčasové hodiny, abych s tím hnul. Už mám hotovo skoro všechno, včera jsem vyráběl ty kostičky s těma válcovýma zahloubeníma...později vysvětlím na co jsou. Zítra budu vrtat dirky na závlačky a dolaďovat detaily :)
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Mimo jiné pracuji na jiném přípravku. Potřebuji nějakou hřídel s co největším průměrem, protože bude hodně vyložená ze sklíčidla (a nejde podepřít koníkem). Vrtání vřetene mám 40mm, tak jsme přitáhli ze šrotu pístní tyč 40mm. Zjistil jsem, že vrtání je o pár desetin menší a nedostanu ji tam, tak že stočím tu tyč a aspoň změřím, jak moc je vyosený koník - jak velký mi to udělá kužel. Nahodil jsem tyč do soustruhu a roztočil jí a zjistil, že docela hází :D No jo, holt byla trochu ohlá, proto ji vyhodily do šrotu. Nakonec jsem to musel stočit na 37mm, aby běžela, jak má. Když bylo hotovo, vzal jsem mikrometr a u sklíčidla naměřil 37,00mm, ale u koníku bylo 36,40mm, to znamená, že na délce 660mm mi to udělalo rozdíl na průměru 6 desetin! :zapomel: Někdy si budu muset pohrát s příčným vyosením koníka a zmenšit tu excentricitu, aby to bylo co nejlepší 8) Tady je pár fotek ze stáčení pístnice:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

BohousSPE

#1408 Nový příspěvek od BohousSPE »

Pravidelný nedělní zpravodaj ze stáje Isuzetor je zde :) Na táhlech jsem zatím nepokročil, ale dostalo se na další věci....platle výfukového svodu se přefrézovala, aby se začistil řez od autogenu a taky se stopkovou frézou rozjely předvrtané kulaté díry do obdélníků, jako má původní svod. Musel jsem upálit roh, ale stejně to zatím nedosunu až na hlavu, protože hlava se nahoře rozšiřuje. Budu muset ještě odfrézovat 2mm masa a pak to tam sedne.
ObrázekObrázekObrázekObrázek

Dnes jsme si s pomocníkem udělali výlet, hodil jsem na káru kapotáž z traktoru a konzoli palubní desky a jel jsem na céóčko.....opravoval jsem kapotáž, zavařoval zbytečné díry a opravoval víko. Bohužel jsem zapomněl panty, takže jsem to nemohl zkompletovat, ale stejně jsem s tím pohnul. Na konzoli jsem přivařil pouzdro ručního plynu a ještě takové páskovinky....
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Traktor je tím pádem momentálně zase jako holátko :vysmech:
ObrázekObrázek

No a mezitím, co jsem si hrál s plechařinou se nahazoval další kus zdi. Jeden tatík stál u míchačky a druhý nahazoval 8) Taky už se začalo štukovat, takže to tam bude jako v pokojíčku :ano:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

BohousSPE

#1409 Nový příspěvek od BohousSPE »

Rozhodl jsem se, že když už mám rozkuchanou palubku, že ji rovnou vydrátuji naostro, čili zapojím jí kompletně do finální podoby. Stejně chci celou tu palubku (ten šedý plast) mít odpojitelnou od zbytku, takže jí zapojím už teď, osadím všechny díry spotřebiči a bude to :) Prozatím budu mít stejně zapojený jen to nejnutnější a až dodělám elektroinstalaci celého traktoru, jenom to napojím :ano: Včera jsem vytáhl kostlivce ze skříně - otáčkoměr, který jsem započal už předloni v prosinci. Tehdy jsem začal roubovat cyklocomputer to zetoráckého otáčkoměru namísto počítadla motohodin. Mezitím jsem sehnal tachodynamo z Tatry 815, ale to je 24V, takže ve spojení s 12V otáčkoměrem Zetor nefunguje správně (lže). Naštěstí mám ještě otáčkoměr Karosa, který je taky na 24V, tak jsem ho včera rozebral a přendal strojek z jednoho budíku do druhého 8) K originálnímu konektoru nemám protikus a ani mi nestačí kapacitně - má jen 4 vodiče a já jich potřebuji 9. Konektor mám svůj, ale samozřejmě má úplně jiné rozměry a tak jsem vypiloval z plechu přesnou díru, plech jsem naletoval stříbrem do základny budíku a dnes jsem to vše osadil a zapojil :)
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

Taky se mi hodí hliníkový terčík z otáčkoměru Karosa, protože ten Zetorácký tam má takový okýnka z původního počítadla, takže když jsem onehdá vypiloval otvor na display a vlepil papír, stálo to pěkně za :wc: Ale to byl jen prototyp - teď překreslím ten patvar na nový celistvý plech a pohraju si pořádně s tím papírem a dám tam fólii, jak mi radil Atlan 8)
Obrázek

Tady je ještě pár fotek toho tachodynama z Tatry, které použiju...už mám i nápad kam....
ObrázekObrázekObrázek

P.S.: včera jsem snad poprvé oživil ten cyklocomputer a zjistil, že největší obvod kola, který jde zadat je jen 3999mm....moje kolo má ale cca 4,2m :hm: :smich: Ale řešení je jednoduché - na náboj kola přišroubuji ještě jeden magnet, takže budu dostávat 2 impulzy na otáčku a do počítače zadám poloviční obvod a bude vše OK :pc:

Thomasson

#1410 Nový příspěvek od Thomasson »

Člověče tohle vlákno sleduju docela dlouho a mjusím říct, že si s tím hraješ precizně ...
Jen mě to vede k myšlence, jeslti by tě ve finále nevyšlo levněji koupit třeba jetýho Zetora?
Jinak jak říkám, krásná precizní práce!! 8)

Odpovědět

Zpět na „Stavíme traktor domácí výroby“