šarkáň a ostatné ocove hračky
Re: šarkáň a ostatné ocove hračky
No když řežu dřevo na zimu tak mám tak dva 200l sudy našlapaný shrabkama od cirkulky. Jsou to piliny a různé kůry, drobotina co opadá při řezání. Pantatík udělá tak dalších 300l. U něj je to právě nevím proč on řeže delší polínka a zbytek mu zustane třeba 10 cm a to mi hází do toho 200litráku a pak ma to dám piliny. Další shrabky mám od šťípačky na dřevo. No vcelku to vychází, ještě zítra budu mít jednu várku a už mám loňské shrabky stopené v dílně. Myslím že by to dalo 1,5 kubíku tak vcelku dohromady co jsem měl na tuhle sezonu. Proto kuťím ten štěpkovač. Dal bych tak dva, tři kubíky ještě štěpky. A skoro bych dřevo použil jen na roztopení kamen. Matroše na štěpku tady kolem stovky a stovky. Jen to zpracovat.
Ja drevom nekúrim, takže ho nepílim. Len sem tam vyrábam nábytok, tak mám hobliny a bordel z frezky, hoblovky mám doma 3 a frezky tiež.
Oco pytas sa na take jednoduche veci Ved piliny si uz v kotliku topil -si sa pochvalil,ze si ich miesal v sude s olejom a ze to kurevsky dobre horelo a aj zanasalo kotol Ze co teraz riesis ked mas len par vedier pilin . To nasyp s stiepkou a nepotrebujes sa na take somariny pytat Alebo si beries priklad od nasej primadony-americkej pizdy z palaca ktoru si volil ? Co sa na kazdu somarinu obracia na svojich poradcov americkych ritolezcov aby nieco vypotila
Šak toto - to čo poradil Oto kotol nezanáša - už som lenivý pucovať kotol, o tom to jeaj zanasalo kotol
Joe66, ty máš piliny aj inde, ako v kotlíku, ako vidím.
Jean radsej piliny ako ty americke sracky Ale to uz davno vieme z svarfora
Tahat politiku k hoblovancom moze len velmi "inteligentny" clovek
Páni,
Nepomýlily ste si tému?
Nepomýlily ste si tému?
Dancúl má pravdu- je úbohosť tu spomínať také hlúposti.
Ku tým pilinám- mám pílu na porez guľatiny, a keď bolo hodne kôrovca, tak som často kamarátom rezal rezivo. Bolo to už takmer suché drevo, a piliny všetky bral švagor. Má kotol 6 článkový Viadrus, dopredu dával kratšie drevo, vzadu doplna piliny. Dreva len menej, aby nezhasol oheň, a piliny cca raz za hodinu dosýpal. Brával ich hodne- aj 30-40vriec mesačne, a veľmi si to pochvaľoval, že ušetrí minimálne polku dreva. Aj teraz sa ma občas pýta, či nebudem mať suché piliny, no už sa mi moc rezať nechce.
Ku tým pilinám- mám pílu na porez guľatiny, a keď bolo hodne kôrovca, tak som často kamarátom rezal rezivo. Bolo to už takmer suché drevo, a piliny všetky bral švagor. Má kotol 6 článkový Viadrus, dopredu dával kratšie drevo, vzadu doplna piliny. Dreva len menej, aby nezhasol oheň, a piliny cca raz za hodinu dosýpal. Brával ich hodne- aj 30-40vriec mesačne, a veľmi si to pochvaľoval, že ušetrí minimálne polku dreva. Aj teraz sa ma občas pýta, či nebudem mať suché piliny, no už sa mi moc rezať nechce.
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.
Ja mám Dakon 24 , to je hádam najstaršia koncepcia kotla (a najlacnejšia). S tou štiepkou pomiešať funguje dobre. Ono by to šlo aj s olejom, lenže kto to bude potom stále čistiť. Každopádne pilin bude tak pol kubíka za mesiac takže akurát k mojmu objemu štiepky.
Ten tvoj kotol má dvierka zvrchu a zvislý zásobník?!
Ano , podla toho som ho vyberal - potrebujem sypať palivo (štiepku ) z kýbla.
Kluci dávno tomu jsme s taťíkem jezdili k chlápkovi pro piliny. Na vozíku nástavky a co se vešlo. Jenže on řezal v zimě. Až měl čas. On tam měl kubíky pilin. V zimě jsme udělali dovnitř hromady díru a brali tam. Po vrchu zmrzlá krusta. On tam pak na tu vybranou díru hodil plachtu, aby to nezmrzlo uvnitř. Vykutali jsme uplný iglů! No mě bylo tak 10 roků, tak jsem si tam pak hrál, když tatík kecal s chlápkem. Kluci já co se pamatuju, hrozně rád jsem s taťíkem jezdil třeba do lesa dělat dřevo, nebo ty piliny. V létě sbírat šišky v lese. Když jsme jezdili dělat dřevo, pamatuju se, měl jsem sebou polštář a deku. A po svačině v poledne jsem zalehnul v oktávce na zadní sedačce a schrupnul si. Měl jsem sebou i plyšového medvěda, abych v té oktávce nebyl sám. Motorovou pilu jsme neměli, jen sekery a jednoručku a táta obloukovku. Když jsem byl pak větší řezali jsme spolu obloukovkou. Soused nám ji naostřil a ta šla sama. Strejc lesák nám nakácel a rozřezal na kusy v prořezávce a mi to zdělávali. Třeba 2 Kč/kubík se platilo.
No a ty piliny, byly mokrý syrovina to se ví. Tatík to míchal s uhlím a topil. Asi za 15 roků plechová H 51 začala týct. Došel soused nacpal se do prostoru popelníku, vrchem mu podali kleště s elektrodou a on to pozlátko co tam bylo svařil. Asi za 2 sezony tekl znova. Koupili jsme jinej kotel. Univerzál či jak se jmenoval. Ten dal 9 roků a tekl. Dal se další stejnej. No a topenář že čim topíte, že ten kotel odejde? Komín čistej ani smítko. No uhlim a pilinama. Topenář a nejsou ty piliny mokrý? A tatík že jako držka! A topenář tak to jo, to se to uvnitř paří a vzniká kyselina a ten kotel vám schnije tak brzo. A tatík ale co ušetřim uhlí! A tolenář to co ušetříte na uhlí, vyhodíte zase za kotel. Pak už piliny došly. Chlápek přestal řezat a nebyl zdroj.
Tož tak s těma pilinama.
No a ty piliny, byly mokrý syrovina to se ví. Tatík to míchal s uhlím a topil. Asi za 15 roků plechová H 51 začala týct. Došel soused nacpal se do prostoru popelníku, vrchem mu podali kleště s elektrodou a on to pozlátko co tam bylo svařil. Asi za 2 sezony tekl znova. Koupili jsme jinej kotel. Univerzál či jak se jmenoval. Ten dal 9 roků a tekl. Dal se další stejnej. No a topenář že čim topíte, že ten kotel odejde? Komín čistej ani smítko. No uhlim a pilinama. Topenář a nejsou ty piliny mokrý? A tatík že jako držka! A topenář tak to jo, to se to uvnitř paří a vzniká kyselina a ten kotel vám schnije tak brzo. A tatík ale co ušetřim uhlí! A tolenář to co ušetříte na uhlí, vyhodíte zase za kotel. Pak už piliny došly. Chlápek přestal řezat a nebyl zdroj.
Tož tak s těma pilinama.
Oco co pamatam tak si spominal,ze si palil piliny zmiesane s hydraulickym olejom. A to svinstvo zanasa kotol + smrdi po celom okoli Ze zozen pouzity fritovaci kuchynsky olej z zavodnej jedalne alebo vyrabuj z zbieracieho automatu co su pred kauflandom a kotol sa zanasat nebude .A lepsie ked v okoli citit aromu opekaneho masa ako hydraulickeho oleja
Fritovací olej sa nepáli v peci , na ten sa jazdí