Pattův Pochystátor
Re: Pattův Pochystátor
Ahoj,
tak jsem se pustil do výměny motoru za diesel kubotu Tedy vlastně překopání celého traktůrku
V traktůrku bude tedy jen jedna převodovka a max. rychlost bude kolem 15km/h. což si myslím že na ten výkon a ovladatelnost stačí
Na 1203 převodovce s frémou a přídavým ložikovým domečkem jsem udělal novou velkou řemenici o průměru 310mm, výroba téhle řemenice to byl snad nejblbější nápad Nechal jsem si na laseru vypálit tři tlusté veliké kola, které měly po obvody 12mm díry do kterých jsem zatloukl kulatiny a svařil, aby se z toho sta jeden celek. poté celodenní soustružení drážek pro klínové řemeny a pak ubírání materiálu po stranách řemenice, jelikož vážila 20kg Hold setrvačné hmoty asi budou dobré, snad to bude zvládat startér a ložisko. Poté jsem při té příležitosti vyměnil převodovku za jinou, protože na té původní vyskakovala 1čka a zpátečka a rovnou dal novou spojku sachs, která mě stála i s přítlačákem 3stovky, no nekup to
Poté jsem si nechal u zámečníka vyrobit řemenici na 4 klínové řemeny 13mm přímo na setrvačník motoru, tři řemeny jsou do přeovodovky na pojezd a jeden na hydraulické čerpadlo. Páslo to tam přesně jak zadnice na hrnec, taky jsem to kreslil já
Po namontování převodovky a řemenice jsem začal spouštět navijákem motor a vymejšlet jak ho tam přichytit. nakonec se celkem hezky zadařilo a pozjišťoval jsem další věci na předělání.
První věc, se kterou jsem počítal bylo hydraulické čerpadlo.
Původně bylo z řízení zbc12, ale to jsem vyhodil a sehnal za pětistovku pístové axiální AC12, kte kterému mám i hydromotor AM12, tato kombinace by měla být jako sada a má nejlepší účinnost (hydromotor používám místo PTO na obraceči sena)
K tomu jsem musel přemístit nádrž na olej, dokoupit spousty hydraulicých přechodek, filtr, hadice atd, což není levná záležitost
Inu dobrá, hydraulik by byla z krku. Následoval problém s převodkou řízení, která se kvůli motoru nevešla, takže až na třetí pokus jsem našel vhodnou polohu aby vše fungovalo jak má a o nic nedrhlo, což požadovalo úpravy na dalších okolních věcech na rámu a podlaze
Dále jsem vyměnil palivovou nádrž za nádrž z nefunkční elektrocentrály, původní se na výšku nevešla kvůli motoru a tahle tam pasuje naprosto luxusně. Udělal jsem nádrž na pantech vyklápěcí jako kapotu u auta, abych se k motoru dostal
Už zbývalo zapojit palivovou soustavu, chladící soustavu, na smeťáku jsem našel expanzku z oktávky, vlastně spousta věcí co mam doma jsou ze smeťáku, dá se tam sehnat mnoho krásných věcí a uplně zadarmó
Teď už jen zbývá dodělat uchycená hydraulického čerpadla, zapojit elektriku a může se pracovat, všechno vázne na traktůrku
Jinak chci říct, že zatím nemám dílnu, bydlíme pouze chvíli, bo jsme s přítulkou rekonstruovali domek a moje dílna je celoročně venku na dvoře na zemi, na hlíně, na blátě, takže občas docela trpím, když si vzpomenu jakou dílnu jsem měl u rodičů.... A teď když nemám ani svěrák a musim si jekl držet nohama na zemi když ho chci provrtat, nebo uříznout Navíc můj seznam nářadí je velmi strohý - flexa, vrtačka, kladivo, kombinačky, sikovky, plochý šroubovák, malá invertor svářečka a rozhrabaná gola bez 8, 10, 13, 17 a 21 oříšků a bez ráčen
Výroba řemenice z vypálených ploten
sestavování spojky
Motor spuštěn do rámu
Moje dvorní dílna, takhle po večerech kutím
Motor zamontován, povšimněte si vzduchového filtru škoda s trochou instalatérské práce
Řemenový převod 70/310mm, tak snad to bude míst dostatečnou sílu
tak jsem se pustil do výměny motoru za diesel kubotu Tedy vlastně překopání celého traktůrku
V traktůrku bude tedy jen jedna převodovka a max. rychlost bude kolem 15km/h. což si myslím že na ten výkon a ovladatelnost stačí
Na 1203 převodovce s frémou a přídavým ložikovým domečkem jsem udělal novou velkou řemenici o průměru 310mm, výroba téhle řemenice to byl snad nejblbější nápad Nechal jsem si na laseru vypálit tři tlusté veliké kola, které měly po obvody 12mm díry do kterých jsem zatloukl kulatiny a svařil, aby se z toho sta jeden celek. poté celodenní soustružení drážek pro klínové řemeny a pak ubírání materiálu po stranách řemenice, jelikož vážila 20kg Hold setrvačné hmoty asi budou dobré, snad to bude zvládat startér a ložisko. Poté jsem při té příležitosti vyměnil převodovku za jinou, protože na té původní vyskakovala 1čka a zpátečka a rovnou dal novou spojku sachs, která mě stála i s přítlačákem 3stovky, no nekup to
Poté jsem si nechal u zámečníka vyrobit řemenici na 4 klínové řemeny 13mm přímo na setrvačník motoru, tři řemeny jsou do přeovodovky na pojezd a jeden na hydraulické čerpadlo. Páslo to tam přesně jak zadnice na hrnec, taky jsem to kreslil já
Po namontování převodovky a řemenice jsem začal spouštět navijákem motor a vymejšlet jak ho tam přichytit. nakonec se celkem hezky zadařilo a pozjišťoval jsem další věci na předělání.
První věc, se kterou jsem počítal bylo hydraulické čerpadlo.
Původně bylo z řízení zbc12, ale to jsem vyhodil a sehnal za pětistovku pístové axiální AC12, kte kterému mám i hydromotor AM12, tato kombinace by měla být jako sada a má nejlepší účinnost (hydromotor používám místo PTO na obraceči sena)
K tomu jsem musel přemístit nádrž na olej, dokoupit spousty hydraulicých přechodek, filtr, hadice atd, což není levná záležitost
Inu dobrá, hydraulik by byla z krku. Následoval problém s převodkou řízení, která se kvůli motoru nevešla, takže až na třetí pokus jsem našel vhodnou polohu aby vše fungovalo jak má a o nic nedrhlo, což požadovalo úpravy na dalších okolních věcech na rámu a podlaze
Dále jsem vyměnil palivovou nádrž za nádrž z nefunkční elektrocentrály, původní se na výšku nevešla kvůli motoru a tahle tam pasuje naprosto luxusně. Udělal jsem nádrž na pantech vyklápěcí jako kapotu u auta, abych se k motoru dostal
Už zbývalo zapojit palivovou soustavu, chladící soustavu, na smeťáku jsem našel expanzku z oktávky, vlastně spousta věcí co mam doma jsou ze smeťáku, dá se tam sehnat mnoho krásných věcí a uplně zadarmó
Teď už jen zbývá dodělat uchycená hydraulického čerpadla, zapojit elektriku a může se pracovat, všechno vázne na traktůrku
Jinak chci říct, že zatím nemám dílnu, bydlíme pouze chvíli, bo jsme s přítulkou rekonstruovali domek a moje dílna je celoročně venku na dvoře na zemi, na hlíně, na blátě, takže občas docela trpím, když si vzpomenu jakou dílnu jsem měl u rodičů.... A teď když nemám ani svěrák a musim si jekl držet nohama na zemi když ho chci provrtat, nebo uříznout Navíc můj seznam nářadí je velmi strohý - flexa, vrtačka, kladivo, kombinačky, sikovky, plochý šroubovák, malá invertor svářečka a rozhrabaná gola bez 8, 10, 13, 17 a 21 oříšků a bez ráčen
Výroba řemenice z vypálených ploten
sestavování spojky
Motor spuštěn do rámu
Moje dvorní dílna, takhle po večerech kutím
Motor zamontován, povšimněte si vzduchového filtru škoda s trochou instalatérské práce
Řemenový převod 70/310mm, tak snad to bude míst dostatečnou sílu
Moje kutilské videa s traktůrkem na youtube, podívejte :) https://www.youtube.com/user/lukisak/fe ... subscriber
Klobúk dolu , na to v akých podmienkach robíš si borec Nemáš náhodou ruské korene? Tí dokážu aj pohnúť zemegulou.
Fakt super sledujem ďalej a držím palce
Fakt super sledujem ďalej a držím palce
Ruské kořeny asi ne, ale rusáky já obdivuji co všecko v jakých podmínkách dokážkou
Jinak nalisování veliké řemenice probíhalo na lavičce ze železničních pražců, mezi kterými byla převodovka a přes špalek a velkou sekerou z tupé strany se nalisovala řemenice na hřídel A další srandy, jakože jsem musel do země zatlouct Lprofil na kterém bylo něco přišroubované a já to za boha nemohl povolit, bo nemám pořádný svěrák V dostatečné hloubce hlíny se Lko už neprotočilo a dal se šroub povolit
Řídím se pravidlem: "můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit"
Na obrázku je můj oblíbený "Ponk"
Jinak nalisování veliké řemenice probíhalo na lavičce ze železničních pražců, mezi kterými byla převodovka a přes špalek a velkou sekerou z tupé strany se nalisovala řemenice na hřídel A další srandy, jakože jsem musel do země zatlouct Lprofil na kterém bylo něco přišroubované a já to za boha nemohl povolit, bo nemám pořádný svěrák V dostatečné hloubce hlíny se Lko už neprotočilo a dal se šroub povolit
Řídím se pravidlem: "můžeš bejt blbej, ale musíš si umět poradit"
Na obrázku je můj oblíbený "Ponk"
Moje kutilské videa s traktůrkem na youtube, podívejte :) https://www.youtube.com/user/lukisak/fe ... subscriber
Ahoj, tak už traktůrek zavrčel je tam ještě dost práce, ale už se to hejbe Natočil jsem video, tak snad se bude líbit
https://www.youtube.com/watch?v=Pd_jDrkSG-A&t=
https://www.youtube.com/watch?v=Pd_jDrkSG-A&t=
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
mam v regalu taky pistovy cepradlo a pistovej motor...jakou to ma asi silu na ten obracec? ja bych to chtel do budoucna na rotavator a dalsi veci (treba kuzelovou stipacku, navijak, sekacku atd...)
Ahoj, čerpadlo s motorem dá celkem velký výkon, viu katalog. Já z něj tshám tedy jen cca 5-6HP, na obraceč a ostatní hydrauliku stačí, ale na sekání atd to chce hodně výkonu. Například bubnová rotačka 140cm bude chtít třeba 20koní minimálně... Pak věci jako naviják, štípačka, to je pak otázka správného převodu na menší otáčky. Třeba na kuželovou štípačku bych volil max 500-800otáček, aby to mělo sílu, takže třeba dát na gydromotor převodovku 3:1 například
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
Chtěl bych hlavně a především vývod na rotavator. Používal jsem normálně vari rozšířenou na cca 120cm. Když bych použil hydromotor a čerpadlo ack acm 16, možná by to šlo, s cca 12konma na hřídeli to musi makat
jo, při správných převodech to bude makat. Možná bude potřeba asi už řěšit nějaké chlazení oleje, třeba z radiátoru topení z auta, to musíš vyzkoušet.
...opět jeden VELKÝ MISTR malého prostoru !
Niečo mi vyskočilo na YT , hádam sa Lukáš nenahnevá
Jé, super, si rychlejší, než já Už mam i hotovou kulisu řazení na páku. Stará byla dost vymletá, tak jsem našel kousek hliníku a známej mi jí vyfrézoval, tohle bych neudělal vrtačkou s pilnikem tak hezky
Takže řazení na páku na 1203vý převodovce už mám taky
Dneska asi budu dodělávat vejfuk a už to bude paráda
Takže řazení na páku na 1203vý převodovce už mám taky
Dneska asi budu dodělávat vejfuk a už to bude paráda
Ahoj, tak vejfuk hotov. Byl to trochu boj, protože jsem musel počítat s tím, že tam je pístnice která když se zdvihne, tak už mi tam nezbyde moc místa... Ale jó, docela to vyšlo, pár topenářských navařovacích kolínek kousek trubky, trocha lepení se svářečkou a cajk
Ale to ticho, to je nezvyk Možná až mi přijde, že je to moc tichý, jestli ten origo tlumič nebude zanesenej? Asi bez rozřezání nezjistím
Ale to ticho, to je nezvyk Možná až mi přijde, že je to moc tichý, jestli ten origo tlumič nebude zanesenej? Asi bez rozřezání nezjistím
Ahoj, jojo to mi ukazoval původní majitel jak dodělával nakladač, je to pěkná práce
Ahoj, tak mam další vehement k traktůrku sehnal jsem nízkotlakej lis - balíkovač na seno. Je to typ welger wsa450. Je to nástupce wsa350tky, ale je menší, lehčí - 700kg a vypadá trochu elegantněji oproti starší 350tce. Pohon budu kutit přes zimu a chci zkusit to utáhnout hydromotorem z traktůrku jako mam u obraceče. Na tyhle nízkotlatý lisy stačí poměrně malej příkon. U starší wsa350 se uvádí příkon 5HP, což bych hydromotorem zvládnul. Navíc tahle 450tka dělá menší balíky opeoti 350tce. Ta má 100cm široký a moje 450tka má 80cm široké balíčky, takže doufám, že těch 5koní bude stačit. Když nebude, tak druhý plán je dát na lis spalovací motor, 9HP s odstředivou spojkou a to už musí zvládat, protože u lisu píšou celkový výkon traktoru od 12HP. No uvidíme