Marabu Traktor z FA
Re: Marabu Traktor z FA
nevite někdo co je to rozvaděč a kam napojit přívod na každé strane jsou dvě vyustění jedno z označením T a na druhé straně B
a také bych rád věděl ja ho propojit z JIHLAVANEM co již mám na traktoru
a také bych rád věděl ja ho propojit z JIHLAVANEM co již mám na traktoru
kdo nic nezkusí nic nezkazí
traktor z podkopem , čelní nakladač, sněhová radlice
nikdo neporadí ? potřebovl bych vědět jestli přívod jak je regulavací šroub nebo pravě na druhou stranu
-
Napiš Terablik ovi SZ. On Ti poradí.
Též jsem se rozhodl něco takového postavit, hodně mě inspiroval Jarda-k, jen já to budu mít 4x4...
Též jsem se rozhodl něco takového postavit, hodně mě inspiroval Jarda-k, jen já to budu mít 4x4...
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Především si maličko pleteš označení U vstupu je normálně písmenko P - je vidět ma jedné z fotek. Tam se připojuje tlak od čerpadla. Na výstup T se připojí beztlaková vracečka.
Spojení s dalším rozvaděčem je "oficiálně" možné pouze za předpokladu, že ten první v řadě bude mít speciální HPCO výstup (což pravděpodobně tvůj nemá, ale neviděl jsem ho - pošli foto nebo opiš štítek, ale pokud to je nějaký starší kus, na 99% ho nemá), na který napojíš vstup do toho druhého v řadě. Jiné spojení dvou rozvaděčů tak, aby fungoval každý zvlášť v podstatě není. Šlo by samozřejmě zapojit druhý rozvaděč na jeden z výstupů toho prvního (jakoby místo pístu, ideálně na poslední sekci v řadě, tedy nejblíže k výstupu T - vracečce, protože jinak bys nesměl používat ty další sekce za tou ke které připojíš další rozvaděč, aby nedocházelo k tlakové zátěži vracečky z toho přidaného rozvaděče - je to kapku složité, ale kdyžtak vysvětlím ), ale dojde tam k určitému ovlivnění funkce obou rozvaděčů a k určitým omezením jejich současného používání, a proto se to doporučuje pouze jako použití "buď a nebo" - buď používáš jen první, nebo jen druhej, ale ne oba současně - třeba například kdybys druhej rozvaděč používal na podkop, a ten první na ramena hydrauliky atd, tak se nestane že bys použil současně oba rozvaděče (nemělo by se to stát). Když budeš kopat, prostě si na tom prvním zajistíš páčku a pomocí druhého rozvaděče budeš kopat. Když budeš přejíždět, prvním si nadzvedneš ramena, nakladač atd, ale zase v tu chvíli nepoužíváš ten druhej rozvaděč. Nikdy by se ale neměly současně použít páčky na obou rozvaděčích. Ne že by to byl vysloveně "průšvih", ale není to dobré a může hrozit poškození těsnění, zaseknutí ventilu a podobně. Taky se tím samozřejmě připravíš o jednu sekci na prvním rozvaděči. Ale samozřejmě to lze udělat i pomocí rychlospojek, takže druhej rozvaděč zapojíš jen pokud ho budeš potřebovat používat. Je to spíš "nouzové" řešení, ale používá se to třeba u zetorů, kde je poměrně složité napojit se na tlak od čerpadla, protože je v převodovce včetně celého rozvodu i rozvaděče, a tak se pro připojení druhého rozvaděče nejčastěji používají právě zadní rychlospojky.
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Terabliku díky ale mě by zajímalo proč jsou na tom rozvaděčí 4 vstupy když je to tak problematické propojovat na fotce jsem označil čísly 1-4 vstupy které jsou průchozí ve všech směrech ,a co se regulije šroubem označeným číslem 5 a taky by mne zajímalo co znamená to označení B u první páčky od přívodu
na jihlavanu mám jen dva přívody vstup a výstup a jen dvě páčky ovládám snimy jen zadní hydrauliku a druhá páčka byla na otoč sněhové radlice
jenže ted jsem chtěl ty dvě páčky použít na čelní nakladač a ten 5ti páčkovej na podkop 4 páčky a na zadní hydrauliku tu 5tou
snad jsem to osvětlil ted už jen to nějak propojit
sehnal jsem ten rozvaděč levně stál mne 700 kč mám dvě pístnice rozteč děr zatažené 107cm průměr pístnice 40 mm válec 95mm to na podkop či čelák musí stačit další dve jsou krátké ale stejně hrubé a jena co jsem chtěl na otoč má průměr pístnice jen 20mm ale na otoč snad dostačující
kromě té žluté ta je ze šrotiště jinak ostatní jsou fungl nové a stály mne 5500 kč čelní lžíce je už skoro hotová a rád bych to dokončil tak teď jsem závyslej na tvých radách snad mne nenecháš ve štychu
na jihlavanu mám jen dva přívody vstup a výstup a jen dvě páčky ovládám snimy jen zadní hydrauliku a druhá páčka byla na otoč sněhové radlice
jenže ted jsem chtěl ty dvě páčky použít na čelní nakladač a ten 5ti páčkovej na podkop 4 páčky a na zadní hydrauliku tu 5tou
sehnal jsem ten rozvaděč levně stál mne 700 kč mám dvě pístnice rozteč děr zatažené 107cm průměr pístnice 40 mm válec 95mm to na podkop či čelák musí stačit další dve jsou krátké ale stejně hrubé a jena co jsem chtěl na otoč má průměr pístnice jen 20mm ale na otoč snad dostačující
kromě té žluté ta je ze šrotiště jinak ostatní jsou fungl nové a stály mne 5500 kč čelní lžíce je už skoro hotová a rád bych to dokončil tak teď jsem závyslej na tvých radách snad mne nenecháš ve štychu
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
neslo by proste na tlakovou hadici z cerpadla dat Tcko - jeden tlak do rozvadece na zadek, druhej tlak do rozvadece na predek a na zpatecku udelat taky Tcko a tu zpatecku z predniho rozvadece privist do zpatecky, co vede z cerpadla?...nebo aspon tak bych to chtel udelat ja (na rychlospojky s kulovym ventilem - radsi - na tlakovou cast)
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Nešlo. Rozvaděče jsou v neutrálu volně průchozí, takže tlak by utekl tím co by se zrovna nepoužíval, a výstup T se nikdy nikde nesmí tlakově zatěžovat (u každého dílu je nějaký únosný tlak na výstupu T, obvykle do 25 barů, ale je to dost individuální, záleží i na zapojení atd - je to poměrně složité, a prostě to ber tak že to nejde, i když existujou vyjímky, ale to není tenhle případ)
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Oni ve skutečnosti nejsou 4, ale 2+2. Oni totiž každé dva maj společnej kanál, jen je tam možnost dvojího připojení (podle potřeby), nebo speciálních zapojení (neřeš, neni to pro tebe použitelné).marabu píše:Terabliku díky ale mě by zajímalo proč jsou na tom rozvaděčí 4 vstupy když je to tak problematické propojovat na fotce jsem označil čísly 1-4 vstupy které jsou průchozí ve všech směrech ,a co se regulije šroubem označeným číslem 5 a taky by mne zajímalo co znamená to označení B u první páčky od přívodu
Ty vstupy/výstupy jsou opravdu volně průchozí (i ty 2+2 mezi sebou), ale pouze v neutrálu. jakmile pohneš jednou páčkou, budou průchozí vždycky už jen ty dva u sebe, protože nejde o dva faktické vstupy/výstupy, ale jen dvě díry do jednoho společného kanálu .
"Šroubem" 5 se reguluje nastavení přetlakového ventilu - nesahat bez manometru v ruce, jinak to už neseřídíš.
Písmenko B spolu s písmenkem A na opačném "konci" rozvaděče (naproti) označuje výstupy A a B (což jsou všechny ty k pístům, ale nepíše se to u každého zvlášť). Je to proto, že někdy je na výstupu A jiné uspořádání v různých polohách, a také jiné "pořadí" mezipoloh a podobně (nic co by tě muselo zajímat, ale pokud zajímá, klidně objasním ), takže je potřeba vědět která strana výstupů je A a která B - je to vždy celá řada na té straně Vstup tlaku P na téhle fotce písmenko vidět nemá, na té druhé ano - viz obrázek
Vždy a všude, bez rozdílu výrobců (mimo Azbuky a výrobků z bývalého NDR) má vstup tlaku označen jako P a vracečku jako T. vychází to z anglických výrazů pressure (tlak) a tank (nádrž) Je to ustálené a normou stanovené označení
Ve štychu tě nenechám, a všechno potřebné dáme snadno dokupy, ale spojit ty dva rozvaděče za sebe prostě nejde. Jsou jiné cesty jak docílit aby se daly použít oba, ale záleží na možnostech, potřebách, specifikaci jednotlivých komponent co už na traktoru máš (hlavně čerpadla a vším co s ním souvisí) atd. Proletím tohle vlákno a snad zjistím vše potřebné Když ne, zeptám se a něco vymyslíme Nejjednodušší by bylo prodat ten jihlavan co máš už z dřívějška (ten dvojsekční) a koupit místo něj novej rozvaděč s HPCO výstupem (cena dvojsekčního bude kolem 2200-2500 včetně nezbytné HPCO "zátky", která není běžnou součástí dodávky, a objednává se zvlášť, za příplatek obvykle kolem 400Kč). Trojsekční by vyšel jen o pár stokorun dráž, a i čtyřsekční by se mohl vejít do 3-3.5 tisíce včetně té "zátky". Počet sekcí záleží na tvých potřebách, ale koupil bych takovej počet, aby ten druhej (5ti sekční) sloužil jen pro podkop a nemusel se používat pro "běžné" věci. Ten druhej rozvaděč by pak mohl zůstat i jako trvalá součást podkopu, a sundaval/nandaval by se s ním (nemusel bys pořizovat 10 rychlospojek, což neni málo peněz)
Pokud jde o písty, měly by být dostatečné Pokud tě zajímají nějaké detaily, jako síla a rychlost výsuvu/zásuvu atd, neni problém - mám na to udělané pomůcky v Excelu kam jen zadám údaje a "vypadnou" výsledky
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
ukaz fotky nakladace taky se na nej chystam
terabliku díky za vysvětlení takže pro mne nejlepší bude ten 5ti páčkovej na pevno k podkopu a jen 2 rychlo spojky pro přívod a odvod dvě díry na každé strane rozvaděče jen zablindovat .,pochopil jsem dobře ?
a na přední lžíci a zadní šavle koupit novej 3 sekční se speciálním výstupem tak si to myslel , ?
Jen ještě jedna otázka kdybych to zapojil paralerně přes to T spojení ne do série a vřdil ventily na přívod i vývod teoreticky by to fungovalo jen bych je nemohl použít současne mám pravdu ?
fotky budu dodávat postupně jak budu pokračovat , samozřejmě čekám na každou radu
a na přední lžíci a zadní šavle koupit novej 3 sekční se speciálním výstupem tak si to myslel , ?
Jen ještě jedna otázka kdybych to zapojil paralerně přes to T spojení ne do série a vřdil ventily na přívod i vývod teoreticky by to fungovalo jen bych je nemohl použít současne mám pravdu ?
fotky budu dodávat postupně jak budu pokračovat , samozřejmě čekám na každou radu
přikládám fotky stavby nakladače ještě chybí ohnout asi trojku plech na dno a ze dve výstuhy , boky jsou ve stylu podkopové lžíce ale bez zubů šíře je 120 cm
ted jsem se bavil o výkendu se sprovoznením soustruhu tedy jestli se tomu soustruh dá říct ale funguje a to je hlavní ... saně jsou z nějakého hystorického soustruhu hlava je svařená z roury a kounických ložisek podélní suport je jak je vidět na foto s nějakého škodováckého zvedáku a příčný povařený se šroubovice ze starého svěráku , motor z nějaké pračky , ten se musí ale vyměnit nemá patřičné otáčky
Marabu - pouvažuj ještě nad velikostí těch pístnic. Jsou příšerně veliké. Aby se ten stroj trochu hýbal, budeš potřebovat pěkně velikou dodávku oleje. Ty velké pístnice - každá - zvládají až 10 tun na vzpěr. Takové nejsou ani na 12-ti tunových bagrech.
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
bacha, aby ti z toho sveracku ta kudla nevilitla pri soustruzeni a neudelala vic skody, jak uzitku
ted mi řekni co si mám vybrat někdo říká že tenčí pístnice se ohýbají ,ale je pravda že na ty co mám bych potřeboval asi ještě jedno čerpadlo nebo jedno s větší litráží , ale pokud někdo nabídne jsem ochoten vyměnit , na zdvižku by se určitě hodilyITS píše:Marabu - pouvažuj ještě nad velikostí těch pístnic. Jsou příšerně veliké. Aby se ten stroj trochu hýbal, budeš potřebovat pěkně velikou dodávku oleje. Ty velké pístnice - každá - zvládají až 10 tun na vzpěr. Takové nejsou ani na 12-ti tunových bagrech.