Marabu Traktor z FA

Moderátoři: rezis, zdeněk 1

Zpráva
Autor
jiriSBS

Re: Marabu Traktor z FA

#121 Nový příspěvek od jiriSBS »

Pro Jardu-k
Ano toto je forum a já vyjadřil svůj názor,díval jsem se na tvé vlákno ,je vidět ,že ti to technický myslí,o to více mě zaráží tvůj názor.Každý výrobek má své technické parametry a pokud se nedodrží, užitná hodnota výrobku se snižuje.U traktoru jak píšeš je každé kilo váhy přínosem ,ale pokud chceš ,aby traktor měl trochu solidní jízdní vlastností ,tak zjistíš,že je důležité kde ten kilogram je.Téměř vůbec ti nepomůže na nehnané nápravě ,poměr váhy u 4x2 je 35:65(předek,zadek),ano můžeš zadek dotížit, ale i tady je limit a to velikost kol.O to tady vůbec nešlo,šlo o to,aby zdejší stavitele ve svých výrobcích více využivali své hlavy-technické myšlení, na úkor materiálu.Abys neřekl, že blbě kecám a nic neumím,tak na vlákně Pol.technika-kultivator najdeš foto mého traktůrku s kombinatorem,není se čím chvalit, poslední modernizace byla v roce 1989 a v posledních létech se jen používá,takže už má pár šramu na kráse.

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#122 Nový příspěvek od Atlan »

No tak mi vysvetli ako to urobit aby ten cap v tom jeho 8mm plechu nevybil dieru ???? Som zvedavy na tvoju odpoved velmi. (ako viem ako sa to da ale zbytocne komplikovane)
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

marabu

#123 Nový příspěvek od marabu »

tak pánové jsem pročetl jak diskutujete o té mijí nápravě a stejně nevím jestli to bude stačit nebo jen bych chtěl dodat to že to je 80mm kulatina uvnitř je vytočená díra 55mm do ní stočen čep na těsno přes celou délku čepu jsou roztaženy dva závyty spíš jemná drážka kterou pláštěm protíná maznička aby se to dalo čas od času promazat a vazelína se dostala po celé délce čepu kromě konců čepů které jsou stočeny se závitem na matku si myslím že ani tatra 815 nemá na přední nápravě hrubší pouzdro s čepem jednu jsem prohlížel ....deně mi jich kvuli kanalizaci co tu v ulici kopu projede spousta a co se týče uchycení celého čepu na rámu tak to bude nějak podobně jak to má jarda-K d va plocháče mezi rámem a uprostřed díra a na vystužení jekl nebo na kant plocháč a to si myslím že musí stačit i když to bude z 10mm plocháče
kdo nic nezkusí nic nezkazí

traktor z podkopem , čelní nakladač, sněhová radlice

marabu

#124 Nový příspěvek od marabu »

Atlan píše:Pevnostne to vydrzi len za rok bude v tom 10mm plechu ovalna diera a naprava sa bude kyvat do stran, My robime veci na furt nie na dva roky ako je zvykom v dnesnej dobe :)

Nech si necha 10mm plech ale nech to zosilni napr ako je na fotke
Obrázek,
proste to ulozenie skrutky aby sa tak lahko nevybilo, navyse na fotke vidno vystuhu aby sa to neohlo dozadu :) (ak by niekto strafil peň v lese)
altan nevím proč by měla být v tom plechu oválná díra to by se možná stalo kdyby se ten čep v té blotni točil ale to nebute na těch matkách se to to napevno dotáhne na doraz a nebo se klidně může zavařit a otáčet se bude plášt neboli spíš jen kolíbat podle nerovností a plášt na čepu se může jen rotovat kolem osy a ne podélně takže se nemůže nani stát že by to dřelo o plocháče na kterých to bude uchyceno a navíc soustružník který to dělal má skušenosti s podobnými výrobky na důlních kombajnech pro které podobné věci vyrábí a tam se jedná o jiné zatížení ne nějakých 10 tun ale 10x více osobně si myslím že kdybych tam měl 3mm profilovanej plech tak to taky pár let vydrží .....ale samozřejmě díky všem že mne inspirujete k zamyšlení

Jarda-k

#125 Nový příspěvek od Jarda-k »

Takže jestli jsem to dobře pochopil, tak ten čep je z obou stran osazenej a tam vytočený závity? Znamenalo by to tedy, že jeden ten plech musíš mít demontovatelnej.
Lepší by bylo aby čep měl z jedný strany hlavu, z jedný strany ubroušenou. Na plech přivaříš kousek páskoviny, která bude těsně k tý ubroušený ploše a tím zajistí čep proti tomu aby se točil v tom plechu.

Obrázek

marabu

#126 Nový příspěvek od marabu »

Jarda-k píše:Takže jestli jsem to dobře pochopil, tak ten čep je z obou stran osazenej a tam vytočený závity? Znamenalo by to tedy, že jeden ten plech musíš mít demontovatelnej.
Lepší by bylo aby čep měl z jedný strany hlavu, z jedný strany ubroušenou. Na plech přivaříš kousek páskoviny, která bude těsně k tý ubroušený ploše a tím zajistí čep proti tomu aby se točil v tom plechu.

Obrázek
demontovateljnej by mohl být kdybych to měl v plánu někdy rozebírat a to nemám ,pokud se to posere uřežu a vymění a máš pravdu je to z obou stran osazené na jedné straně je za tepla pod tlakem 35t. kroužek a pak je myslím ještě i zavařenej s tou maznicí by to mělo nějakou dobu vydržet , a navíc je to nějakej tvrdší kov pokud jsem dobře poslouchal tak mluvil něco o abrazitu nebotak nějak načrtl jsem to ale nejsem grafik snad to bude k pochopení
Obrázek

jiriSBS

#127 Nový příspěvek od jiriSBS »

Pro Atlana:
Odpověď ti dal už Marabu,konstrukce má určitá pravidla,co se má otáčet se musí otáčet a co má být pevné musí být pevne.Potvrzuje to i náprava na mém traktorku,vyrobena z 2mm plechu v provozu 33let a držák nápravy z 4mm plechu v provozu 23let,nápravu občas promážu a po druhé jsem seřídil axiální vůli na čepu a to se jeví asi jako konstrukce na delší výdrž,jak píšeš.

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#128 Nový příspěvek od Atlan »

No kedze to nieje konstrukcne rozoberatelne tak je to na hovno. Sice to splni poziadavok a umozni pouzitie toho 8mm plechu bez vybitia diery, ale NErozoberatelne !!!!!!!, ak by to chcel rozoberatelne treba mu presnu rurku z vnutra na skrutku, presnu zvonku aby licovala v tom co bude privarene. No sistruznik sa potesi. Este stale mam moznost to priskrutkovat k ramu je super 2*4*M10 skrutky + zavity. Stale vychadza jednoducsie a lacnejsie riesenie navarit tie dve kruzka s presnou dierov co som daval prv.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

marabu

#129 Nový příspěvek od marabu »

altan samozřejmě že rozebíratelné je ideal ale vzhledem k tomu že to je především na zhrnování sněhu na dvoře a příjezdové cestě tak mě to musí přežít nemám pole ani lesy a na cesty kvuli naší legislativě s tím nemohu tak jen malé popojíždění a jak tu už někdo psal "na to naše domácí žvíkaní je to dobré "

marabu

#130 Nový příspěvek od marabu »

v pátek jsem byl na šrotáku a poštěstilo se mi zase najít slušnou pístnici
Obrázek
a o víkendu jsem začal dělat podkop na jaře mne čeká napojení na kanalizaci a během léta chci udělat izolaci kolem domu lžíce je skoro hotová jen dno navařit snad bude dostačující .a taky snad to stihnu přes zimu udělat ...jestli máte někdo nějaké fotky nebo nákresy z rozměrama tak sem hodte ...dík
Obrázek , Obrázek , Obrázek , Obrázek

peter bendr

#131 Nový příspěvek od peter bendr »

slušna praca stou ližicou 8) čim si vypaloval jednotlive časti ližice? :zapomel:

marabu

#132 Nový příspěvek od marabu »

peter bendr píše:slušna praca stou ližicou 8) čim si vypaloval jednotlive časti ližice? :zapomel:
budeš se asi divit ale je to 5 a zesílené kraje jsou 7 mm a řezal jsem to celej den přímočarou pilou + flexa rovné plochy ...zlikvidoval jsem jen dva plátky na železo k té pile ale chladit chladit a chladit

jinak dík za pochvalu

Jarda-k

#133 Nový příspěvek od Jarda-k »

Vypadá to pěkně.... 8) Ta přímočarka musela dostat záhul.... Dno si necháš skroužit?

marabu

#134 Nový příspěvek od marabu »

Jarda-k píše:Vypadá to pěkně.... 8) Ta přímočarka musela dostat záhul.... Dno si necháš skroužit?
tak to tedy dostala záhul po každém dílu musela chládnout nešla ani držet v ruce jak byla rozpálená a to jsem toho spoustu nařezal flexou ........a co se týče toho dna bylo by to hezké kdyby mi to někdo skružil ale žádného neznám kdo něco takového má ....takže mi nezbyde nic jiného než jednu stranu navařit a postupně ohýbat a bodovat ...
Naposledy upravil(a) marabu dne pon lis 18, 2013 10:02 am, celkem upraveno 1 x.

marabu

#135 Nový příspěvek od marabu »

Pánové ještě mám dotaz :
jaká nejmenší plocha (průměr )pístnice bude dostačující na ty ramena podkopu ... 35mm je asi málo má s tím někdo skušenosti ?

Odpovědět

Zpět na „Traktory domácí výroby 4x2“