Red Ford

Moderátoři: rezis, zdeněk 1

Zpráva
Autor
honzajs

Re: Red Ford

#166 Nový příspěvek od honzajs »

jirka_holub píše: Mam zkušenost, sice ne primo s traktorkem, ale s pripojnym vozidlem bez dokladu a spz, s maringotkou. Je to přes zvlastni pouzivani silnic, je to popsane na webu vcelaru:
http://www.vcelarstvi.cz/files/pravni_p ... h_vozu.doc
Ale nevim, zda se stejnym zpusobem da protlacit i ten traktorek :-/ ?
Maringotku jsem vybavil svetly a vezla se z bodu A do B, na urade jsem mesic předem musel podat zadost s mapkou a datumem prejezdu, oni obeslali i policii k vyjadreni, pak to všichni orazitkovali zaplatil jsem asi nejakou stokorunu ( cena byla dle pozadovane platnosti, ja chtěl na tyden (nevedel jsem kdy presne pojedeme), pak to slo i na delší dobu, ale drazsi.). Uz si to moc nepamatuju je to par let nazpět. Při prejezdu nas stejne nikdo nekontroloval.
Ahoj Jirka
Ahoj Jirko a díky za zkušenost. Trochu mne na tom zaráží že podle tvého popisu se povolení zřejmě týká jednoho přejezdu což by pro mne nemělo význam. Zahradu, na které skladuji dřevo mám na kraji vesnice asi 500m od domu a nedostanu se tam jinak než po silnici III tř.. Myslel jsem si že pokud by bylo možné vyřídit na letní období povolení k přejezdu od domu na zahradu bylo by to super. Jenže teď vidím, že to zřejmě takto dlouhodobě nepůjde vůbec nebo to bude neúměrně drahé. No nic stejně bych to řešil až příští rok až dodělám kapotu a přední světla. Když to nepůjde tak budu jezdit jako doposud a doufat, že nepotkám policajty a když tak že budou alespoň rozumní. Chtěl bych proto Roberta dodělat tak, aby alespoň z dálky připomínal nějakou blíže nespecifikovanou sériovku a nedráždil policajty už na první pohled.
Kdybych to byl věděl, tak bych to byl nedělal
Ani očko ne-na-sadííš

jirka_holub

#167 Nový příspěvek od jirka_holub »

honzajs píše:...... Trochu mne na tom zaráží že podle tvého popisu se povolení zřejmě týká jednoho přejezdu což by pro mne nemělo význam. ..........
No, ja presne nevim, zda to je na jeden prejezd nebo to muze platit dele. Ja to potreboval prave na jeden prejezd, tak jsem to v tom duchu zarizoval. Zkus se poptat na tvem urade. ( myslim ze jsem byl na magistratu na odboru "silniční správní úřad", urednik nejdriv dost tapal, ale když jsem mu ukazal ten popis z webu vcelaru, tak se rozzaril a ještě si to okopiroval aby vedel jak na to..)

honzajs

#168 Nový příspěvek od honzajs »

Tak jsem si o prodlouženém víkendu vyzkoušel sáňkování a na vlastní kůži jsem se přesvědčil že na blátíčku jsou brzdy na traktoru na dvě věci (obzvlášť pokud člověk zpanikaří).
V neděli jsem přivezl dvě fůry březového dřeva ze sadu nad vesnicí. Dopoledne jednu menší protože připravené dřevo mi někdo ukradl a neměl jsem sebou motorovku tak jsem jel po obědě znovu a pokácel dvě velké břízy. Samozřejmě jsem z obavy aby mi dřevo opět nezmizelo naložil vše najednou a to i přesto že syrové dřevo bylo pěkně těžké a já jsem věděl že polní cesta po které budu sjíždět je jedno blátíčko. Dopoledne jsem to s poloviční zátěží sjel bez jediného šlápnutí na brzdu a to mne asi namlsalo. Zcela neprozřetelně jsem si tam na mírnějším úseku dal dvojku i když do kopce to s prázdnou jezdím na jedničku a to se mi vymstilo.
Na prudším úseku kdy se jede už prakticky po louce se mi to začalo rozjíždět a mne nenapadlo nic lepšího než šlápnout na brzdu. V tu chvíli jsem cítil jak mne vlek tlačí do boku protože kola traktoru jela okamžitě smykem. Když jsem brzdu povolil zdálo se mi že nabírám nepříjemně vysokou rychlost tak jsem to prostě zašlápl a skončil s traktorem otočeným proti kopci kolmo na vozejk. Naštěstí nebyla rychlost tak velká takže soupravu to zastavilo bez nějakých dalších následků. Udělal jsem několik kopanců, nebylo to nic příjemného ale dobře to dopadlo a vzal jsem si z toho několik poučení pro příště:
1.nakládat rozumně i vzhledem ke klesání a kvalitě cesty
2. nebezpečné úseky sjíždět na nejnižší rychlost a co nejvíc brzdit motorem
3.když používat brzdy tak s citem
4. dodělat brzdu na vleku, třeba jen ruční kterou na kopci přitahnu a dole povolím.
Ani očko ne-na-sadííš

kronholec.sk
Kontaktovat uživatele:

#169 Nový příspěvek od kronholec.sk »

najlepšie sa človek poučí na vlastných chybách -veď to už naši starí otcovia vraveli...
treba si brať príklad aj z chýb tích druhých :)

honzajs

#170 Nový příspěvek od honzajs »

Přesně tak - chybami se člověk učí. Jde jen o to, mít dobrou paměť a všechny kopance co za život uděláme si pamatovat, abychom si z nich mohli vzít ponaučení :)
Ani očko ne-na-sadííš

lukin amater

#171 Nový příspěvek od lukin amater »

Zdravím, traktor se mi moc líbí a mám takový dotaz, mám možnost sehnat stejný motor, ale nevím kde sehnat nějaké náhradní díly. Neznáte náhodou nějaké stránky na ND díly? A kdyby náhodou jste měl nějaký ten prospekt nebo příručku od motoru tak bych byl taky rád

honzajs

#172 Nový příspěvek od honzajs »

Tištěnou příručku k motoru jsem dostal při koupi M22, ale má dost stran takže se mi moc nechce to skenovat. Navíc je k dispozici na stránkách http://multicar22.cz/archiv.htm
Díly se občas dají sehnat tamtéž v sekci Bazar. Jinak ti asi nezbyde než trpělivě prohledávat inzertní servery typu Bazoš, Aukro apod. občas se tam dají díly sehnat. Něco mají na Světlušce http://eshop.svetluska.cz/ a něco pasuje z M25 případně z jiných strojů (vše je uvedeno zde http://multicar22.cz/poradna.htm)
Motor je to dobrý ale spíše na menší traktor. Na ten můj s nápravou V3S už je dost na hranici. Je ale pravda, že nemám výbrus a na jednom válci mi chybí jeden kroužek takže výkon není zdaleka 100%.
Už jsem sehnal "nové " válce takže výbrus bude, tak doufám že se to zlepší. Nicméně je nutné mít na mysli, že výrobcem udávaný výkon je nějakých 15HP. Co je ale skvělé je malá spotřeba.
Ani očko ne-na-sadííš

lukin amater

#173 Nový příspěvek od lukin amater »

Právě o tomto motoru uvažuji, ale nevím jestli mám do toho jít, nemám žádné zkušenosti s takovýmto motorem... ale diky za informace

honzajs

#174 Nový příspěvek od honzajs »

Včera proběhlo odvážení hlíny od domu a při té příležitosti jsem si si uvědomil, že jsem ještě traktor nezvěčnil s ochranným rámem, takže jsem to hned napravil.
Obrázek

Obrázek

Myslel jsem si, že je to víceméně jen pro lepší pocit, ale hned při první jízdě s rámem do lesa jsem traktor málem převrátil. Nebylo kde se otočit a tak jsem najel na úzkou cestičku akorát tak na šířku traktoru, která vedla po vrstevnici. Odpojil jsem vlek a chtěl couvnout proti kopci abych se otočil. Bohužel jsem podcenil příčný sklon cesty a při couvání na listí se mi zadek svezl přes hranu cestičky a traktor se dost nepříjemně naklonil. Pořád jsem si ještě myslel , že to nic není ale když jsem z něho slezl a pokusil se do něho z boku strčit zjistil jsem, že bych ho úplně lehce převrátil. Neměl jsem ani odvahu na něj znovu vlézt a nějak popojíždět, tak jsem si stoupl vedle a přes startér jsem ho stočil čumákem pod kopec. Naštěstí to bylo na kraji lesa a pod lesem byla louka, takže jsem projel mezi stromy a sjel dolů po louce.
Tak jsem zas o jednu zkušenost bohatší. Taky uvažuji o tom , že si na zadek pořídím ještě druhou sadu kol a při jízdě do takového terénu budu nasazovat dvoumontáž.
Ani očko ne-na-sadííš

honzajs

#175 Nový příspěvek od honzajs »

Každou chvíli potřebuji něco zvedat a tak jsem se rozhodl udělat si dozadu za traktor jeřábek. Protože ještě stále nemám hydrauliku, rozhodl jsem se udělat zvedání pomocí ručního vrátku. Vzhledem k tomu bude rameno otočné abych nemusel lanko tahat zešikma a riskovat jeho vyskočení z rolny nebo poškození. Zatím jsem jenom posháněl materiál a koupil ruční vrátek s nosností 860 kg. Ve šrotu se mi podařilo sehnat poměrně atypické íčko o rozměrech 10x10cm a silnostěnnou trubku o vnějším průměru 9cm. Materiál je to poměrně masivní ale v tomto případě si říkám, že je lépe předimenzovat než naopak. Počítám s nosností tak 300 kg protože budu hlavně zvedat betonové pražce, které mají cca 250kg a možná nějakou tu skruž o průměru 80cm která bude asi stejně těžká. Otoč už mám nahrubo připravenu, tak až to posvářím dám nějaké fotky,
Ani očko ne-na-sadííš

vlk

#176 Nový příspěvek od vlk »

Moc pěkný slušel by mu kabátek. 8)

honzajs

#177 Nový příspěvek od honzajs »

vlk píše:Moc pěkný slušel by mu kabátek. 8)
No přední masku mám už od loňska skoro hotovou, hliníkový plech na kapotu naohýbaný, ale nějak nejsou lidi aby to dodělali :red: Obrázek
Ani očko ne-na-sadííš

radll

#178 Nový příspěvek od radll »

chcem sa spýtať na radenie pod pákou je guma na ktorej sa hybe?
nemá paka najme na spiatočku moc veľký chod?
pekná práca 8) 8) 8)
kto nič nerobí,nič nepokazí

honzajs

#179 Nový příspěvek od honzajs »

radll píše:chcem sa spýtať na radenie pod pákou je guma na ktorej sa hybe?
nemá paka najme na spiatočku moc veľký chod?
pekná práca 8) 8) 8)
Pod tou pákou je kulový čep z "kosti" z přední nápravy z c-maxe, použil jsem ji, protože se mi doma válela. Jinak se tam dá použít prakticky jakýkoliv podobný čep např. z řízení (konce na spojovačce) asi by šel použít i nějaký malý siletblok ale ten by měl asi větší odpor. Páka má úplně perfektní (krátký) chod vpřed a vzad, jen do boku chodí asi 15 -20 cm ale to mi nevadí. Chod je samozřejmě daný především konstrukcí převodovky, délkou páky a poměrem jednotlivých stran páky - výškou ve které je umístěno táhlo na převodovku. Když jsem to dělal nijak jsem to nepočítal, udělal jsem to od oka a počítal jsem s tím, že to budu muset případně upravovat, ale vyšlo to hned napoprvé.
Ani očko ne-na-sadííš

lukin amater

#180 Nový příspěvek od lukin amater »

Zdravím, chtěl bych se zeptat, na jednu maličkost. Na svém traktoru mám taky převodovku z multikáry a potřeboval bych vědět, jak se zařazují rychlostní stupně, obzvlášť zpátečka. Díky moc

Odpovědět

Zpět na „Traktory domácí výroby 4x2“