rekonstrukce koryta potoka

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
pavel3.0.9
Kontaktovat uživatele:

rekonstrukce koryta potoka

#1 Nový příspěvek od pavel3.0.9 »

Dobrý den.Potřeboval bych se poradit.Přes náš pozemek protéká potok.Při letošních povodních nám voda podemlela opěrnou zed a ta spadla.Voda odnesla velikou část zeminy.Chtěli jsme zed obnovit samy,ale zjistil jsem ,že to enni tak jednoduché.Správně by měl byt asi na to projekt,stavebni povolení.Nevím na koho se obratit. Obec nechce věc řešit,že to není jejich věc.jedná se o koryto hluboke 2,5m a široké cca 4m.Děkuji moc za rady
Přílohy
mensi.jpg

P_e_p_e

Re: rekonstrukce koryta potoka

#2 Nový příspěvek od P_e_p_e »

Podívej se do katastru kdo je majitelem koryta potoka. Pravděpodobně to bude nějaké povodí... Ale muže to být i obec. Potom majiteli vodního díla oznam havarijní stav koryta potoka, sousedícího s tvým pozemkem a vyzvy ho k provedení zabezpočovacích prací. Pokud to neopraví obrať se na stavební úřad. Ale jestli je koryto potoka a vodní dílo tvoje, nezbyde ti než to opravit. Nebude to asi zrovna nejlacinější. Měl by si nechat udělat projekt a požádat o stavební povolení. Taky je možnost opravit to načerno bez povolení a projektu. U toho, alre musíš zvážit všechna rizika, který jsou s tím do budoucna spojený..

chobotek

#3 Nový příspěvek od chobotek »

Majitelem je vždy stát, správcem povodí. Pokud se nejedná o umělý tok, např. náhon. Opěrná zeď asi nestála v korytě, ne? Pak bude záležet, jak přesně je to zaměřené. Opěrná zeď byla pravděpodovně tvoje a tím to je taky tvůj problém. A něco mi říká, že na opravu povolení netřeba, prostě ohlas, že budeš opravovat a je.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Přema

#4 Nový příspěvek od Přema »

Co jsem se v malém zajímal: záleží na tom, jaký je druh pozemku - lesní, ostatní plocha,... - pro každý platí trochu jiný postup. Dále je vlastník pozemku a správce vodního toku - ten se vyjadřuje k opravě nebo stavbě případně má další práva a povinnosti. A cosi jsem jsem ve vyhláškách nebo zákonech zahlédl o uvedení do předchozího stavu, ale je to omezené časovou lhůtou a možná i druhem pozemku.

CB750

#5 Nový příspěvek od CB750 »

Ak sa toho pustíš sám a za svoje, nepotrebuješ stavebko, lebo na pôvodnú stenu nemáš búracie povolenie. Ty vlaste odstranuješ havarjný stav pôvodnej steny.
Keď ste už neúspešne vyskúšali všetky možnosti, prišiel čas prečítať si návod.

dragonfly

#6 Nový příspěvek od dragonfly »

chobotek: Pleteš se, majitelem stát být vždy nemusí.

chobotek

#7 Nový příspěvek od chobotek »

A nějaký příklad přirozeného vodního toku, který není ve vlastnictví státu bys našel?

Leo

#8 Nový příspěvek od Leo »

Třeba když teče přes tvůj pozemek. Pak jsi dokonce zodpovědný za škody způsobené vodou. Proto byla akce před pár lety, kdy lidé mohli převézt pozemek pod potokem státu. Samozřejmně bezplatně. Nevím, ale jaká byla odezva.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

toyotatoyotatoyota

#9 Nový příspěvek od toyotatoyotatoyota »

Když vodní tok teče přes tvůj pozemek,tak jsi jeho výhradním vlastníkem???

tomous

#10 Nový příspěvek od tomous »

Dám příklad:rudoši nám za totáče nasrali potok na pozemek(dřív tekla voda na mlýn jinudy) takže jsme sice vlastnili pozemek pod potokem,ale ne vodu co vněm tekla! Rychlosti povodí Moravy vlastní nám po 15letech dali náhradní pozemek. A ještě perlička nakonec:stěžoval jsem si,že se sesouvají břehy a je zanesený koryto a neodtíká mi voda z drenáží nacoš mi bylo řeceno,že za stav přilehlých pozemků zoodpvídá jejich majitel a ať si je opravím sám na svoje náklady,tak kde to kurva žijeme!!!

chobotek

#11 Nový příspěvek od chobotek »

Tím příkladem jsem myslel číslo parcely, ne nějaké teorie, kde co teče komu přes pozemek. To, že někdo někam přeložil vodní tok je vytvoření umělého toku, který jsem uvedl jako vyjímku (tam patří náhony rybníků, mlýnů, elektráren, atd). Koryta vodních toků mají svá parcelní čísla a jejich vlastníkem je stát. Voda je vždy státní a k nakládání s ní je třeba povolení. Že v tom komanči dělali bordel je jiná, ale snaha byla uvést to do stavu před únorem (další bordel je se zápisem vodních děl, zejména jezů, které se nějaký čas do katastru nezapisovaly a teď se tak zase děje - stavby na pozemku cizího vlastníka)

dragonfly

#12 Nový příspěvek od dragonfly »

chobotek píše:A nějaký příklad přirozeného vodního toku, který není ve vlastnictví státu bys našel?
Ale ty pořád meleš dohromady nesouvisející věci. Tok v tvém vlastnictví býtž nemůže, ale parcela, často vedená jako koryto vodního toku, ta ano. Samozřejmě to nenjí příklad "přirozených toků", o kterých píšeš a které jsou dnes z říše sci-fi. Dnes už nenajdeš povodí, které je bez zásahu.
P.S. Mimojiné také vlastníme cca 30 metrů koryta potoka.

chobotek

#13 Nový příspěvek od chobotek »

Ale nemelu je dohromady. Taky jsem měl kus umělého koryta, ale naštěstí jsem se ho zbavil. Jen nerad žiju v bludu, takže by mě zajímalo, kde se pletu (úte črc 23, 2013 9:24 pm).

dragonfly

#14 Nový příspěvek od dragonfly »

Správcem je vždy stát skrze organizace povodí, ale vlastníkem být nemusí.

Lars
Kontaktovat uživatele:

#15 Nový příspěvek od Lars »

správcem nemusí být vždy povodí. spousta toků je ve správě Lesů ČR. Povodí Labe má poměrně pěkně zpracovanou mapu, kde se dá mimo jiné i zjistit kdo je správcem daného toku. ale jen pro povodí Labe. funguje pouze IE. odkaz je na hlavní stránce povodí "GISyPo"
kurva už dvakrát jsem to uřizl a furt je to krátký!!!!!

Odpovědět

Zpět na „Putyka“