Káva

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ITS
Příspěvky: 6229
Registrován: úte kvě 08, 2012 9:13 pm
Bydliště: zlín

Re: Káva

#61 Nový příspěvek od ITS »

Oživím tohle téma.
Co říkáte kávovým automatům v rekonstruovaných prodejnách LIDL ?
Jsem naprosto překvapen chutí černé kávy bez cukru.
Podobné automaty se momentálně ve velkém vyrojily i na čerpacích stanicích MOL, kde káva stojí 36 Kč a nestojí za nic. Lidlová ji za 15 Kč strčí do kapsy.

mastnacek
Příspěvky: 7100
Registrován: pát lis 25, 2011 11:12 am
Bydliště: Broumov

Re: Káva

#62 Nový příspěvek od mastnacek »

V lidlu jsem si zatim nedal ale kdyz cestuju vlakem tak si davam capucino irish cream z automatu a po tom se muzu utlouct :)

Uživatelský avatar
Leo
Příspěvky: 14419
Registrován: úte črc 27, 2010 11:58 pm
Bydliště: jižní morava

Re: Káva

#63 Nový příspěvek od Leo »

V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Uživatelský avatar
Leo
Příspěvky: 14419
Registrován: úte črc 27, 2010 11:58 pm
Bydliště: jižní morava

Re: Káva

#64 Nový příspěvek od Leo »

Trhy kávy 2020 Brno

2. 10. v 10:00 až 4. 10. v 20:00

Moravské náměstí u sochy Jošta

Tradiční Trhy kávy pořádané k oslavě Mezinárodního dne kávy letos proběhnou v centru Brna na Moravském náměstí u sochy Jošta!

Těšte se na více než dvě desítky pražíren a jiných prodejců s kávovou tématikou. Pražírny si nachystají jak filtrované kávy, tak kávové nápoje na bázi espressa, s kterými budou soutěžit o vaši přízeň.

Každý návštěvník dostane mapu trhů a v rámci opatření jsme zajistili bezkontaktní platby, dostatek dezinfekce a mnoho dalších vylepšení.

Více podrobností najdete na webu https://kavaspojuje.cz/trhy-kavy

Vstupné na Trhy kávy je zdarma!

https://www.facebook.com/events/748358659316525/
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Uživatelský avatar
Deane7
Příspěvky: 2158
Registrován: sob pro 15, 2012 1:22 pm
Bydliště: NMnV

Re: Káva

#65 Nový příspěvek od Deane7 »

My chodíme kupovať kávu do Rakúska, kupujeme zrnkovú do kávovaru, máme radi Espreso. Je to taký kompromis, v pražiarniach je to dosť predražené, v supermarketoch zase bez chuti a arómy, aj keď tam dajú značkovú. Keď kúpim v Rakúsku tak tiež nie lacnejšiu, ale tá má na rozdiel od u nás predávanej aj chuť aj vôňu. Aj ak je to rovnaká značka a rovnaké balenie rozdiel je poznať, myslím že k nám privezú kávu ktorú na západe nestačia predať, tak ju prebalia, dajú jej novú záruku a preto je u nás potom ešte drahšia. Inak si to vysvetliť neviem.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.

Uživatelský avatar
Leo
Příspěvky: 14419
Registrován: úte črc 27, 2010 11:58 pm
Bydliště: jižní morava

Re: Káva

#66 Nový příspěvek od Leo »

Původ, odrůdy, zpracování

Přijďte s námi objevit tajemství tohoto jedinečného nápoje, které nespočívá pouze v kávě, ale i ve vaší schopnosti vnímat množství vůní a různých chutí, které jsou závislé na původu kávových zrn, jejich kvalitě a na konkrétních odrůdách, na kvalitě pražení, kvalitě mlýnku, kávovaru či způsobu přípravy.
Dějiny kávy se začaly psát v Etiopii, odkud pochází divoký kávovník. Právě z Etiopie kolem 14. století byly válečníky přivezeny keříky do Jemenu, kde začala vznikat první políčka. Ještě před 150 lety bylo její pěstování výsadou Arabského poloostrova, největší podíl na rozšíření do Evropy měli Holanďané, kteří tajně přepravili kávová zrna z Jemenu. Posléze se pěstování začalo rozšiřovat a konzumace kávy se stala zálibou a požitkem po celém světě. V současné době mezi oblasti s největší produkcí patří Střední a Jižní Amerika, důležité plantáže najdeme také v Africe a v Pacifické oblasti.
Dlouhá cesta kávy začíná na zelené plantáži a potrvá jí ještě více než jeden rok, než se dostane do vašeho šálku.
Kávovník je pěstován v tropickém a subtropickém pásmu od nižších až po vysokohorské oblasti. Z květů kávovníku rostou plody nazývané kávové třešně, které zrají 9-14 měsíců. Mezi nejznámější odrůdy patří Arabica a Robusta.
Arabica patří mezi kvalitnější kávy, tvoří asi 75% světové produkce. Je podstatně náročnější na pěstování, a proto je dražší i její cena. Roste v nadmořské výšce mezi 600 – 2000 metry nad mořem. Obsahuje po polovinu méně kofeinu než Robusta, oproti Robustě má však daleko výraznější aroma i chuť, je jemnější, ovocnější.
Robusta patří mezi levnější a méně kvalitní kávy. Robusta je méně náročná na pěstování i odolnější vůči škůdcům. Roste v nadmořské výšce 200 – 600 metrů nad mořem. Obsahuje téměř dvakrát více kofeinu než Arabica. Má zemitější hořčí chuť.

SKLIZEŇ: po dozrání se kávové třešně sklízí. Na některých plantážích volí tradiční ruční způsob sběru, jinde se využívá techniky. Ruční sběr je podstatně náročnější, káva je ale o to kvalitnější.

ZPRACOVÁNÍ ZRN: po sběru kávových třešní jsou zemědělci na plantážích dále zpracovávána. Také to má vliv na výslednou chuť kávy. Existují tři základní metody zpracování:
Suchá – kávové třešně se suší na slunci po usušení se pomocí loupacích strojů z kávových zrnek loupají slupky. Tato metoda se používá u méně kvalitních zrnek
Mokrá – kávové třešně jsou promývány vodou, přitom se oddělují zralé od nezralých plodů. Poté se loupe ze zrnek slupka. Následuje frementace (odstranění poslední vrstvy slupky ze zrna) v tzv. kvasných nádržích a nakonec se zrna suší na slunci. Tato metoda se využívá pro nejkvalitnější kávová zrnka.
Polopromytá – podobně jako u mokré metody putují kávové třešně nejprve do vodních lázní, poté do loupacích strojů a bez frementace se suší.

VÝVOZ A DOPRAVA: káva je druhou nejprodávanější komoditou na světě. Do celého světa putuje nejčastěji lodní a železniční dopravou. Balí se obvykle do jutových pytlů po 60 kg.

PRAŽENÍ: po dovozu zelená zrna putují do pražíren. Pražení je proces, při kterém káva mění svou chemickou strukturu. Více o celém tomto procesu se můžete dočíst v kolonce „PRAŽÍRNA“.

MLETÍ: Vůni čerstvě semleté kávy způsobují těkavé látky, které se uvolňují v důsledku obrovského zvětšení povrchu a mírného zahřátí kávy během mletí. Mletí by mělo následovat ideálně 6-8 týdnů po pražení. Je to velmi podstatný moment, který ovlivní veškerý další postup. Správné mletí sehraje důležitou roli při různých způsobech přípravy kávy. Na kávu připravenou spařením vody a dalším louhováním je potřeba hrubě namletá káva, naopak u kávy, která se louhuje jen krátkou dobu, například u espressa, je potřeba namletá jemně.
Stupně mletí:
Velmi jemné – můžeme přirovnat k hladké mouce; vhodná pro přípravu turecké kávy v džezvě
Jemné – podobná polohrubé mouce; vhodná pro přípravu espressa
Středně hrubá – namletá podobně jako hrubá mouka; vhodná k přípravě v moka konvičce
Hrubá – strukturou podobná krupicovému cukru.; vhodná pro přípravu filtrované kávy
Velmi hrubá – kousky velké jako cukr krystal; využívá se pro přípravu kávy ve french pressu.
Velmi důležité je věnovat péči výběru mlýnku. Nezáleží tolik na stáří ani typu mlýnku, důležité je, aby měla kameny, které kávu drtí, nikoliv nože, které jí sekají a tím znehodnocují. Na našem e-shopu si kromě jiného příslušenství k přípravě kávy doma můžete vybrat také mlýnek.

Text je čerpán z Knihy o kávě, Petra Veselá
Vydalo nakladatelství Smart Press, více o knize na www.smartpress.cz http://www.smartpress.cz/kniha-o-kave.

Zdroj: http://www.kolonialcoffee.cz/puvod-odrudy-zpracovani
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Uživatelský avatar
Leo
Příspěvky: 14419
Registrován: úte črc 27, 2010 11:58 pm
Bydliště: jižní morava

Re: Káva

#67 Nový příspěvek od Leo »

PRAŽÍRNA

Na výslednou chuť kávy má stěžejní vliv pražení. Teprve pražením se v kávě rozvinutou její specifické chutě a vůně.

Každá pražírna má svou vlastní pražičku, ta se skládá z několika důležitých částí. Nahoře je trychtýř, do kterého se nasype zelené zrno. Pokaždé přesnou dávku. V tu chvíli už pražička musí být zahřátá na vysokou teplotu. Zelená zrna putují do bubnu pražičky, který se po celou dobu pražení točí. Zrnka se v něm praží horkým vzduchem o teplotě kole 200 stupňů. Celý proces trvá 15 – 30 minut, každá káva vyžaduje jinou délku pražení a jinou teplotu.
Pražení je proces, při němž zrno zcela změní svou chemickou strukturu a rozvine v kávě všechny její chutě. Ze zrn se při pražení odpařuje voda, proto se zvětšují, zároveň však ubývají na váze. Kávu je možné upražit na různé stupně, světle pražená káva je kyselejší, středně pražená sladší a tmavě pražená káva je hořká.

Po upražení pražič zrna vysype z bubnu do kruhového tanku, kde se káva chladí. Zrna se zde musí zchladit zprudka, aby nedocházelo k dalším chemickým procesům. Po upražení se káva musí nechat alespoň tři dny uležet. Káva se poté balí ideálně do neprodyšných sáčků s ventilem, kterým unikají přebytečné plyny, dovnitř ale nepropoští vzduch.

Zdroj: http://www.kolonialcoffee.cz/prazirna

Pozn: Z čerstvě upražené kávy se uvolňuje oxid uhličitý a proto se káva balí do speciálních třívrstvých sáčků s jednocestným ventilem, který zabraňuje přístupu vzduchu a naopak umožňuje tzv. odfouknutí oxidu uhličitého ven.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Uživatelský avatar
Leo
Příspěvky: 14419
Registrován: úte črc 27, 2010 11:58 pm
Bydliště: jižní morava

Re: Káva

#68 Nový příspěvek od Leo »

Druhy káv v nápojových lístcích

Abyste se vyznali v nápojových lístcích kaváren, kde jsou názvy káv uváděny obvykle cizím jazykem, popíšeme vám jednotlivé druhy kávy. Kromě dvojitých káv je gramáž každé kávy stejná a to 7,2 g.

Ristretto – připravuje se obdobně jako espresso, rozdílná je doba průtoku z kávovaru. U ristretta teče jen 18 vteřin, tedy zhruba o polovinu kratší čas než u espressa. Je ho asi 20 ml při stejném množství kávy, tedy přibližně polovina.

Espresso – většina lidí si představí větší šálek plný vody. Espresso je ve skutečnosti jen malý šáleček naplněný zhruba do tří čtvrtin. Připravuje se z 8-10 g mleté kávy, doba průtoku kávovarem je asi 30 vteřin, objem espressa je 30 ml. V Čechách je často zaměňováno s Piccolem, které ve skutečnosti neexistuje, kdekoliv ve světě by obsluha pravděpodobně netušila, co objednáváte.

Caffé lungo – neboli prodloužené espresso.. Její správná příprava by měla spočívat v podání horké vody ke klasickému espressu zvlášť. Barista by neměl hrnek naplnit přímo z kávovaru, káva by tekla déle než minutu.

Caffé Macchiato – jedná se o espresso s trochou mléčné pěny.

Cappuccino – připravuje se z espressa a našlehaného mléka. Nejprve se našlehá plnotučné mléko, potom se do cappuccinového šálku připraví espresso a mléčná pěna se nalije do espressa.

Flat white - cappuccino ze dvou shotů

Latte macchiatto – skládá se ze tří částí, nahoře je mléčná pěna 2-3 cm vysoká, poté vrstva espressa a nakonec teplé mléko. Nejprve se našlehá mléko, mléčná pěna se nalije do sklenice, do středu pěny se nalije klasické espresso, to vytvoří prostřední vrstvu.

Irská káva – do dvojitého espressa se přidá 0,4 cl svařené Irské whiskey se lžičkou třtinového cukru. Na vrch se přidá našlehaná smetana

Alžírská káva – Tato káva obsahuje 0,2 cl vaječného likéru, na ten se nalévá espresso prodloužené horkou vodou. Na vrch se přidává šlehačka.

Vídeňská káva- připravuje se do skla, jedná se o klasické espresso prodloužené horkou vodou a ozdobené šlehačkou.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Uživatelský avatar
Leo
Příspěvky: 14419
Registrován: úte črc 27, 2010 11:58 pm
Bydliště: jižní morava

Re: Káva

#69 Nový příspěvek od Leo »

Domácí příprava

Moka konvička
Tato konvička nejlépe nahradí chuť espressa, káva z ní je opravdu silná. Kávu je potřeba mít namletou středně na hrubo.
Postup:
do spodní nádoby nalijeme studenou vodu
střední sítko naplníme celé kávou, tu nijak nestlačujeme
konvičku zašroubujeme a dáme vařit
jakmile začne voda vařit, káva vyteče do horní nádoby
když káva horní nádobu naplní, sundáme konvičku z vařiče a můžeme servírovat.

Obrázek
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Uživatelský avatar
Leo
Příspěvky: 14419
Registrován: úte črc 27, 2010 11:58 pm
Bydliště: jižní morava

Re: Káva

#70 Nový příspěvek od Leo »

Domácí příprava

Frenchpress
Jednoduchý způsob přípravy kávy. Ideální je použít jednodruhové čerstvé kávy. Na výrobu kávy z frenchpressu je potřeba nahrubo namletá káva
Postup:
kávu nasypeme do frenchpressu zhruba do 1/3 výšky konvice. Zalijeme horkou vodou (92-96 °C), ne vroucí, tak, aby voda promíchala všechnu kávu. Káva na povrchu vytvoří krustu z lógru
po chvíli kávu zamícháme a necháme 3-4 minuty odstát
tlačíme lógr pomalu pístem dolů a můžeme kávu servírovat

Obrázek
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Uživatelský avatar
Leo
Příspěvky: 14419
Registrován: úte črc 27, 2010 11:58 pm
Bydliště: jižní morava

Re: Káva

#71 Nový příspěvek od Leo »

Domácí příprava

Aeropress
Skládá se z plastového válce, pístu a sítka s papírovým filtrem. Výsledná káva má trochu silnější chuť, než káva z frenchpressu. Káva by měla být pomletá na středně hrubo
Postup:
promyjeme papírový filtr a vložíme jej do sítka. Zašroubujeme do plastového válce. Ten položíme na hrnek
do válce nasypeme 16-20g kávy
kávu ve válci zalijeme vodou o teplotě 95 °C a promícháme
nasadíme píst a tlačíme dolů. Do hrnku začne vytékat hotová káva.

Obrázek
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Uživatelský avatar
Leo
Příspěvky: 14419
Registrován: úte črc 27, 2010 11:58 pm
Bydliště: jižní morava

Re: Káva

#72 Nový příspěvek od Leo »

Domácí příprava

Džezva
Jeden z nejstarších způsobů přípravy kávy. Ideální pro milovníky turecké kávy. Používá se velmi jemně namletá káva, cca 14 g
Postup:
nasypeme kávu do džezvy a zalijeme studenou vodou. Promícháme lžičkou a dáme ohřívat na plotýnku
káva se začne pomalu ohřívat a na povrchu se vytvoří hustá pěna. Pěna postupně stoupá a začne „kypět“. V tu chvíli teplota dosahuje 96-97 °C
když je pěna u okraje odstavte na chvíli džezvu z plotýnky
poté znovu postavte na plotýnku a nechte opět vzkypět, takto opakujte 3x
káva je hotová, můžeme podávat.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

Uživatelský avatar
bourač
Příspěvky: 8574
Registrován: úte úno 28, 2012 2:00 am
Bydliště: Mácháč.

Re: Káva

#73 Nový příspěvek od bourač »

jj dopíjím a jdu makat ;-)
ty automaty v Lidlu - no voní to pěkně když jdu okolo, ale lemtat kafe za pochodu z plastového kelímku :-/
V hospodě kafe snesu ale doma jen a pouze výhradně z jednoho zavedeného hrnku, z jiného nechutná...
Zásadně jen a pouze Jihlavanka 8)
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

ITS
Příspěvky: 6229
Registrován: úte kvě 08, 2012 9:13 pm
Bydliště: zlín

Re: Káva

#74 Nový příspěvek od ITS »

Pokud byste chtěli použít návod, který sem dal Leo, tak v něm něco chybí :

- Vodu do džezvy zásadně odměříme šálkem, do kterého se bude hotová káva nalévat. Nejběžnější velikost džezvy bývají 2 šálky.

- S kávou musíme vařit i cukr. Množství cukru - dvě lžičky na šálek. Množství kávy asi podobně - lžičky jsou vrchovatější.

- Jemně mletá káva je základ. Je docela těžko sehnatelná. I domácí elektrický mlýnek mele docela hrubě. Troufám si říct, že odchodem socialistických mlýnků v samoobsluhách - do věčných lovišť - jsme přešli do časů hrubé kávy, vhodné do filtrů a presa.

Už je to jen vzpomínka, na tetu z Lublaně, která takto vařila kávu, se kterou, včetně cigarety a to mnohokrát denně, se dožila 88 let. I v těch končinách bylo těžké sehnat tu jemně mletou kávu. To je naprostý základ.

Uživatelský avatar
Britt
Příspěvky: 19329
Registrován: čtv lis 06, 2008 9:04 pm
Bydliště: Poděbrady

Re: Káva

#75 Nový příspěvek od Britt »

Já piju jen klasickýho Turka, ale nejlepší kávu jsem pil na Kubě. Je hustá, silná a strašně dobrá. Nevím jak jí vaří, ale když jsem si jí nechal nalít do klasickýho kafáče a vymlasknul jsem jí, málem mi to utrhlo pumpu a v noci jsem vůbec neusnul. To naše kafe večer dopiju, jdu si lehnout a spím jako pařez.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Odpovědět

Zpět na „Putyka“