Pečení dortů

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Odpovědět
Zpráva
Autor
foxina159

Pečení dortů

#1 Nový příspěvek od foxina159 »

Ahoj lidi. sleduji tohle fórum s foxíkem už delší dobu. Sice jsem na vše co má motor, ale přeci jen mám více zkušeností s pečením dortů. Ráda bych zde, pokud bude zájem, poskytla rady triky recepty a třeba, když by někdo chtěl, upekla nějaký ten dort. :)
Váleček je hrozná zbraň!!! A nebojím se ho použít!!!

romie

Re: Pečení dortů

#2 Nový příspěvek od romie »

foxina159 píše:Ahoj lidi. sleduji tohle fórum s foxíkem už delší dobu. Sice jsem na vše co má motor, ale přeci jen mám více zkušeností s pečením dortů. Ráda bych zde, pokud bude zájem, poskytla rady triky recepty a třeba, když by někdo chtěl, upekla nějaký ten dort. :)
Ahoj, myslim, že je tu pár slečen, které by to určitě ocenily! Ale třeba i já bych si se svou mladou něco jednoduchýho upekl :friends:

ota

#3 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, od babičky vím, že to není sranda upéct dobrý a poctivý dort. Já bych sám kokázal tak uvařit čaj, možná i vodu a nepřipálit ji ale dort, to bych si netroufl. Babička vždycky dělá klukům dorty v nějaké podobě, Třeba autíčko, vláček, nebo i krtka v kalhotkách. Hrozně si s tím vyhraje než ho vyrobí. Vždycky si říkám, že má trpělivost a výdrž, aby to ozdobila a pěkně vypadal.
No je tu spousta kluků co umí vařit i péct. Jsou to třeba i samouci, nebo i profíci. Určitě bude toto vlákno přínosem. Každý zajímavý recept bude určitě vítaný. 8)
Tady jen co jsem našel narychlo. Ty autíčkoví a vláčkoví mám někde v albu to když byli kluci menší, tak je měli. :)
Přílohy
PB150583.jpg
P8090392.jpg
P5100024.jpg
P5090905.jpg

foxina159

#4 Nový příspěvek od foxina159 »

A má to být sladký nebo slaný? Co třeba tohle?
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Ale pro začátek doporučuji začít pařížákem.

Čokoládový korpus II.

!!!! na pařížák !!!!

Suroviny:
• 120g čokolády
• 120g másla (lze i Hera)
• 160g cukru
• 150g polohrubé mouky
• 6 vajec
• 3 lžíce mléka
• 1 lžíce kakaa
• 1/2 prášku do pečiva

Utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a šleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu,mléko,kakao,mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45minut. Po vychladnutí zdobíme šlehačkama(Peřížská a klasická)

A nebo:
čokoládovo šľahačkové rezy
těsto :
4 vejce
180 g kr. cukru
180 g polohrubý mouky
100 ml teplé vody
1 prášek do pečiva
1 PL kakaa
50 g nastrouhané čokolády
Žloutky vymícháme s cukrem do pěny, přidáme vodu , postupně přidáme mouku a pr. do pečiva, nakonec kakao, do této směsi jemně přimícháme sníh z bílků, úplně nakonec přidáme nastrouhanou čokoládu, pečeme asi 20 - 30 minut při 180 stupňoch,
PLNKA :
2 šlehačkové smetany
2 PL práškového cukru
250 g čokolády
džem na potření upečeného korpusu
postup:
jednu šlehačku vyšleháme do tuha s cukrem, přidáme 50g nastrouhané čokolády ,natřeme na vychladnuté těsto, které jsme potřeli džemem
druhou šlehačku dáme zahřát a těsně před bodem varu vypneme, dáme pryč ze sporáku a zamícháme 200 g čokolády, mícháme dokud se nerozpustí, dáme do chladničky vychladit aspoň na 10 hodin , druhý den vyšlehat, vyšlehané naneseme na bílou šlehačku, nakonec ozdobíme podle vkusu :-)))

ota

#5 Nový příspěvek od ota »

Jů pařížák ten já nejraději. Opíšu si recept a dám to k výrobě. Oni mi ho doma nechtějí vyrobit. Občas když mám narozky, tak mi koupí. Ale co nevidět v květnu budu mít narozky, tak si dám recept a jestli mi někdo upeče pařížskej, mňam!
Jinak pěkný dortíky! :D Zvířátkoví . U nás se vždycky schovávaly do mrazáku a pak se vytáhnuly a pokoukalo a zase uklidily. Kluci byli malí a nesmělo se to zvrznout. Nakonec se to po čase stejně vyhodilo a byla to škoda. Teď už to večer sežereme a jeto. :)

Vladimír2

#6 Nový příspěvek od Vladimír2 »

Vítej mezi námi!! :)
Vaření , pečení a hlavně pojídání všelijakých dobrot je moje, po traktorech , druhá vášeň.
Abys věděla , že i my Tě můžeme inspirovat ,nahlédni do témat " Co dnes na oběd " a
"Jen tak,u pivka či vínka"
Tak ať se z trouby kouří... 8) :smich: :smich:

Obrázek

Obrázek

buml

#7 Nový příspěvek od buml »

máte to krásný , toto baví mojí starší dceru , musím ji říct až se vrátí , ať sem dá taky nejaké obrázek .
Jinak jezení to baví teda hlavně mě :vysmech:
Každý problém má řešení , záleží jenom z kterého konce ho začnem řešit

sekalsemmalo

#8 Nový příspěvek od sekalsemmalo »

teda foxino,to je umelecky dilo.to teda cumim,co umis vytvorit.....
sekalsemmalo-ten,co ho zasáhl za bouřky blesk ve dřezu na nádobí

fox159

#9 Nový příspěvek od fox159 »

sekalsemmalo píše:teda foxino,to je umelecky dilo.to teda cumim,co umis vytvorit.....
JJ šíkovná je to jo. Ale furt něco matlála patlála a ja stoho mám na výšku 178 a vážím 120 kilo. A nejvíc mně muže rosekat, karamelový krám ze salka ,to bych se utloukl prastě mňam. :jazyk: Jo a taky ty vaše ženský, když tvoří nějaký ten dlabanec dortový, mají takový ten kufr na nářadí? Řeknu vám, že foxina jo. Kde jaký instalarár, nabo montér by ten kufr záviděl.Hlavně já :nos: To je samý vykrajovátko,šťoucháltko a nevím co ještě a hlavně proklatě nebespečnej váleček. ;-) Raději ji sem dám nějaké foto, snad si to vyžehlím. :vysmech:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Kladivo je dobrá věc, ale palice je palice!!

zde

#10 Nový příspěvek od zde »

krasa :) tie torty su nadherne

Vladimír2

#11 Nový příspěvek od Vladimír2 »

...ikdyž jsem mlsoun nad mlsouny ,dorty moc nemusím.Líbí se mi umělecké zpracování ,ale chuťově
jsou všechny na jedno drdo...

Irčan

#12 Nový příspěvek od Irčan »

Vladimír2 píše:...ikdyž jsem mlsoun nad mlsouny ,dorty moc nemusím.Líbí se mi umělecké zpracování ,ale chuťově
jsou všechny na jedno drdo...
tady se už cení uměleckej dojem a ten je úžasnej,achuťově meslím že můž´o bet všelijaký,viděl sem tam aji slaný
Ceterum autem censeo EU esse delendam.
„Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat.“ — Benjamin Franklin

foxina159

#13 Nový příspěvek od foxina159 »

Přidám recept na "medovník podle Míli Brabcové. Velice výborný, u nás nestihl "vychladnout" a nohla jsem začít dělat další ;-)

Medovník - 2 malé (nebo 1 větší)
/Mili Brabcová/
Těsto:
• 2 lžíce medu
• 5 dkg másla
• 20 dkg cukru krupice
• 2 lžičky skořice
• 2 lžičky sody (15g)
• 2 vejce
Suroviny vaříme v páře. Vyndáme a přidáme (ihned) 50 dkg hladké mouky, řádně prohněteme v těsto. Rozdělíme na cca 10 (příp. 12 – záleží na průměru dortu) dílů, každý díl vyválíme hodně tence a poklicí vytvoříme placky. Pečeme po jedné placce na pečícím papíru na plechu. Můžeme dát 2 plechy do horkovzdušné trouby najednou. Pečeme při 150oC 5 – 10 minut. V půlce pečení placky vyměníme.
Krém č.1.:
• 1 Salko
• 1 máslo
Salko vaříme 2 hodiny ponořené ve vodě. Necháme vychladnout. Otevřeme a obsah vyšleháme s máslem.
Krém č.2.:
• 1,5 šlehačky
• 3 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
• 12,5 dkg másla
• cca 20ml hořké silné vychladlé kávy (dle chuti)
• lžíce moučkového cukru
• vlašské ořechy (asi 8 dkg)
Ze šlehačky a maizeny uvaříme kaši. Necháme vychladnout. Přidáme máslo, vychladlou kávu, moučkový cukr. Vyšleháme. Přidáme nastrouhané vlašské ořechy.
Dále potřebujeme:
• rum na potření placek (asi 0,5dl)
• 440 g švestkového povidlí
• 30 dkg vlašských ořechů
Po upečení necháme placky chvíli vychladnout. Jemně je potřeme rumem.
Střídavě promazáváme krémem č.1, krémem č.2, povidlím.
Okraje dortu, horní placku potřeme krémem č.2. Sypeme nahrubo strouhanými vlašskými ořechy. Necháme rozležet v lednici zabalený v alobalu.
Pokud dort potahujeme marcipánem, okraje a horní placku potřeme tence krémem bez ořechů. Příp. nesrovnalosti dorovnáme nožem a zamázneme krémem.

pavel601

#14 Nový příspěvek od pavel601 »

...... hm , vyzerá to pekne , ale po Veľkej noci to nemožem ani vidieť ........ :( ..... :) :ano:

Grozo
Kontaktovat uživatele:

#15 Nový příspěvek od Grozo »

Lidiki nějaký dobrý recept na bábovku? Teď jsem dělal o víkendu a úplně se nepovedla - byla strašně hutná a navrchu se mi vytvořila krusta - ale jinak velmi dobře poživatelná :D
Výrobní postup na vše:
Tip #1 - Have a plan.
Tip #2 - Have a back-up plan.
Tip #3 - Establish clear communications.
Tip #4 - Choose your partners carefully.
Tip #5 - Expect the unexpected.
Tip #6 - Shit happens.
Tip #7 - Remember, shit happens.

Odpovědět

Zpět na „Putyka“