Když mě brali za vojáčka ..........a kam

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Jak vzpomínáte na vojnu?

Vzpomínám rád
134
39%
Odstupem času rád
94
27%
nerad vzpomínám
10
3%
nebyl jsem ,už se nemusí
77
22%
Měl jsem modrou
29
8%

Celkem hlasů: 344

Zpráva
Autor
ZipBene

Re: Když mě brali za vojáčka ..........a kam

#616 Nový příspěvek od ZipBene »

ZVO bylo v té boční ulici ne? Pak za tím bylo PROTE

lapav

#617 Nový příspěvek od lapav »

Ahoj Jirko,
Kolik přibližně vážila Tatra 138 AV 8 ?

zetorak jirka

#618 Nový příspěvek od zetorak jirka »

Kamaráde to ti už nepovím,mám už 38let od vojny a ta paměť, ta paměť, :-/ :smich: Ale každopádně na to rád vzpomínám.

staník

#619 Nový příspěvek od staník »

lapav píše:Ahoj Jirko,
Kolik přibližně vážila Tatra 138 AV 8 ?
http://forum.valka.cz/topic/view/17480/ ... prostovaci
Dílna je dílna
Pokud na něco zapomenu tak mi to prosím připomeňte.

ota

#620 Nový příspěvek od ota »

No vida, v tom odkazu je i s pluhem, kterej jsme u utvaru měli taky a AV8 v zimě vyhrnovala když napadl sníh z hlavních tahů. Jinak se to dělalo růčo. Pamatuju si, jak jsme dovlekli ze skladu starou školní tabuly a s tou jsme třeba v 5 lidech hrnuli sníh! :vysmech: No dělali se různý pokusy a blbosti.

zetorak jirka

#621 Nový příspěvek od zetorak jirka »

Ota, máš pravdu, vyhrnovalo se čim se dalo, desky ze stolu , dveře od skříně , jak říkáž tabule z učebny, prostě co koho napadlo to se vzalo, ale obyčejný škrabák s násadou armáda nekoupylá :smich: A na cesty po lesích a na munyčík a vojenské prostory js me měli T 111 valník se šípem , který zvedal spolujezdec ruční pumpou (kejklovačkou) před sebou v kabině, párkrát jsem stím jel, a řeknu ti, že to byl neuvěřitelnej zážitek. :smich:

ota

#622 Nový příspěvek od ota »

Jo jak píšeš, nějaké hrablo, to nebylo na celím útvaru ani jedno. Jen lopaty a kdo si co ,,spíchnul" Párkrát na nás vyšel i buzerák s trochou sněhu. Jinak naštěstí to měla pod palcem 7 rota a když to spadlo, tak tam lopatama šmoulali celou noc.
Tyjo, záložák, to byl mazec když se tam začalo jezdit. Byla tam hlavní zpevněná cesta a z ní takové do stran vykácený pruhy v lese. Každá rota měla svůj pruh. A přez léto v pohodě, ale v zimě, no masakr strašnej. Byly tam normálně nechaný pařezy a přez to, nebo kolem toho se jezdilo. Pamatuju si Kačeny 805 jak přez ty vystouplí kořeny přejížděli, že už už jsme ji vždycky viděli válet na boku. Pak jednou starší řiďič už dokopal velitele roty, aby se to tam dojelo upravit. Tak že jo že se to dá docajku. Vyfasovali jsme lopaty, krumpáče, pily kaprovky, sekery, pajsry a tak. No ale to se ví takovej smrkovej pařez to je jiná. Mordovali jsme to tam hrozně. Potom že vezmeme zila s navijákem. No rvali jsme to hrozně. A náhodou se tam nachomejt náčelník štábu jel na nějakou kontrolu tamtudy a viděl tam kutající vojáčky. Hned řval jak zavalenej, kterej debil nařídil ty pařezy kopat ručně. A hned to potom šlo. Přijel tam nějakej náčelník pro flintičky a dovlekl sebou bednu čehosi, čemu říkal ,,bleskovice" Musel se udělat odstup a rozestavit vojáky aby tam nikdo nevlezl do bezpečné vzdálenosti. On potom omotal pařez takovím jako provazem. Vytáhnul kablík a zatočil kličkou a zmáčknul knoflík a pařez jen jako nadskočil a bylo. Sice nadskočil pěknejch pár cenťáků. Takhle udělal jeden po druhým. Pak jsme vzali jen nyvyják a stahali pařezy na hromadu a naložili a odvezli. A potom kolik PHDček jezdili a lopatama a hrabičkama a všechn urovnali. Ale potom to už šlo normálně projet. Jo a ještě tam byly takoví ty v zemi z kuláků udělaný kryty. A to jsme v létě natírali karbolkou. Kurva sud karbolky a štětky na bílení a už se to lemtalo. Byli jsme jak černoši od toho a smrděli jak čuňata. Škoda dobrýho matroše na natírání. Co bylo napajcovaný vydrželo svět. 8)

lapav

#623 Nový příspěvek od lapav »

Ahoj Chlapi,
Jak dlouhý byl přívěs PV 16 ? Máte někdo z vojny řidičák na autobus ?

Leo

#624 Nový příspěvek od Leo »

Staník tu dal odkaz na forum valka.cz . Je problém si to dohledat - http://forum.valka.cz/category/view/500 ... ZK-CZE-SVK
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.

duchodce

#625 Nový příspěvek od duchodce »

"náčelník pro flintičky a dovlekl sebou bednu čehosi, čemu říkal ,,bleskovice" Musel se udělat odstup a rozestavit vojáky aby tam nikdo "

No s bleskovicí se muselo docela opatrně .Měl k tomu respekt i ženijní důstojník. Dala se odpálit i pořádným úderem . Dělit se musela ostrým nožem v takovém přípravku i když jsme to dělali i na norm. prknu. Na kácení stromů se prvních asi 8-10 závitů nepočítalo a pak co centimetr průměru stromu 1 závit. Stávalo se že hlavně smrky jen nadskočili a zůstali stát -viseli za pár větývek .
S tritolem se takové opatření nedělala. Přibíjely se náložky i hřebíkem ale to jsem prchal jak zajíc. Stačilo aby si to někdo popletl s kulatými náložkami "75"- tam byl pentrit a neměli by ani co pohřbívat.....
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....

lapav

#626 Nový příspěvek od lapav »

Ahoj Jirko,
Jakou nosnost měla Tatra 148 sklopka ?

honza461

#627 Nový příspěvek od honza461 »

pohotovostní 10640,užitečná 11120 a celková 22000 ale co techničák to jiný udaj,sice podobný ale jiný se nedivím Leovi že občas vycákne,vždyt jsou to po zadání tatra 148 dva udery do klávesnice a vyběhne ti všechno.No tvuj boj. :)

lapav

#628 Nový příspěvek od lapav »

Ahoj chlapi,
Jezdil někdo z vás na cvičení jako záložák cvičnou jízdu s Tatrou 815 ?

Britt

#629 Nový příspěvek od Britt »

Já se s ní parkrát svezl jako záklaďák, když přišly do výzbroje. Na cvičení jsem nikdy nebyl.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

pavolk

#630 Nový příspěvek od pavolk »

Je tu niekto Vu 1745 z rokov 1981-1983 ?

Odpovědět

Zpět na „Putyka“