Černá kronika
Re: Černá kronika
Tyhle mláďata to je vždycky problém... když se děti na to svezení jen klepou... brigádničil jsem s vetřieskou na odvozu obilí - kombajny - traktory a si tři kluci 8/10let na kraji pole. Mechouš je vyhnal a já při druhé fůře jsem na kraji objížděl balík slámy a v tom z toho vyskočili dva kluci. Až mě vejda chcípla jak jsem se lekl ,vylítl jsem za nimi že jim urvu uši -cestou trochu vychladl - nebyl jsem dřív jiný jak něco vrčelo musel jsem u toho byl. Třetí zdrhnul z pole taky někde byl. Nahnal jsem je do vejdy postrašil policajty - z nich měli srandu - a nařídil jakmile vylezou dřív jak za výjezdem pole tak že jim opravdu nařežu. Kluci sledovali cvrkot a když jsem je na výjezdu vyložil ,tak jsem slíbil že je zase naložím. Už byli najednou 3 no do vejdy se vmáčkli . Ale uviděl nas mechouš přilítl a řval . Vysvětlil jsem mu jestli chce mít na poli přejeté dítě tak ať je odveze . No vychladl ,že jestli se něco stane jde to za mnou . Kluci jsem musel vyhnat alespoň k obědu ,špinavé ale šťastné . Za půl hodiny čekali na výjezdu ,při popojíždění jsem si vždycky jednoho vzal na klín a nechal řídit ti byli v sedmém nebi . Pole rovina občas rozvor volant jsem musel chytit aby jim nepocuchal ruce ale nějaká modřina nevadila. Dva jsem potom po čase měl jako učně. Tak a teď ať si každý přebere riziko ... to nešťastné dídě bych si tedy jenom na blatník tedy neposadil ani kdybych za traktorem nic neměl...
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....
My se běžně jako děcka vozily na blatníkách áčkové 25. Tím nechci tvrdit že to nehrozilo žádné riziko, ale spíš že to prostě bývalo tehdy naprosto normální.
Ono když se to vezme do důsledku tak člověk by dnes v podstatě nemohl vůbec vylézt z baráku aby se mu náhodou někde něco nestalo.
A s tím vozením děcka v Tatrách, v3skách, traktorem atd. To bylo všude stejné. Já byl jako děcko taky v sedmém nebi když mě někdo tehdy do nějaké mašiny vzal a vydržel jsem se vozit klidně celý den jelikož jsme doma neměli absolutně žádnou mechanizaci a já stroje, hlavně traktory, bagry apod. miloval už od útlého dětství. Nedejbože když mě někdo dal možnost posadit se za volant a řídit. Na to ještě dnes vzpomínám s nadšením díkybohu že jsem tohle mohl zažít. Dnes už by to asi bylo nemyslitelné
Ono když se to vezme do důsledku tak člověk by dnes v podstatě nemohl vůbec vylézt z baráku aby se mu náhodou někde něco nestalo.
A s tím vozením děcka v Tatrách, v3skách, traktorem atd. To bylo všude stejné. Já byl jako děcko taky v sedmém nebi když mě někdo tehdy do nějaké mašiny vzal a vydržel jsem se vozit klidně celý den jelikož jsme doma neměli absolutně žádnou mechanizaci a já stroje, hlavně traktory, bagry apod. miloval už od útlého dětství. Nedejbože když mě někdo dal možnost posadit se za volant a řídit. Na to ještě dnes vzpomínám s nadšením díkybohu že jsem tohle mohl zažít. Dnes už by to asi bylo nemyslitelné
Kluci to už není pravda. Měli jsme i pořadníky třeba kdo dneska bude jezdit v kombajnu v Glorii. U pole taky hafo kluků čekalo na svezení. Jak začaly baliky slámy bylo to pro nás jak druhé žně! Starej dědko jezdil se Suprem za ním plošinu. Báby vidle a nakládaly balíky. Jedna rovnala. Dědko přijel na pole, jeden maník šup do Supra( no to se ví že podle přísných pravidel třeba kámen nůžky, papír!) Dědko ukázal takhle pojedeš a lehnul do trávy vedle pole pod hrušku. Když byla fůra někdo skočil dědka vzbudit a on odvezl ke stohu po silnici. Každej věděl kolik fůr, které pole se bude sbírat po tomhle, kam se to vozí. Prostě informace byly základ! Většinou každej co jezdil čímkoli měl děti, nebo nebyl problém, aby vzal pasažéra k sobě. Už jsem psal někde, nacpali jsme se třeba tří do kabiny kombajnu i s kombajnerem. Jak jsme se tam tenkrát vešli, kdo ví!
Tenkrát žádné mobily nebyly. Nebo to nikdo neřešil jestli se v kabině mačkají tři. Byla jiná doba. Ze školy dom převlíknout a hybaj ven. Udělala se práce kolem baráku a šup ven. Banda a už se hrálo nebo válčilo, nebo blblo. Nikdy se nic nestalo hroznýho. Sem tam nějaká odřenina to bylo standart.
Tenkrát žádné mobily nebyly. Nebo to nikdo neřešil jestli se v kabině mačkají tři. Byla jiná doba. Ze školy dom převlíknout a hybaj ven. Udělala se práce kolem baráku a šup ven. Banda a už se hrálo nebo válčilo, nebo blblo. Nikdy se nic nestalo hroznýho. Sem tam nějaká odřenina to bylo standart.
všechno zkurvil zasranej Bil Gates s tou jeho informační dálnicí...
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Ono je to asi pravda - my jsme se vozili ve Š 30 na "baterce" . Tam jsme sice překáželi když musel táta ven ale nebezpečí tam bylo snad jen při převrácení. Potom v Z 25 ale tam byly široké blatníky s madlem. Sedělo se na levé straně - pravou stranu potřeboval traktorista pro řazení pravou /většinou/ rukou obsluhu ručního plynu pokud potřeboval v případě rozpojených brzd při otoči na souvrati. Pokud se oralo, byl pluh na hytraulice tak nás pustil i za volant pokud to nebyla nějaká drápanina ... no jo no nějak nepamatuji nějaký průser v okolí ale...bylo pouze radio a Zemědělské noviny, později TV a tam se tyhle průsery nedostaly ...vize internetu nebo nějakého místního media pro veřejnost nemožná....
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....
Ale bourači tohle je váááážnééééé téma . Nějaký Bill - to byl ten neprůstřelný a nespalitelný ,nebo ten co stavěl na Ostravsku dálnici a nikdo nepochopil že ty hrby tam byly schválně ,kdyby nás napadli Poláci tak by tam museli zpomalit a prohráli válku ... a už jsme zase v průseru protože jsme mimo mísu .....
Jo takhle to bylo taky jsem to zažil hned ze školy na pole a jak nás viděl traktorista tak zarazil a už jsme jeli co já si tak pomatuju tak jsme se vozili většinou po poli a v pásáku DT-54 byli jsme tak dva tři víc kluků o to nestalo ,taky jsem jako kluk popojížděl s 25 kou s vlekem a chlapy nakládali pytle s bramborama tak to bylo taky byli takový ,že nás vyháněli zpole to už jsme věděli tak jsme k němu ani nešli a když jsem já jezdil s traktorem tak už nikdo z kluků neměl zájem nebo si na to nevzpomínám a to se jezdilo okolo vesnice to naše JZD mělo asi 300 ha a parkovalo se u poslední stodoly tam stál pásák pluh ,smyky brány celej rok a nikdo nic nevzal tenkrát táta dělal agronoma a když potřeboval někde s něčím popojíždět tak mě řekl přijd tam a tam a bylo to dneska by si to nikdo nedovolil no tenkrát byla jiná doba na tohle jest-li to bylo dobře nebo ne to nevím.Asi před 60lety se stal tady u nás stal velký malér táta si přejel s traktorem Z-25 s vlekem svého syna měl jít do školy po prázdninách ani vám nebudu psát podrobnosti jak si tak vzpomínám velice neštastná nehoda bylo u toho víc dětí i brácha toho kluka.
Nojo jenomze dneska nestastnyho rodice za to jeste zavrou.
Ale kdyz se mu utopi dite v mori nebo aqua parku, zazalujou plavcika.....
Ale kdyz se mu utopi dite v mori nebo aqua parku, zazalujou plavcika.....
Stydím se za tuto zem
Borci neblbněte. Tak nejak zapomínáme na to základní, výchova, respekt... Když jedu o nekomu bagrovat nebo sypat, špunt si klidně stoupne přímo za korbu aby videl jak to bude. A fotrik nic. Popojíždis třeba s bagrem a děcko stojí a čeká že uhneš atd. Špatný. Žádný pud sebezáchovy pocit ohrožení.
Když se nevo stane už nic nevymýšlis musíš ihned jednat. Přitom stačí ty děcka vést trochu aby vnímaly svý okolí. Vidím to u svých dětí. K technice jdou až na přímý kontakt se strojníkem atd. Ví že se nesmí pod hřebeno, za auto za bagr atd.
A funguje to. Pak akorát slyšíš šikovný mládě, chceš svést? Tatra, jeřáby, bagry, zážitek minulý týden zrovna tatra i jeřáb...
Moje neteře pravý opak. Zajelo by je kdeco. Protože ani neví že mají uhnout nezavazet nebo aspoň být vidět... Občas beru deti ze školky k nějaký mašině a vysvětlím jim zaklady. A treba mi pak nějaká maminka říká vy jste jim říkal že se k bagru nesmí odzadu že je to nebezpečný, to jsme nevěděli, rikaki jsne jim ať jdou za něj aby se jim nic nestalo....
Suma sumárum na děti bych to až tak nesvadel, nejspíš ani ten gejts za to asi nemůže....
Když se nevo stane už nic nevymýšlis musíš ihned jednat. Přitom stačí ty děcka vést trochu aby vnímaly svý okolí. Vidím to u svých dětí. K technice jdou až na přímý kontakt se strojníkem atd. Ví že se nesmí pod hřebeno, za auto za bagr atd.
A funguje to. Pak akorát slyšíš šikovný mládě, chceš svést? Tatra, jeřáby, bagry, zážitek minulý týden zrovna tatra i jeřáb...
Moje neteře pravý opak. Zajelo by je kdeco. Protože ani neví že mají uhnout nezavazet nebo aspoň být vidět... Občas beru deti ze školky k nějaký mašině a vysvětlím jim zaklady. A treba mi pak nějaká maminka říká vy jste jim říkal že se k bagru nesmí odzadu že je to nebezpečný, to jsme nevěděli, rikaki jsne jim ať jdou za něj aby se jim nic nestalo....
Suma sumárum na děti bych to až tak nesvadel, nejspíš ani ten gejts za to asi nemůže....
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23
Other-Side II. '23
Já na ZŠ přišel o 2 spolužáky, táta jednoho z nich je vzal do Z30 nebo 40, to už si nepamatuju, boční kosou sekal zelené krmení a za sebou měl horal a sbíral předchozí řádek, kluci seděli nějak vzadu na blatnících a pak nějak spadli oba dolů a nabral je sběrač, tatínek visel ráno na hrušni za domem, smutný to příběh, klukům bylo 8
Musím souhlasit s nerezákem z pod Špilasu, dnešní lidi nemaj pud sebezáchovy. V pravěku takový jedince sežral medvěd či šavlozubej tygr, dneska je přejede auto nebo spáchaj sebevraždu při sportu. Svoje i sousedovy děti učim, aby se techniky nebály, ale měli z ní respekt a uvědomovaly si rizika.
Samozřejmě nikdy není nic 100%, stát se může, ale těch co jsou úplně marný je v dnešní době fakt hodně.
Samozřejmě nikdy není nic 100%, stát se může, ale těch co jsou úplně marný je v dnešní době fakt hodně.
Fizz má pravdu ,je to pořád dokola škola -počítač - večeře. A potom - odřené koleno - obrovský problém že bychom někomu vynadali ,že se o mazlíčka nepostaral? Dřív jsme věděli - nejdřív odrbaná kolena - potom první silniční lišej na koloběžce, kole . A že to kurevsky bolí a že když nás něco porazí tak že má kamarád haxnu v sádře a že dvě noci prořval....
Neví že to není záběr z joutube kde většinou z toho ty účastníci překvapivě vylezou celí....
Neví že to není záběr z joutube kde většinou z toho ty účastníci překvapivě vylezou celí....
Nerezák z pod Špilasu?Že bych byl debil?jenicek píše: ↑stř srp 14, 2024 4:21 pm Musím souhlasit s nerezákem z pod Špilasu, dnešní lidi nemaj pud sebezáchovy. V pravěku takový jedince sežral medvěd či šavlozubej tygr, dneska je přejede auto nebo spáchaj sebevraždu při sportu. Svoje i sousedovy děti učim, aby se techniky nebály, ale měli z ní respekt a uvědomovaly si rizika.
Takovej ten týpek z Bydliště: Cca Brno
No Jarda Víťo.
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.