Počítače vše uvnitř a okolo nich
Re: Počítače vše uvnitř a okolo nich
Ještě dotaz na to EFI a zaváděcí soubor- je potřeba jej nějak zapsat, vytvořit, nebo jej LIVE system, při instalaci, tím že mu udělám EFI partition, vytvoří sám? Předpokládám, že rozdělení disku jsi si napsal v terminálu, neb to znáš a jen tak máš nad tím plnou kontrolu, je tak?
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Ano, disk jsem dělil podle potřeby. Jinak je to Debian, Ubuntu je jeho derivát a jeho derivátem je Mint. Mimochodem, teď vyšla nová verze.
Debianí instalátor ty oddíly umí vytvořit samočinně nebo s dopomocí. Pokud každému oddílu určíš účel, vytvoří na něm patřičný filesystém, naistaluje, co je třeba a připojí do kořenového svazku. Mint neznám, musel bych jej zkusit naistalovat, abych věděl, co to umí. Ale je to pro běžné uživatele, tak bych čekal, že to udělá, co chceš, tak nějak samo.
Debianí instalátor ty oddíly umí vytvořit samočinně nebo s dopomocí. Pokud každému oddílu určíš účel, vytvoří na něm patřičný filesystém, naistaluje, co je třeba a připojí do kořenového svazku. Mint neznám, musel bych jej zkusit naistalovat, abych věděl, co to umí. Ale je to pro běžné uživatele, tak bych čekal, že to udělá, co chceš, tak nějak samo.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Jo je to pro BFU, tak to prubnu a uvidím. V nejhorším si dám repete a formát disku.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Uz si nepamatuju jestli mint pouziva calamares installer. Ma smysl davat home na vlastni partysnu, kdyz neni na jinym disku. Podle me ani ne, radsi mit zmaknuty zalohovani nejdulezitejsich veci. Treba se nekdy dostanu k btrfs a poradnymu pochopeni snimkovani. Jestli delas jste pokusy, zkus Garuda s Kde Plasma. Ma to krasny barvicky )
Má to smysl, když to funguje jak má přeinstalueš jen systém a dat se to nijak nedotkne. Což samozřejmě nijak neznevažuje důležitost zálohování. Jen netřeba obnovovat ze zálohy.
Edit: a už se zdá, že to funguje jak má. A já píšu z nově nainstalovaného systému.
Edit: a už se zdá, že to funguje jak má. A já píšu z nově nainstalovaného systému.
mastnacek, mám to tak z historických důvodů kvůli inkrementálním zálohám. Před čtvrtstoletím nebyly filesystémy, co jsou dnes a mě se nechce sahat na něco, co funguje. Ta instalace je původní, migrovaná napříč různými počítači; začala tuším na nějakém Pentiu, které je snad někde odložené (big tower s 3,5" a 5,25" FDD, šuplíkem na HDD (IDE) a CD-ROM mechanikou). Někdy to zkusím zapnout, jestli se něco stane.
fikejz, výše uvedené dokazuje, že není třeba nic přeinstalovávat - původní instalace byl Hamm, postupně updatovaný přes 14 verzí.
fikejz, výše uvedené dokazuje, že není třeba nic přeinstalovávat - původní instalace byl Hamm, postupně updatovaný přes 14 verzí.
Duvod je jasnej. U me postrada smysl, jsem pokuston, takze ruzny distra a pro me je lepsi zalohovat data a data par aplikaci.
Nějak nerozumím větě: Hamm, postupně updatovaný přes 14 verzí. Jde pořád o Debian? A když je nová verze tak uděláš jen upgrade / update?
Zdá se mi, že jde jen o slovíčkaření, protože migraci systému na jiný stroj bych se nebál označit instalací, ale chápu, že jsi při tom migroval i s daty, účty a hesly.
No každopádně, jsem BFU a lama, jen trochu se v tom hrabající.
Nový systém na novém HDD zatím funguje a běhá jak má. Teď mě čeká výměna DVD mechaniky za redukci pro HDD. Na tom by celkem nic nebylo, jen nevím jak od mechaniky demontovat vršek krytu, který kryje šachtu, abych jej mohl dát na redukci a aby to k něčemu vypadalo a šachta byla zakrytá i při osazení redukcí s HDD
Zdá se mi, že jde jen o slovíčkaření, protože migraci systému na jiný stroj bych se nebál označit instalací, ale chápu, že jsi při tom migroval i s daty, účty a hesly.
No každopádně, jsem BFU a lama, jen trochu se v tom hrabající.
Nový systém na novém HDD zatím funguje a běhá jak má. Teď mě čeká výměna DVD mechaniky za redukci pro HDD. Na tom by celkem nic nebylo, jen nevím jak od mechaniky demontovat vršek krytu, který kryje šachtu, abych jej mohl dát na redukci a aby to k něčemu vypadalo a šachta byla zakrytá i při osazení redukcí s HDD
To budes muset asi dopilovat a prisroubovat )
Chobotku, jestli jsi toli verzi updatovatl tak klobouk dolu, asi mas ten system rad. Jaky ze pouzivas prostredi? Zmen jenom v kde, gnome atd probehlo za deset let dost, az bych se divil, ze to vsecko jede jen na update. Ted se treba pomalu opousti x11 a nahrazje ho wayland. Nekterym aplikacim se to moc nelibi a jeste to bude asi bolet.
Chobotku, jestli jsi toli verzi updatovatl tak klobouk dolu, asi mas ten system rad. Jaky ze pouzivas prostredi? Zmen jenom v kde, gnome atd probehlo za deset let dost, az bych se divil, ze to vsecko jede jen na update. Ted se treba pomalu opousti x11 a nahrazje ho wayland. Nekterym aplikacim se to moc nelibi a jeste to bude asi bolet.
Instalace je proces, kdy se systém složí z balíků na instalačním médiu (síti) a nakonfiguruje. Migrace je přesun obrazu systému na nový hardware. Samozřejmě, že je potom třeba upravit konfiguraci, zapsat zavaděč, případně znovu podepsat zaváděné obrazy. Je to pořád Debian.
Používám Gnome s tiling samozřejmě nad Waylandem. Netvrdím, že to je to přesně stejná konfigurace, pouze postupně updatovaná. Nový disk byl připojený ke stávajícímu systému, přenesený systém nabootovaný na novém hw a mohlo se pokračovat v krasojízdě.
Používám Gnome s tiling samozřejmě nad Waylandem. Netvrdím, že to je to přesně stejná konfigurace, pouze postupně updatovaná. Nový disk byl připojený ke stávajícímu systému, přenesený systém nabootovaný na novém hw a mohlo se pokračovat v krasojízdě.
Nebudu, čelní panel mechaniky - krytka je nacvaklá na mechanice a redukční rámeček má pro stejný způsob uchycení originálního čelního panelu nachystané otvory. Až docela čumím. Rámeček univerzální Evolveo, kupovaný v krámě stylem co tu máte, po telefonu domů zjišťována montážní výška mechaniky ... a pasuje to jak zadek na nočník. Byl docela problém to vycvaknout, ale nasadit na redukci to šlo samo.
Mě tenhle NTB vydržel běžet bez problémů od původní instalace systému do loňských vánoc. Vlastně přes uvedení dvou nových LTS verzí. Před vánoci se objevil tenhle problém s nedostatkem místa v kořenu systému a vyčištění z terminálu, ani nová instalace systému na příslušný oddíl nepomohla nijak na dlouho. Přitom na služebním mám de facto identický systém (rozdíl je pouze v HW) a tam žádný problém není Fakt to nechápu. No jsem jen PC lama.
Jo, vlastně máš s tou instalací pravdu, já si tady opět pletu holinky, s hodinkami - asi že se oboje natahuje
Mě tenhle NTB vydržel běžet bez problémů od původní instalace systému do loňských vánoc. Vlastně přes uvedení dvou nových LTS verzí. Před vánoci se objevil tenhle problém s nedostatkem místa v kořenu systému a vyčištění z terminálu, ani nová instalace systému na příslušný oddíl nepomohla nijak na dlouho. Přitom na služebním mám de facto identický systém (rozdíl je pouze v HW) a tam žádný problém není Fakt to nechápu. No jsem jen PC lama.
Jo, vlastně máš s tou instalací pravdu, já si tady opět pletu holinky, s hodinkami - asi že se oboje natahuje
Chobotku me gnome nikdy neoslovilo. Prvni pokusy s linuxem bylymyslim mandrake a to uz zacinalo kde. Bylo to hezci windows v ty dobe. Dkouho jsem mel rad xfce, gtk vzhled aplikaci mam rad. Ted jedu hyprland a odskakuju do plasmy a qtile. Ale hlavne jedu Barak RC1 )
No, já jsem tam napřed žádný grafický server nepoužíval. Potom X a to jsem pouštěl, jen když se chtěl podívat, jak vypadá DVI (výstup sazby TeXu) než ho pošlu na tiskárnu. Většině programů stačil framebuffer, až později se začalo objevovat víc užitečného grafického softwaru, který potřeboval X. Mezitím chcíplo XFree86, objevilo se X.org a nakonec Wayland (pokus s Mirem nezmiňuju).
U GNOME zůstávám kvůli licenci a tak nějak se mě to zdá dobře navržené. Mimochodem, když vyměníš gnome shell za Phosh, je to dobře použitelné na patlafonech. Bude se to hodit až skončí 2G sítě.
U GNOME zůstávám kvůli licenci a tak nějak se mě to zdá dobře navržené. Mimochodem, když vyměníš gnome shell za Phosh, je to dobře použitelné na patlafonech. Bude se to hodit až skončí 2G sítě.
Na cinama s mtk jsem linux nerouboval. Komunita takovy stroje neresi a vrtat se v tom sam na to nemam knowledges. Ale libylo by se me to.
Na to stačí větší než malé množství času a za chvíli je to hotové a ani to moc nestojí
Nějak mi uteklo otevření Llama 3.1 aj s tím 405B modelem. Je k tomu i pěkné interview.
Nějak mi uteklo otevření Llama 3.1 aj s tím 405B modelem. Je k tomu i pěkné interview.