Počítače vše uvnitř a okolo nich

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Čárls

Re: Počítače vše uvnitř a okolo nich

#1906 Nový příspěvek od Čárls »

https://windows-password-unlocker.en.softonic.com/
Windows Password Unlocker

Windows Password Unlocker poslouží na stejném principu jako předchozí program. Pomocí speciálních nástrojů v režimu spuštění z USB flash disku nebo z live CD resetuje heslo.

Zdroj: https://www.idnes.cz/technet/software/p ... ntent=main
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

chobotek

#1907 Nový příspěvek od chobotek »

Pravděpodobně jsi přehlédnul, že ten notebook z USB nebootuje, takže tuto radu nelze použít.

A teď něco z historie ;-)
ota píše: stř říj 04, 2023 7:59 pm Zkusím to tady.
Včera jsem pustil noťas a asi minutu po zapnutí kdy všechno normálně naběhlo mi to hodilo modrou obrazovku s tímto popisem. Zatím se mi nikdy nic nestalo. Tohle je poprvé. Když dám resetovat natvrdo naběhne to zase normálně a po minutě modrá obrazovka s popisem viz obrázek. Když dám aktualizovat tak to chviličku běží a opět naskočí modrá obrazovka.
Poradí někdo co s tím? Potřebuji odeslat fakturu a nemůžu. Bo mám jen tady v tom noťasu program, co mi načte Excel a převedu to do PDF.
Obrázek za chvilku dodám, nechce mi to sem vlíst.

Obrázek
Notebook mám už nějaký pátek doma a dneska pršelo, tak jsem se k tomu na chvíli vrátil. Protože se okolo vyrojilo spoustu rad, co zkusit, popíšu, co s tím je a co jsem udělal s nadějí, že si přestanete kupovat takovéhle věci.

Notebook Acer Aspire 1 patří k tomu nejlevnějšímu, co jde koupit, všechno je připájené na základní desce, včetně procesoru, RAM a úložiště, které tvoří 64GB eMMC. Prvotní problém byl hardwarový, studený spoj někde na cestě k eMMC, takže notebook nakonec disk vůbec neviděl. Základní deska šla do páry (vapour phase soldering), po opětovném složení znovu nabootoval systém. To je Windows 10 Home S. Tahle verze je jebka největší, žádný příkazový řádek, možnost instalovat pouze z Windows store, nedá se s tím prakticky nic. Tady začíná zábava, protože je poškozená některá z knihoven síťového stacku, takže jakýkoliv pokus o připojení k síti, který je třeba k opravě systému nebo opuštění S módu končí modrou smrtí výše.

No stejně je to po smrti. Broučky sundat, překuličovat, znovu zapájet. To je akce několikrát převyšující cenu té věci, takže to dělat nebudu. Jestli se někdo hlásí, pošlu, jinak vracím Otovi.
Obrázek
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Čárls

#1908 Nový příspěvek od Čárls »

Vytvořit jde jak CD tak usb disk z kterýho nabotuješ
Obrázek

chobotek

#1909 Nový příspěvek od chobotek »

A jak nabootuješ, když bootování z jiného než systémového disku je zakázané a do BIOSU se nedostaneš?

Čárls

#1910 Nový příspěvek od Čárls »

Při botovací obrazovce zkoušet od F8 až F12 poklepávat zobrazí se nabídka botováni disk CD rom a většinou taky USB Ona taky značka výrobce NTB by napověděla a nechalo se dohledat

chobotek

#1911 Nový příspěvek od chobotek »

Máš tam vyfocený štítek, podle něj jsem dohledal na stránkách Lenova kouzelné klávesy F2 nebo fn+F2, jak je napsané hned pod dotazem. Četl jsi ho vůbec?
(Ano, F12 je obvykle boot setup, ale ve většině případů je ta volba dodavatelem zakázaná a je třeba ji napřed v setupu povolit)

Čárls

#1912 Nový příspěvek od Čárls »

Tady je k tomu návod https://download.lenovo.com/consumer/mo ... _ug_cs.pdf Ale pokud někdo zahesloval bios tak jedině mrsknout do popelnice To pak je na vyměnu zakladní desky To nespraví ani reset biosu to jest rozdělat a vyjmout baterku na desce Pokud nezahesloval reset biosu by mohl pomoc

fikejz

#1913 Nový příspěvek od fikejz »

Výměnu základní desky? Vždyť v takových krámech je na základovce všechno na pevno.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Deane7

#1914 Nový příspěvek od Deane7 »

Čárls píše: ned čer 02, 2024 4:41 am Tady je k tomu návod https://download.lenovo.com/consumer/mo ... _ug_cs.pdf Ale pokud někdo zahesloval bios tak jedině mrsknout do popelnice To pak je na vyměnu zakladní desky To nespraví ani reset biosu to jest rozdělat a vyjmout baterku na desce Pokud nezahesloval reset biosu by mohl pomoc
Toto by ma nenapadlo. Díky moc.
Z toho návodu:

Obrázek

Obrázek
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.

Čárls

#1915 Nový příspěvek od Čárls »

fikejz píše: ned čer 02, 2024 6:52 am Výměnu základní desky? Vždyť v takových krámech je na základovce všechno na pevno.
Jen jsem odcitoval co je v návodu proto jsem psal o popelnici Jinak vždy je dobrý si sehnat návod a pak řešit problém

Deane7 tak snad se už zadaří a dáš dohromady osobně bych asi udělal čistou instalačku
https://pcsupport.lenovo.com/br/cs/prod ... ada05/82gw se dostaneš po zadání seriového čísla na stažení ovladaču aj ostatních souborů
https://pcsupport.lenovo.com/br/cs/prod ... river-list nebo pak jen na odkaz ovladače software ale líp po zadání seriovýho výrobního čísla dostaneš pro svuj model

mastnacek

#1916 Nový příspěvek od mastnacek »

:))

Sniper

#1917 Nový příspěvek od Sniper »

Země voní, jede po ní pětadvacet bujných koní. Na Zetoru traktorista, oko bystré, ruka jistá.

TATRA NEZNÁ BRATRA

fikejz

#1918 Nový příspěvek od fikejz »

Chobotku, případně kdokoliv další kdo ví oč se jedná -ta moje mrtvola NTB už zas měla plný disk na kořenovém adresáři a problém se vůbec vzbudit- po zadání hesla mě nepřihlásila a zůstala na přihlašovací obrazovce. Mohl jsem zadat heslo znovu a tak pořád dokola. Tak jsem před odjezdem ještě stihl koupit nový SSD s tím, že na něj udělám čistou instalaci. Což jsem si myslel, že nebude problém. Instalační disk s ISO sice LM20 a možností z něj pustit LIVE systém jsem měl. Takže jsem tady dal do NTB nový disk, USB s LIVE systémem, stáhnul jsem ISO nové LTD verze a udělal na další flashdisk Instalační disk s LM22 tentokrát ve verzi MATE. To asi není důležité, ale pro pořádek to zmiňuji taky. No a teď už o co jde:
Pustil jsem instalaci, rozdělil dev/sda1 na kořen se 100GB ( /dev/sda1 ext4 / 99998MB) , na home (dev/sda2 ext4 /home 364104MB) a swap (dev/sda3 swap 15999MB )

A teď mě to varuje že:
No EFI System Partition was found. This system will likely not be able to boot successfully, and the installation process may fail.
Please go back and add an EFI System Partition, or continue at your own risk.
Jenže pokud si to dobře vybavuji mě se systém zavádí, natahuje přímo z „BIOS“ flashky na základní desce. Je tak? Pak bych EFI neměl na HDD potřebovat vůbec, nebo tam být musí? A v tom případě jakou velikost zvolit? Nástroj pro rozdělení disku při instalaci OS volbu tvorby EFI partition umožňuje.

Zeptal bych se na příslušném fóru, jenže jediné heslo které si pamatuji je sem na traktory a dělat si novou registraci se mi nelíbí, když vím, že to heslo je uložený v příslušných souborech FF na starém disku a navíc i v pracovním stroji :-)
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

mastnacek

#1919 Nový příspěvek od mastnacek »

Nech si to pro sichr navrhnout instalatorem. Ja mam nekolik verzi archu a win na 3 hdd. Na zacatku musi byt volny misto bez filesystemu, pak mam myslim 300mb fat32 proefi a oak uz co chci. Presny cislati ted nereknum

chobotek

#1920 Nový příspěvek od chobotek »

Fikejz, vybavuješ si to nepřesně. To "přímo" je legacy setup a téměř nikdo jej už nepoužívá. Používáš UEFI, ovšem nepodepisuješ spouštěné binárky. Potřebuješ tedy partišnu, kterou umí UEFI přečíst.
Notebook, co jsi viděl u mě na stole má disk rozdělený takto (je tam vidět i kam je ta první partiška připojená)

Kód: Vybrat vše

Disk: /dev/sda
           Size: 931,51 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
          Label: gpt, identifier: 74BBAE26-23D0-1046-91E8-DF89FA95F7FC

Device             Start          End      Sectors    Size Type
>>  /dev/sda1           2048      1050623      1048576    512M EFI System       
    /dev/sda2        1050624    135268351    134217728     64G Linux filesystem
    /dev/sda3      135268352    202377215     67108864     32G Linux swap
    /dev/sda4      202377216   1953525134   1751147919    835G Linux filesystem
 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ Partition UUID: 567F5FAC-7C9D-9142-AAF1-ADEDD5699816                       │
 │ Partition type: EFI System (C12A7328-F81F-11D2-BA4B-00A0C93EC93B)          │
 │Filesystem UUID: 31F4-6DCC                                                  │
 │     Filesystem: vfat                                                       │
 │     Mountpoint: /boot/efi (mounted)                                        │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Odpovědět

Zpět na „Putyka“