Politika, neshody, atd. VI

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
fikejz

Re: Politika, neshody, atd. VI

#12466 Nový příspěvek od fikejz »

To že je parovodní okruh turbíny uzavřený a chladí se až přes výměník je celkem logické. Tedy myslím spíš zřejmé. I když prve, přiznávám, jsem to zcela jednoznačně nenapsal. Už jen kvůli vodnímu kameni - při "stálé" náplni se dá s kvalitou vody dělat hodně.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

chobotek

#12467 Nový příspěvek od chobotek »

To bylo k těm obavám jen-inzerat ohledně kontaminace topné vody. Jak to teď po sobě čtu, není to z toho moc zřejmé.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

fikejz

#12468 Nový příspěvek od fikejz »

Ono těch výměníků je u JE víc než u klasické ať už uhelné, nebo paroplynové. Protože ta JE má samozřejmě první reaktorový okruh, který je od turbínového oddělený, kdežto u klasiky se může pára vyrábět rovnou v okruhu společném pro kotel a turbínu.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

chobotek

#12469 Nový příspěvek od chobotek »

K těm řetězcům... Byl jsem u tchána na svařáku. Jako správný důchodce experimentátor zakoupil smetanu v akci a stloukl máslo. Vychází na 57,- ovšem 100% (ctěný čtenář si sám přepočte). Přivedlo mě to na myšlenku vyhrabat maslostroj. A už je na stole. AGM-M10, v.č. 83 v roce 1992 z Agromechaniky Nitra. Vyhrálo to jakousi cenu. Hřídel ohnutá a ložiskový domek vyčvachtaný. No, teď když se nerez obrábí kde všude, je na čase dát to dohromady. Aspoň se junior naučí kreslit.

Čárls

#12470 Nový příspěvek od Čárls »

3koda že tu maselničku po babičce polovička kdysi rozflákala :( Babička v ní stloukala škralopy když sem byl malej
ale spočítej si cenu smetany když ji koupíš a kolik z ní stlučeš másla a s těmi 100% nepřeháněj Jedině přepuštěný má 100% stlučený nikdy ne
Pokud rozpustíš kostku másla hned vidíš kolik v něm zustalo vody a podmáslí Schválně u toho stlučenýho vyzkoušej smetana ke šlehání má max 40% tuku co jsem viděl ke koupi spíš běžně je 33% Tím tě nechci schazovat ale prostě to tak je Stloukat doma máslo jedině pokud máš kravky a nebo nakoupíš šlehačku v dobrý akci
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

chobotek

#12471 Nový příspěvek od chobotek »

No dyť, v akci, jinak to nemá cenu. Psal jsem, že je to experimentálně ověřeno, takže proč bych něco počítal? Taky je možné počkat na máslo v akci a zas nekoupit nic jiného. Jenže ta smetana, taková ta, co je před projitím, bývá fakt levná a rozhodně častěji dostupná než máslo v akci, alespoň tak děl důchodce.
Mě o to máslo nejde, to je jen záminka, abysme se dostali k opravě toho krámu, co je tady přes deset let rozebraný. A taky, abych vás trochu pozlobil. Moc to s tím máslem nechápu. Je drahé, nemusím ho sežrat tolik, ne?

Čárls

#12472 Nový příspěvek od Čárls »

Jasný ale třeba margarín je u mne sprostý slovo já jej nemusím ani omylem jedině máslo a sádlo max je olej na smažení palačinek :smich: byl čas že jsem používal jen olivový :smich:

fikejz

#12473 Nový příspěvek od fikejz »

No a není v našich končinách levnější a výhodnější zajet kousek za nedalekou čáru a koupit tam nejen levnější máslo, jogurty, sýry, různé tvarohy, výborné ochucené podmáslí, ale i poctivé a přitom levnější klobásy a džusy a ... a já nevím co ještě, bo Polák sobě hubu neošidí?

Jako chápu, že mít důvod pro opravu skladovaného verku a následně si moci vyzkoušet vyrobit vlastní je .... k nezaplacení. Ale ve všech ostatních případech - tedy když není co opravovat ...

chobotek

#12474 Nový příspěvek od chobotek »

Ano, ve všech ostatních případech samozřejmě. A jistě i v tomto. Pokus byl učiněn ručním vehementem. Tento je elektrický :-)
Ale dnes k žádným opravám nedojde, je na to příliš dokonalé počasí. Takže tě asi za 3h očekávám na Výrovce ;-)

ota

#12475 Nový příspěvek od ota »

Kluci od hranic, kámoš s mámou jezdí i odsud ze středních čech jednou měsíčně na velký nákup do Polska. Jeho máma si v průběhu měsíce sepíše ,,manuál". Vezmou a jedou. Místo do marketu ve městě jedou do Polska. Nevím přesně kam přímo. Ale ne do velkého města a velkého marketu. Prej do menšího města. Už se naučili i kam. Prej tam ty ceny jsou ještě jinačí než ve velkém městě. On tam jede hlavně pro cigára. Tam to prej je hodně znát. On s tátou dost prohulí za měsíc. Povídal ze i teď po tom ,,zdražení" co tam podle našich vládních uředníků proběhlo, se to pořát vyplatí tam zajet.
Máslo doma kdysi jsem točil máselnicí. Jo to když byly doma kravky a dojilo se. Je to uplně jiný produkt. Jak podmáslí, tak máslo. Babička vždycky poctivě sebrala smetanu. A už se točilo. Měli jsme máselnici babička vždy říkala ,,másnice" ne máselnice a do ní se nalilo a točilo takovou uvnitř dřevěnou kvedlačkou. Klasickej kuželovej převod na víku. No někdy to trvalo. Někdy to bylo dřív. Podmáslí bylo dobré. Ze začátku jsme se z něho zesrali, než jsme si zvykli. Babička dělala sýry, tvaroh, nevím už co. Ale i smradlavej sýr. A ten se jen mazal když byl vyzrálej! U nich to dříve bylo normální, běžné, využívat ty svoje produkty co měli doma do maxima.

fikejz

#12476 Nový příspěvek od fikejz »

Nějak si zapomenul, že ještě stále nemám "ušité" a seříznuté stoupací pásy. Ale doma už jsou! Ono to stejně neva, protože hlídám nastydlou mrňavku, aby nebyla sama doma, když je maminka s mrňouskem na plavání. A já využiji počasí a půjdu letos naposledy posekat pod ohradníkem. V týdnu to nedávám, protože se mi to nechce dělat s čelovkou.

Čárls

#12477 Nový příspěvek od Čárls »

Ono v polsku hned za hranicema maj v marketech vyšší ceny jak tam dál Kamoš jezdí někam na burzu cca 100 Km za hranicema a tam i nakupuje Prý to vyjde nejlíp 2x sem s ním byl jako spolujezdec prý aby měl s kým kecat Vyjížděli jsme rano ve 3 hodiny a dojeli na flek cca v6,30 takže docela dálka na to že za hranicema už se svištělo po dálnici

Slávek55

#12478 Nový příspěvek od Slávek55 »

https://postimg.cc/qNLYCMcR
Pánové,a když to domácí máslo matka dala do této formy a vyklopila na talíř,to potom chutnalo víc než oběd.A když se ještě pekl doma chleba,velké kulaté bochníky,některé s mákem,některé s kmínem,to bylo radosti.
A tu formičku jsem nějak jako bezcenou odložil a když jsem na ní vzpoměl,tak ji chroupal červotoč.No ale je jí už hodně přez 100 let.

Čárls

#12479 Nový příspěvek od Čárls »

To je škoda sice b už nešla použít ale za záchranu by stála 8) Vytmelit dírky brusným prachem ze stejného dřeva a napustit kaméliovým olejem

boleslav

#12480 Nový příspěvek od boleslav »

Řešíte máslo za komunistů jsme používali jenom máslo žádné náhrašky ke svačině jsem měl třeba chleba s máslem a chutnalo to měli jsme to i ve škole ke svačině ,když chceš šetřit tak si kup RAMU a posereš se to je stuhlej olej nebo co to je v těch kelímkách jo FLORA namaž si to na chleba jíst se to takhle nedá.

Odpovědět

Zpět na „Putyka“