Volný pokec - nemoderováno

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
creative

Re: Volný pokec - nemoderováno

#2056 Nový příspěvek od creative »

https://www.asz.cz/clanek/11341/podmink ... ce-plodin/

Podmínky pěstování a rozlohy na jednu plodinu. Dá se dohledat výše.

A k tomu kombajnu, on nesklízel jedno pole na 90 ha, ale několik 30 ha. Byl i u nás.

https://vyskovsky.denik.cz/zpravy_regio ... lizen.html

chobotek

#2057 Nový příspěvek od chobotek »

Tak to tam dohledej. Ale ne interpretaci, najdi to ve zdroji toho nařízení. Zatím jsem viděl samé interpretace, ale jak je ta podmínka ve skutečnosti zapsaná ne.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

creative

#2058 Nový příspěvek od creative »

Jsi negramotný ?

chobotek

#2059 Nový příspěvek od chobotek »

Zdá se, že ano. Ale vůbec mi nepomůže, že se mě zeptáš. Pomohlo by, kdybys relevantní část našel. Samo nemusíš, mě osobně je to jedno, protože to třiceti mi pár hektarů chybí.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

J.A.Y.
Kontaktovat uživatele:

#2060 Nový příspěvek od J.A.Y. »

:D

ota

#2061 Nový příspěvek od ota »

Čtu ten článek podruhé. Píšou tam, že jeden den sekli 30 ha. Druhý den testovali kombajn zase na 30 ha v jiné farmě. Další den sekal 60 ha pole. Pak tam píšou, že si v Palomo u Loštoc agronom pochvaloval práci kombajnu na 90 ha poli pšenice.
Takže ty první dny ten kombajn sekal odhadem necelé 3 hodiny. Další 30 ha zase asi necelé 3 hodiny. A na těch 90 ha asi 8 hodin.
Takže třeba u nás sekají od 10h ráno do 0:0 podle počasí i do 2 ráno. Znamená to tedy, že by za plný plodný den u nás tento kombajn 5x přejíždí. Na 5 rúzných polí. Tedy složit, přesun rozložit 3h seká a znovu. Protože tu nemáme ani jedno pole s obilím větší než 30 ha. A třeba teď jedou pšenici. Jedno pole je za hlavní silnicí, druhé je 4km dál. Prostě ty osevní plány tak jsou nastavený. Pšenice je rozházená po celém place. Uplně vyjmečně jsou dva 30ha kusy skoro u sebe. Píšu skoro. Tedy opravdu vyjmečně že by kombajn nemusel skádat lištu. V současné době tu jede 7 kombajnů. Dva jsou domácí. Dva z druhého střediska a zbytek službaři. Teď je novej trend. Jednat si službaře. Vyjde to levněji, než držet tyhle drahé stroje celoročně.

Sadra17

#2062 Nový příspěvek od Sadra17 »

ota píše: čtv črc 25, 2024 10:55 pm Teď je novej trend. Jednat si službaře. Vyjde to levněji, než držet tyhle drahé stroje celoročně.
já ti nevím, nejsem úplně ekonom ale nějak nerozumim tomu jak to může být levnější :shock: vždyt oni to musí zrovna tak pořídit, provozovat tu chvilku v roce a hlavně ještě musí generovat zisk :-/
malej traktorista v malým traktoru

jean

#2063 Nový příspěvek od jean »

Neplatíš servis, a hlavne neplatíš celý rok zamestnanca, neplatíš mu OOP ani nič iné, nemáš zaňho zodpovednosť, nemusíš mu hladať využitie po zvyšok roka. Páni,nezabúdajte, aké sú dnes platy, to si vynásobte x2 a to musí zamestnávateľ každý mesiac vyplatiť. Na operátora na výrobnej linke (cvičená opica) sa počítajú náklady 25000 euro ročne.

Ten, čo robí kosenie v službe, bude mať hodinové využitie stroja úplne inde ako malé družstvo. A ako píše Ota, príde 5-8 kombajnov naraz a to už odsýpa. Koľko družstiev by si mohlo dovoliť držať 5 kombajnov?

Čárls

#2064 Nový příspěvek od Čárls »

Takže jako kdysi Traktorový stanice ? Jo byla u nás Na orby co nestíhalo družstvo si zjednávali právě z traktorový stanice a to i kombajny Pár kluká se se mnou pro traktorku učilo
Vyraběli když nebyla práce na poli náhradní díly a optravovali se stroje jak vlastní tak z okolních JZD a statků Jinak prostě jezdili kombajn traktor nebo náklaďák na přepravu obilí nebo materialu na stavby Dnes už to nejni dělají tam pálení jak laser tak autogen a taky vodním paprskem Prostě jen se tak tam furt říká Traktorka ale už má jinej název nechce se mi hledat
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Tomas6

#2065 Nový příspěvek od Tomas6 »

Tak je hodně lidí co se živí službama. Co jsem byl nedávno se dívat na jeden mulčovač, než jsem koupil ten zbtech Čech, tak borec traktor jak kráva, nový lis, hromadu harapáků po dvoře... Si říkám to bude zemědělec pomalu půl Babiše. A prd. Pár hektarů, míň jak já, dobytek skoro žádný. Prej ho živí služby.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

ota

#2066 Nový příspěvek od ota »

Když jsme byli pro traktor, tak vlastně jsme ho koupili od pána co hospodaří a provozuje služby. Traktorem dělal větší práce u sebe. Hlavně ho měl v sekačce a lisu. Dělal sobě koule. Přišel jeho soused a sekni mi to taky když má velkou sekačku. Pak lisoval a soused znovu zkoulej mi to taky. Povídal, že začínal s 200 koulema. Najednou jich bylo 1200. No nestíhal pro sebe nic! Tak koupil moderní lis. Jenže v kopcích byl traktor už na hraně. Koupil k lisu traktor. Poté na další sezonu selačku a když začal obracet, tak i obraceč větší. No a taky dělá služby.
Tady kousek asi 3 km taky byla STS. Taky třeba na žně jeli vlakem kombajny až na Ukrajinu. A postupně se vracely přez Slovensko, Moravu a končili u Plzně. Starej pán vždycky vyprávěl. Už je mrtvej, není tu. Ten si mohl nosem v noci svítit, jak měl červenej! Co ten přepil! Vždycky vyprávěli chlapi ,,tam vám měli holky, nebo tam dobře vařili, nebo tam ta pšenice sypala. A dědko ,,kurva tam měli samohonku, nebo dobré víno!" :D :typek: To už není pravda. Moje máma tam několik roků dělala učetní. Většinu chlapů odrovnaly postřiky. Jakožto ,,stanice" jak se říkalo provozovala taky postřikovače na všechno možný. Chlapi měli ,,Péčko" postřikovače a tahali to 3011. Na sobě jen takovej gumák kabát a už drandil polem celej den. Většina chlapů odešla na různé nádory, rakoviny. Byla to rasovina. Pak traktorku tam zrušili a vyráběli tam mýdlo. A teď to koupil kámoš a znovu se to jmenuje STS. Ale jakože So.... Traktorová Sbírka. Má tam muzeum traktorů. 8)

fikejz

#2067 Nový příspěvek od fikejz »

Však chlapi co k nim jezdím na dílnu taky takhle fungují. V zimě a když není nic ve službách tak dílna a jak jsou služby tak ty. V zimě pluhování, na podzim, na jaře hnoje, orba, přes rok sena, žně, otavy ... Ono se pak na tu mašinu za nesmysl vlastně jakoby "skládá" xy lidí, firem a proto to "vyjde levněji". Mzdy jsou v té ceně pakatel, protože i ten službař si mzdu platí, jen neúčtuje za službu celý rok, ale adekvátní část.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

creative

#2068 Nový příspěvek od creative »

https://www.nzm.cz/navstivte-nas/otevir ... nzm-caslav

Tento týden jsem byl tady a díval jsem se na ty ruský kombajny, z jakého byli matrošu, kolos, niva, tenký plech a zpracování směšný. A vybavuju si jako kluk, že to věčně stálo a někdo se v tom vrtal. Udávají, že vydržel 6 let. No pak mě zarazil ten prototyp SM 500, r. 1970, co začal vyvíjet Agrostroj a museli to na příkaz soudruhů předat do NDR a z toho vyběhli úspěšné E 512,.....

ota

#2069 Nový příspěvek od ota »

Jen se Tě optám, kolik Jsi mel někdy těchto kombajů z Ruska v ruce? Třeba od SK4 po SK6? Protože nevím, kde Jsi přišel na to, že byl ,,tenký plech". Většina problémů těchto strojů baly z toho, že byl Ruskej. Každej měl averzi proti tomu. Tady byly 2 Nivy 2 Kolosy. Když to měl v rukách chlap co aspoň něco uměl, neměl s tím problém. Co vím, tak tady v okolí jezdí ještě min 3 SK4. Dle starého kombajnera ( 80 let ) to byl nejlepší kombajn co kdy měl v ruce. Samozřejmě před nástupem těhle moderních kombajnů. O pohodlí nejde. Ale o ztráty, poruchy, čištění zrna. I tyhle moderní kombajny mají poruchy. Ne že ne. A to jsou pak dardy za opravu. Ztráty mají samo sebou taky. Stačí po sklizni přejít si pár posekaných lánu a sledovat výdrol. Za některým kombajnem je ,,zeleno". Vše je o nastavení, zkušenostech. Rozebíral jsem kdysi SK5 Nivu na díly. Všechny šrouby matice šly povolit bez jediného problému. Nevím čím to měli zinkovaný. Ani jeden závit nebyl rezatej. A že by někde byl prorezlej plech? Po vrchu nikde. Samozřejmě uvnitř to bylo prošoupaný od množství co tudy prošlo. Všechny ,,držáky" kombajny odejdou na prošoupání vnitřku. Pamatuju se, jednomu chlápkovi jsme dělali do SK 4 celej ten vál novej. Jenže on měl kombajn venku a přez zimu v tom stála voda a sníh. Jak to bylo hodně jetý, tak bylo všechno už vydřený. Myslím si, že ten kombajn jezdí dodnes. On zemřel a rodina všechno prodala. Ani nevím, kam se kombajn poděl.
Je to spíš averze na všechno Ruské. Jinak je to o rukách co s tím dělají. Na fabryce Ruská frézka. Nikdo na tom nechtěl dělat. Však je to Ruskej krám! Po čase jsem na ní dělal. Měl jsem ji za zády. Mašina byla tuhá, dalo se aretovat posuvy které jsem momentálně nepotřeboval. Přesné najíždění, vřeteno tuhé, žádný problém. Chlapi chodili kolem a že se na tu Ruskou frézku nevysereš, je to krám. Hovno věděli, protože z nich na tom nikdo nechtěl a nedělal. Když si to dostaneš do ruky, řekl bych za mě ta frézka byla v leč čem lepší než ta naproti TOS.
Jsou to jen takové keci a averze na Ruské věci. Jal Jsi někdy třeba Ruským náklaďákem Uralem. Každej taky hanil Ruskej krám.

Čárls

#2070 Nový příspěvek od Čárls »

Pár ruskejch soustruhů jsem viděl většinou těžký jak sviňa robusní aby něco vydrželi Nebyli samý díry a vylehčení Prostě rusáci se s tím nemazali No a co se týká přesnosti Jak který na to zas ty naše byli lepší Prostě Rusáci materiálem nešetřili nebo to neuměli Kombajny a ostatní nevím Na vojně mě stačilo poznat Zill a co vím moc se s ním nejezdilo 100/100 to byla jeho obvyklá spotřeba
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Odpovědět

Zpět na „Putyka“