CO JSTE DNESKA DĚLALI III

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Fizz

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#20431 Nový příspěvek od Fizz »

:D

Tak stačí neco dělat rukama a budete na roztrhání.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

ota

#20432 Nový příspěvek od ota »

To Jawax55 nevím jak je to kolem Tebe. Ale já když potřebuju něco, do čeho se opravdu nepustím sám, tak znám jen staré řemeslníky. Jinak nevím, neznám v ročníku 30 let žádného zedníka, truhláře, topenáře, elektrikáře, čalouníka, opraváře čehokoli. Nikoho, možná jeden truhlář ale tomu tahne na 50. Za mě mladej kluk, tak to říkal můj táta. Pro mě je to ,,kluk" co to umí. Můj dvorní automechanik 62 roků. Opravář myčky 65 r, opravář radií, 59 roků. Mohl bych to probírat jednoho po druhém. Z maldejch opravdu ani jeden.
Jak píšeš třeba oba dva moji synové od malinka jezdili s pantatíkem v traktoru. Bavilo je to. V 14 letech už chodili na brygádu. Psalo se to tenkrát na babičku. Bo ještě to nešlo na ně. Bavilo je to. Protože si pak koupil motorku, nebo měl na auto už dobrou sumu. Kámoše syn to stejné oda mala uměli vydělat peníze. Prostě to viděli doma, že to jde. Dneska je jim 30 roků a jsou samostatní, a vědí co a jak. Nikdy to nebylo o tom že na tady máš. Přičiň se a když byla snaha tak to uplně jinak fungovalo. Jak píšeš, že to staří machři zkoušejí na mladé, tak to znám z vlastní zkušenosti. Bohužel, to ale nejsou ti staří machři, o kterejch se tady celou dobu bavíme. Protože starej machr si mě vzal pod křídlo a předal mi svoje zkušenosti. Aby viděl, že jeho práce byla k něčemu dobrá. Rád mi ukázal forychtuňky, vychytávky. Třeba Milda starej nástrojař co mě všechno naučil vysvětlil. Nebo dědula z frézky, kolikrát mi i pohlavek šoupnul, když jsem udělal něco blbě. A přišel a pomohl mi, ukázal takhle se to lepší dělá. O těch machrech co píšeš Ty to byli taky dědkové kteří jen huhňali, vše si sebou vzali do hrobu. Neukázali by nikomu ani obsah svojí skříňky na dílně, aby jim to někdo nevykoukal. Nepřístupní a když něco, tak tohle děláš blbě, nebo byli i tací, že šli za mistrem a hele co on, .... Měl jsem štěstí, že mistr nástrojárny byl šikovnej, uznalej chlap a sral na ty jejich keci. Došel za mnou a poslal mě za druhým dědkem, věděl že mi něco ukáže naučí. A třeba řekl ,,za Papíkem už nechoď je to podivín a ten tě nic nebude chtít naučit". Viděl že mě to baví a tak mi vyšel vstříc i on. Nebo v kovárně byl dědek a když něco dělal, pojď se podívat a tady, takhle proto tohle, kvůli tomuhle je to tak, a ukázal poradil. To jsou pro mě staří mistři, ne ti co tě nic nenaučí, nebo se snaží za každou cenu tlačit svůj nejlepší názor. A jak píšeš zkoušel jeho rozumy, jen aby ukázal že on je někdo.

Fizz

#20433 Nový příspěvek od Fizz »

Oto je to i o tatíkách... Pustit k něčemu kluka, i když něco zkazí umět ro rozumně vyřešit, rozlišit schválně rozbitý nebo jen nepodařený pokus...

Taky děda, nebo strejci (kamarádi) když ti kkuka pustí do mašiny, ukážeme mu co proč jak, nebo nic nesmíš... To je velký rozdíl.

Já kazdej rok zvu školku aby si dečka prohlídly bagrik, hona, bobka jeřáb.... Kolikrát o tom ty děcka mluví několik týdnů někteří i měsíců.... Pak jdou na hřiště dívat se ze skluzavky jak maminka či tatínek čumí do telefonu.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

ota

#20434 Nový příspěvek od ota »

Fizz není to o tatíkovi a synovi. Jsem toho příkladem. Tatík mě doma nikdy k ničemu moc nepustil. Házet lopatou, nebo rýt rýčem, nebo šťípat rovnat dřevo. Ale k řemeslu jakémukoli nikdy. Jen třeba podrž, přines. Všechno jsem si z těhle věcí musel pak až vyzkoušet sám. Psal jsem tu třeba když mě klučina říkal, že mi v podkroví udělá sádrokarton. Chtěl jsem vidět jeho práci. Ukázal mi jeden strop. No moře je klidná hladina proti tomu stropu! Manželka že jsem starej blázen a nechej to udělat! Ale já bych se na to nemohl celej zbytek života dívat. Všechno jsem to udělal sám. Sice to trvalo dýl, ale za mě dobře. Teď si dělám všechno sám, už třeba teď se synem. Teď už já spíš jako přidržtaška! :D
Snažil jsem se kluky brát, nebo aby dělali to samé jako já když byli malí. Samozřejmě řezat cirkoulkou, motorovou pilou třeba v 5 letech to ne to by byl extrem a zase jsme si o tom povídali proč a nač. Nechtěl jsem co kdyby tak aby třeba od dětství nechyběl prstík na ruco odřízlej pilou a tak. Pamatuju se, natírali jsme plot. Kluci taky chtěli. Tady je štětec, barva. Hezky to roztírejte, nevylejte si barvu. No manželka nadávala, byli ponatíraný jak ten plot. A příště už byla barva jen na plotě.

javax55

#20435 Nový příspěvek od javax55 »

Vím že jsou staří machři co umí a staří machři co se jen vytahují. Znám staré machry co umí, uznávám,že je jich málo, je to ale naše vina,že jsme mladým nedali možnost se naučit řádně řemeslo. Já jsem vyučen nástrojař, v rámci učení jsme prošli kalírnou,nástrojárnou,fréza,soustruh, formy na tlakové lití barev. kovů,co jsme se jen na zaškrabávali a napilovali jehlovými pilníky při výrobě šablon na přesnost johansonovými kostkami a pod. později střední škola. Co vše se naučí nynější učni, kde se mají co naučit? V tomto případě se ani nedivím, že je zajímají jen peníze. Jak píše Fizz-spolupracoval jsem se synem od mala,dříve to bylo na přítěž,než se něco naučil,ale jen tak získal šikovnost a zručnost jak při práci s kovem,maltou,zahradou,opravou motoru,elektrikou.Kolik lidí dnes takto pracuje s dětmi? Každý včetně dětí čumí do mobilů a jen konzumuje hry které nic nepřinesou,a co je nejhorší-nerozvíjí se myšlení ale volný čas se zabere konzumem.Tak se vychovávají lidé kteří jsou slepí k okolí a jsou naučeni bez přemýšlení brát poskytnuté informace. Je to jednodušší a ušetří jim točas na hraní si s mobilem. Jsem děda a mám šikovné vnuky, se kterými pracuji v dílně a na zahradě. Zde se podobně chová Vitex s vnučkou a vnukem.

Čárls

#20436 Nový příspěvek od Čárls »

Podívej bylo mi 18 a první jawa 250 od strejce No nic byla převodovka špatná na 3 cvakala Táta ji rozhodil a to jsem viděl pak ji dal dohromady a pruser na 3 zas cvakala a ulítlej zub
Nic naštval sem se poptal kluku co a jak a vyndal motor rozdělal a šel koupit komplet celý vnitřek převodovky a už mi to neštymovalo dvě stejný kola a protikola rozdílný počet zubů tak mi to docvaklo druhej den se stavil v mototechně a buď tohle kolo o jeden zub víc nebo tohle kolo a o zub míň starý dědula na mě kouk a řekl co to dělá ja 3 řada praská tenhle zub
Ji tak nový hřidelky jsou vohlý a tady máš trojkovou řadu Bude to tak dobře ? usmíval se ja vzal kola aspočítal zuby vytah papírek se spočítanými zuby dvojkový řady a bylo jasno souhlasí odfrčel sem autobusem dom a do večera měl mašinu složenou Táta se pak jen ušklíb On byl hodnej ale roky na udržbě v Tibě kde děloal soustružníka ho poznamenali uměl jen to svoje co dělal kolem dokola No ja si prošel pár dilnama a holt sem se musel naučit aby někdo poradil v JZD nebyl nikdo až pak v generálkovně měl jsem kliku na chlapy co něco uměli a byla tam dobrá parta Horší už bylo když sem začal radit byl jsem ze buchví co a debila tak sem se na to vykvyjzl a počkal si vyplatilo se mi to pak chodili sami poď se na to podívat co a jak Prostě museli si nabít hubu a pak přišli Prostě Pořekadlo co platí furt Neřikej že to nejde řekni že to neumíš vždy se najde debil co to pak udělá a ty budeš za debila když řekneš že to nejde Osobně Mladý prostě musí chtít když nebudou chtít mužeš se na hlavu postavit a nic nenaděláš řemeslo musí mít člověk v krvi a musí to být i koníček ,jako každá práce Pokud tě nebaví nelze ji dělat pořádně Pokud je to jen zdroj jak nějak vydělat prachy a nebaví tě nebudeš ji dělat dobře a ani dlouho
A tím bych chtěl diskuzi ukončit Je to vždy jen o člověku jako takovém a jeho zkušenostech šikovnosti a chtít

Ja dnes vymetl komín a zatopil pak vyčistil strunový hlavy do křoviňáku a navinul nový struny Jinak nic jen vycházky s Elfinou :-/
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

vitex

#20437 Nový příspěvek od vitex »

Dnes jely ženský odpoledne vyřizovat nějaký blbosti,tak jsme s vnoučaty makali na PUR panelech.Oni odlupovali ochranou fólii a děda zavrtával a nýtoval profily.Jenže foukalo a malej byl už zmrzlej,tak šel do tepla.Eliška ještě protrhávala plevel na zahrádce a o půl sedmé jsme to zabalili.Pokračování zítra i s fotkama.

boleslav

#20438 Nový příspěvek od boleslav »

CHlapy tady píšete mladým se nechce moc dělat nic neuměj,jenom stáří to uměj atd. atd.Tak jak to bylo na vojně ,kdo tam byl tak ví kolik nám bylo 19 -20 roků co jsme uměli nic sotva jsmese vyučili a šup na vojnu lampasáci ti většinou jenom řvali a moc toho neuměli proto šli na vojnu ,nikdo ti moc neporadil jenom drezúra a muselo to fungovat a bylo to jenom na těch mladejch okolo 20 roků asi jsme nebyli až takoví blbci jeden příklad co si pomatuju já jsem byl v dílně byla tam V3S VEJDA upadlo jí dynamo leželo na zemi lampasák řval dívám se zalomený šrouby dynamo jme tam daly nasadili klínák našponovali vzal jsem svářečku a zavařil a opraveno hned

Čárls

#20439 Nový příspěvek od Čárls »

Víš ono ta vojna měla co do sebe jinak projebaný čas a Cose mladý naučej v učení soustružník třeba za mně sem byl poslední ročníky co se učili jen soustruh, zamečník zamečničinu a frezař frezařinu prvních pul roku bylo pilování a všici Jinak pak zbytek ze třech roků jen to svý a poslední rok praxe na dílně a všechny vyjebávky jsme vyžrali co byli v ukolu stejně sem si směl vydělat jen těch 700 aby táta nepřišel o přídavky ale zas sme se naučili to svý a po vyučení a po vojně už jsme v ukolu mohli jet naplno a plnit normy zaleželo na mistrovi co ti dali za práci
Dnes učí se všechno dohromady a převážně jak mi řekl nejnovější učedník programování No pro takovýho kluka se dostat se k nám na dílnu bylo za trest musel se učit od začátku a než se naučil rok to trvalo
Navíc nás učili staří řemesníci co dělali mistry žadný školy jen praxe a nějaký ty zásluhy Dnes ti mistři se bojí a hlavně že maj střední a náastavbu jinak by na učňáku nemohli dělat mistry co je maj naučit když sami neumí Mě když sem něco podělal dostal zahlavec a zopakuj si to Pokud sme blbli tak to pak bylo řevu a mohl jsi jim říc soudruhu měl jsi podělaný celý učňák vždy jen pane mistr :smich:

ota

#20440 Nový příspěvek od ota »

Á nějajej čumkartec, myslím že se mě tady na to ptal kdysi Bourač. Na co je tohle dobré? Tak jsem magnet vytáhl na tuhle operaci. Je tam rovnoběžnost ploch v 0,05 a síla obrobku +0 a - 0,03. A s tím magnetem je to v pohodě. Musel jsem si ale udělat takovej zastřeďovací kroužek. V magnetu jsou zápichy a ten kroužek zapadne do toho zápichu. Tím zastředí obrobek a podrží pro případné ujetí obrobku po magnetu. Beru 2x po0,25 mm na čistou míru. Nuž, zatím to jde velmi pěkně. Obával jsem se že mi špony budou magnetovat a lízt pod destičku. Ale zatím odletují bokem. No tak další vergl z regálu našel využití.
Cumec pro Bourače. :friends:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Fizz

#20441 Nový příspěvek od Fizz »

Pri magnetování špon to jde řešit ofukem destičky tlakovým vzduchem.

Me přijde že se to zmagnetování projevuje až později při delší práci. Ake nestojím u toho jako masinfira.
Other-Side II. '23

ota

#20442 Nový příspěvek od ota »

Fizz jsem odchován starou nástrojařskou školou. U obráběcího stroje tedy namá tlakový vzduch co dělat. Probíralo se to tu mnohokráte. Kdybych vytahl v nástrojárně hadici s pistolej a foknul do mašiny, dostal bych pár pohlavku od chlapů i od mistra. To se prostě nedělalo. Mám v druhé dílně malej kompresor a jen třeba ofukuju, vyfukuju závity v díře. Jinak k mašině mi vzduch nesmí. Tady stačí otočit kličkou odmagnetovat a mít po ruce jemnej hadr. otřít desku, obrobek i tu vymezovací destičku a lze znovu upnout další. Kdyby něco zůstalo magnetické, no však je na ragálku odmagnetovávač. Nezbytná pomůcka strojaře. 8)

bourač

#20443 Nový příspěvek od bourač »

Oto já se na nic neptal, víš přece že jsem Vědma :vysmech:
Ale to udělátko je super, použil bych to na sběrač kovových nečistot na podlaze.
Hliníkové víko od ešusu, pant, dlouhá násada. 8)
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

chobotek

#20444 Nový příspěvek od chobotek »

No a to je šťourání nebo něco takového fakt potřebuješ? Protože cívka z repráku udělá stejnou službu a ostatním traktoristům nebude líto, že jsi znectil kus přesného strojírenství.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Čárls

#20445 Nový příspěvek od Čárls »

Nevím mě stačil neodymový magnet a silný igeliťák tak jsem procházel dvorek když nám předělávali střechu a i když se ex snažili bylo toho kilo hřebíků :smich: To fakt na cestě do garáže nechceš :vysmech:
Oto tak tohle jsme v práci neměli myslím na soustruh na slabý podložky a co potřebuješ na míru Idealní zpusob 8)
No u nas by to hodili na žraloka na magnetku a bylo by vymalováno ale když nejni tak na soustruhu jediná možnost

Odpovědět

Zpět na „Putyka“