Kamarád taky poplet převod mezi bar a psi no měl jenom štíplou lebku
CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
malej traktorista v malým traktoru
Víťo tuhle jsem četl, že Albatros je u nás v počtu 2 ks. Ale možná, že to bylo myšleno v tom článku o Albatrosu ,,nulkové" řady. Protože držitel rychlostního rekordu je Albatros jedničkové řady. V součastné době není ani jeden Albatros na uzemí naší republiky v provozním stavu. Tuším jeden je ve stavu výstavním. Tedy nejede vlastní silou, a to díky propadlému kotly. Ten kotel tak to jsem četl zase jinde. Mi jakožto světová velmoc ve své době neumíme, nebo spíš nemáme kde udělat vyrobit nový kotel způsobem potřebným k těmto mašinám. A to ne jen k Albatrosu kdysi chloubě našeho strojírenství, umu a šikovnosti našich konstruktérů a inovacím, které neměl nikdo na světě. Vcelku mě tohle o těch parních mašinách baví a dost mě to sere, že v součastnosti máme opravdu hrstku funkčních strojů. Převážná většina těchto strojů stojí kdesi na odstavných kolejích, nebo depozitech a rezne. Hlavně že sereme miliony jinam do cizích zemí, kde nám to nic nikdy nepřinese. Ale to je jiná věc.
Takže Albatrosem se možná s vnoučaty svezeš tak kolem roku 2028. To už by 498 022 měla být provozní, jestli vše dobře dopadne.
Takže Albatrosem se možná s vnoučaty svezeš tak kolem roku 2028. To už by 498 022 měla být provozní, jestli vše dobře dopadne.
Prostě nastala doba kdy ty staří machři co věděli a uměly a naučili se od svých předchůdců jsou v nebi a jelikož už neměli komu předat zkušenosti tak jaksi zmizel ten um předků
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Staří machři, um předků, to by mladí dnes nesvedli a podobně, je jen takové tlachání. V každé generaci jsou schopní lidé. Výrobky vyrobené starší technologii lze udělat i dnes a to použitím nové technologie,nebo staré. Dnes není problém nastudovat teorii o výrobě a opětovně vyrobit starým způsobem. Samozřejmě jde ještě o praxi. Zručný a přemýšlivý člověk je schopen zvládnout to co "staří machři" jen mu to bude déle trvat než vychytá provozní chyby při výrobě. Určitě znáte šikovné a přemýšlivé lidi ve svém okolí, a určitě jsou i mezi vámi.
Jo máš pravdu jsou ale je jich čím dál míň Moderní technologie ti nenahradí zkušenost To jek když chceš vyrovnat kus plechu ja se s tím trapil hodinu a starej Čtvrtečka přišel a bouchnul bylo hotovo pak sme dali cigo a on povídal za 15 minut sem byl daleko chytřejší a příště bylo hotovo během chvilky To samý bylo rovnání rour autogenem Prostě jak nevíš trápíš se vztekáš a nadáváš Tohle ti žadná technologie na Pc ani IT nedá nemůže nikdo ji nedokáže tak naprogramovat aby ti to udělala Jsou prostě věci co jak ty píšeš nejdou
To samý ti staří kotláři co dělali kotle do mašin Měli svoje zkušenosti a zkušenosti předků
Ještě jeden příklad Kdysi když sem začínal dělali se SImy na motání špagátu a tam bylo něco jako disk jenže ze 4 plechu a točíl se 4litry otáček Prostě ty co to tenkrát dělali věděli jak vyrobit na lisu v Hradci ZVU v kovárně a Chlapi co již nejsou jak vyrobit na čisto a jak vyvažit Mašina potom při těch otáčkách stala bez zachvění Uplynulo 20 let od výroby poslední
A moh sem jim řikat horem dolem jak se to vyrábělo a co se musí udělat nový a co prostě vyhodit že je to neopravitelný Byl sem blbej a musí to jít takle Jo měl sem držet hubu byl sem za blbce Páni konstrukteři měli PC a bude to takle Byl sem ve fabrice Generál se nas... a koupíl nový z Italie neb ti mamlasové si nedali říc a stojej ty pomníčky rozebraný a opětovně smontovaný dodnes na dílně v depozitu Takže asi tak co se týká toho předávání zkušeností když není komu a nejni vůle je vše v pr....
To samý ti staří kotláři co dělali kotle do mašin Měli svoje zkušenosti a zkušenosti předků
Ještě jeden příklad Kdysi když sem začínal dělali se SImy na motání špagátu a tam bylo něco jako disk jenže ze 4 plechu a točíl se 4litry otáček Prostě ty co to tenkrát dělali věděli jak vyrobit na lisu v Hradci ZVU v kovárně a Chlapi co již nejsou jak vyrobit na čisto a jak vyvažit Mašina potom při těch otáčkách stala bez zachvění Uplynulo 20 let od výroby poslední
A moh sem jim řikat horem dolem jak se to vyrábělo a co se musí udělat nový a co prostě vyhodit že je to neopravitelný Byl sem blbej a musí to jít takle Jo měl sem držet hubu byl sem za blbce Páni konstrukteři měli PC a bude to takle Byl sem ve fabrice Generál se nas... a koupíl nový z Italie neb ti mamlasové si nedali říc a stojej ty pomníčky rozebraný a opětovně smontovaný dodnes na dílně v depozitu Takže asi tak co se týká toho předávání zkušeností když není komu a nejni vůle je vše v pr....
To máš pravdu, že teorie se dá načíst. Ale tohle není moc o teorii, ale o praxi. V mém okolí neznám nikoho mladšího 25 let, kdo by měl aspoň zájem něco tvořit, učit se, zkoušet. Opravdu znám machry. Těm je všem od 50 vejš. Nemají nástupce, ani jeden. Kdo by pokračoval. Ani moc děti nechtějí zůstat v podobném sektoru co rodiče. O víkendu jsem cosi dělal kámošovi. Palice umí si poradit se vším, pustí se do všeho. Má syna a tan nemá zájem o to co umí tatík. Nebaví ho to. Ušpinil by si ruce přeci a to dnes není dobré. Tuhle se tu řešilo něco kolem kovářů, kovářské práce. Ano nastuhduješ to z knih, videí. Ale pak praxe je uplně jinde. Vše je o letech dělání s tím. To je třeba u těch kotlů pro mašiny. Můžeš si nastudovat knihy, videa. A pak to zkus vyrobit. Co si tak pamatuju, ve vsi býval dědek a ten topil na mašině. Druhej dědek dělal v depu. Kdo dneska jako ten dědek zaškrabe pánve na táhla lokomotyvy, nebo spasuje šoupátka tak aby to opravdu chodilo roky? Teoreticky je to brnkačka, ale prakticky to dnes umí pár lidí, někde nadšenců z výtopny. Soused tady kdysi měl kluka co jezdil do depa mezi nadšence opravovat mašiny. Chvíli vyprávěl co to obnáší. Je to pořádná makačka a přesná titěrná práce, musíš u ní vydržet. Kdo to dneska chce z mladejch dělat? Věkovej průměr bude jak u nás včelařů. Jo možná syn, nebo známej. Ale to jich bude hrstka. Zkus dneska sehnat chlapa kterej by přijel a třeba zaškrabal obráběcí mašinu tak, aby to bylo opravdu perfektní, neojebané co nejrychleji udělané a čau. Kdysi jsem poptával firmu na opravu soustruhu. Z 20 firem nakonec jedna jediná se do toho pustila. Nikdo nechtěl. 4 firmy mě poslaly rovnou do prdele! Nebo řeknou sumu, že by za to byl novej soustruh. To jen aby jsi náhodou to nechtěl od nich. Namají už na to lidi. Tyhle staré věci mají svoje pravidla a vychytávky a to v knihách nevyčteš. Prostě to musíš dělat a učit se to praxí.
Není to o starejch machrech, ale o tom že oni to dělali roky, a předávali si to od sebe generace. Dneska je to tak, jako v té firmě kde jsem kdysi dělal. Mladej synek ředitele koukal na kemry a jebal lidi že nedělají. Starej pán si tam sedí napohodu u stolu. Zavolal si parťáka a řekl mu, toho šedivýho pána co tam 4 hodiny sedí u stolu vyhoďte! A parťák pojďte se mnou k tomu stolu. On tam 4 h nacvakává matice do ohnutejch profilů. No tak sežeňte nějakého duchodce a tohodle chlapa vyhoďte. Však to může dělat důchodce. Parťák se mu marně snažil vysvětlit, že on si to takhle připravuje a pak z toho sešroubuje rámy a osadí je komplet se dveřma. Tak dlouho nasazoval pan ředitel na ,,šedivého pána" až ten dal výpověď. Když ji nesl řediteli, ten byl rád a řekl mu že je rád že se ho zbavil. No a on 1 v pondělí nepřišel. A 4 měly odjíždět hotové výrobky a nebyly smontovaný. Ten starej pán tam už nebyl. No prej tedy parťáku strčte tam někoho ať to dělá. A parťák že nikoho navíc nemá. No tak zavolejte tomu starému pánovi, aby se vrátil! Nebo aspoň aby na týden a někomu to ukázal. A parťák, ten pán dělal práci i jinou a to se musel učit třeba rok, než to takhle začal mrskat jako to mrskal! On se už nevrátí a stejně by za týden nenaučil celej rozsah svojí práce nikoho.
Není to o starejch machrech, ale o tom že oni to dělali roky, a předávali si to od sebe generace. Dneska je to tak, jako v té firmě kde jsem kdysi dělal. Mladej synek ředitele koukal na kemry a jebal lidi že nedělají. Starej pán si tam sedí napohodu u stolu. Zavolal si parťáka a řekl mu, toho šedivýho pána co tam 4 hodiny sedí u stolu vyhoďte! A parťák pojďte se mnou k tomu stolu. On tam 4 h nacvakává matice do ohnutejch profilů. No tak sežeňte nějakého duchodce a tohodle chlapa vyhoďte. Však to může dělat důchodce. Parťák se mu marně snažil vysvětlit, že on si to takhle připravuje a pak z toho sešroubuje rámy a osadí je komplet se dveřma. Tak dlouho nasazoval pan ředitel na ,,šedivého pána" až ten dal výpověď. Když ji nesl řediteli, ten byl rád a řekl mu že je rád že se ho zbavil. No a on 1 v pondělí nepřišel. A 4 měly odjíždět hotové výrobky a nebyly smontovaný. Ten starej pán tam už nebyl. No prej tedy parťáku strčte tam někoho ať to dělá. A parťák že nikoho navíc nemá. No tak zavolejte tomu starému pánovi, aby se vrátil! Nebo aspoň aby na týden a někomu to ukázal. A parťák, ten pán dělal práci i jinou a to se musel učit třeba rok, než to takhle začal mrskat jako to mrskal! On se už nevrátí a stejně by za týden nenaučil celej rozsah svojí práce nikoho.
Ano Oto, je to tak, že dost mladých v dnešní době chce peníze a nechce makat. To je mi jasné. Nejvíce je to vidět v servisní činnosti. Naučili jsme je vyměnit vadné díly a ne hledat a odstranit příčinu poruchy. Tento trend je nastaven již ze samotné výroby. Prodat nový díl a ne jej opravit.Například teče vodní čerpadlo chlazení - vymění se celé čerpadlo a nikdo nehledá příčinu (např.přetažený řemen - jednostranné zatížení hlídele na guffero).Logická oprava -výměna gufera a správné nastavení řemenu. Pro servis je ekonomicky výhodnější výměna čerpadla.
Samozřejmě že je praxe při určité práci důležitá, ale dá se nahradit inteligencí a širokou variabilitou znalostí v různých činnostech. Např. šikovný a uvažující soustružník je schopen být šikovný při práci na frézce,obrážečce a pod. To samé zámečník při rovnání plechů, profilů, ohýbání. Vše je o zručnosti inteligenci a hlavně chtění.
Samozřejmě že je praxe při určité práci důležitá, ale dá se nahradit inteligencí a širokou variabilitou znalostí v různých činnostech. Např. šikovný a uvažující soustružník je schopen být šikovný při práci na frézce,obrážečce a pod. To samé zámečník při rovnání plechů, profilů, ohýbání. Vše je o zručnosti inteligenci a hlavně chtění.
Oto přesný jak facka tak to totiž dneska je z čech se stává jen montovna a pásová vyroba Veškerý om klasiky obrábění a černýho řemesla jsou už pomalu pryč přežívá Neb nikdo nevymějšli nic novýho Měli jsme tam starýho konstruktéra ten vše jen na prkně počítač byl jeho nepřítel a jelikož měl celý život praxi v jutě věděl vykresy hrozný co se týkalo měřítka ale vždy vše sedělo jak děcko na nočníku jednoduchý a rychlý na výrobu Jo měl praxi Přišli mladý ze školy počítače za 100 tisíc a program za 500 litrů
Co vykres to běs a obzvlášť všude obloučky a radiusky a uhly atd a pak ti dali automatický kotování a moh si přepočítavat celej vejkres kraj k zapichu zapich a osazení atd vše v jedný lajně celá metrová hřídel s 5 osazeníma a k tomu asi 4 zapichy celkovou si spočítej Kurva jak já tenkrát nadával až starej vylez z kanceláře Dal sem mu vejkres ať si to ten ču... jde udělat na soustruh sám No von mi přines nakreslenou mašinu za tejden a do měsíce musí bejt hotová řek říďa Ja mu jen řekl taky jste konstrukter se školou a co by vam na tohle kotovaní řekli ve škole u zkoušky tak já na učňáku bych dostal kuli a miistr na praxi od něj pohlavek a nadal by mi do debilů Dejte mu do ruky koště ať jde zametat dílnu bude užitečnější No vysledek vycepoval sme ho když sem odcházel měl cca 10 let praxe za sebou a naučil se Tak to prostě chodilo u nás v generálkovně a za mně a cca 25 roků zpátky byla tam hrozně dobrá parta pak ke konci se to hrozně pokazilo
Co vykres to běs a obzvlášť všude obloučky a radiusky a uhly atd a pak ti dali automatický kotování a moh si přepočítavat celej vejkres kraj k zapichu zapich a osazení atd vše v jedný lajně celá metrová hřídel s 5 osazeníma a k tomu asi 4 zapichy celkovou si spočítej Kurva jak já tenkrát nadával až starej vylez z kanceláře Dal sem mu vejkres ať si to ten ču... jde udělat na soustruh sám No von mi přines nakreslenou mašinu za tejden a do měsíce musí bejt hotová řek říďa Ja mu jen řekl taky jste konstrukter se školou a co by vam na tohle kotovaní řekli ve škole u zkoušky tak já na učňáku bych dostal kuli a miistr na praxi od něj pohlavek a nadal by mi do debilů Dejte mu do ruky koště ať jde zametat dílnu bude užitečnější No vysledek vycepoval sme ho když sem odcházel měl cca 10 let praxe za sebou a naučil se Tak to prostě chodilo u nás v generálkovně a za mně a cca 25 roků zpátky byla tam hrozně dobrá parta pak ke konci se to hrozně pokazilo
Čárlsi mladejm nejdou ani převody jednotek. Kluk z firmy mi volá. Jaká délka se řeže u pantů? Povídám mu, 180 mm. Ale udělej tam 1,5 mm přídavek. Zatáčím obě čela. Tedy uřízlej kus bude měřit 181,5 mm. Chápeš? Ano to je jasný. Dovezli před 14 dny bednu nařezaných kusů. Vrazil jsem ji do kouta. Ve čtvrtek šéf volá ,,kolik kusů máš hotovejch"? Žádnej, nikdo to zatím nechtěl. No v sobotu budeme stříkat hotovej kontejner. Tedy v pátek potřebuju mít panty hotové. Jasně ráno v pátek jsem si rozházel soustruh a nastavím si tuhle práci. Mám tu jeden kus po svém odstupňovanej podle nožů. Strčím do univerzálky, nastavím si hlavu na výrobu. Upnu kus a co je? Je dlouhej! Vezmu šupleru, měřím délku a kus měl 195 mm. No kurva o 15 mm delší! Kolega na pásovce místo 1,5 mm uřízl všechny kusy o 15 mm delší. Takže na pásovku a odřezat u všech kusů ten přídavek.
Někdy mi to pošlou krátký, podruhý dlouhý. Nejlíp, když si to řežu sám!
Ty výkresy mi chodí od jedné firmy taky. Počítač rozpočítá koty od X a Y. Všude na dvě desetinná čísla. Vše si musím počmárat svejma kotama. Volám do firmy a je nutné tam dodržet ty setiny podle výkresu? U průměrů, nebo děr to chápu. Ale proč třeba délka pro nasazení ložiska je 20,48 mm? Nebo celková délka hřídele 180,35 mm? No prej že se optají. A pak volali, že není třeba tam ty setiny honit. Byly to hřídele na nějaký vozík na převoz mouky po pekárně. Prostě ,,malířovi" to vyhodil počítač v programu.
Někdy mi to pošlou krátký, podruhý dlouhý. Nejlíp, když si to řežu sám!
Ty výkresy mi chodí od jedné firmy taky. Počítač rozpočítá koty od X a Y. Všude na dvě desetinná čísla. Vše si musím počmárat svejma kotama. Volám do firmy a je nutné tam dodržet ty setiny podle výkresu? U průměrů, nebo děr to chápu. Ale proč třeba délka pro nasazení ložiska je 20,48 mm? Nebo celková délka hřídele 180,35 mm? No prej že se optají. A pak volali, že není třeba tam ty setiny honit. Byly to hřídele na nějaký vozík na převoz mouky po pekárně. Prostě ,,malířovi" to vyhodil počítač v programu.
Jo Oto s desetinkama a setinkama to taky znám Musel jsem konstrukterskýho naučit nastavit program a aby se naučil kreslit klavesnicí a ne myší
Oni na škole měli nějaký jiný a ne to co jsme měli v práci jediný slova vždy byli to ne já to dělá program Jo je to vždy o člověku a to co je mezi židlí a klavesnicí z 99% všech případů
Oni na škole měli nějaký jiný a ne to co jsme měli v práci jediný slova vždy byli to ne já to dělá program Jo je to vždy o člověku a to co je mezi židlí a klavesnicí z 99% všech případů
To není o tom starej, mladej, ale šikovnej a přemýšlí. Počítač opravdu usnadní práci. Kdysi v průmyslové revoluci dělníci rozbíjeli stroje, které jim dle nich braly práci. Například syn v 15 letech si přivydělával na našem soustruhu a frézce. Později po absolvování vys. školy měl v práci rychlý postup, jelikož práci rozuměl,měl přehled a jen tak někdo ho nooblbnul, a že to různí staří machři zkoušeli.Vše je o inteligenci,přístupu a snaze. Staří machři jsou nahraditelní.
Ale starí machri vymierajú a odchádzajú, je stále menej ludí ochotných robiť aj manualnu prácu
Jo Vše je o zakladu co mladej dostane tak se to taky kdysi dávno praktikovalo a běžně Muj strýc a byl to bratr babičky vyštudoval ekonomii a zahraniční obchod za 1 republiky Kdysi hrozně dávno mi vyprávěl jak začínal u Bati ve Zlíně nastoupil a dostal do ruky koště a šel na dilnu během roku si prošel všemi provozy a častečně pod dohledem i funkcemi pak teprve dělal co vyštudoval ač nikdá nebyl komunista tak dělal po převratu v48 až do 69 když šel do duchodu ředitele zahraničního obchodu Byl to pan Caha pokud si to dohledáš tak třeba najdeš Ono i komančové si vážili lidí co věděli a co potřebovali Ono i taková byla praxe za komančů tak začínal i generální Hlavatý a klidně se tím chlubil jak ho mistr co už je po smrti hromadu let cepoval když nastoupil Jinak taky konstruktér pokud mě paměť neklame