CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Dnes jsem svážel seno (vojtěšku). Byla toho pěkná fůrka, naložení, složení + cesta - celkem 3 hodiny... Odpoledne nebudu nic dělat, stačilo . Už jen:
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."
-
učim se angličtinu na opravnou zkoušku a anglického jazyka, doufám že ted to dám. Do toho řeším přibrání pozemků na příští rok a něco chci i přikoupit ale lidi neví co si za to říct. Jak je tu u vás s pozemkama ? Jsou, nejsou, chodí dopisy že vykoupí?
Nejsou.
Chodí, s cenovyma nabídkama který by nebyly zajímavý ani v eurech.
Chodí, s cenovyma nabídkama který by nebyly zajímavý ani v eurech.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23
Other-Side II. '23
Dneska mám dovolenou, tak jsem ten den pěkně využil. Ráno jsem začal se synem pokračování na výrobě lejty na vodu. Před obědem jsem na frézce fréznul hasičům do karburátoru drážku pro spešl injektáž paliva. Po obědě jsme pokračovali se synem na té lejtě. On potom odjel pryč navečer, tak jsem zavařil a přebrousnul pár svárů. Kostra pro nádobu je hotová. Po poklizení věcí s Axisem na procházku. Přišel jsem dom a už tu stál soused, potřeboval na soustruhu protočit díry v diskách na vozík. Pak jsem šel dodělat hasičům ten karburátor ke stříkačce. V dalším dílu profrézovat drážku a do toho injektoru vyvrtat díry 0,7 mm. Vše se zdařilo. Jdu dom. Slušně plodnej den! Zítra si vezmu taky dovolenou a ráno si přispím. O dovolené kdo by brzo vstával! A po obědě půjdu do včel. Navečer máme naložené maso na gril. Tak bude asi volnějc. Maximálně v dílně na frézce udělám drážky do setrváků na štěpkovač pro zavaření zápalů které tam jsou od řezání plazmou. Když mám ten svěrák sundanej z frézky tak přijednom.
Pár obrázků ze dneška.
Pár obrázků ze dneška.
Opravil jsem si pár děr na cestě k lesu, ted tam můžou jezedáci vyjezdit nový
malej traktorista v malým traktoru
Sadro máme také kus lesa. Je to v porostu. Kolem dokola jsou tzv ,,selské lesy". Sem tam státní a uplně vzadu je knížecí les. Teď se tam všude těží. Snažíme se, cestu nekurvit a udržovat ji. Je to cesta, která vlastně ofiko neexistuje. Ale sto let tam je. Ti dva vlastníci lesa v kterém ta cesta je to tolerují. Z obou pozemků cesta zabírá půlku svojí šířky. Tou cestou jezdí kde kdo. Ale asi co jsme tři tu cestu opravujeme, udržujeme. Tuhle ten jeden klučina jede s fůrou a já šel se psem. On že myslíš že tam ty kameny mám vyklopit? No jasně, jen je tam šoupni. Postupně to povyklápěl do kolejí. Pak vzal manipulátor a rozhrnul. Syn tam pak dal několik fůr kamena co sbírá na poli. On to zase rozhrnul. No cesta parádní že se dalo klidně autem bezproblémů jet. Pak tam jakási společnost těžila a vyjezdili to hrozně. Ten kluk vzal děťi a všechny kameny co byly vytlačený mimo cestu naházeli zase ručně do vyjetých kolejí. Teď tam navozili celej kamenej barák co tu bourají. Zase to pěkně srovnal manipulátorem a syn to nakonec pojezdil smykem a pojezdil válcem. No cesta jako víno zase. Ale tuhle přivezli na podvalu takovou hroznou vyvážečku a zaťím stojí pred lesem. No ta až tam zacne jezdit, ta to tam rošlape. Nemyslím si, ze vy ten pán od té společnosti co to tam bude těžit přišel a řekl, až to tu dokončíme tak tu cestu urovnáme. Prostě to tam vytěží odvozí a fertyk. No a mi tam zase pak půjdeme uklízet. Je tam teď mokro, že místy stojí voda kolem. Nadruhou stranu ta voda je dobře, chytá se nám po lese letos nálet modřínu. Miliony sazeniček kam se podívám. Dřív mě to nějak nebralo. Ale co jsme museli vytěžit kurovce mám radost z každého stromku co roste sám. A je mi fuk že je to třeba bříza, nebo topol.
Oto asi stárneš
To jsem vzdy slyšel od "dědků"...
Ale líbí se mi to taky. Normálně mě to nadchne když si příroda poradí sama.
To jsem vzdy slyšel od "dědků"...
Ale líbí se mi to taky. Normálně mě to nadchne když si příroda poradí sama.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23
Other-Side II. '23
Víš co, mě kácel kluk lesák co tu dělá ten dohled nad lesama. On žije lesem od dětství. Znám ho od mala. On jede podle svejch zkušenosťí i když je študovanej lesák. Jenže žije lesem od dětství. A on má všelijaký vypozorovaný zkušenosti. Tak jsme spolu pohovořili. I sem tam z internetu si počtu. Docela mě ten les baví. Akorát mě teď neslouží to zdraví a to bych potřeboval. Když viděl jak mám sklizenou paseku dostal jsem pochvalu. Celou ji pohrabuju hrabkama, to kvůli semenům. A už to nese výsledky. Mám doma asi 50 květináčů. A tuhle taťík že co to máš v těch květináčích? Že rajčata, papryky nebo okurky? Ale prd zeleninu. Tady jsou jedle, tuhle duby a tady javory. Ještě půjdu za ves na sazenice osiky a pak na duby. Mám z nich pak radost když mi rostou. V lese jsme předloni zasadili na zkoušku asi 50 různejch stromků. Pár jich nejde, ale vétšina ano. Chodím s Axisem každej třeba 4 den do našeho lesa na kontrolu přírůstků. Baví mě to. Nebo vezmu traktůrek a jedu tam. Něco tam pošťourám a jesu dom. Krásně se tam uklidním a odpočinu.
Navečer vyvenčit motorku, posledních 14km zpátky s úplně prázdnou přední gumou. Navíc takový chopper/cruiser, takže me docela boli pracky, navíc s batůžkem. Prostě sranda.
Other-Side II. '23
Other-Side II. '23
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Bourači u nás bylo na stromě snad hrnek třešňí. Každej rok je obalená košíky třešní. Máme pro celou famílii a ještě rozdáváme. No letos se neurodilo, ani višně. Vždycky košíčky a letos jsem jen ďobnul asi 30 višňí. Sousedi mají takovou starou rozlámanou třešeň. Kolikrát byl vítr a polámalo ji to. Oni jsou z města a vždycky vezmou motorovku a to ulomený fiknou. Kdykoli přijedou a je to ulomený neřeší jakousi dobu řezu, fik a je to, uklidí větve do kontejneru i s třešněma. No a tahle třešeň je stará asi tisíc let! Každej rok má tunu třešňí, ale velký jako pěsti. Uplně černý velikánský. Všechny je nechají spadnout! Neutrhnou ani jednu. Vedle kousek zasadili novou mladou třešínku a ta vůbec nechce růst. Letos najednou schodila listí a znovu obrostla. Oni že by tu starou pokáceli a nechali tu mladou novou. No kdo ví, jestli nezařve ta nová. Vždycky koukám přez plot a kurva ty třešně jsou! No co už jsou jejich tak ať s níma dělají jak myslí. Soused ten sběrač věcí má taky třešeň. Letos obalenou. Ale ty jeho jsou takové nahořklé. Nezčervenají uplně do tmava. Jen tak jako jsou žíhané. A pak hnijou a padají. A soused že vezmi si košíček a natrhej! No jo ale to je jím jen já, ostatní doma ofrňujou, že nejsou sladký! Tak letos bez třešňí, skoro tu nejsou nikde. A to včelky po jaru valily na nich.
My letos hromady třešní. Vlastně všeho. Mánička zavařuje ;) . Na sklízení to bylo jak u Bourače. Všechno nahoře, tak se trochu prořízla i s třešněma. Soused odvezl větev domu na kole, když jel kolem.
Včera kroupy sklidily strejdovi celou zahradu a úrodu. .
Sehnal jsem zase pár verků na magnetky - nedalo se odolat na bazoši . Jsem na ty brusky ujetej. Pár věcí už mám a tyhle věci se fakt špatně schánějí. Nejsou a když, tak pěkně drahý.
Včera kroupy sklidily strejdovi celou zahradu a úrodu. .
Sehnal jsem zase pár verků na magnetky - nedalo se odolat na bazoši . Jsem na ty brusky ujetej. Pár věcí už mám a tyhle věci se fakt špatně schánějí. Nejsou a když, tak pěkně drahý.
no já taky sklízím třešně pilou, ten strom byl obrovskej už před 35 lety když jsem tu zahradu koupil. Větve vyrostou klidně dva metry /rok.
Řez nebo olámání (v zimě, v létě) vůbec nevadí. Příští rok to vyroste znovu.
Plody ze sluneční strany zralé, ze stínu syrové a komplet shnilé. Zespod to není vidět ale když k tomu vylezeš zjistíš že nemá cenu to sklízet.
Asi je proženu krbem, nejdřív ale zasadím jiné o kus dál a počkám pár let až bude jasné že prosperují.
Řez nebo olámání (v zimě, v létě) vůbec nevadí. Příští rok to vyroste znovu.
Plody ze sluneční strany zralé, ze stínu syrové a komplet shnilé. Zespod to není vidět ale když k tomu vylezeš zjistíš že nemá cenu to sklízet.
Asi je proženu krbem, nejdřív ale zasadím jiné o kus dál a počkám pár let až bude jasné že prosperují.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"