Traktor od Jiříka
-
Re: Traktor od Jiříka
Podle me je to plastove kolecko hlucne proto, ze chodi pres retez vrchem a tim, ze to neni rovny povrch, ale je slozen z "ovalu", tak to cvaka (zvlaste pak, kdyz ma tak maly prumer). Mozna by nebylo spatne experimentovat s napinakem gumovym. Tak jak to mel Zigul na rozvodovem retezu. Bylo to dotlacovano pres listu s velkym radiusem. Ta lista mela v kontaktu s retezem nejaky plast, nebo gumu ci co (uz si to presne nepamatuji). Zasada ale je mit sponovak na nezatizene strane retezu. Coz u trakturku je problem, protoze pri couvani se tah retezu opira o kladu, vyrovnava se pruhyb a tim se retez uvolni, protoze je sponovan jen z jedne strany. Kamarad mel se sponovanim hodne starosti. Ja mu doporucoval, aby se udelaly sponovaci kladky dve tak, aby byly obe ulozeny na "kyvadlech", ktere by mely osu otaceni kyvadla shodnou s osou jednoho retezoveho kola a sponovaci pruzina by byla napnuta mezi temito kyvadly. Pak by to ten retez sponovalo i pri couvani, jen by se kyvadla pootocila a tim by se zacalo sponovat ta odlehcena cast retezu.
- Jiřík
Přesně takhle to mám, dvě výkyvné kladky proti sobě pod pružinou,ale jak se řetěz natahuje stejně ty šponováky nestačí,musím ještě zdvihat převodovku z motorem .S tím hlukem kladek mě napadlo, že bych na ty kladky natáhl hadici, ale nevím jak dlouho tam vydrží.
Na rozdíl od Jiříka i Jiřina mám řetěz mezi 1. a druhou převodovkou , takže smysl točení v mém případě je neměnný zpátečku řadím až na druhé převodovce. Napínám tedy jen jednu větev ( o to je můj problém jednodušší), na druhé straně otáčky resp. rychlost mého řetězu je vyšší a hluk řetězu se zvyšuje právě s jeho rychlostí. Proto jsem zahájil dotazem na materiál kladky. Napadá mne silon , ale ten asi dlouho nevydrží , pak jsem uvažoval kladce ze silentbloku , ale ten by se asi rozcupoval velmi rychle. S tím žigulem jsem se nepotkal , takže mi to není moc jasné. Přesto děkuji za názory.
- Jiřík
Možná by ti pomohlo uzavřít řetěz do obalu a mít ho v olejové lázni, pak by neměl tolik hucet.
čau jirko prosimtě jak ti tahá motor to čerpadlo s tatry? a nevíš kolik má průtok? chci ho na náš dát taky kuli čelnáku to stárý má malej průtok a de to pomalu,. tak mě zajímá jesi to nedusí motor díky
dívej se mi pod ruce věčně tady nebudu..
- Jiřík
Ahoj, dlouho jsem na tomto vlákně nebyl, čerpo
adlo z Tatry mam jen na řízení ,litráž je 12L , motor to nedusí.
adlo z Tatry mam jen na řízení ,litráž je 12L , motor to nedusí.