Ondras83 - traktor
Re: Ondras83 - traktor
My sme mali kedysi na najsamprvom plkači zo stovky, zužovanu, ale ako to bolo, už si neviem vybaviť...
Ondro viděl jsem jak pružné, tak pevné uložení této nápravy. Kámošové to tak měli. To pružné bylo vlastně použité tak jak to bylo v autě. Vyndal nápravu z auta a vrazil ji do traktůrku. Bez zkracování. Co si pamatuju, možná to fungovalo líp, než pavná náprava. Při najetí na muldu braly vcelku obě kola.
Další kámoš to měl stejné, akorát zkrátil rozchod. Vyřízl kus trubky a svařil. Poloosu odřízl a posunul kužel pro buben. Možná jsem mu točil ty kužely a dělal drážku pro pero. Opět to fungovalo vcelku obstojně. Původní odpružení tam nechal. Nechtěl se s tím moc babrat.
Třetí měl zkrácenou nápravu stejným zpúsobem. Vyřízl kus trubky a svařil a poloosy posunul kuželem. Nad to udělal u U profilu rám a vyhodil pružiny a sešrouboval to k tomu U profilu a vsadil do traktůrku. Přední nápravu nechal tak jak byla pružnou. Problém byl trochu v lese. Když jel přez nerovnosti, a přední pružení nápravy neobsáhlo muldy, hrabalo mu jedno kolo to odlehčené. On to zase řešil brzdama na každé kolo. přibrzdil to protáčející se kolo a to druhé zabralo a jel.
Řízení s hřebenem? To už máš na mysli novější škodovku. Většina strojů co jsem potkal byla s klasickou skříňkou řízení ala 1202, oktávka. Jinak u mého červeného mám hřebenové řízení z Trabanta a nemám s ním žádný problém. Akorát mám hnanej předek. Tam se mi občas stane, že mi při hrabačce při plném rejdu doleva přeskočí kolo přez uvrať a musím couvnout, aby naskočilo spátky. Ale tam by stačilo dát šroubovací omezovák. Vím o tom a dávám na to pozor.
Další kámoš to měl stejné, akorát zkrátil rozchod. Vyřízl kus trubky a svařil. Poloosu odřízl a posunul kužel pro buben. Možná jsem mu točil ty kužely a dělal drážku pro pero. Opět to fungovalo vcelku obstojně. Původní odpružení tam nechal. Nechtěl se s tím moc babrat.
Třetí měl zkrácenou nápravu stejným zpúsobem. Vyřízl kus trubky a svařil a poloosy posunul kuželem. Nad to udělal u U profilu rám a vyhodil pružiny a sešrouboval to k tomu U profilu a vsadil do traktůrku. Přední nápravu nechal tak jak byla pružnou. Problém byl trochu v lese. Když jel přez nerovnosti, a přední pružení nápravy neobsáhlo muldy, hrabalo mu jedno kolo to odlehčené. On to zase řešil brzdama na každé kolo. přibrzdil to protáčející se kolo a to druhé zabralo a jel.
Řízení s hřebenem? To už máš na mysli novější škodovku. Většina strojů co jsem potkal byla s klasickou skříňkou řízení ala 1202, oktávka. Jinak u mého červeného mám hřebenové řízení z Trabanta a nemám s ním žádný problém. Akorát mám hnanej předek. Tam se mi občas stane, že mi při hrabačce při plném rejdu doleva přeskočí kolo přez uvrať a musím couvnout, aby naskočilo spátky. Ale tam by stačilo dát šroubovací omezovák. Vím o tom a dávám na to pozor.
OTA ,
Podla popisu ma Ondro na mysli as prednú nápravu, podla všetkeho, spomína tam riadenie...
Podla popisu ma Ondro na mysli as prednú nápravu, podla všetkeho, spomína tam riadenie...
Aha tak to asi jo, vypadá to, že se ptá asi na přední nápravu. No tady v okolí asi nikdo nemá. Ale na traktoriádě jsem sem tam viděl nějakou odpruženou přední nápravu. No jedině to vyžíznout v té nápravnici ( mostu ) a dát to k sobě a zavařit. Ale jestli to obsáhne ten rozchod ta možnost vyříznutí toho mostu.
Ilustrační foto, myslíš Ondro asi toto?
Ilustrační foto, myslíš Ondro asi toto?
Ondro , zkus nahlídnout ke KOPROVI na DRAKOUŠE , jestli to není to ,co hledáš . On tam má tu nápravu nejen odpérovanou , ale i výkyvnou . Samotné odpérování nepobere všechny nerovnosti terénu a bez uzávěrky se daleko nedostaneš . Další možnost je , jak to měl Carlos na Judd Plazza - podélná půleliptická péra .
Zdravím ve spolek. S nápravou ze Škody 100 mam zkušenosti v traktoru asi tak 20 let . Nejprve napevno tak jak je v autě. Na závody asi dobrý. V zatáčce se traktor o kolo opře. Na pracovní traktor úplně nepoužitelné. Při přejezdu nerovností jezdí traktor pořád po 3 kolech. I když je čtvrté na zemi, stejně je odlehčené. Nakonec jsem dal tuhle nápravu na středový čep a zachoval pružení. Ideální stav dokud se neohnula nápravnice . No ve finále jsem vyrobil pořádnou nápravnici a použil konce ze škody 100. Funguje to. Pružení super. Ovšem další problém nastal s motorem 1,9D který je prostě na tuhle nápravu moc. Jezdí to, ale člověk vidí jak to trpí. Další nevýhoda je menší průjezdnost. No a řízení jsem udělal tak, že jsem vyhodil šnekovou převodovku. Na její místo dal jen páku co je na nápravě spolu s převodkou řízení. Ta je prodloužená a za tu tahá pístnice. Takže asi tak.
https://youtu.be/8zkftfsRN9I?si=VdFjbjLKLDrluHSJ
Tu je videjko kde je hodne traktorov s prednou škodováckou nápravou.
Tu je videjko kde je hodne traktorov s prednou škodováckou nápravou.
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
Předek
Tohle video jsem viděl, výkyv jako kopr mám vymyšlený a v plánu, jde mi o řízení, když to Zuzim, zadek už mám danej. Chtěl jsem to na odvoz, protože když dám bagr na zadek, nezaprahnu vlek a zemních prací a úprav pozemku mám ještě hodně. Táta traktor docela využívá, brácha má Kubotu 15km daleko. Že bych si postavil tahače z toho, co mám
Tohle video jsem viděl, výkyv jako kopr mám vymyšlený a v plánu, jde mi o řízení, když to Zuzim, zadek už mám danej. Chtěl jsem to na odvoz, protože když dám bagr na zadek, nezaprahnu vlek a zemních prací a úprav pozemku mám ještě hodně. Táta traktor docela využívá, brácha má Kubotu 15km daleko. Že bych si postavil tahače z toho, co mám
- jirkamiller
Ahoj máš prosím výkres na čelní nakladač
- Ondras83
- Kontaktovat uživatele:
Umřelo,.buduju nebudují, od června jsem na to prakticky nesahnul a věnoval se jiným věcem, teď budou vrata, tak se do toho chci (nechci, ale musím) zase vrhnout, aby se to pohnulo a navíc budou dlouhý večery a mě chybí to kuteni v dílně.
Traktor maká, ale nefotím a netočim, je to pořád stejný... sem tam něco z roku mám, tak zkusím pak něco přidat. Na traktoru změna žádná, poslední práce byla předělávka podkopu+barva, jinak se jen jezdí nebo stojí. Proto to tady umřelo. A taky cítím, že nástupem Japonců je doba domadelu pase a už o to, co kdo sám vymyslel a vyrobil není tolik zájem.
Takže jak bude dílna, mám pár nápadů, ale týká se to hlavně nářadí za traktor...
Traktor maká, ale nefotím a netočim, je to pořád stejný... sem tam něco z roku mám, tak zkusím pak něco přidat. Na traktoru změna žádná, poslední práce byla předělávka podkopu+barva, jinak se jen jezdí nebo stojí. Proto to tady umřelo. A taky cítím, že nástupem Japonců je doba domadelu pase a už o to, co kdo sám vymyslel a vyrobil není tolik zájem.
Takže jak bude dílna, mám pár nápadů, ale týká se to hlavně nářadí za traktor...
Kurňa chlape nehnevaj sa , ale ticho závidím .
Nájsť si čas na takéto podujatia .
Snáď sa toho aj ja raz dočkám. Ale ako píšeš doba domadelov umrela , tak neviem či tieto podujatia nenahradia japonci.
A či vôbec ich niekto nahradí , dnešný záujem mladých o pôdu = 0 bodov.
Nájsť si čas na takéto podujatia .
Snáď sa toho aj ja raz dočkám. Ale ako píšeš doba domadelov umrela , tak neviem či tieto podujatia nenahradia japonci.
A či vôbec ich niekto nahradí , dnešný záujem mladých o pôdu = 0 bodov.